Jump to content

Скинут крст са Сахат Куле у Старој Подгорици

Оцени ову тему


Препоручена порука

SKANDALOZNA ODLUKA PODGORIČKIH VLASTI

Skinut krst sa Sahat kule

Skinut krst sa Sahat kule

Protojerej i sekretar Crkvene opštine Podgorica Predrag Šćepanović ističe da bi Mitropolija crnogorsko-primorska takođe osudila i da je sa nekog objekta „skinut polumjesec ili bilo koje drugo obilježje naše braće muslimana ili bilo koje druge vjerske organizacije” Sa Sa­hat ku­le u Pod­go­ri­ci ski­nut je krst, ko­ji je, pre­ma ri­je­či­ma pred­stav­ni­ka Cr­kve­ne op­šti­ne Pod­go­ri­ca Mi­tro­po­li­je cr­no­gor­sko-pri­mor­ske, tu bio oko 100 go­di­na. Pra­vo­slav­no sve­šten­stvo osu­di­lo je ovaj čin i tra­ži da se krst što pri­je vra­ti ka­ko bi se is­po­što­va­lo ve­ćin­sko pra­vo­slav­no sta­nov­ni­štvo u Pod­go­ri­ci i dr­ža­vi, a po­ru­ču­ju da bi oni sta­li u od­bra­nu i ka­da bi bio uklo­njen vjer­ski si­mo­bol Ka­to­lič­ke cr­kve ili Isla­ma. Glav­nu ri­ječ u re­kon­struk­ci­ji Sa­hat ku­le ima Glav­ni grad Pod­go­ri­ca, na či­jem je če­lu Sla­vo­ljub Sti­je­po­vić.
Pro­to­je­rej i se­kre­tar Cr­kve­ne op­šti­ne pod­go­rič­ke Pre­drag Šće­pa­no­vić is­ti­če da bi Mi­tro­po­li­ja cr­no­gor­sko-pri­mor­ska ta­ko­đe osu­di­la i da je sa ne­kog objek­ta „ski­nut po­lu­mje­sec ili bi­lo ko­je dru­go obi­ljež­je na­še bra­će mu­sli­ma­na ili bi­lo ko­je dru­ge vjer­ske or­ga­ni­za­ci­je”.
– Ja bih re­a­go­vao kao sve­šte­nik, čo­vjek i Pod­go­ri­ča­nin. Ve­li­ki uni­ver­zal­ni duh i ge­ni­je oso­bi­te vri­jed­no­sti Pe­tar Dru­gi Pe­tro­vić Nje­goš je re­kao „krst i lu­na dva stra­šna sim­bo­la”. Krst na Sat ku­li je po­sled­njih ma­kar 100 go­di­na bio nje­no obi­ljež­je. Krst ko­ji je po­sta­vljen, uklo­njen je naj­no­vi­jom re­sta­u­ra­ci­jom ko­ja se oba­vlja iza oči­ju jav­no­sti i zna­ti­želj­nog po­sma­tra­ča i lju­bi­te­lja kul­tu­re i sta­ri­na. Ta vi­jest nas je ja­ko uz­bu­di­la i za­pre­pa­sti­la. Ra­zu­mi­je­mo da u Sta­roj va­ro­ši i Pod­go­ri­ci ži­ve i na­ša bra­ća mu­sli­ma­ni, po­štu­ju­ći uva­že­nog ima­ma i mog pri­ja­te­lja Dže­ma Re­dže­ma­to­vi­ća, ali sma­tra­mo da ako se ne­što re­sta­u­ri­ra, tre­ba da se vra­ti u sta­nje u ko­je je obje­kat bio pri­je po­čet­ka ra­do­va. Ako 100 go­di­na krst ni­ko­me ni­je sme­tao, ču­di­mo se da se sa­da po­kre­ću ini­ci­ja­ti­ve da krst kao sim­bol ve­ćin­skog pra­vo­slav­nog sta­nov­ni­štva u Cr­noj Go­ri bu­de uklo­njen sa bi­lo kog mje­sta i Sa­hat ku­le – ka­zao je Šće­pa­no­vić.
