Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

cekic-sud-tuzba-1341483721-181841.jpg

Ово је тема где чланови ЖРУ могу добити бесплатне правне савете, уколико имају потребе за правним саветима. Питања се постављају на овој теми или на ПП, док се одговори добијају искључиво на овој теми.

Пре него што поставите питање, прочитајте пар правила везаних за постављање питања:

1. Правни савети се односе на ствари које је могуће размотрити преко Интернета.  Дакле, уколико се ради о сложеном проблему, или проблему који траје неколико година, или уколико има много документације, ово није место за постављање таквих питања, због тога што се та питања и иначе не би могла обрадити без живог разговора.

2. Ово није адвокатска канцеларија нити може бити замена за адвокатску канцеларију, те стога немојте тражити адвокатске услуге или се погађати, јер их на овом месту нећете уговорити. Ово је још једна у низу услуга коју је Форум обезбедио својим учесницима, и задржаће се искључиво на томе.

3. Питања се постављају на теми или у ПП, а одговори се добијају на теми. Уколико из било ког разлога не желите да Ваш идентитет буде доступан осталим учесницима Форума, то ће поштовати, и Ваши подаци никада и ни под којим условима неће бити злоупотребљени ). У том случају, питање можете поставити у ПП (за сада мени, видећемо ако се јави још неко да модерише тему), а одговор ћете добити на овој теми, наравно, уз шифру уместо Вашег корисничког имена. Ово због тога што ће се можда наћи још неко са сличним проблемом. Приватна порука са питањем ће се обрисати одмах по истицању одговора на ову тему, зарад максималне заштите приватности корисника.

4. Питања се не смеју односити на хитне ствари. Ово је због тога што рок за одговор често зависи од заузетости, сложености проблема, и много других ствари, и не можемо гарантовати брз одговор. Увек ћемо се трудити да одговор добијете у што краћем року, али Вам било какав кратак рок не можемо гарантовати. Дакле, уколико се ради о хитним стварима, ризикујете губитак права уколико чекате на одговор само на овом месту.

5. Позивам остале колеге дипломиране правнике да нам се придруже. Циљ целог форума је да у заједници помажемо једни другима. Уколико неки колега дипломирани правник сматра да може дати допринос теми, и уколико жели да помогне, нека се јави, видећу да администрацијом око могућности модераторских привилегија за ову тему или за подфорум "Право".

6. Свако давање одговора од стране неквалификованих лица је забрањено, и биће санкционисано брисањем поруке и баном на одређени временски период!

7. Уколико добијете задовољавајући одговор, захвалност можете показати тако што ћете уплатити донацију, у складу са својим могућностима, Форуму ЖРУ, који се издржава искључиво од донација својих чланова, и који нам је ово и омогућио.

8. Корисници којима можете поставити питања, и чији одговори на теми ће се сматрати валидним, су:

https://www.pouke.org/forum/user/6726-rylah/ - Rylah

https://www.pouke.org/forum/user/6816-%D1%81%D1%80%D1%92%D0%B0%D0%BD-%D1%88%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%9A%D0%B8%D1%9B/ - Срђан Шијакињић

Срећно свима, и надам се да ће и ова услуга коју је Форум пружио бити на корист члановима Форума.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Lepa ti je ova ideja, nadam se da neće proći kao moja,onomad - ne mogu sad da je nađem. Nudila sam besplatne savete iz svoje oblasti, na par pohvala se završilo. Nikome nije trebao savet. 

Подели на овим сајтовима

Lepa ti je ova ideja, nadam se da neće proći kao moja,onomad - ne mogu sad da je nađem. Nudila sam besplatne savete iz svoje oblasti, na par pohvala se završilo. Nikome nije trebao savet. 

Надам се да ће се одважити да питају, кад већ имају прилике.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Надам се да ће се одважити да питају, кад већ имају прилике.

Ja cu da pitam sigurno, samo malo kasnije sad nemam vremena. Radi se o nasim zakonima u vezi sa internet poslovanjem...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Гости

Можете ли да ми појасните како се сада правно гледа на клевету у јавним медијима? Да ли је то кривично дело или може само парнично да се оствари надокнада?

