Jump to content

Drago Pilsel: Američki rasizam i Trumpov idiotizam

Оцени ову тему


Препоручена порука

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak 14. kolovoza ipak je bio prisiljen oštro osuditi ”rasističko nasilje” u kojemu je u subotu u Charlottesvilleu jedna osoba poginula, a dvadesetak je ozlijeđeno, osudivši ”bjelačke suprematiste, KKK i neonaciste” čije su vrijednosti protivne američkima.

”Rasizam je zlo”, istaknuo je Donald Trump kojemu su bile upućene salve kritika zbog toga što nije jasno osudio nasilje ekstremnih desničara u svojoj prvoj izjavio o tom pitanju koju je dao u subotu. ”Svi koji su u rasističkom nasilju ovog vikenda počinili kaznena djela morat će za to odgovarati na sudu, pravda se mora zadovoljiti”, rekao je u kratkoj izjavi u Bijeloj kući. ”Bez obzira na boju kože, svi živimo s istim zakonima i poštujemo istu zastavu”, dodao je. ”Oni koji u njezino ime posežu za nasiljem kriminalci su i lupeži, među njima KKK, neonacisti i bjelački suprematisti (…) koji se protive svemu što je nama Amerikancima sveto”, rekao je.

Američki predsjednik je u svojoj izjavi u golferskom odmaralištu u Bedminstreu u New Jerseyju u subotu osudio nasilje, ali je rekao da odgovornost ”dolazi s više strana”. I to je izazvalo salvu negativnih reakcija, jer je tridesetdvogodišnja žena poginula u Charlottesvilleu kada se simpatizer neonacizma James Fields zaletio automobilom u protuprosvjednike. Sudac mu je u ponedjeljak odredio pritvor na neodređeno vrijeme.

Pojasnimo ukratko što je bio povod neredima. Rasisti i ekstremni desničari imali su za cilj protestirati protiv odluke općinskih vlasti Charlottesvillea (a odluku je privremeno bila zaustavila sudska vlast) da se makne spomenik generalu Robert E. Leeju.

Taj zapovjednik konfederalnih, dakle južnjačkih, snaga u američkom Građanskom ratu (živio je od 1807. do 1870.) smatran je simbolom politike koja žali za gubitkom rata, pa tako i za nivelacijom rasa, jer je kraj rata donio slobodu stanovnicima afričke rase.

Sukob ukazuje na velike rane društva u kojem bijelci i crnci nastavljaju živjeti razdvojeni, što je pojačano velikim socio-ekonomskim barijerama. Ideja o postrasnoj Americi, koja se pojavila dolaskom Baracka Obame u Bijelu kuću, bila je zapravo iluzija, jer je Obama svoja dva mandata proživio udaran mnogobrojnim rasnim incidentima koji su podsjetili na krhkost zemlje.

Sve je veći broj analitičara koji upozoravaju da je američko društvo tempirana bomba pogotovo jer kod bijelih rasista raste bojazan od činjenice, vrlo realne, da će bijelci uskoro biti manjina u SAD-u.

Gradonačelnik Charlottesvillea, demokrat Mike Signer, optužio je predsjednika Trumpa da potiče rasiste prozvavši ga da je i njegova predizborna kampanja hranila takve snage.

I, točno je: Trump je prihvatio zagrljaj Davida Dukea, bivšeg ali ključnog autoriteta Ku Klux Klana, a osobito Richarda Spencera, oca koncepta alt-right koji je prošlog studenoga pozvao na veliko buđenje ”domoljuba” i proslavio Trumpovu pobjedu velikim zborovanjem u Washingtonu u kojem se vidjelo mnogo nacističkih simbola. Duke, Signer i drugi su uoči sukoba u Charlottesvilleu rekli da imaju namjeru ”ispuniti Trumpova obaćenja” o vraćanju uzdi zemlje ”u prave ruke”.

