Jump to content

Шта симболише мач из Христових уста у Откровењу?


Препоручена порука

Откровење Јованово описује мач који излази из Христових уста. Ја ево извукох где се помиње али ми није јасна симболика мача који излази из уста Христа-Бога. Па уз то помиње се мач антихриста... И дали онај верник који се мача лати нужно одлази у пакао или само на земљи страдава од мача, јер са друге стране Цркве Православна благосиља одбрамбени рат ?.

576173199_3621cb8c15.jpg.6fe23ac063b972b873d46fac8a920af3.jpg

1.16: И имаше у својој десној руци седам звијезда, и из уста његових излажаше мач оштар с обје стране, и лице његово бјеше као сунце што сија у сили својој

2.12: И анђелу Цркве у Пергаму напиши: Тако говори Онај који има мач оштар с обје стране: 

2.13: Знам дјела твоја, и гдје обитаваш, ондје гдје је пријесто сатанин; и држиш Име моје, и ниси се одрекао вјере моје ни у оне дане у које је Антипа, вјерни свједок мој, убијен код вас, гдје сатана борави.

2.16: Покај се, дакле; ако ли не, доћи ћу ти ускоро, и војеваћу с њима мачем уста својих.

-Мимо тога у тексту се помиње даље мач али вероватно као засебна симболика.

6.4: И изиђе коњ риђ, и ономе што сјеђаше на њему даде се да узме мир са земље те да се људи међусобно кољу, и даде му се мач велики.

6.8: И видјех, и гле, коњ сивац, и јахач на њему коме је име Смрт, и пакао иђаше за њим; и даде му се власт над четвртином земље, да убија мачем и глађу и помором и звјерињем земаљским.

13.10: Ко у ропство одводи, у ропство ће отићи; ко мачем убија, треба и он мачем да буде убијен. Овдје је трпљење и вјера светих.

13.14: И обмањује оне који живе на земљи чудесима, која јој бише дана да чини пред звијери, говорећи онима који живе на земљи да начине лик звијери, која имаде рану од мача и оста жива.

-Онда опет мач из уста

19.15: И из уста његових излази мач оштар с обје стране, да њиме порази незнабошце; и Он ће их напасати палицом гвозденом, и Он гази кацу вина љутога гњева Бога Сведржитеља.

19.21: А остали бише побијени мачем који изиђе из уста Онога што сједи на коњу; и све се птице наситише од меса њихова.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

To su argumenti. I ja bih voleo da te njima posečem.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Muramasa рече

To za dilere i kurvarluk.

Па могуће је то што кажеш, онда вероватно обухвата сликовиту представу посланица које су други Апостоли слали касније.

Али знам да је мач иначе симбол Рата. Али дали рат Речју Божијом или рат као воља Христова против нечега... Могу само да нагађам, јер Откровење цело се бави питањима која немају превише везе са Христом пре васкрсења и вазнесења на небеса за разлику од осталих Апостола.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Odgovorio sam na pitanje postavljeno u naslovu teme. Jeste malo složena tema, ali nema potrebe za širom pričom za sada.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Odgovorio sam na pitanje postavljeno u naslovu teme. Jeste malo složena tema, ali nema potrebe za širom pričom za sada.

Ја логички схватам да би мач би био симбол борбе, пошто је из уста Бога онда је то Реч Божија а пошто је оштар са обе стране значи да се бори у Цркви и ван Цркве. Али ту ме сукобљава познавање да постоји власт Христова да се грех на небу и земљи одвезује или завезује, коју имају наследници апостола преко Духа Светога. Разумем даље да аргументи са којима би посекао су Реч Божија из Новог Завета заправо, то је и моја логика на неки начин.

Тему сам отворио јер сам у неком разговору са познаником римокатоликом скоро чуо да то значи да након Христовог вазнесења, онај ко га представља (поглавар Цркве) је истовремено и овлашћен да позове Цркву на оружани сукоб против незнабожаца.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ovdje naš Patrijarh na to odgovara: "Duhovni život je boj a mač izlazeci iz Hristovih usta je slika tog boja!" :) 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ja sam totalno odlepio. Mislio sam da je Muramasa otvorio temu.

Pa slažem se sve sa tobom. Samo znaj da u Otkrovenju sve ima značenje neodređenosti.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Mač Hristove Istine je oštar sa obe strane (PRAVEDAN), pravedan je i istinit i ako ratuješ tako da govoriš samo Istinu, onda ratuješ samim Logosom Istinom, koja dosita u tom ratu nekome može Mačem istim rečima izrezati hleb na život večni a nekome smrt na vek.

Odgovornost je naša da svtojimo iza svojih logosnih istina i da znamo da svaka istina i svaka izrečena reč sudi kako nama tako i drugima podjednako po Hristovom Maču Istine koje je oštar sa obe strane.

Da uprostim, ako se braniš ili napadaš lažju, onda taj mač oštećuje tebe. Ako se braniš ili napadaš Istinom, onda taj Mač tebi seče hleb za život večni i da ti se desi tom prilikom telesna smrt, ti samo prelaziš iz ovog života u život večni kako nas Pismo i Predanje po Hristovim Rečima i uči.

Potpuno verujem u ovo što sam vam napisao i iz opita životnog svog svedočim vam ove moje reči.

Setimo se mučenika Hristovih junaka koji su se branili Istinom i po cenu svog telesnog kraja i zadobiše život večni koji proslavljamo na svakoj Liturgiji sa njima.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Mač je svetlost Istine kojom će istrebiti oca tame i laži i sve njegove sledbenike.:pop:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Mиљан Л. рече

Откровење Јованово описује мач који излази из Христових уста. Ја ево извукох где се помиње али ми није јасна симболика мача који излази из уста Христа-Бога.

