Jump to content

"Slobodna Dalmacija": Šta rade hodočasnici u Sinju na Veliku Gospu - na misu, pa u noćni provod

Оцени ову тему


Препоручена порука

Ovakvu reportažu iz Sinja još niste vidjeli: što rade mladi hodočasnici kad padne noć? Uživaju uz cajke i alkohol!

na misu pa u provod
 

Piše Juraj Filipović

Foto Juraj Filipović

 

Velika Gospa se tradicionalno obilježava 15. kolovoza diljem Hrvatske kada će mnoštvo vjernika hodočastiti u više od 20 marijanskih svetišta koja i ove godine očekuju više stotina tisuća posjetitelja, većinom domaćih, a najviše u Mariji Bistrici, Sinju, na Trsatu, u Aljmašu, Pleternici, Ninu i Remetama.

Ekipa portala 100posto bila je u Sinju, gradu koji svake godine okupi više desetaka tisuća hodočasnika.

Međutim Sinj se po mnogočemu razlikuje od ostalih hrvatskih marijanskih svetišta. Iz jednostavnog razloga što je tamo odavno izblijedjela razlika između mirnog hodočašćenja u molitvi i destinacije za dobar noćni izlazak.

Iz godine u godinu iz Sinja dolaze kadrovi s mise i viteške igre Alke, jer u kolovozu ovaj grad uistinu postaje svojevrsni centar Dalmacije. 

Ali Sinj za Veliku Gospu nije ono što je nekada bio.

Dan uoči spomenutog blagdana svi kafići, klubovi i restorani bivaju otvoreni cijelu noć, a velik dio hodočasnika stiže iz Splita pa čitav grad postaje inkubator dobre zabave. 

Dobar dio mlade ekipe iz Splita se uputio pješice u 30-ak kilometara udaljeni Sinj upravo zbog toga što "noćni put" garantira nezaboravnu atmosferu i dobru zabavu.

Oni drugi stigli su automobilima. Cure našminkane, a muškarci odjeveni kao za party na Zrću. 

Inače, Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Tako smo jučer u Sinj stigli oko ponoć, a u nastavku teksta pogledajte kako to izgleda kada hrvatska i katolička omladina slavi jedan od najvećih kršćanskih blagdana u srcu dalmatinske zagore. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sinj preplavljen vjernicima, tisuće ljudi u zanosu štuju Gospu: pogledajte spektakularne prizore iz procesije

blagdanska svečanost
 

 

Piše PSD

Foto Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

U blagdanskoj procesiji u povodu svetkovine Velike Gospe, koja je krenula u utorak prije podne ispred crkve Gospe Sinjske, sudjelovalo je više desetaka tisuća vjernika među kojima mnogi, kao znak žrtve, hodaju bosi.

Sliku Čudotvorne Gospe Sinjske u procesiji naizmjence su nosili vjeroučitelji, časne sestre, bogoslovi, sinjski alkari, predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici hitne medicinske pomoći, predstavnici hrvatske vojske i policije.

Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavaju se pod motom "Veliča duša moja Gospodina".


Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, ujedno je i državni blagdan, koji se tradicionalno obilježava 15. kolovoza i diljem Hrvatske kada će mnoštvo vjernika hodočastiti u više od 20 marijanskih svetišta.

Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Kod nas na Moravi toga više nema. No, bilo je nekad davno i ovdje svašta, mladenci se s galankama valjali po grmlju, šumarcima i livadama i kupali goli po jezerima i rijekama dok nisu došli sv. Ćirilo i Metodije iz Soluna na Moravu i zatrgli nam te moravske folklorne orgije. Ne jednom su i oni i svati Prokop Sazavski lamali štap u očajanju nad prostopašnim Moravanima i Moravankama zbog takvih nečednosti i nemoralnosti (Sodom und Gomor) koje su potom gorko-teško iskorjenjivat morali još 200-300 godina po njima moravski biskupi i sveštenici. Poslije su Moravaci postali tako pobožni i toliko se usrdno molili i postili sve dok nisu kod Panenke Marie Žarošicke (Gospe Žarošicke) izmolili čudo a to čudo se i desilo! Nedaleko od tog Gospinog svetišta tamo propukao gejzir nafte. Zato taj dio Morave na Kijovsku odakle je moj pradjed rodom nazivaju "Moravski Kuvajt." Poslije hodošašća se djeca voze na ringišpilu i kolotoču, mladenci i muževi svojim curama i ženama strefe ružu vazdušnom puškom, muški si popiju pivo u kafani i ide se kući, nikakve dalje nemoralnosti i nečednosti se tu ne dešavaju. Na videima možete vidjet kako izgleda taj dio Morave i to hodočašće, možete čuti par pjesama Gospi Žarošickoj i vidjeti slavlje.

Madona v Moravském Kuvajtu

Těžaři z MND našli na jihu Moravy ložisko ropy a plynu za miliardy

Na Moravě našli velké ložisko ropy v nových horninách
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 years later...

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...