Od svih zala ili šteta koje Trump donosi instituciji predsjednika najgora je moralna. Neonacisti su marširali 200 km od glavnog američkog grada i zasad brojimo tri mrtva (osim spomenute žrtve poginula su i dva policajca pilota kada im se srušio helikopter).

U usporedbi s Trumpovom šutnjom nad orgijanjem neonacista ridikulozne usporedbe s Putinovom Rusijom i junačenje pred prijetnjama sjevernokorejskog diktatora bivaju malene epizode. Do sada su takve situacije služile predsjednicima da se izdignu apelirajući na iskonski optimizam američke demokracije (kako je učinio Obama kad su policijska ubojstava crnaca gotovo zapalila zemlju 2014.).

Ali Trump je sve samo ne osoba sporazumijevanja. On je po naravi provokator. Izabrao je tu ulogu. Njegova blagost prema rasističkom divljanju proizlazi iz uvjerenja da nije loša stvar da postoje grupe bijelaca koji ”protestiraju”, jer se vlada desetljećima bavila financiranjem programa za ukinuće diskriminacije afričkih Amerikanaca i Latinoamerikanaca, osobito Meksikanaca, protiv kojih je žestoko govorio u predizbornoj kampanji.

Nakon osam godina Obamine vladavine u SAD-u se pojavila ne mala grupa građana koja je bijesna i koja je žedna osvete. Osjećaj koji nas obuzima kad promatramo sadašnju Ameriku je tuga, jer je to zemlja koja smatra da je Leonardo (da Vinci) talijanski nogometaš, u kojoj se sve manje čita, kao, uostalom, i na Balkanu, u kojoj se ne cijene umjetnost i ljepota.

SAD bi se po Trumpovu mišljenju trebale riješiti svojih Meksikanaca, Kineza, muslimana, drugih ”latinosa” i svih ostalih koje viđamo u Silicon Valley i drugdje, a koji su obogatili najkozmopolitskiju zemlju na planetu.

Nas mora zabrinjavati nešto drugo: je li američka vizija Donalda Trumpa istovremeno i najava izgleda budućega svijeta u kojem bi se nacije trebale opet okrutno uništavati?

Taj skok prema bahatom ponašanju, prema banalnome i nekulturnome nas okreće prema Berlusconiju, prema ocu i kćeri Le Pen, prema Orbanu, u Hrvatskoj prema ispraznoj Kolindi Grabar-Kitarović.

Mislim o novoj internacionali koja o stotoj godišnjici Oktobarske revolucije neće više zagovarati pravdu, već vulgarnost i sirovo bogatstvo.

Bit će to svijet u kojem se obzorje sužava na televizijski set, u kojoj se umjetnost raspravljanja reducira na izmjenjivanje psovki, a umjetnost nadomještava faraonskim delirijem.

Bit će to internacionala egoizma, globalizacija korupcije, univerzalnost institucionalizirane laži, sveobuhvatnost mržnje.

Operetni Don Corleone. Da, to mi se čini adekvatnim opisom. Neki smatraju da nije tako loše što je Trump indirektno izazvao raspravu o rasizmu, pa čak i budeći i hrabreći aktiviste Ku Klux Klana da skinu kapuljače i paradiraju u ime Konfederacije, rasizma i mržnje, ali je problem u tome što rasizam nije racionalna stvar.

Ne oslanja se na objektivna istraživanja, nego upravo na predrasude i preuveličani strah o ”onom drugome”, onome koji je drugačiji od nas, ima različitu boju kože, govori nama nepoznatim jezikom ili se klanja na čudan način još čudnijem bogu.

Sva društva, nažalost, u sebi hrane takve rasističke animozitete, neka manje, neka više i često su razum i kulturni alati nedovoljni da se rasizmu suprotstavimo. Zato smatram da je ovo što čini Donald Trump izuzetno opasna stvar, jer je rasizam uvijek bio i ostao pogon za nasilje i sredstvo za žestoka kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Što učimo od primjera američkog predsjednika?