Pred­sjed­nik Cr­kve­ne op­šti­ne Pod­go­ri­ca Zo­ran Vuk­če­vić tra­ži da se krst vra­ti na Sa­hat ku­lu, te da Sta­ro­pod­go­ri­ča­ni ne­će sje­dje­ti skr­šte­nih ru­ku dok se to ne ura­di. On is­ti­če da su u Sta­roj va­ro­ši ži­vje­li i ži­ve nje­go­vi pra­djed, djed, otac, a sa­da on, sin mu i unuk, te da Shat ku­lu do­ži­vlja­va­ju kao svo­ju.
– Ja­ko se tu­žno osje­ćam i sa ne­vje­ri­com sam pri­mio vi­jest da je sa Sa­hat ku­le ski­nut krst. To je ne­što sve­to, i to je obi­ljež­je Pod­go­ri­ce. U naj­te­žim vre­me­ni­ma `90-ih go­di­na, u jed­nom mo­men­tu sam čuo da su htje­li da oskr­na­ve dža­mi­ju u bli­zi­ni mo­je ku­će u Sta­roj va­ro­ši i istog se­kun­da smo svi u mo­joj po­ro­di­ci re­kli da će­mo ži­vo­ti­ma bra­ni­ti tu dža­mi­ju. Mi smo eto de­ve­de­se­tih bra­ni­li dža­mi­ju i po­lu­mje­sec na njoj, te ne vi­dim raz­lo­ga za­što bi ne­ko mo­gao da po­mje­ri krst ko­ji je na Sa­hat ku­li sta­jao 100 go­di­na – is­ta­kao je Vuk­če­vić.
On is­ti­če da bi di­gao glas i da je ne­ko po­mje­rio vjer­sko obi­ljež­je mu­sli­ma­na ili ka­to­li­ka.
– Ne vi­dim ko­ji je um to mo­gao da po­mje­ri i mi kao Pod­go­ri­ča­ni ne­će­mo sje­dje­ti skr­šte­nih ru­ku. Da je dža­mi­ja u pi­ta­nju ili ka­to­lič­ka cr­kva di­gao bih glas. Do­dat­no imam oba­ve­zu da pro­go­vo­rim jer je Sta­ra va­roš mo­ja pa­ro­hi­ja i ja se mo­ram bo­ri­ti da je za­šti­tim – is­ta­kao je Vuk­če­vić.
Pod­go­rič­ki glav­ni imam Dže­mo Re­dže­ma­to­vić ka­zao je da ko­men­tar oko ski­da­nja kr­sta sa Sat ku­le mo­že­mo do­bi­ti od Se­kre­ta­ri­ja­ta za kul­tu­ru i sport pri Glav­nom gra­du Pod­go­ri­ca, te Mi­ni­star­stvu kul­tu­re ko­ji su da­li sa­gla­snost za re­sta­u­ra­ci­ju ovog va­kuf­skog do­bra.
– Ina­če, jav­nost je upo­zna­ta sa mo­jim sta­vo­vi­ma pre­ma ovom pi­ta­nju za ko­je, na­ža­lost, osim u Islam­skoj za­jed­ni­ci, ni­sam na­šao ra­zu­mi­je­va­nja od stra­ne me­di­ja i jav­no­sti – ka­zao je Re­dže­ma­to­vić.
Pod­sje­ti­mo, Re­dže­ma­to­vić je ra­ni­je oci­je­nio da krst na Sa­hat ku­li u Pod­go­ri­ci vri­je­đa sva­kog do­bro­na­mjer­nog gra­đa­ni­na, a no­ro­či­to ar­hi­tek­te ko­ji zna­ju či­jem na­sle­đu sa­hat-ku­le pri­pa­da­ju.
Re­sta­u­ra­ci­ja Sa­hat-ku­le i re­kon­struk­ci­ja Tr­ga Be­ćir-be­ga Osma­na­gi­ća po­če­la je u apri­lu, a pro­je­kat vri­je­dan oko po­la mi­li­o­na eura fi­nan­si­ra Tur­ska agen­ci­ja Ti­ka.M.S.


