Jump to content

Ђурђеви ступови: Грожђе родило после три века

Оцени ову тему


Препоручена порука

  Извор:http://www.novosti.rs/вести/насловна/репортаже.409.html:687334-Ђурђеви-ступови-Грожђе-родило-после-три-века

 

М. Нићифоровић | 24. септембар 2017. 17:28

Братство манастира Ђурђеви ступови шири своју економију. Поносни на воћњак и виноград, као и на нову салу. Звоно на једној од кула биће дар из Русије

Економска зграда чека завршетак

Економска зграда чека завршетак

СА обновом манастира Ђурђеви ступови у Старом Расу - Новом Пазару, задужбине Стефана Немање из друге половине 12. века и светског културног добра под заштитом Унеска, братство ове светиње, са игуманом оцем Герасимом на челу, обнавља и гради и помоћне објекте потребне за боље функционисање манастира који свакодневно посећује велики број верника и туриста из Србије, региона и целог света.

lg.php?cppv=1&cpp=Qkffs3xxUmk4WXV4RHZRcVlaaDNRT0VQNXNLVS9lMFZmb2Q4VFcyazd2ZTRxVFJ5M0wzakF1SUVEaVEvdkI5cVY4OGhubzNpdkVDUHdpSloraVR0dnVlTWFmVnVFNDlQOGVkVlpVbHVVR2EvOVpwUi80STI0YkMxQSs5U29oemM1RkhmTTZjYTdXVS9PdWxJbUxJTFMyczdjQm0vN0tWeU1oM0wyckRVR2ZvZ1ZLZnAwQ3lJaXFBbnJaWG0yZkl0cVRFbXYwMkFaUjhnL0tFWEM3Z1FQeG5xbEhoWHliRUNrVDBRK0MwTlhzUEZOc3FvMzAydFA4bDQrbG5nb2pOWlFLNGZXfA%3D%3D
- Уз благослов и велику помоћ владике Теодосија и наше Епархије рашко-призренске, докупили смо неколико хектара земље у околини манастира и на њој почели да формирамо своју економију. За сада смо најпоноснији на воћњак и виноград, три века у близини манастира није било грожђа, чак се мислило да овде не успева, сада наше госте дочекујемо одличним вином из наших подрума - прича игуман Ђурђевих ступова отац Герасим.


Пошто су уредили и проширили манастирски конак, саградили су и такозвану економску зграду у којој имају и велику салу са 500 места која им је била преко потребна.

- Све скупове сада можемо да организујемо и по најлошијем времену и одједном угостимо по неколико аутобуса верника. Обновили смо и репрезентативну трпезарију краља Драгутина, у којој има места за сто гостију, у току је и обнова трпезарије ктитора манастира Светог Симеона Мироточивог (Стефана Немање), под будним оком стручњака Завода за заштиту споменика културе, уз помоћ државе, обновљена је и приступна пешачка стаза до манастира, још много тога нам је у плану - истиче јеромонах Гаврило, у манастиру задужен за економију.

Као и сви верници у Старом Расу, братство манастира Ђурђеви ступови очекује да буду настављени и радови на великим кулама-ступовима по којима је светиња у средњем веку, кад је саграђена да буде симбол моћи Немањине државе и моћи, носила име.

18-grozdje-rodilo-%281%29m.%20niciforovic.jpg

* Отац Герасим, игуман Ђурђевих ступова, показује нову салу са 500 места / Фото М. Нићифоровић

Када ће и да ли ће радови на кулама бити настављени не зависи од нас, већ од стручњака Завода за заштиту споменика културе, а вероватно и од Унеска. Ми једва чекамо да звона са великих кула (ступова) поново, као некада, позову вернике у Дежевској и Рашкој долини на молитву. Једно звоно, на једној од кула, биће поклон из Русије - истиче отац Герасим.

Наглашава да је у току и откуп великог звона, тешког више од три тоне, које ће бити постављено на посебном звонику у манастирској порти. Половина звона, вредног 37.000 евра, већ је отплаћена.

18-grozdje-rodilo-%282%29.jpg

 

ЗИДАЊЕ КУЛА

КУЛЕ су сазидане до половине, како даље не знају ни стручњаци Завода за заштиту споменика културе, јер не постоје релевантни подаци и документација на основу којих би се куле даље обнављале. Не зна се тачно ни какви су били завршеци кула, а свако зидање на основу нечије представе о њима било би супротно основним принципима заштите, конзервације и рестаурације споменика културе - сматрају стручњаци. Верници се ипак надају да ће се наћи решење и да ће куле (ступови) ускоро ипак кренути у висину, све до куполе...


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...