Da imati velik novac nije ujedno i znak uzvišenosti. Naime, može se plivati u milijunima i posjedovati čitavu kupaonicu obloženu zlatom, a ostati perfektnim idiotom, osobom bez takta i duha.

S druge strane, bilo bi također pogrešno zaključiti da su rasizam i druge diskriminatorne predrasude suština kapitalizma. Naši preci jako dobro znaju o čemu govore tisuće hrvatskih i srpskih domova u SAD-u: da je ta zemlja bila oaza mnogima koji su iskreno željeli i slobodu i priliku za rad i za boljitak.

Sadašnja kriza SAD-a ostavlja političku, društvenu, etničku, kulturnu i moralnu katastrofu bez premca, štetu koju će biti jako teško sanirati i to u kratkom roku.

Neke grupe već funkcioniraju kao privatne vojske, mnogi građani su naoružani, mahom su to bijelci, zemlja se raspada po etničkom ključu. Teorije o kako su SAD stigle tamo gdje su sada punit će biblioteke: rasizam, ksenofobija, supremacija bijelih, izolacionizam… zasićenje politikom.

Trump nije samo idiot – on je opasni demagog koji hrani konspiratorne teorije jer je za demagoga istina nešto što se uvodi dekretom, što se naslućuje, otkriva, a ne nešto što se traži, dokazuje, pobija ili verificira. Najvažnije su, nažalost, emocije, a ne razum.

Neka nam je Bog na pomoći.

vjerujemo-u-pravo-na-srecu.zato-pokrecem

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Милан Ракић рече

Da imati velik novac nije ujedno i znak uzvišenosti. Naime, može se plivati u milijunima i posjedovati čitavu kupaonicu obloženu zlatom, a ostati perfektnim idiotom, osobom bez takta i duha.

:ok: Fantastican izbor reci!

пре 13 минута, Милан Ракић рече

Nas mora zabrinjavati nešto drugo: je li američka vizija Donalda Trumpa istovremeno i najava izgleda budućega svijeta u kojem bi se nacije trebale opet okrutno uništavati?

Jeste, nazalost, vidimo da se siri poput kuge.

пре 13 минута, Милан Ракић рече

Bit će to internacionala egoizma, globalizacija korupcije, univerzalnost institucionalizirane laži, sveobuhvatnost mržnje

пре 15 минута, Милан Ракић рече

Neka nam je Bog na pomoći.

Amin.

"You know something is messed up when you see it"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Одличан текст, убо суштину. Само овај део је мали промашај:

пре 19 минута, Милан Ракић рече

Osjećaj koji nas obuzima kad promatramo sadašnju Ameriku je tuga, jer je to zemlja koja smatra da je Leonardo (da Vinci) talijanski nogometaš, u kojoj se sve manje čita, kao, uostalom, i na Balkanu, u kojoj se ne cijene umjetnost i ljepota.

Ово су класични стереотипи - ови су овакви, они су онакви. Нема потребе за таквим глупостима у овој иначе сјајној анализи.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ja ne znam šta se ovde sad kao svi iščuđavaju,Amerikanci su oduvek bili rasisti.Nije to Tramp izmislio jednostavno belci u većini sebe vide kao višu rasu u odnosu na sve druge.To što je Obama bio predsednik je bitno ko ponedeljak a za njegovog mandata potamaniše čamuge po amerikama.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Grizzly Adams рече

Па погодио је једну ствар - да је Трамп председник САД.

Све остало је тотални промашај.

И ово је тотални промашај. 

1 hour ago, Милан Ракић рече

S druge strane, bilo bi također pogrešno zaključiti da su rasizam i druge diskriminatorne predrasude suština kapitalizma. Naši preci jako dobro znaju o čemu govore tisuće hrvatskih i srpskih domova u SAD-u: da je ta zemlja bila oaza mnogima koji su iskreno željeli i slobodu i priliku za rad i za boljitak.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Кратос рече

Ja ne znam šta se ovde sad kao svi iščuđavaju,Amerikanci su oduvek bili rasisti.Nije to Tramp izmislio jednostavno belci u većini sebe vide kao višu rasu u odnosu na sve druge.To što je Obama bio predsednik je bitno ko ponedeljak a za njegovog mandata potamaniše čamuge po amerikama.

