Jump to content

Кливленд: Освештано спомен обележје Милутину Миланковићу (ВИДЕО)

Оцени ову тему


Препоручена порука

Светли празник Преображења Господњег прослављен је служењем Божанске Литургије у манастиру Нова Марча; начаствовао је Епископ источноамерички Иринеј уз саслужење протосинђела Саве (Медаковића). У манастирском конаку је приређена гозба љубави усилијама сестре Анастасије.

IMG_1971.thumb.JPG.bf3fb817c8060c4637278

Следећег дана, у недељу ујутру, 20. августа, архијерејску Божанску Литургију служио је владика Иринеј, уз саслужење протојереја  Драгослава Косића у Саборној цркви Св. Саве у Парми, Кливленд.

IMG_7292.JPG

Викенд је закључен освећењем у Српском културном врту у парку Рокефелер бисте у свету познатог српског научника Милутина Миланковића (1879-1958). Бисту је осветио Његово Преосвештенство Епископ Иринеј, уз асистенцију архимандрита Леонтија (Алавање) и протопрезвитера Драгослава Косића. Присутни су били и протопрезвитер Мијољуб Матић и протођакон Љубиша Митровић. Изванредни гласови мушког хора „Косово“, под руководством др Стевана Живића, одјекивали су кроз Врт док су одговарали на на чину освећења.

IMG_7274.JPG

Милутин Миланковић је признат као један од водећих 15 научника свих времена. Национални истраживачки савет Сједињених Држава (TheNational Research Council of the United States) потврдио је његову теорију о климатским променама 1982. године. Он је постао фокус недавних научних истраживања укључујући два УНЕСКО-ова симпосиона 2004. и 2009. године. Андре Берхе са Универзитета у Лувену у Белгији, у сарадњи са српским академиком научником Федором Месингером из Вашингтона и Ђорђем Шијачким са Београдског универзитета објавили су радове међународног симпосиона одржаног 2009. године.

Миланковић је аутор најпрецизнијег календара у историји човечанства. Као исправку јулијанског и грегоријанског календара, неке  православне Цркве су га прихватиле после свеправославног саветовања одржаног у Цариграду 1923. године.

Импресивном и разноликом скупу обратио се владика Иринеј надахнуто говорећи о животу и достигнућима Милутина Миланковића. Посебно су поздравили скуп српско-амерички филантроп Алекс Мачаски, који је водио иницијативу за стварање новог Српског културног врта, почев 2006. године; затим физичар и проналазач, професор др Бранимир Главачки-Симић са Универзитета Кејс Вестерн Резерв.

Сви присутни су уживали у кратком програму српских народних песама које је извео мушки хор „Косово“! Посебна пажња је указана Лексу Мачаски-ју који се стара о Српском културном врту.

Извор: Источноамеричка епархија

 

View full Странице

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...