Jump to content

Русија наоружава Северну Кореју?


Препоручена порука

Најновији ПВО систем С. Кореје, као и најновије балистичке интерконтиненталне ракте неодољиво подсећају на технолигију коју је изумела војна индустрија Руске Федерације. Она их продаје Кини и другим државама, али не знам да је иједна сама произвела такве системе.

 

Најновији ПВО систем С. Кореје на истом принципу као С-300

 

 

Најновије балистичке ракете идентичне руским Тупол М системом

 

 

 

Питање је ОДАКЛЕ С. Кореји ова напредна технологија, коју и Кина увози од Русије, ако није од Руса? Сами изумели!?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ignjatije рече

Питање је ОДАКЛЕ С. Кореји ова напредна технологија, коју и Кина увози од Русије, ако није од Руса? Сами изумели!?

Kako odakle? Pa od Kine, od kog bi drugog. Kina brani svoje granice drzanjem S. Koreje, inace bi imala `Muricu na vratima. To jedno.

Drugo, ovo gore uopste ne lici na Topol-M (Topol je, pre svega, osetno veci od ovoga). Sasvim je sigurno da te i takve kapitalce Rusi ne prodaju nikom, iz prostog razloga sto bi to - bezbednosno gledano - bio krajnje tupav potez od njih. A veliki takve poteze ne prave (ili ih barem nisu pravili do sad). Topol-M je jedna od kljucnih raketa koje Rusi imaju, i nemaju ih ni Kinezi, a tek jos manje bilo ko drugi. Znaci, ako jeste neka tehnologija koju su Rusi prodali Kinezima, onda je neka znatno starija.

Trece, sve ovo moze da lici na S-300 i neke balisticke rakete koje Rusi imaju, ali nikad nece da bude isto. Zasto? Zato sto "obrnuti inzenjering" prosto ne pali kod tako komplikovanih stvari kao sto su PVO i balisticke rakete. Da pali, Korejanci bi odavno imali sve sto im treba da gadjaju SAD, a nemaju jos nista ni blizu toga, i sami Ameri to jasno kazu.

I sam taj S-300 je vrlo kompleksan, sa naprednom elektronikom, algoritmima, materijalima, pogonom, nacinom odrzavnja i servisiranja, sve to ne moze tek tako da se "skine" rastavljanjem na komadice, jer to nije hemijska olovka.

Ostaje samo mogucnost da su Rusi kompletne pogone za najstarije S-300 (znaci, prve verzije) prodali Kinezima (sto otprilike jesu uradili, to bi trebalo da je kineski sistem HQ-9, ako se ne varam) - sa sve tehnologijom (= kompletnim tehnoloskim procesom izrade), naravno - a da su onda Kinezi u okviru svojih mogucnosti donekle unapredjivali taj sistem, pa ga onda (zbog sadasnjeg zaostravanja stanja oko Koreje) kompletnog prebacili i Korejancima, odnosno, da su Kinezi dali/prodali Korejancima svoju tehnologiju, nastalu na bazi ruske.

Naravno, taj i takav sistem moze da bude i vrlo efektan, niko to ne spori, ali da se tek tako prekopira kompletna jedna tehnologija - to prosto nema sanse.

Svojevremeno su Rusi prodali Kini kompletan pogon sa tehnologijom za Su-27, da bi iz te osnove nastali Kineski visenamenski avioni J-11/15/16. Naravno, ceo zmaj (airframe) je i dalje cist Suhoj, svi ti avioni su potpuno kompatibilni sa Ruskim motorima, naoruzanjem i elektronikom, jer taj avion jeste potpuna - ali kupljena, ne "skinuta" - kopija Suhoja.

Znaci, ne moze neka tako napredna tehnologija da se "sama izumi" ni u velikim silama kao sto je Kina, kamoli u S. Koreji koja jedva prezivljava svoje stanje.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...