Није баш тако просто. Расизам је био подразумеван свуда на свету, не само у САД. И кренуло је све то у бољем смеру тамо од шездесетих и седамдесетих, да би за време Обмане цела та прича била поново активирана и расна мржња је систематски потпиривана (с лева). Сад су у мејнстриму десни расисти. Трампа вероватно заболе за расу, он је једноставно неотесани будак и будалчина светског калибра. Али његов први саветник је један од идеолошких гуруа ове наци екипе што је тренутно испливала, а сад сви они као перу руке. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Grizzly Adams рече

ОК, није баш све. ;)

Што ће речи, лик НИЈЕ левичар, комуниста антифа насилник и мрзитељ капитализма, него "легитимни саговорник". Али ви никога не желите чак ни да саслушате и помислите: "А зашто један значајан број нормалних људи ипак тако гледа на ствари и види све те Трампове ужасне стране?" 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juanito рече

Што ће речи, лик НИЈЕ левичар, комуниста антифа насилник и мрзитељ капитализма, него "легитимни саговорник". Али ви никога не желите чак ни да саслушате и помислите: "А зашто један значајан број нормалних људи ипак тако гледа на ствари и види све те Трампове ужасне стране?" 

Нисам то ни рекао. Само сам хтео да уштедим мало времена и не понављам шта смо већ причали на другој теми.

На пример ово што си ти поменуо у претходном посту.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Значи, његова интерпретација тренутних догађаја је веома површна.

1 hour ago, Милан Ракић рече

Donald Trump u ponedjeljak 14. kolovoza ipak je bio prisiljen oštro osuditi ”rasističko nasilje”

Шта му значи ово "присиљен"?

Да не давим, јасно је шта је хтео да инсинуира. Без икаквих основа. Трамп је одмах оштро осудио расистичко насиље "са свих страна". Е сад, некима смета што је осудио "све" а не само оне који они оће. Мени је баш драго што их је осудио све, јер тако треба и то је једино исправно.

1 hour ago, Милан Ракић рече

zbog toga što nije jasno osudio nasilje ekstremnih desničara u svojoj prvoj izjavio o tom pitanju koju je dao u subotu

Па јесте осудио. Осудио их је све, што значи и екстремне десничаре.

1 hour ago, Милан Ракић рече

Američki predsjednik je u svojoj izjavi u golferskom odmaralištu u Bedminstreu u New Jerseyju u subotu osudio nasilje

Хе... :)

1 hour ago, Милан Ракић рече

ali je rekao da odgovornost ”dolazi s više strana”. I to je izazvalo salvu negativnih reakcija

Фатаморгана. Како се само усудио да осуди "све" кад треба да осуди само оне које ми не волимо. А "наше" да не дира.

1 hour ago, Милан Ракић рече

Rasisti i ekstremni desničari imali su za cilj protestirati protiv odluke općinskih vlasti Charlottesvillea (a odluku je privremeno bila zaustavila sudska vlast) da se makne spomenik generalu Robert E. Leeju.

Да, колико год да су идиоти - протествовали су мирно. Нереде је изавала "друга страна" тако што су их напали.

1 hour ago, Милан Ракић рече

Taj zapovjednik konfederalnih, dakle južnjačkih, snaga u američkom Građanskom ratu (živio je od 1807. do 1870.) smatran je simbolom politike koja žali za gubitkom rata, pa tako i za nivelacijom rasa, jer je kraj rata donio slobodu stanovnicima afričke rase.

Сад морам да чачкам мечку и објашњавам да је ово обична митологија...

