Jump to content

Православни композитор Арво Перт добитник највише папске награде за богословље

Оцени ову тему


Препоручена порука

Арво Перт добија од папе „Нобелову награду богословља“

26. Септембар 2017 - 15:23

arvo-part.jpg

Награда ватиканске Фондације „Јозеф Рацингер – Бенедикт XVI“ додељена естонском композитору и двојици Немаца

Награду ватиканске Фондације „Јозеф Рацингер – Бенедикт XVI“, познату и као „Нобелова награда богословља“, ове године ће примити естонски композитор Арво Перт. Поред њега, који је православни хришћанин, ову награду су добили и евангелистички теолог из Страсбура Теодор Дитер, један од писаца заједничке католичко-лутерантске изјаве о оправдању из 1990, и католички догматичар из Бона Карл-Хајнц Менке.

Арво Перт, рођен 1935. године, од 2011. члан Папског савета за културу, компоновао је недавно музички комад „Три мала пастира из Фатиме“, који је изведен поводом 100-годишњице јављања Богородице у Португалу.

На конференцији за штампу председник Папског савета за културу, кардинал Ђанфранко Раваси је рекао да је Перт за њега „можда највећи живи композитор“. Ватиканска Фондација „Бенедикт XVI“ објавила је да се ова награда даје, и поред „строго теолошких“ радова, и за радове који стварају верску инспирацију као што је музика Пертова.

Награду ће 18. новембра уручити лично папа Фрања.

Перт је као одрасли примио православље, а родом је из Естоније. Теодор Дитер (рођ. 1951) је лутеран и родом је из Немачке. Он се веома залажеза екуменски дијалог  као и Карл-Хајнц Менке (рођен 1950).

Извор: Катпрес (превод – Информативна служба СПЦ)

Додатак вести: Послушајте композицију Арво Перта "Te Deum" у извођењу Естонског националног оркестра и хора, у којој се, по мишљењу познавалаца, најбоље преплићу августијанско-грегоријанска и византијска музичка традиција, са употребом исона.

 

 


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Арво Перт је предиван композитор. У првом документарном филму о његовом животу, ”24 прелудија за фугу”, има сцена у којој објашњава ”вез” мелодије ”За Алину”. Управо то објашњење неодољиво подсјећа на Исусову молитву (тј.њен опит). Као и композиција My Heart Is In The Highlands (уствари мелодија на пјесму шкотског пјесника из 18. вијека, Роберта Брнса) прилично (као да) говори о истом.

А, можда и трипам....

У сваком случају, јако занимљива личност.

328a6e4708f83f7018da374f1b7eae35.jpg

Тинтинабули - символично.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...