Jump to content

Новчана помоћ митрополита Амфилохија Исламској заједници за Боку и Будву

Оцени ову тему


Препоручена порука

Новчана помоћ митрополита Амфилохија Исламској заједници за Боку и Будву

петак, 12. мај 2017

Извор: Танјуг

 

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије одлучио је да новчано помогне рад Исламске заједнице за Боку Которску и Будву, у Црној Гори, што је још један од примера добре сарадње две велике верске заједнице, Срспке православне цркве и Исламске заједнице у тој држави.

Према писању агенције Анадолија, благослов за новчану донацију митрополит Амфилохије дао је у манастиру Острог, месту од велике важности за православне, али и вернике других конфесија који га походе, а о чијем значају сведочи и да је игуман старешина манастира управо сам митрополит црногорско-приморски.

Митроплоит Амфилохије (архивска фотографија)
Митроплоит Амфилохије (архивска фотографија)

"Владикин чин је сигурано искрен и добронамеран и ја сам му веома захвалан на томе", рекао је Хусеин Хоџић, имам у Тивту и председник Меџлиса Исламске заједнице за Боку Которску и Будву.

Истиче да његови контакти, познавање и сарадња са Српском православном црквом у Црној Гори, а посебно са митрополитом Амфилохијем траје непуних десет месеци.

"Мисли да смо ретки представници различитих конфесија без обзира на међусобно различит хијерархијски ниво успели да вратимо међусобно поверење. На сигурном смо почетку и путу да истински развијемо сарадњу за корист и добробит суживота у Црној Гори и шире. Ово посебно нека чују они који су пуни уста и приче говорећи о лажима да хоће да развијају добре међусобне, међуконфесионалне односе", рекао је Хоџић.

Додао је да му је жао што медијски није била попраћена досадашња међусобна сарадња и контакти у Црној Гори, где је како истиче, имао прилику да упозна све патријархе света које је митрополит Амфилохије позвао у Бар прошле јесени и где је био један од гостију.

"Има пуно простора које нажалост водеће међуконфесионалне заједнице, људи њихови, челници, не користе", навео је Хоџић.

Наглашава да њихови контакти, сусрети и сарадња који трају десет месеци и сматра да су били сигурно "богати".

"Та сарадња је сигурно до овога свега и довела, до једног финала. Овај владикин чин је ја сам сигуран врло искрен и врло добронамеран. Пратио сам он чему смо разговарали у нашим ранијим сусретима, кроз литургије, кроз Божићне академије, освештавање храмова, кроз намеру владике да позове породицу потомка из Француске чији је отац одбио да руши гробницу на Цетињу и позив том човеку да му у знак захвалности уручи највећи златни орден који има Српска православна црква", навео је Хоџић.

Према томе, додао је, православна црква је отворена је за сарадњу, али како је оценио, "ми то не видимо".

"Ми смо слепи, ми само причамо ко је кога јуче убио. То је проблем. Владикин чин је добронамеран и искрен, и оно што сам ја овде видео, и ја са њим сарађујем наравноправној основи. Препоручујем топло да се уозбиљимо сви", закључио је ефендија Хоџић.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...