1 hour ago, Милан Ракић рече

Ideja o postrasnoj Americi, koja se pojavila dolaskom Baracka Obame u Bijelu kuću, bila je zapravo iluzija, jer je Obama svoja dva mandata proživio udaran mnogobrojnim rasnim incidentima koji su podsjetili na krhkost zemlje.

Није он "ударан" него је лично потпиривао расну мржњу и нереде. Најодговорнији је за ово што се сада дешава.

пре 1 сат, Милан Ракић рече

Od svih zala ili šteta koje Trump donosi instituciji predsjednika najgora je moralna.

Замисли... Иначе су сви председници до сад били "морални"... Обама, Буш, Клинтон, матори Буш... Све анђели. Мрава нису згазили.

пре 1 сат, Милан Ракић рече

Nakon osam godina Obamine vladavine u SAD-u se pojavila ne mala grupa građana koja je bijesna i koja je žedna osvete.

Обама је осам година хушкао људе на расне поделе и сукобе. Највећи и најагресивнији расисти у САД су његових руку дело - БЛМ и слични.

пре 1 сат, Милан Ракић рече

SAD bi se po Trumpovu mišljenju trebale riješiti svojih Meksikanaca, Kineza, muslimana, drugih ”latinosa” i svih ostalih

Ајде... Претерали смо са ракијом мало?

Трамп је говорио против илегалних имиграната. Значи људи који су прекршили закон и ушли/остали у земљи илегално. Као и против исламског екстремизма/тероризма. Оваква интерпретација не да је површна него само може да буде злонармерна.

....

Прескочићу остатак да не губим време више, само још једну ствар из закључка:

 

пре 1 сат, Милан Ракић рече

Sadašnja kriza SAD-a ostavlja političku, društvenu, etničku, kulturnu i moralnu katastrofu bez premca, štetu koju će biti jako teško sanirati i to u kratkom roku.

Кризу су направили Трампови претходници, пре свега демократе својим разулареним хушкањем сваке могуће и немогуће "групације" на све друге, а посебно на "беле стрејт мушкарце" који су по њима "привилеговани" и треба да се стиде што су рођени такви, свима извињавају и плаћају одштету. Они су направили раздор, политичку, друштвену, културну и моралну катастрофу.

Неонацисти су у САД шачица идиота, има их веома мало. Ових других има више, али све у свему - већима Американаца живи мирно и гледа своја посла. Ово су веома изоловани и пренадувани инциденти.

Ето. Кога интересује како стварно стоје ствари на лицу места.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ево један коректан коментар - аутор је црне боје коже, ако то некоме нешто значи:

After the violence in Charlottesville, Trump issued a statement denouncing "hatred, bigotry and violence on many sides." But he got hammered for "not calling out" the white nationalist groups by name and for assigning blame to both sides. Critics accused Trump of making a "moral equivalence" -- equating white nationalists and Nazi sympathizers to those who oppose them. Normal people thought he meant both sides of the people fighting in the streets. But Trump's critics accused him of equating Nazis with anti-Nazis -- or something like that. So he issued another statement.

Trump said: "Racism is evil. And those who cause violence in its name are criminals and thugs, including the KKK, neo-Nazis, white supremacists and other hate groups that are repugnant to everything we hold dear as Americans."

Critics then called it too little, too late, especially coming from the man they consider the bigot in chief. Had Trump called out the bad guys by name, critics would've blasted him for not giving out their Social Security numbers, too.

The bigot in the White House actually got a smaller share of the white vote than did Mitt Romney in 2012, while getting a larger percentage of the black, Hispanic and Asian votes than Romney did. Apparently blacks, Hispanics and Asians are too stupid to realize that they voted for a man who, right in front of them, reached out to people who hate them. Apparently, the white racists that Trump reached out to are too stupid to realize they've attached themselves to a guy who is attracting the very people that white racists hate -- people of color.