PG bi­ro: To je po­ka­zi­vač stra­na svi­je­ta

Iz Bi­roa za od­no­se s jav­no­šću Glav­nog gra­da Pod­go­ri­ca sa­op­šti­li su da na Sa­hat ku­li ne­ma vjer­skih obi­ljež­ja.
– To­kom re­kon­struk­ci­je, sa Sa­hat ku­le je­di­no je uklo­njen po­ka­zi­vač stra­na svi­je­ta, či­je fo­to­gra­fi­je do­sta­vlja­mo. Oči­gled­no je da se ne ra­di ni o jed­nom vjer­skom sim­bo­lu – ka­žu u PG bi­rou.
Zo­ran Vuk­če­vić ka­že da bez ob­zi­ra na to ka­ko ko shva­ta sim­bol na Sa­hat ku­li, on tre­ba da bu­de vra­ćen.
– Ne­ka ga vra­te pa šta god da je. Mi smo to do­ži­vlja­va­li kao Sa­hat ku­lu i krst na njoj. Bez sa­ta i kr­sta to ni­je Sa­hat ku­la – ka­zao je on.


Džo­mić: Ne­ko mo­ra sno­si­ti od­go­vor­nost, Ve­šo­vić da odr­ži ri­ječ

Pro­to­je­rej-sta­vro­for i star­je­ši­na Cr­kve Sve­tog Đor­đa pod Go­ri­com dr Ve­li­bor Džo­mić ka­že da su ne ma­lo bi­li iz­ne­na­đe­ni ka­da su ju­če oko po­dne­va od ve­li­kog bro­ja vjer­ni­ka i gra­đa­na Pod­go­ri­ce oba­vi­je­šte­ni da je to­kom re­kon­struk­ci­je ku­le u Sta­roj va­ro­ši uklo­njen sti­li­zo­va­ni Ča­sni krst, ko­ji je na njoj sta­jao de­ce­ni­ja­ma.
– Pri­je sve­ga, ne sla­žem se sa na­vo­di­ma pred­stav­ni­ka Glav­nog gra­da da je ri­ječ „o po­ka­zi­va­ču stra­na svi­je­ta”. Oni ima­ju pra­vo da taj sve­ti sim­bol ta­ko vi­de, ali valj­da mi kao sve­šte­ni­ci bo­lje zna­mo šta je Ča­sni krst i ka­ko iz­gle­da od pred­stav­ni­ka grad­skog Bi­roa za in­for­mi­sa­nje. I kom­ši­je mu­sli­ma­ni zna­ju da je to Ča­sni krst Hri­stov, jer po­sto­ji i zva­nič­na iz­ja­va glav­nog pod­go­rič­kog ima­ma o to­me iz 4. apri­la 2013. go­di­ne. Ali, šta god da je i o ka­kvom god da se sim­bo­lu ra­di, ni­ko ni­je imao pra­vo da ga ukla­nja i skr­na­vi. Ne že­lim još uvi­jek da za­klju­čim da se sti­če uti­sak da je tur­ska agen­ci­ja TI­KA uze­la da re­kon­stru­i­še ku­lu sa­mo da bi bio uklo­njen Ča­sni krst iz cen­tra Pod­go­ri­ce. Da­lje, ko su pro­jek­tan­ti? Ko je re­vi­do­vao i odo­brio sve to? Gdje je Upra­va za za­šti­tu kul­tur­nih do­ba­ra? Da li su svi oni da­li sa­gla­snost za ukla­nja­nje Ča­snog kr­sta? Ne­ko će za ovo mo­ra­ti da po­ne­se od­go­vor­nost – ka­že Džo­mić.
On na­vo­di da je 12. apri­la ove go­di­ne, za­jed­no sa sve­šte­ni­kom Mir­če­tom Šlji­van­ča­ni­nom, na zva­nič­nom sa­stan­ku oba­vi­je­stio za­mje­ni­ka gra­do­na­čel­ni­ka Pod­go­ri­ce Ča­sla­va Ve­šo­vi­ća da do njih sti­žu in­for­ma­ci­je da će krst bi­ti uklo­njen.
– Iz­ri­či­to je na­gla­sio i dao ri­ječ da re­kon­struk­ci­ja ku­le mo­ra bi­ti oba­vlje­na ta­ko da obje­kat i sve na nje­mu bu­de oču­va­no u za­te­če­nom sta­nju. Is­pa­lo je su­prot­no i od Ve­šo­vi­ća jav­no tra­žim da odr­ži ri­ječ.Ne vi­dim ni­je­dan raz­log što je sve ta­ko bru­tal­no uči­nje­no i to ta­ko da vri­je­đa vjer­ska osje­ća­nja ve­li­kog bro­ja pra­vo­slav­nih vjer­ni­ka. Ko­me tre­ba­ju vjer­ske na­pe­to­sti i ten­zi­je po Sta­roj va­ro­ši i za ko­ju po­tre­bu? Ne­po­treb­no je po­kre­nu­ta la­vi­na ne­za­do­volj­stva i gra­đa­ni od nas tra­že da se krst vra­ti na svo­je mje­sto, jer i naj­sta­ri­ji Pod­go­ri­ča­ni da­nas taj obje­kat pam­te sa kr­stom. Pa­ro­hi­ja­ni, a po­seb­no Sta­ro­va­ro­ša­ni pra­vo­slav­ne vje­re, ko­jih je u Sta­roj va­ro­ši pre­ma po­sled­njem po­pi­su vi­še od dvi­je tre­ći­ne, tra­že da se sve vra­ti u pr­vo­bit­no sta­nje. Iz­ri­či­to sto­ji­mo na sta­no­vi­štu da se krst mo­ra vra­ti­ti na svo­je mje­sto – za­klju­ču­je Džo­mić.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Drustvo&clanak=614136&datum=2017-09-09

