Jump to content

Премијера филма "Косово–моменат у цивилизацији" у Паризу

Оцени ову тему


Препоручена порука

Премијера филма "Косово–моменат у цивилизацији" у Паризу

петак, 15. сеп 2017, 21:28 -> 23:55

Извор: Танјуг

 

У Српском културном центру у Паризу одржана је премијера филма "Косово–моменат у цивилизацији", а директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је поручио да је српска борба за КиМ планетарног карактера и да је ово остварење важан допринос очувању истине о томе чије је Косово.

"Филм говори о културној и духовној баштини која треба да буде приказана европској и светској публици и ово је важан допринос за очување истине о томе чије је Косово и да је историја и култура на КиМ српска", истакао је Ђурић.

Maрко Ђурић
Maрко Ђурић

Навео је и да је важно да путем филма, интернета, друштвених мрежа и свих других видова комуникације прича о српској баштини доспе до што више људи.

Указао је и на значај премијере филма у Паризу, седишту Унеска, организације где Србија води одлучну борбу да заштити свој статус и своје светиње, цркве и манастире.

"Овде се води борба за подршку оних који одлучују, а они који одлучују треба да буду информисани и овај филм је сјајан начин за то", указао је Ђурић.

Додао је да се борба Србије огледа у томе да што више људи из академских, дипломатских и интелектуалних заједница у Француској и другим земљама света види истину о нашим светињама како би допринели формулисању ставова значајних друштвених група и земаља које утичу на могућности Србије да сачува своје светиње.

"Наш посао је да пред сваког од њих изнесемо чињенице, а они треба да донесу свој суд према савести. За људе који се воде по савести, историји и поштењу нема дилеме да су светиње на КиМ хришћанске, православне, српске", навео је Ђурић.

Нагласио је да одбраном интегритета Косова не бранимо само нашу територију, већ и универзалне законе и вредности на којима почивају Уједињене нације, а које поштују милиони људи широм света.

"Када се држимо тих принципа ми одржавамо међународни поредак безбедности и закона, као универзалне вредности света. На Косову се и данас сусрећемо са тежњом ка сепарацији одређених група које мисле да ће притиском на мањинске народе своје циљеве остварити. Проглашење илегалне независности и даље уважава подршку међу нацијама које сигурно не би волеле да се то деси на њиховој територији, морамо да се сетимо да исти принципи важе за све, јер такав сценарио може да се деси свакоме. На примеру Косова лежи порука за све нације", поручио је Ђурић.

Редитељ филма Борис Малагурски каже да је идеја филма да се прикаже угроженост, али и лепота српске баштине на КиМ.

"Филм је снимљен са циљем да се прича о манастирима представи кроз личну причу водитеља Стефана Поповића који је аустралијски водитељ, али је одрастао на Косову и тамо је провео детињство. Сценарио је писао Милош Нинковић, а овај документарни филм није класична форма документараца, већ је испричан тако да буде пријемчив свима, младима и старима", објаснио је Малагурски.

Истиче да је од 1990. године до данас на подручју КиМ уништено више од 150 цркава и манастира и да то треба да изазове реакцију у свету као што је изазива рушење културне баштине у, на пример, Ираку.

"Желимо да мотивишемо светску јавност да се више бави овом темом, да се види да се на територији КиМ угрожава наше наслеђе и вредносне поруке које манастири носе. Важно је видети да се у случају поништавања наше прошлости у великој мери угрожава и будућност цивилизације", закључио је Малагурски.

Многобројни представници дипломатских, културних и интелектуалних кругова дошли су да виде филм који приказује српску културну баштину на Косову и Метохији као део шире кампање Србије против чланства Косова у Унеску.

Канцеларија за КиМ пројектно је подржала снимање овог филма.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...