Two related "race" themes, fervently believed by the left, drive this hatred for Trump. First, the left believes, despite overwhelming evidence to the contrary, that whites' anti-black racism remains a major problem -- even after America became the only predominantly white country in the world to elect a black person to lead it. Second, they believe that Trump won by catering to white racists. Neither is true.

https://townhall.com/columnists/larryelder/2017/08/17/charlottesville-david-duke-still-matters--who-knew-n2369549

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Милан Ракић рече

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak 14. kolovoza ipak je bio prisiljen oštro osuditi ”rasističko nasilje” u kojemu je u subotu u Charlottesvilleu jedna osoba poginula, a dvadesetak je ozlijeđeno, osudivši ”bjelačke suprematiste, KKK i neonaciste” čije su vrijednosti protivne američkima.

Оштро је осудио га и у првобитној изјави, којом је уједно осудио и дргу страну - екстремне лијевичаре од којих је најагресивнији диоАнтифа, која је и дошла са спремљеним оружјем - као и неонацисти. Обије стране су жељеле да се побију. Једина разлика је та што је међу лијевим демонстрантима било више обичног свијета. Медији и шира јавност игноришу, свјесно или несвјесно, појачано присуство и насиље екстремних лијевичара, па се само фокусирају на десничарске екстремисте. Зашто, није ми јасно сасвим. 

пре 2 часа, Милан Ракић рече

Američki predsjednik je u svojoj izjavi u golferskom odmaralištu u Bedminstreu u New Jerseyju u subotu osudio nasilje, ali je rekao da odgovornost ”dolazi s više strana”

Алт-рајт, ККК, бијели националисти без неке одређене групе, неонацисти, крајњи десничари, АНТИФА комуњаре, БЛМ ( Црни животи су битни ) као црначки националисти... Био је у праву.

пре 2 часа, Милан Ракић рече

spomenik generalu Robert E. Leeju.

Taj zapovjednik konfederalnih, dakle južnjačkih, snaga u američkom Građanskom ratu (živio je od 1807. do 1870.) smatran je simbolom politike koja žali za gubitkom rata, pa tako i za nivelacijom rasa, jer je kraj rata donio slobodu stanovnicima afričke rase

Само што је Ли изгледа био нормалан човјек који није био заговорник робовласништва ( не додуше ни његов ватрени противник ), већ просто војник вјеран својој савезној држави. Од свих споменика из Грађанског рата, једино ми за његов изгледа да нема никаквог разлога за уклањање.

пре 2 часа, Милан Ракић рече

Sukob ukazuje na velike rane društva u kojem bijelci i crnci nastavljaju živjeti razdvojeni, što je pojačano velikim socio-ekonomskim barijerama. Ideja o postrasnoj Americi, koja se pojavila dolaskom Baracka Obame u Bijelu kuću, bila je zapravo iluzija, jer je Obama svoja dva mandata proživio udaran mnogobrojnim rasnim incidentima koji su podsjetili na krhkost zemlje.

Sve je veći broj analitičara koji upozoravaju da je američko društvo tempirana bomba pogotovo jer kod bijelih rasista raste bojazan od činjenice, vrlo realne, da će bijelci uskoro biti manjina u SAD-u.

Апсолутно тачно. Проблем је у томе што је бијелачки расизам подстакнут против-бјелачком реториком у америчкој лијевици, гдје се људи заправо радују и прижељкују да бијелци постану мањина ( или да макар престану бити апсолутна већина ). Као што је Јанопулос рекао - када имате идентиттарце на једној страни, онда ћете добити идентитарце на другој страни. И то се управо дешава - америчка лијевица је спојила концепте расе и економске класе и тако почела гледати на бијелце као на привилеговане, а на остале мањине као на потлачене, захтијевајући све више посебних третмана за мањине и одбацујући легитимност било каквих "бијелих интереса". И онда се добије алт-рајт који је зајахао на антилиберашком таласу којег је Трамп направио, па су се пробили у јавност јер су им оправдање давали управо анти-бијели расисти са друге стране. Кривити Трампа да је он узрок ове пошасти је нетачно. Кривити Трампа да је он помогао да ово све исплива на површину - то већ јесте тачно. Но, то би испливало некад, са или без Трампа. И ту лежи проблем, што многи не виде или не желе да виде да постоје дубљи узроци свега овога, а не само један човјек. Но, ваљда у политичкој загрижености то се лако пропушта.