Митрополија црногорско-приморска на свом сајту преноси овај чланак Дана, али без изјаве главног подгоричког имама Џема Реџематовића, који подржава скидање крста:

http://www.mitropolija.com/skinut-krst-sa-sahat-kule/

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Милачић: Показивач страна свијета – Црна Гора пред проблемом атлантизма и неоосманизма

Од ИН4С
12 септембар, 2017
 
 
sat-kula-640x475.jpg

Поводом скидања крста са Сат куле у Подгорици, за коју су градске власти рекле да се ради о показивачу страна свијета, реаговао је данас Марко Милачић, лидер политичке организације Отпор безнађу и оснивач Покрета за неутралност Црне Горе. Он је напоменуо да је крст са Сат куле нестао не само физички него и симболички те подсјетио да је и са Ловћена уклоњена маузолејом црква, односно крст. Милачић је нагласио да је Црна Гора али и регион суочена са два државна и друштвена проблема а то су атлантизам и неоосманизам.

Реаговање Милачића преносимо у цјелости:

Нијесам планирао да пишем о овоме, али узело је маха и отворило једну сасвим другу димензију, далеко дубљу, опасну по ову земљу. Са сат куле у главном црногорском граду, током њеног обнављања које спроводи турска агенција ТИКА, уклоњен је крст са врха, који ће, након појединих реакција, кажу, бити враћен. То су казали и након што је исто овако, током преуређења клиничког центра, исто у изведби турске ТИКЕ, нестао бакрорез Косовке дјевојке, па је исто речено да ће бити враћен, што се, до данас, није догодило.

Градске власти су, брже боље, казале, а послушни и атлантистички медији преузели, у духу невиђене инфериорности, да је ријеч о „показивачу страна свијета“. У тој контструкцији, у тој ситној језичкој – и не само језичкој – превари, крије се сав понор у који смо упали, у те три ријечи стају све три деценије нашег мрака, али и много дуже, у том „показивачу страна свијета“ лежи највјеродостојнији показивач куда иде ова земља, којом страном свијета, али, и, много шире, Балкан. И даље.

krst pokazivač strana svijeta 409x307 Милачић: Показивач страна свијета   Црна Гора пред проблемом атлантизма и неоосманизма

Иако се зна историјска чињеница да је крст на Сат кули – коју је изградио хаџи-Мехмед паша Османагић – пободен концем 19. вијека, као симбол ослобођења од Турака, иако се дјелимично зна и да га је поставио „извјесни поп Радовић“, иако је све то општепознато и на дохват руке, крст напрасно постаје „показивач страна свијета“, крст нестаје. Не, дакле, само физички, већ и – симболички. И то је кључно у позадини ове цијеле медијске, а заправо знатно шире, опасне игре.

Прије четири године (гле случаја: на дан НАТО савеза), када је Исламска заједница отворено захтијевала да се крст уклони са Сат куле – тврдећи да се „нигдје у свијету не могу видјети сахат куле са било којим вјерским обиљежјем – стога је подгоричка, на којој постоји гвоздени крст изузетак” (главни имам за Подгорицу и Никшић Џемо Реџематовић) – дакле тада, није било ријечи о „показивачу страна свијета“, тада, док је уклањање још било у плану, то је био – крст. Када је, сада, склоњен, постао је „показивач страна свијета“. Тако је најлакше да се прогута Зло: није ни било крста, па, када га већ није ни било, зашто би икоме сметало уклањење. Тога. Мудро је Зло, зна: Симболи су веома важни и треба их уклонити, кад-тад. Ако се крст и врати, а морао би, сада знамо шта је био циљ, шта је план за будућност. Сјетите се само: и са Ловћена је – маузолејом; по диктату споља – уклоњена црква, крст.