Подели на овим сајтовима

Aj ako uspes da odgovris  i meni.

Imam neke svoje literarne radove koje bih objavio na internetu s namerom da ih prodajem. Dela su moja, ja sam ih pisao a naplata bi najverovatnije isla preko nekog  od ebanking servisa (banke koje nisu u nasoj zemlji).

moja pitanja su sledeca:

1. Na koji nacin ja to mogu da uradim a da budem siguran da je  u skladu sa zakonom. Konkretnije, kakve poreze treba da platim i na koji nacin da to kao fizicko lice uradim.

2. Mislio sam da svakom autorskom delu treba da se zastiti autorsko pravo, ali sam skoro na netu procitao da nasa zemlja priznaje autorsko pravo bez ikakve registracije vec samim tom sto ste delo napisali priznaje vam se to pravo. To mi je bilo malo zbunjujuce pa sam hteo neko pojasnjenje.

Hvala najlepse unapred.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Брат и ја бисмо уступили део земљишта које је у нашем власништву непрофитној организацији. Да ли за џабе или за неку минималну новчану надокнаду (то од њих зависи, ако инсистирају да дају бар нешто), а они би морали да на том земљишту саграде објекат и све што је потребно. Не бисмо их временски ограничили, тј. могли би то све да користе колико год им буде потребно, а уз то би могли и да обрађују земљу, виноград и воћнак, као и да користе нашу шуму, изворе, пашњаке и све што имамо.

Нама не треба никаква материјална корист од тога, из те организације не би ни помислили да нама учине нешто лоше, па је моје питање да ли смо ми обавезни да правимо уговор или можемо све усмено да се договоримо?

Јесте мало глупо питање, али ме то мучи.

Подели на овим сајтовима

Rođak mi je ugovorom o poklonu  preneo na moje ime veći deo svog poljoprivrednog zemljišta. Živi sam,žena mu je umrla a dece nisu imali. Ne bavi se više poljoprivredom zbog godina a tu zemlju daje u zakup svake godine istom zakupcu, svake godine prave ugovor na godinu dana da zakupac može ostvariti subvencije od države za naftu, seme, đubrivo...Rođak se plaši bolesti, šloga i sličnog i iz tog razloga je prepisao to na mene, da za nedaj Bože ako mu se nešto desi da  mogu prodajom njegove zemlje koja je na mom imenu obezbediti mu starački dom, lečenje, platiti medicinsku sestru  i slično. Iz tog razloga ugovor o zakupu piše samo na godinu dana da u takvoj situaciji mogu relativno brzo (za manje od godinu dana) prodati zemlju.

Imam pitanje.Plaća se godišnji porez na imovinu, a ugovor sa zakupcem treba da potpišem ja. Zakupac taj overen ugovor predaje  gde treba da bi dobio te subvencije,

taj ugovor se negde evidentira.Da li pristup tim ugovorima podnetim u prijavi za subvencije ima poreska ?Ako poreska može da ima uvid u te ugovore , zašto sama ne šalje neko rešenje već treba da strepim od kazne ako i ja ne prijavim ugovor ? Da li treba da se plati neki porez na vrednost tog ugovora ?

Deo ugovora zakupac plaća u novcu( to pokriva rođaku porez na imovinu i ogrev) a deo u odrađivanju (tj. u obrađivanju bašte, težim fizičkim poslovima po kući, hranjenju stoke, održavanju dvorišta i slično). Želim čist račun sa poreskom da se nekad u budućnosti poreznici ne "povampire". U poreskoj upravi su mnogo neobavešteni, na šalteru mi je neki poreznik rekao da on ima zemlju, daje je u zakup  ali ne prijavljuje taj ugovor a mene upućuje u pisarnicu da tamo "ako hoću mogu" predati poresku prijavu za taj ugovor. Mogu ili moram ??? nije znao da mi odgovori.Njegovo mišljenje je da kad već plaća porez na imovinu poreskoj da je to dovoljno i da kad prodaje svoje poljoprivredne proizvode na pijaci nije lud da sam sebe prijavljuje šta je kad prodao da bi državi davao  20%novca.