пре 2 часа, Милан Ракић рече

Gradonačelnik Charlottesvillea, demokrat Mike Signer, optužio je predsjednika Trumpa da potiče rasiste prozvavši ga da je i njegova predizborna kampanja hranila takve snage.

Исто толико смисла има рећи и да је Берни Сандерс хранио комунисте. 

пре 2 часа, Милан Ракић рече

I, točno je: Trump je prihvatio zagrljaj Davida Dukea, bivšeg ali ključnog autoriteta Ku Klux Klana, a osobito Richarda Spencera, oca koncepta alt-right koji je prošlog studenoga pozvao na veliko buđenje ”domoljuba” i proslavio Trumpovu pobjedu velikim zborovanjem u Washingtonu u kojem se vidjelo mnogo nacističkih simbola. Duke, Signer i drugi su uoči sukoba u Charlottesvilleu rekli da imaju namjeru ”ispuniti Trumpova obaćenja” o vraćanju uzdi zemlje ”u prave ruke”.

Ноторна глупост. Трамп је у више прилика осудио самостално расисте и остале нацоше и прије Шарлотсвила. Нигдје није "пригрлио" Спенсера нити Дејвида Дјука.

Једино што се Трампу може приговорити јесте што је био спреман да калкулише и са ККК током избора, али ако ће се то радити онда се мора бити спреман урадити то и за остале. Демократе имају политичаре који отворено заступају став да "бијелци морају да ућуте и слушају", али и то пролази испод радара. Све док се селективно критикује, не може бити напретка јер увијек супротна страна те може оптужити ( и то сасвим исправно ) за лицимјерство, као и обрнуто.

пре 3 часа, Милан Ракић рече

U usporedbi s Trumpovom šutnjom nad orgijanjem neonacista

Која шутња? Истог дана је твитовао 2 пута осуђујући насиље у Шарлотсвилу.

пре 3 часа, Милан Ракић рече

Do sada su takve situacije služile predsjednicima da se izdignu apelirajući na iskonski optimizam američke demokracije (kako je učinio Obama kad su policijska ubojstava crnaca gotovo zapalila zemlju 2014.).

Не знам који је од двојице момака, Трејвон Мартин или онај други био упуцан када је заправо пуцао на полицајце који су га хтјели ухапсити због пљачке. Био је чак један случај гдје је црног момка убила полиција којом командује црнац, од којих полицајаца је био црнац, у граду чији је градоначелник црнац итд., па је све сваљено на "бјелачку супрематију". Обама је имао срећу што је имао подршку медија који нису спиновали негативне ствари о њему, већ углавном позитивне, иначе би овакве информације ублажиле поларизацију око ових убистава. Но то се није десило, јер у Америци заиста постоје дубоке подјеле којима обије странке подилазе зарад доласка на власт. Па зато ће Демократе увијек инсистирати да су бијелци криви, а Републиканци да су бијелци неправедно оптужени. Проблем је системски, и не тиче се једног човјека, Трампа или Обаме.

пре 3 часа, Милан Ракић рече

Ali Trump je sve samo ne osoba sporazumijevanja. On je po naravi provokator. Izabrao je tu ulogu. Njegova blagost prema rasističkom divljanju proizlazi iz uvjerenja da nije loša stvar da postoje grupe bijelaca koji ”protestiraju”, jer se vlada desetljećima bavila financiranjem programa za ukinuće diskriminacije afričkih Amerikanaca i Latinoamerikanaca, osobito Meksikanaca, protiv kojih je žestoko govorio u predizbornoj kampanji.

