Jump to content

Нови Бечеј: Освештано спомен обележје хероју Априлског рата-пбб Александру Берићу

Оцени ову тему


Препоручена порука


Министар одбране Александар Вулин открио је данас спомен-бисту Александру Берићу и положио венац у име Министарства одбране и Војске Србије, на Тиском кеју у Новом Бечеју. Министар је бисту открио са председником Општине Нови Бечеј Сашом Максимовићем.

jov_3100_1503576426.JPG

Према речима министра Вулина, Срби су склони да заборављају своју историју и склони су да мисле да ако они буду ћутали неко ће други говорити о њиховој историји уместо њих.

jov_3083_1503576424.JPG

- Нашу историју су обично преправљали, покушавали да је учине мањом него што јесте и покушавали да докажу како наша улога у историји није ни славна ни велика. Наша историја је и славна и велика и споменици као што је овај су ту да нас само на то подсете. Траг који је оставио поручник Берић, траг који је оставила посада Драве је траг који ми данас следимо. Од Обилића, преко Синђелића до Берића, па све до мајора Тепића, Срби су увек у сваком великом рату који нису тражили, који им је наметнут али који су водили, увек имали бар једног који је био у стању да буде носилац храбрости нашег народа, који је био у стању да себе стави испод интереса народа, који је био довољно храбар да остави поруку која ће трајати деценијама. Није прошло толико времена од Другог светског рата да бисмо допустили да се измешају успомене и да џелат постане жртва, а жртва џелат, и херој кукавица а кукавица херој. Александар Берић је пут и траг који можемо да следимо, поручио је министар одбране.  

jov_3211_1503576432.JPG

Председник Општине Нови Бечеј рекао је да Александар Берић и биста која је данас откривена треба све да подсете ко смо и шта смо и да нас подсете на нашу славну историју која не сме да се заборави.

О Александру Берићу говорио је поручник фрегате Драган Спасојевић из Речне флотиле који је рекао да је Берић као морнарички официр поступио по неписаном поморском правилу „да капетан тоне са својим бродом“.

JOV_3177.JPG

Александар Берић је био поручник бојног брода прве класе Краљевске морнарице који је током Априлског рата, на дужности команданта монитора Драва шест дана одолевао нападима немачких патролних чамаца, трупа на обали и авијације. Пружајући отпор непријатељским снагама, поручник бојног брода прве класе Берић погинуо је код Челарева и потонуо са својим бродом 12. априла 1941. године.

JOV_3264.JPG

Откривање спомен-бисте уприличено је у оквиру традиционалне новобечејске манифестације Великогоспојински дани „Госпојина 2017“, а присуствовали су представници Министарства одбране, Војске Србије, Српске православне цркве, Општине Нови Бечеј и бројни грађани.

logo_mod.png

 

View full Странице

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...