Unapred hvala na odgovoru,

sa željom da imate punooo pitanja za savete i joooš više uplaćenih donacija :)

Подели на овим сајтовима

Можете ли да ми појасните како се сада правно гледа на клевету у јавним медијима? Да ли је то кривично дело или може само парнично да се оствари надокнада?

Задњим изменама КЗ, клевета је декриминализована, тако да се накнада може остварити само у парничном поступку.

Међутим, поред клевете, постоје гранична кривична дела, као што је увреда, као и изношење личних и породичних прилика, које у појединим ситуацијама могу послужити уместо кривичног дела клевете. Такође, постоје посебне одредбе о одговорности за дела учињена путем штампаних медија, тако да се одређена морална сатисфакција може добити приватном кривичном тужбом против медија и/или одговорног лица у том медију.

Међутим, уколико се жели добити материјална сатисфакција (новац) за клевету, она ће се најбрже остварити у парничном поступку. Наиме, чак и ако би се добила кривична пресуда за неко од поменутих кривичних дела која би евентуално могла послужити као замена за кривично дело клевете, највероватнији исход би био да ће кривични суд оштећеног опет упутити на парнични суд ради добијања одштете. Тако да је најбржи (не и најсигурнији, али најбржи свакако) пут за остваривање надокнаде по том основу парнични суд.

Подели на овим сајтовима

Mene interesuje koliko po zakonu traje otkazni rok, tj koliko dana unapred sam ja u obavezi da vlasniku najavim otkaz? U ugovoru ne piše ništa u vezi toga. Hvala lepo  :)

:aplauz:  za temu.

Уколико у уговору о раду ништа не пише, рок према Закону о раду је најмање 15 дана, али свакако не може бити прописан дужи рок од 30 дана, колико износи законски рок.

Подели на овим сајтовима

Брат и ја бисмо уступили део земљишта које је у нашем власништву непрофитној организацији. Да ли за џабе или за неку минималну новчану надокнаду (то од њих зависи, ако инсистирају да дају бар нешто), а они би морали да на том земљишту саграде објекат и све што је потребно. Не бисмо их временски ограничили, тј. могли би то све да користе колико год им буде потребно, а уз то би могли и да обрађују земљу, виноград и воћнак, као и да користе нашу шуму, изворе, пашњаке и све што имамо.

Нама не треба никаква материјална корист од тога, из те организације не би ни помислили да нама учине нешто лоше, па је моје питање да ли смо ми обавезни да правимо уговор или можемо све усмено да се договоримо?

Јесте мало глупо питање, али ме то мучи.

Ништа што има везе са преносом права на некретнинама не може бити валидно уколико нема писмену форму, уз обавезну оверу.

Како ствари тренутно стоје, највероватније да ће се, најављеним изменама закона, вратити да се уговор саставља између парничних странака, или од стране адвоката или неког другог лица које зна да састави уговор, а овера вршити код јавног бележника (нотара). 

Сачекај измене закона, верујем да ће бити далеко јефтиније да нађете некога ко ће да вам састави уговор, и само одете код нотара да вам овери.

Подели на овим сајтовима

Rođak mi je ugovorom o poklonu  preneo na moje ime veći deo svog poljoprivrednog zemljišta. Živi sam,žena mu je umrla a dece nisu imali. Ne bavi se više poljoprivredom zbog godina a tu zemlju daje u zakup svake godine istom zakupcu, svake godine prave ugovor na godinu dana da zakupac može ostvariti subvencije od države za naftu, seme, đubrivo...Rođak se plaši bolesti, šloga i sličnog i iz tog razloga je prepisao to na mene, da za nedaj Bože ako mu se nešto desi da  mogu prodajom njegove zemlje koja je na mom imenu obezbediti mu starački dom, lečenje, platiti medicinsku sestru  i slično. Iz tog razloga ugovor o zakupu piše samo na godinu dana da u takvoj situaciji mogu relativno brzo (za manje od godinu dana) prodati zemlju.