Ово није благост према неонацизму:

 

пре 3 часа, Милан Ракић рече

SAD bi se po Trumpovu mišljenju trebale riješiti svojih Meksikanaca, Kineza, muslimana, drugih ”latinosa” i svih ostalih koje viđamo u Silicon Valley i drugdje, a koji su obogatili najkozmopolitskiju zemlju na planetu.

Ноторна глупост. Трамп се противио илегалној имиграцији и никада ниједном није изјавио да нико осим бијелаца не припада у Америци. 

пре 3 часа, Милан Ракић рече

Nas mora zabrinjavati nešto drugo: je li američka vizija Donalda Trumpa istovremeno i najava izgleda budućega svijeta u kojem bi se nacije trebale opet okrutno uništavati?

Ово је, нажалост, донекле истина. Поставио сам видео у Трамповој теми о погледу шта његов избор представља за будућност. Изгледа да нам долази ера борбе између нације и изнаднационалних ентитета, попут ЕУ. Трампова страна жели већи суверенитет националних држава како би биле слободније у свом понашању и пословању - што је можда и потребно у Сјеверној Америци, али у Европи то доноси сумње и страхове које Америка никада није познавала. Зато је овај десничарски популистички талас пропао у доласку на власт у свим земљама у Западној Европи. 

пре 3 часа, Милан Ракић рече

Taj skok prema bahatom ponašanju, prema banalnome i nekulturnome nas okreće prema Berlusconiju, prema ocu i kćeri Le Pen, prema Orbanu, u Hrvatskoj prema ispraznoj Kolindi Grabar-Kitarović.

АЛО КОЛИНДИЦА НИЈЕ БАХАТА, СДП УДБАШУ СРБОЋЕТЊИЋКИ!!!

пре 3 часа, Милан Ракић рече

Bit će to svijet u kojem se obzorje sužava na televizijski set, u kojoj se umjetnost raspravljanja reducira na izmjenjivanje psovki, a umjetnost nadomještava faraonskim delirijem.

Нешто попут овога?

 

пре 3 часа, Милан Ракић рече

Sva društva, nažalost, u sebi hrane takve rasističke animozitete, neka manje, neka više i često su razum i kulturni alati nedovoljni da se rasizmu suprotstavimo. Zato smatram da je ovo što čini Donald Trump izuzetno opasna stvar, jer je rasizam uvijek bio i ostao pogon za nasilje i sredstvo za žestoka kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Апсолутно, зато требају и лијевичари и десничари престати кокетирати и везивати се са расизмима, фашизмима и комунизмима. Само што Трамп нигдје није био расиста...

пре 3 часа, Милан Ракић рече

Neke grupe već funkcioniraju kao privatne vojske, mnogi građani su naoružani, mahom su to bijelci, zemlja se raspada po etničkom ključu. Teorije o kako su SAD stigle tamo gdje su sada punit će biblioteke: rasizam, ksenofobija, supremacija bijelih, izolacionizam… zasićenje politikom.

Форсирање политике засноване на идентитету. Након што је Линдон Џонсон увео позитивну дискриминацију за црнце, како би колективно надокнадили свој засотатак од ропства и касније сегрегације, требал осе имати на уму да те мјере требају бити само привремене ( што и јесте у самој дефиницији позитивне дискриминације - да је она привремена ), но свако указивање на нелогичност таквих мјера у садашње вријеме је гушено под оптужбама расизма према мањинама, јер је схваћено да је то добар кључ за долазак на власт. И то је само појачавало огорченост на другој страни, и ево их данас ту гдје јесу.

пре 3 часа, Милан Ракић рече

Trump nije samo idiot – on je opasni demagog koji hrani konspiratorne teorije jer je za demagoga istina nešto što se uvodi dekretom, što se naslućuje, otkriva, a ne nešto što se traži, dokazuje, pobija ili verificira. Najvažnije su, nažalost, emocije, a ne razum.

Да, апсолутно:

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Даде Гризли солидну опсервацију Драгиног текста, ал` Ћирилко још бољи беше. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...