Jump to content

У Бачкој Паланци одржан научни скуп "Епископи Епархије бачке – Епархија бачка кроз векове" (АУДИО)

Оцени ову тему


Препоручена порука

У суботу 21. октобра 2017. године у Вили Гранде у Бачкој Паланци, одржан је научни скуп Епископи Епархије бачке – Епархија бачка кроз векове. Научни скуп је одржан благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, а  организовали су га  Православна Епархија бачка – Црквена општина Бачка Паланка и Друштво наставника историје Бачке Паланке. Скуп је започео светом Литургијом у храму Покрова Пресвете Богородице, коју је служио протонамесник Миодраг Шипка, архијерејски намесник суботички, уз саслужење протонамесника Брана Миловца, архијерејског намесника бачкопаланачког, ђаконâ Мирослава Николића  и Србољуба Срдића. После заамвоне молитве, одржан је помен уснулим епископима бачким. На светој Литургији је певао црквени хор „Свети Јован Крститељ“, којим је дириговала Снежана Жујић.

-ФОТОГАЛЕРИЈА-

 

FMM_7907_resize.jpg.6d43972ab28a63358adae0b634884c74.jpg

Научни скуп је отворио протонамесник Бране Миловац, који је у име Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја ‒ чијим  благословом је и организован овај научни скуп ‒ поздравио све учеснике скупа.
 
Присутне  је  у име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, поздравио господин Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара, задужен за односе са верским заједницама. Господин Илић је нагласио двоструко задовољство, прво као представника Покрајинске владе, а друго као учесника у раду скупа. У име локалне самоуправе и председника Општине Бачка Паланка, успех у раду научног скупа пожелео је заменик председника, господин Александар Борковић.
 
FMM_7922_resize.jpg
 
На овом научном скупу резултате својих истраживања представили су познати стручњаци из области историје, теологије, историје културе и уметности, архивистике и сродних научних дисциплина са Филозофског факултета у Новом Саду, Института за новију историју Србије из Београда, Архива Војводине, Музеја Војводине, Музеја града Новог Сада и Народне библиотеке Србије, као и истраживачи из Новог Сада, Београда, Суботице, Равног Села и Бачке Паланке.
 
FMM_7977_resize.jpg
 
Научни скуп се одвијао у три тематска дела: у првом је представљено седам научних радова који су се бавили биографијом епископа Иринеја (Ћирића); у другом су обрађене биографије епископа бачких Висариона Павловића, Платона Атанацковића, Митрофана Шевића и Никанора Иличића; у трећем су учесници представили осам научних радова који обухватају различите теме из историје, историје културе, црквеног појања и архивистике, везане за личности епископâ и историје Епархије бачке.
 
Учесници су усвојили закључак у коме је истакнуто да је важност овога скупа изузетно драгоцена. Радови који су представљени на научном скупу представљају основу за почетак изучавања ове теме и сродних њој, а историјска грађа која постоји представља изазов за истраживаче и научне раднике.
 
FMM_7994_resize.jpg
 
Скуп је затворио др Предраг М. Вајагић, председник Друштва наставника историје Бачке Паланке, који је изразио задовољство резултатима рада. Он је најавио публиковање Зборника радова са научног скупа за крај године, као и наду да ће овај скуп бити један у низу који ће се организовати на ову тему. На крају свог обраћања, он је захвалио Православној Епархији бачкој, Управи за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије и Општинској управи Бачке Паланке, које су помогле одржавање научног скупа.
 
FMM_8008_resize.jpg
 
FMM_8010_resize.jpg
 
FMM_8017_resize.jpg
 
ЗВУЧНИ ПРИЛОЗИ:
 
 
Извор: Беседа

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...