Jump to content

Монодрама Милоша Станковића у КПЗ Ваљево

Оцени ову тему


Препоручена порука

На дан Светог свештеномученика Григорија и Светог Михајла Кијевског, 13. 10. 2017. године, у Казнено-поправном заводу за малолетнике у Ваљеву глумац Милош Станковић је одиграо монодраму „Христос у руским тамницама“ по истоименој књизи архимандрита Спиридона Кисљакова. Ова представа је иначе дипломска представа Милоша Станковића на Академији уметности Алфа БК Универзитета у Београду, у класи професора Андреја Шепетовског.

Књига архимандрита Спиридона је страшни суд над савешћу сваког православног хришћанина. Она у најоштријој форми поставља питање о достојанству Хришћанства и недостојности хришћана. Када човек чита беседу будистичког ламе који, знајући величину хришћанске вере, ипак одбија да је прими због оних који су конфесионално православни, а живе горе од животиња; када чита речи муслимана, Алија и Персијанаца, који такође указују на дубину палости и пропалости православних верника; када га стреља болни поглед Бурјата који су формално крштени, а ненаучени православној вери - остаје му само да се сети громких речи Светог Јована Златоуста: "Кад би ми били хришћани као што треба, не би било ниједног незнабошца. Незнабошци суде о догмату не по догмату, но по делима и животу."

Милош Станковић је кроз четири лика осуђеника и кроз лик архимандрита Спиридона описао најупечатљивије исповести ових сибирских осуђеника и њихов поглед и доживљај хришћанске вере. Осуђени у ваљевском КПЗу за малолетнике су показали велико интересовање и велику пажњу према овој монодрами и овој култној књизи архимандрита Спиридона Кисљакова.

 

јереј Дејан Трипковић

DSCN1057.jpg

DSCN1058.jpg

DSCN1059.jpg

DSCN1064.jpg

DSCN1065.jpg

DSCN1066.jpg

DSCN1067.jpg


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...