Jump to content

Научни скуп: Епископи Епархије бачке - Епархија бачка кроз векове (НАЈАВА)

Оцени ову тему


Препоручена порука

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког Господина др Иринеја, Православна Епархија бачка –  Црквена општина Бачка Паланка и Друштво наставника историје Бачке Паланке организују 21. октобра 2017. године у Вили Гранде Бачкој Паланци научни скуп Епископи Епархије бачке – Епархија бачка кроз векове. На овом научном скупу резултате својих истраживања представиће реномирана имена из области историје, теологије, историје културе и уметности, архивистике и сродних научних дисциплина.

Преузмите плакат у ПДФ формату

plakat-A3.thumb.jpg.0b275b68a82c6722e19928542d7264fe.jpg

Од првог Епископа бачког чије име је сачувано, Митрополита сегединског Филипа са почетка XVI века, до данас историја је сачувала имена 33 епископа. Њихови животописи, духовна делатност, национални и културни рад заслужују пажњу историјске науке, која појединачним приступом сваком од епископа може да нам донесе нова сазнања о њиховој пастирској и историјској мисији, значају и личном подвигу. Епархија бачка такође представља захвалну тему за историографска истраживања, која увек теже ка новим открићима и промишљањима. Простор на коме се налази Епархија представља саставни део културне, историјске, политичке мапе европских збивања и као нераскидива веза и мост повезује различите културе и народе који живе на том подручју. Богато историјско наслеђе Епархије бачке настало у временском периоду од XVII до XX века нуди довољно тема за истраживаче из различитих научних области.
 
plakat-A3%2B%25E2%2580%2593%2Bkopija%2B%25282%2529.jpg
 
Тематски научни скуп националног значаја има за циљ да сагледа улогу и значај Епархије бачке кроз историју. Кроз сусрет историчара, теолога, историчара уметности и архивиста који ће изнети резултате својих истраживања о овим темама, доћи ће се до нових сазнања, која су врло важна за разумевање културно-историјског значаја простора Војводине за српски народ, а нарочито Бачке као њеног саставног дела са Новим Садом који је био центар српског препорода у XIX веку.
 
plakat-A3%2B%25E2%2580%2593%2Bkopija.jpg
 
 
 

 


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...