Jump to content

Обред са небеским хлебом и вином је само Хришћански обред или је такође присутан у Исламу или Јудеизму?

Оцени ову тему


Препоручена порука

Суштински духовни аспект ме интересује, читах о тој теми, па рекох да питам ако се неко можда сусрео са обичајем негде код муслимана или јевреја. Баш ме интересује, јер колико сам схватио у Јерусалиму јевреји имају дан кад су хлеб тј. пецива, на рачун државе или синагога нисам сигуран, деле се симболично народу по домовима. 

Ми поседујемо музеј хлеба у Србији, који је основао Слободан Јеремић Јеремија, музеј се простире на великој квадратури и полако почиње да склапа целу историјску слику о хлебу на целом свету: http://www.muzejhleba.rs/..

Хлеб је пре 4.000 година потекао из египта у грчку па се проширио европом тврде историчари. Упоредо је постојао у индију, док се у Кину и остатак азије није користио, јер сматрају да то и није нека храна већ колач. Наполеон је започео повлачење из Москве тек када је остао без пекара и сировина за следовање војницима, због чега је кренула глад да их десеткује; лењинова револуција "октобарска" је последица глади и уследила је пар дана након "револуције хлеба" која је уследила као протест глади у Петроград, због недостатка житарица и велике глади као после ратног ефекта у Царству. У Египту и Риму су пекари били међу најбогатијим људима, неодвојиви од система. Значи суштински хлеб је представљао једну од основа за медитеранску и касније европску цивилизацију. 

Мало познато је да брашно после 5 дана након што се самеље изгуби своје храњиве вредности, то пекари покушавају да надоместе различитим додатцима од семенки па надаље. Начин припреме хлеба је такође толико разноврстан да у срији постоји преко 400 традиционалних рецепата за које знамо. Култура пецива је настала у Бечу рецимо у 17.ом веку. 

Ја знам да представља централну улогу у евхаристији, која води порекло од тајне вечере. Тајна вечера је симбол пасхе и јеврејског изласка из египта где је Мојсије поделио комаде хлеба благословеног као Храну Небеску захваљујући којој су преживели пут кроз пустињу... Знам да је био присутан у обредима код паганских словена у пољској, јер су они поседовали вероватно најразвијенију културу хлеба и пољопривреде житарица у европи са којом су трговали.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 20. 10. 2017 at 18:29, Mиљан Л. рече

Јели неко зна можда, дали је данас хлеб присутан у верским, храмским обредима других религија, рецимо Исламу или Јудеизму?

Uzmite, jedite; ovo je telo moje'

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...