Највероватније се мисли на Духа Светога. :) Треба се водити референцама. Рецимо, апостол Павле каже: "...И кацигу спасења узмите, и мач Духа, који је ријеч Божија." Еф 6:17 јер "Јер је ријеч Божија жива и дјелотворна, оштрија од свакога двосјеклога мача, и продире све до раздиобе душе и духа, зглобова и сржи, и суди намјере и помисли срца." Јев 4:12

пре 11 часа, Mиљан Л. рече

И дали онај верник који се мача лати нужно одлази у пакао или само на земљи страдава од мача, јер са друге стране Цркве Православна благосиља одбрамбени рат ?

Ово је већ нешто друго, наиме, постоји занимљив део код Луке (22:38) где каже: "А они рекоше: Господе, ево овдје два ножа. А он им рече: Доста је." (занимљиво јер им није рекао да оставе/не носе ножеве). Некада смо принуђени да бирамо између мањег од два зла, наиме, не проповедамо најекстремнији пацифизам. 

Иначе, тешко да има смисла рећи да (дословно) благосиља рат, јер као што рекох, не живимо у црно-белом свету. 

"You know something is messed up when you see it"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Nisam dosao da donesem mir , nego mac" ((Matej 10, 32-42, 1; Zač, 38, 39).
" VLADIKA NIKOLAJ
MISIONARSKA PISMA

9. Pismo

Kovaču Kosti o značenju Hristovih reči:

Nisam došao da donesem mir nego mač

+++ +++ +++


Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nijesam došao da donesem mir nego mač. Tako je rekao Gospod. Čitaj kao da je rečeno: nisam došao da izmirim istinu i laž, mudrost i glupost, dobro i zlo, pravdu i nasilje, skotstvo i čovečnost, nevinost i razvrat, Boga i mamona; nego sam doneo mač da rasečem i odvojim jedno od drugoga, da se ne mešaju.

Čime da rasečeš, Gospode? Mačem istine, ili mačem reči Božije, što je svejedno. Jer je istina reč Božija, i reč Božija istina. Apostol Pavle savetuje: uzmite mač duhovni, koji je riječ Božija. A sveti Jovan gledao je u viziji Sina Čovječijega usred sedam svijećnjaka - i iz usta njegovijih izlažaše mač oštar s obje strane. Mač što iz usta izlazi šta može biti drugo do reč Božija, reč istine? Taj mač je doneo Isus Hristos na zemlju. Taj mač je za svet spasonosan, a ne mir dobra sa zlom. I onda i sada i uvek zauvek.

Da je ovo shvatanje pravilno vidi se iz daljih reči Hristovih: jer sam došao da rastavim čovjeka od oca njegova i kćer od matere njezine i snahu od svekrve njezine. Jer ako sin pođe za Hristom a otac ostane u mraku laži, mač istine Hristove rastaviće ih. Istina je milija od oca. I ako kći pođe za Hristom a majka ostane uporna u odricanju Hrista, kakve tu zajednice može biti? Nije li Hristos slađi od majke? Isto tako i sa snahom i svekrvom njezinom.

No nemoj razumeti krivo, kao da onaj ko pozna i zavoli Hrista mora se odmah telesno odeliti od svojih srodnika. To ne piše. Dovoljno je dušom biti razdvojen, i ne primati u dušu svoju ništa od neverničkih misli i dela. Jer ako bi se verni odmah i telesno razdvojili od nevernih, stvorila bi se u svetu dva protivnička logora. Ko bi onda neverne učio i popravljao? I sam Gospod trpeo je nevernoga Judu pokraj sebe pune tri godine. Mudri Pavle piše: jer se posveti muž nekršten ženom krštenom, i posveti se žena nekrštena mužem krštenim.

Mogu ti najzad saopštiti kako one Hristove reči duhovno tumači slavni Teofilakt Ohridski. Ovako: "Pod ocem i majkom i svekrvom razumi sve staro, a pod sinom i ćerkom i snahom sve novo. Gospod dakle želi, da 6i njegove nove i božanske zapovesti i učenja pobedila sve naše stare grehovne navike i običaje".

I tako reči o maču, donetom na zemlju, potpuno odgovaraju Hristu Mirotvorcu i Mirodavcu. On daje svoj nebeski mir, kao neki nebeski balsam, onima koji iskreno veruju u Njega. Ali On nije došao da stvori mir između sinova svetlosti i sinova mraka.

Pozdrav tebi i deci. Mir vama Božiji i blagoslov.".

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...
On 10/5/2017 at 10:27, Џуманџи рече

Највероватније се мисли на Духа Светога. :) Треба се водити референцама. Рецимо, апостол Павле каже: "...И кацигу спасења узмите, и мач Духа, који је ријеч Божија." Еф 6:17 јер "Јер је ријеч Божија жива и дјелотворна, оштрија од свакога двосјеклога мача, и продире све до раздиобе душе и духа, зглобова и сржи, и суди намјере и помисли срца." Јев 4:12

Ово је већ нешто друго, наиме, постоји занимљив део код Луке (22:38) где каже: "А они рекоше: Господе, ево овдје два ножа. А он им рече: Доста је." (занимљиво јер им није рекао да оставе/не носе ножеве). Некада смо принуђени да бирамо између мањег од два зла, наиме, не проповедамо најекстремнији пацифизам. 

Иначе, тешко да има смисла рећи да (дословно) благосиља рат, јер као што рекох, не живимо у црно-белом свету. 

:aplauz::navijanje: Bravoooooooo!  :navijanje::aplauz:

 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...