Jump to content

Младе нам трују наргила барови


Препоручена порука

 

Алармантно: Тренд “уживања” у ароматичном дувану преплавио кафиће у српској престоници, стручњаци упозоравају на штетност. Све више локала у непосредној близини школа (Г. Новаковић | 24. септембар 2017. )

Све више средњошколаца опушта се уз наргиле / Фото: Д.Миловановић

Све више средњошколаца опушта се уз наргиле / Фото: Д.Миловановић

  •  

ПУШЕЊЕ наргила може изазвати озбиљну зависност, а унос никотина у организам у овом склучају далеко је већи него приликом пушења обичне цигарете. Упозоравају ово лекари, стручњаци Клиничког центра Србије, поводом све већег тренда уживања у ароматизованом дувану.

Указујући да то што дуван у наргили мирише лепше од оног у цигаретама, не значи да не садржи исте штетне материје, медицински радници упозоравају да је само питање дана када ће се неко јавити на одвикавање. Оно што посебно забрињава је отварање оваквих локала готово на сваком кораку у Београду и другим градовима, али све чешће и у близини школа.

- Адолесценти у таквим локалима препознају простор у коме се лако организују, а наргиле су им привлачне јер су егзотичне, другачије и пружају потпуно нови осећај од оног који познају њихови родитељи - објашњава психолог Сања Станић. - Младима у том добу је неопходно да буду уникатни, али и заједно са вршњацима. Пушење наргила им је вид забаве.

Према речима пулмолога Клиничког центра Србије, др Ике Пешић, конзументи су у заблуди да наргиле нису штетне и не изазивају зависност, само због тога што се оне користе у специфичним околностима.


- Расположиви докази указују на то да су и пушачи наргила са дуванским пуњењем у ризику од зависности. Студија у Америци показала је да се 28,4 одсто пушача јавило за одвикавање од наргила, и више од половине њих нису успели у томе - каже др Пешић.

06-mlade-nam-truju-%284%29v.danilov.jpg

* Један од многобројних наргила барова у Београду / Фото: В.Данилов

Како објашњава ова лекарка, једна цигарета се попуши за око пет минута, док пушење једне епизоде наргила углавном траје око једног сата.

- У односу на једну цигарету, конзумирање наргила је повезано са 1,7 пута већом количином никотина, 8,4 пута већом количином угљен-моноксида и 36 пута већом количином катрана - наглашава др Пешић. - Само зато што дуван у наргили мирише лепше од оног у цигаретама, не значи да не садржи исте штетне материје. Штавише, он има исте токсине који изазивају рак плућа и срчана обољења.

Пушење наргила често подразумева да “лулу” дели неколико особа. Будући да је она сачињена од пластике на којој се бактерије лакше размножавају, постоји ризик од преношења туберкулозе, хепатитиса, мононуклеозе, херпеса, и других преносивих болести.

06-mlade-nam-truju-%283%29v.danilov.jpg

Упркос овом готово алармантним подацима, Специјална болница за болести зависности у Улици Теодора Драјзера у Београду, засад нема пацијенте који су потражили помоћ због одвикавања од пушења наргила. Ипак, др Мира Ковачевић не оспорава штетна дејства никотина, која се кроз шишу појачавају.

- Испарења се удишу и задржавају дуже у плућима - каже др Ковачевић. - Корисници наргилу могу и да злоупотребе, јер у другим условима може да се користи и за пушење илегалних супстанци као што су марихуана или хашиш. Због радозналости, млади могу пожелети да конзумирају и друге психоактивне супстанце на овај начин.

06-mlade-nam-truju-%282%29v.danilov.jpg

 

 

Иначе, посебан законски оквир који се односи на регулисање употребе наргила, тренутно не постоји, па тако нема ни јасне старосне границе за уживање у ароматизованом дувану. Власници барова, који пружају услугу изнајмљивања шише, углавном не траже личне карте на увид својим муштеријама. Према Закону о заштити становништва од изложености дуванском диму, који је најближи овој појави, дувански производи намењени пушењу су цигаре, цигарете, цигарилоси, резани дуван за увијање, резани дуван за луле, сецкани дуван за водене луле, “бидис”, “кретекс” и “стикс”.

 

АКУТНА И ХРОНИЧНА ОБОЉЕЊА

ПУЛМОЛОГ др Ика Пешић наглашава да дим наргиле садржи канцерогене материје и токсичне супстанце. Акутне здравствене и психолошке последице уживања у ароматизованом дувану су, каже наша саговорница, повећан крвни притисак, убрзан рад срца, смањење капацитета функције плућа, губитак свести, тровање угљен-моноксидом...

- Хронична обољења, као што су рак плућа, рак усне дупље и десни или једњака, мождани удар, запаљење синуса, неплодност код мушкараца или поремећај менталног здравља, пушачи наргила не препознају на време - упоорава др Пешић.

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:687304-Младе-нам-трују-наргила-барови

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Нажалост, много је већи број оних, који нарглу пуше у кућним условима! Мале "апарате" за пушење, можете купити на Зеленом венцу, у продавници специјализованој за то. Много више понуда је, наравно, на интернету! Где нам је крај! Погађајте?!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Haha, brate, sad su se i nargila setili za peavljenje bezrazlozne panike! :) ponestalo ideja?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ne svidja mi se naslov teksta. Degradira mlade.

Mladi se truju u nargila barovima.

Nisu mladi tudje vlasnistvo niti ih iko truje magijom, nego ljudi imaju svoju volju da udisu lose supstance u svoja pluca. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, cloudking рече

Haha, brate, sad su se i nargila setili za peavljenje bezrazlozne panike! :) ponestalo ideja?



 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...