Замислите да свијет крене у тотални ревизионизам! У потпуно пребирање по наслагама историје. Не би било краја прекрајањима граница и држава, имена и грађевина, враћања и грабежи, појели би се међусобно, не би остао ни камен на камену. Замислите да сада, рецимо, неко на минарете прелијепе Аја Софије, некадашњег бисера Византије и православља, пободе крстове, у жељи да је врати у пређашње стање, у стање након отоманског освајања 1453. године. Замислите само докле би то водило, гдје би нас то довело, да зађемо тако дубоко у историју, стотине и стотине година уназад, хиљаде година унатраг. Историја се ствара сада и одмах, а не након стотина година, пребирајући по њој пинцетом.

Да завршим оним најважнијим: Црна Гора је – али и регион – дугорочно, суочена са два велика државна и друштвена проблема, који пријете да је униште, скупа са њеном „вјечношћу“; два изазова који су далеко опаснији од ових јадника и мафијаша, анти-црногорских марионета на црногорској власти, који им, срамотно и тужно, служе. То су атлантизам и неоосманизам. То двоје – са центрима у Вашингтону и Анкари (са својим тикама и ен-ди-ај-евима) – се, директно и индиректно, хране, надопуњују, са само једним циљем: отргнути Црну Гору од њених традиционалних веза – доминантно Београда и Москве (док се остали овдје све јаче вежу са „својима“ у истамбулима, тиранама, римовима) – раскинути их, расточити, уништити, и створити земљу без упоришта, без идентитета, без коријена, без компаса, без „показивача страна свијета“, без крста, без душе, без слободе.

И ово, за сам крај – нијесу ли ови тужни људи, случајно и подсвјесно, заправо дали најбољу дефиницију крста, икада: „показивач страна свијета“.

Компас.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

Митрополија: Крст на Сат-кули да врати мир

Од ИН4С-28 октобар, 2017
sat-kula-krs%D1%82-%D0%94%D0%B5%D1%98%D0 Фото: Дејан Јовићевић

У Митрополији црногорско-приморској поздравили су враћање крста на Сат-ккулу у Подгорици, истичући да ће се враћањем крста вратити мир међу становнике Старе Вароши.

„Надам се да ће се враћањем крста вратити мир међу становнике Старе Вароши. Чини ми се да се без потребе око тога дигла медијска бука. Хвала Богу да је крст враћен и поздрављам одлуку градских органа. Обрадовали су нас православне хришћане и надам се све људе добре воље који поштују све три вјере“, казао је за ТВЦГ протојереј СПЦ и секретар Црквене општине Подгорица, Предраг Шћепановић.

Исламска заједница је саопштила да није изненађена враћањем крста.

„Након бројних експропријација новијег датума над имовином Исламске заједнице, прекопавања гробља, толерисања континуираног говора мржње према исламу и муслиманима и општег подстицања амбијента несагласја позитивних прописа и праксе, Исламска заједница у Црној Гори није изненађена поновним постављањем крста на Сахат кулу у Подгорици“, саопштено је из Исламске заједнице.

Да, како истичу, није селективног односа према религијском насљеђу „рекло би се да се исто чинило и у комунистичком систему“.

„Постављање крста на објекту исламске архитектуре грађанског карактера не представља пораз правне, стручне, историјске и моралне аргументације коју је понудила Исламска заједница и дио слободномислеће црногорске јавности, већ је у питању озбиљан удар на савремени концепт грађанског и мултивјерског друштва. Клерикално-пристрасним арбитрирањем и ревитализацијом средњовјековне мисли и митологије подрива се и сам стратешки избор Црне Горе за интеграцијом у друштво цивилизованих вриједности“, наводи се у реаговању.

Поручили су да ће Исламска заједница и муслимани Подгорице и Црне Горе несумњиво имати адекватан однос према свим актерима овог чина.

„Памтићемо пародичну аргументацију градоначелника Подгорице и двомјесечно ћутање истог оног министра културе, који је за питање ван свог ресора преузео одговорност у року од 24 часа. Разумјели смо њихову поруку да се муслимани Црне Горе случајно не забораве и осјете својим на своме. Разумјели смо потребу да се Подгорица и данас ‘ослобађа’ од муслимана. Разумјели смо све и апсолутно одбацили“, закључује се у саопштењу.

Главни град: Поступили у складу са законом

Из Главног града су казали да су поступили у складу са мишљењем Управе за заштиту културних добара.