Imam pitanje.Plaća se godišnji porez na imovinu, a ugovor sa zakupcem treba da potpišem ja. Zakupac taj overen ugovor predaje  gde treba da bi dobio te subvencije,

taj ugovor se negde evidentira.Da li pristup tim ugovorima podnetim u prijavi za subvencije ima poreska ?Ako poreska može da ima uvid u te ugovore , zašto sama ne šalje neko rešenje već treba da strepim od kazne ako i ja ne prijavim ugovor ? Da li treba da se plati neki porez na vrednost tog ugovora ?

Deo ugovora zakupac plaća u novcu( to pokriva rođaku porez na imovinu i ogrev) a deo u odrađivanju (tj. u obrađivanju bašte, težim fizičkim poslovima po kući, hranjenju stoke, održavanju dvorišta i slično). Želim čist račun sa poreskom da se nekad u budućnosti poreznici ne "povampire". U poreskoj upravi su mnogo neobavešteni, na šalteru mi je neki poreznik rekao da on ima zemlju, daje je u zakup  ali ne prijavljuje taj ugovor a mene upućuje u pisarnicu da tamo "ako hoću mogu" predati poresku prijavu za taj ugovor. Mogu ili moram ??? nije znao da mi odgovori.Njegovo mišljenje je da kad već plaća porez na imovinu poreskoj da je to dovoljno i da kad prodaje svoje poljoprivredne proizvode na pijaci nije lud da sam sebe prijavljuje šta je kad prodao da bi državi davao  20%novca.

Unapred hvala na odgovoru,

sa željom da imate punooo pitanja za savete i joooš više uplaćenih donacija :)

Што се тиче закона, морали бисте да пријавите закуп.

Не могу да Вам саветујем да не пријавите закуп, јер би то било против закона. Могу да Вам кажем, ради неког Вашег личног мира, да нисам чуо да је неко у скорије време гоњен због тога што није пријавио закуп и платио порез на приход од закупа. Ипак, ради Ваше правне сигурности, видите шта Вам је чинити.

Као што сам већ напоменуо, не могу Вам саветовати да не пријавите закуп или приход од закупа, јер бих Вам онда саветовао да се понашате противзаконито. Уколико одлучите да пријавите, видите да се договорите са закупцем да платите порез по пола, посебно јер је таква ситација какву описујете.

Подели на овим сајтовима

По образовању сам Дипломирани васпитач у предшколским установама, али већ 8 година радим као медицинска сестра у једној школи за ученике са посебним потребама. Када сам конкурисала за посао у струци у Предшколској установи, рекли су ми да не могу да ме приме јер сам у радном односу. Да ли то значи да ја немам право на промену посла и треба да угњилим као медицинска сестра?

С друге стране, у школи у којој радим, радим стално поподне, са само једним слободним даном (већ 8 година!!!). То ме онемогућава да се дружим, да похађам разне курсеве, присуствујем разним културним мамифестацијама... Када сам питала директора да ли је могуће да ми се смена промени, (пошто већ има 3 смене) речено ми је да са колегиницом из ноћне смене не могу да се мењам, јер је она примљена искључиво за ноћни рад. Могу да се мењам једино с колегом из преподневне смене, када то њему одговара, али ми је подвучено да је он пре подне неопходан. Значи, мрка капа!

Сад мене интересује каква су моја права и могућности у целом том систему?

(Молим, ако није проблем, да ми се одговори анонимно.)

Унапред велико хвала!

1. Могућа је промена послодавца, свакако, али нисам упућен какве су биле околности на том конкурсу за радно место. Можда су тражили неког са бироа, да би узели накнаду коју биро даје у одређеним ситуацијама.

2. Проучите Правилник код послодавца. Уколико не постoји Правилник код Вашег послодавца, мора постојати колективни уговор за Вашу конкретну браншу. Закон о раду је веома штур и непотпун што се тиче рада у сменам, и прописује само одређена ограничења, док је остатак на послодавцу, односно на договору послодаваца и радника. Уколико имате Правилник, или уговор о раду, можете ми га доставити, па да видимо да ли се може нешто учинити по том питању.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...