Jump to content

Politika i svetost – spajanje nespojivoga?

Оцени ову тему


Препоручена порука

Sadrži li pojam politički sveci u sebi neko proturječje? Nisu li politika i svetost dvije suprotstavljene stvarnosti?

Victor-Biennoury-Samuel-pomazuje-Davida-

Jakob Burckhardt, povjesničar kulture i umjetnosti veli: Moć je po sebi zla i politika je na glasu kao prljava djelatnost kojoj se nitko ne može posvetiti a da pri tome ne iskvari svoj karakter. Iskustvo života, nažalost, potvrđuje da je to točno. Posvuda primjećujemo kako je politika postala poprište na kojem se kao glavna oružja koriste: laž, taština, pohlepa, mržnja, poroci i nasilje. Stoga je opravdano pitati: Je li moguće ploviti političkom pučinom, a istovremeno ostati neiskvarena srca i uz to još postati svetac? Povijest nas uči da je moguće!

Za početak ponajprije nekoliko riječi o politici i političkoj moći. U čemu je zapravo bit politike? Svi mislioci se slažu da je to pojam pravednosti. Političar sudjeluje u stvaranju društva u kojem treba vladati mir, a svatko dobiva ono što mu pripada po načelu pravednosti. U takvom društvu, rame uz rame pravednosti, trebale bi vladati također kreposti razboritosti, jakosti i umjerenosti – četiri stožerne kreposti oko kojih se slažu i klasična filozofija i kršćanstvo. Na taj način, prožeta krepostima, politika je ujedno i religiozna, jer ukoliko je pravedna nije usmjerena protiv Boga koji želi da pravednost vlada u svijetu.

Nadalje, stvarni instrument politike je moć. A povijest nas uči da je u čovjekovoj naravi zloupotrijebiti moć. Ona je velika napast. Ne podleći ovoj napasti polazi za rukom samo malom broju moćnika. Tako nastaju u nebo vapijuće nepravde, korupcija, intrige, nasilja, ratovi. Stoga je svaki moćnik, bilo da se radi o kralju, vojskovođi, ministru, narodnom poslaniku, koristan ljudskom rodu samo ako se danom moći služi pravedno i bojeći se Boga.

Sveti-David.jpg?fit=1024,729&ssl=1

Kako spojiti svetost, politiku i političku moć i zašto je ova kombinacija jedini spas u današnjem sumraku političkog života? Gisbert Kranz, pisac i teolog, parafrazirajući Platona, koji govori o tome da bi istinski filozofi trebali voditi svijet, tu potrebu je opisao na kršćanski način: Sve dok sveci ne postanu kraljevi, ili oni koje nazivamo kraljevima i vladarima zemlje ne postanu svecima, ili na način da se dogodi oboje, neće se zaustaviti nered u političkom životu i općenito u životu čovjeka.

Ovo jedinstvo moći i svetosti bilo je u srednjem vijeku ostvareno u mnogim svetim kraljevima. Tu sretnu okolnost, imati sveca za vladara, više nema nijedna država. Činjenica da su moć i pravo, vladavina i svetost, politika i religija posve razdvojene, danas je postala sasvim normalna. Suvremeni vlastodržac najčešće suzbija religiju ili ju koristi u promidžbene svrhe. Moć i svetost u svijesti modernoga čovjeka, kao posljedica sekularizacije, postali su međusobno suprotstavljeni pojmovi. Otkako je Machiavelli izjavio da se politika nalazi onkraj dobra i zla, proširilo se shvaćanje da moralna i vjerska načela ne smiju imati utjecaja na političke odluke. U ovakvom shvaćanju politike i moći ni kršćani nisu nedužni. Suviše kršćana misli da političko područje pripada zemaljskim stvarima ili je čak demonske prirode.

Kao da zaboravljaju da se Božje kraljevstvo treba ostvarivati i u ovome svijetu. Nije li Isus rekao: Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji? Nadalje, prilično je naivno reći kako treba dati caru carevo, a Bogu Božje, a da nismo spremni upustiti se u borbu da se Božje kraljevstvo sprovodi također u području politike.

Tako vjernici bježe među četiri zida svoje privatne pobožnosti i umjesto da budu kvasac svijeta prepuštaju državu i politiku bezbožnicima.

Točno je da je Isus rekao svojim učenicama da se trebaju zatvoriti u svoju sobu kada mole, ali im je također zapovjedio: Pođite po svem svijetu i navješćujte evanđelje svemu stvorenju!

Na koncu, kao upozorenje o važnosti angažiranja vjernika u politici i kao misao vodilja kroz ovogodišnju kolumnu Politički sveci, neka budu riječi starijeg đavla mlađemu iz istoimene knjige C. S. Lewisa: Ne želimo ljude koji će svoje kršćanstvo preliti u politički život, jer osnivanje pravednog društva za nas bi bila istinska katastrofa.

fra Damir PAVIĆ, FMC Svjetlo riječi

logo_2_0.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Милан Ракић рече

Suviše kršćana misli da političko područje pripada zemaljskim stvarima ili je čak demonske prirode.

 

Tako vjernici bježe među četiri zida svoje privatne pobožnosti i umjesto da budu kvasac svijeta prepuštaju državu i politiku bezbožnicima.

Osim u slucajevima gde mogu da se pozivaju na religioznost vecine stanovnika, e onda su protiv pedera i abortusa. 

"You know something is messed up when you see it"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...