Jump to content

Гради се нова Црква Светог Нектарија Егинског у Суботици

Оцени ову тему


Препоручена порука

Uskoro izgradnja pravoslavne crkve na Prozivci

17.05.2017 u 13:02h
Izvor: Subotica.com
Do kraja ovog meseca biće postavljen kamen temeljac za pravoslavni hram Svetog Nektarija Eginskog u najvećem gradskom naselju Prozivka.
Uskoro izgradnja pravoslavne crkve na Prozivci

Hram će biti izgrađen u ulici Blaška Rajića, gde je već parcela ograđena, a građanima predstavljena tabla sa budućim izgledom crkve.

- Ideja o izgradnji hrama na Prozivci postoji od 2008. godine i sada su se stvorili uslovi da se ona i realizuje. Radovi na prvoj fazi gradnje, koji podrazumevaju izlivanje temelja, trebalo bi da počnu za desetak dana, a sredstva je obezbedila Crkvena opština uz pomoć donatora – objašnjava sveštenik Miodrag Šipka. - Još je rano govoriti koliko je novca potrebno da se hram i završi.

28824-c.jpg

Projekat za izgradnju hrama izradio je Biro za projektovanje i inženjering „Studio 1“. Izgled buduće crkve koja će biti u srpsko-vizantijskom stilu, površine od oko 400 kvadratnih metara, na prvi pogled odstupa od uobičajenih, starijih vojvođanskih crkava, koje su mahom starije i građene u barokonom stilu. Međutim, slična je crkvama u Bajmoku i Šantiću i novijim hramovima širom Vojvodine. Nova crkva biće bela, sa isturenim zvonikom.

28824-crkva4.jpg

28824-c12.jpg

Sveti Nektarije (svetovno ime Anastasije) rođen 1846. godine u mestu Silivrija u istočnoj Trakiji, kao peto dete siromašnih roditelja Dimosa i Vasilike Kefalas, koji su mu odmalena duboko usadili hrišćansku veru. Još kao mladić sa 14 godina, krenuo je za poslom u Konstantinopolj, i mnoge je godine proveo u sirotinji, gladan. U crkvenoj karijeri dostigao je čin mitropolita pentapoljskog, sa službom u Aleksandrijskoj patrijaršiji, odakle je proteran zbog loših odnosa i ljudskih spletki. Sa željom da obnovi manastir došao je na Eginu, ali dozvola za to nije stizala, čak ni kad je okupio brojno sestrinstvo, osnovao školu za nepismene i šio papuče za monahinje. U pitanju svetitelj novijeg vremena (umro je 1920. godine i za crkvu je novoprojavljeni), a pripisuje mu se više od dve hiljade čuda.

Svi građani koji žele mogu da doniraju novac za izgradnju crkve na Prozivci posvećene svetitelju kome se pripisuju čudotvorne moći.    

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...