Jump to content

Американци регистровали индивидуализовани лек за рак на бази белих крвних зрнаца

Оцени ову тему


Препоручена порука

Како преноси данашња Политика (на насловној и стр.8) америчка федерална агенција за храну и лекове објавила је "историјски догађај", односно да је регистровала лек за рак који се прави од белих крвних зрнаца самог пацијента. Ћелије се потом генски репрограмирају да траже и нападају ћелије рака, па се тако нови лек прилагођава пацијенту, за разлику од конвенционалне хемиотерапије.

Професор Звоно Магић са ВМА, износи своја прва сазнања о овом великом новитету, и каже за Политику да је заправо одбрена генска терапиа за пацијенте до 25 година оболеле од акутне лимфобластне леукемије (АЛЛ).. Примена лека се заснива на трансформацији Т-лимфоцита да синтетизују нови протеин који их усмерава да убијају леукемијске ћелије које на својој површини имају специфичан антиген (ЦД 19).

Успешност лека је за сада проверена на 63 пацијента.

Др Владимир Ковчин са Бежанијске косе каже да је потребно још доста времена да овакво лечење постане рутинско. Улога овог лека је добра, јер не уништава здраве ћелије, већ напада само болесне. То је добро решење у теорији, али мислим да није лек који ће моћи да лечи све пацијенте, каже он.

Др Војин Ракић, шеф Центра за биоетичке студије поздравља напредак у тзв. "персонализованој медицини" и "индивидуализованој терапији", али упозорава да је потребно време да се установи ефикасност ове врсте лечења.

Он поставља и етичка питања доступности лека свим оболелим, јер је јако скуп, Новартис га продаје за 450 000 долара.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...