„Метални елеменат је привремено уклоњен због конзерваторског третмана и враћен је, као што смо најављивали од самог почетка… Дакле, Закони и тумачење надлежне институције, односно Управе за заштиту културних добара, јасни у овом случају, и Град је поступио у складу са тим инстукцијама“, саопштено је из Главног града за ТВЦГ.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, александар живаљев рече

Митрополија: Крст на Сат-кули да врати мир

Од ИН4С-28 октобар, 2017
sat-kula-krs%D1%82-%D0%94%D0%B5%D1%98%D0 Фото: Дејан Јовићевић

У Митрополији црногорско-приморској поздравили су враћање крста на Сат-ккулу у Подгорици, истичући да ће се враћањем крста вратити мир међу становнике Старе Вароши.

 

Mogu vam reći otvoreno, iz prve ruke, i vjerujte mi na riječ, nije ni u jednom trenutku u Staroj varoši bio narušen mir. Da vas i uputim, Stara varoš je u samom centru Podgorice, i u pitanju je multinacionalni dio, u kojem nikada nije bilo nemira. Ja sam postavila pitanje, da li je krst u pitanju, i ako nije, koji simbol označava to što je diglo na noge sve osim Starovarošane. Nekada je na Sahat kuli,na samom vrhu, bila ruža vjetrova i golub...to sigurno tvrdim jer sam ja rođena i živim u Staroj varoši, ali ne sjećam se kada je to uklonjeno. Sada se nalazi krst, koji je skinut za vrijeme rekonstrukcije Sahat kule, i naravno vraćen odmah po završetku radova, i koji je bio tema polemike na društvenim mrežama...jedino smo mi, koji potičemo odatle sa čuđenjem posmatrali šta se dešava. Najvažnije od svega je, da stara i nama draga, Sahat kula, tačno otkucava na svakih sat vremena. :) 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ayla рече

Mogu vam reći otvoreno, iz prve ruke, i vjerujte mi na riječ, nije ni u jednom trenutku u Staroj varoši bio narušen mir. Da vas i uputim, Stara varoš je u samom centru Podgorice, i u pitanju je multinacionalni dio, u kojem nikada nije bilo nemira. Ja sam postavila pitanje, da li je krst u pitanju, i ako nije, koji simbol označava to što je diglo na noge sve osim Starovarošane. Nekada je na Sahat kuli,na samom vrhu, bila ruža vjetrova i golub...to sigurno tvrdim jer sam ja rođena i živim u Staroj varoši, ali ne sjećam se kada je to uklonjeno. Sada se nalazi krst, koji je skinut za vrijeme rekonstrukcije Sahat kule, i naravno vraćen odmah po završetku radova, i koji je bio tema polemike na društvenim mrežama...jedino smo mi, koji potičemo odatle sa čuđenjem posmatrali šta se dešava. Najvažnije od svega je, da stara i nama draga, Sahat kula, tačno otkucava na svakih sat vremena. :) 

Потпуно Ти вјерујем. Стари Подгоричани су сувише паметни да би се око тога узбуђивали, а имају и лијепу дугу традицију међувјерских братских односа. Него сад имамо појаву да се негативне вијести о ЦГ и неповјерење у самој ЦГ и даље умножавају (што не значи да не треба критиковати оно што је за критику и посебно критиковати оног ко критику заслужује, а не терминима: "Милогорци" ово, "Посрбице" оно учињеше и сличне глупости медијске). Надам се да ће и односи Православне Митрополије и Исламске заједнице у ЦГ, упркос овој малој кризи, да наставе тенденцију побољшања.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, александар живаљев рече

 Надам се да ће и односи Православне Митрополије и Исламске заједнице у ЦГ, упркос овој малој кризи, да наставе тенденцију побољшања.

Ni ja a ni moje komšije, nemamo problem koji oni imaju. Mi živimo u slozi....i neka tako ostane.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sad je sakat(a) kula.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ayla рече

Zašto tako?

Zašto je skidan?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ayla рече

A ha...zrelo objašnjenje. 
(Ne diraj mi Sahat kulu. Ne dira ni ona tebe. :) )

Diraju je ovi modernizatori,to jes skrnavitelji.... zato je i sakata.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Mada sad čitam da je vraćen...mislio sam da se čepe ovim mudžosima jer njima smeta krst....:)))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Кратос рече

Mada sad čitam da je vraćen...mislio sam da se čepe ovim mudžosima jer njima smeta krst....:)))

Ne trči pred rudu, Kratose...ne dižite dževu tamo gdje je nema. Ne brini, sve je mirno i kako treba. Nije tebi Sahat kula milija no meni... 1324_womens

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...