Jump to content

Свети апостол и јеванђелист Марко - Марковдан

Оцени ову тему


Препоручена порука

Пореклом беше јеврејин, из племена Левијева, ученик светог апостола Петра и његов љубљени син у Духу Светом, син, не по телу, него по Духу. Свети Марко беше уврштен у седамдесет светих апостола Христових. Најпре је пратио светог Петра и био је управо од њега постављен за епископа.

На молбу верних написао је Јеванђеље, јер ти верни хришћани у Риму молили су га да им напише оно што им је са светим Петром усмено говорио о Господу нашем, Исусу Христу. Проповедао је Христову веру, у Аквилеју и Египту, где је он био први проповедник Јеванђеља и први епископ, јер све до тада, Египат је био незнабожачки. Но, свети апостол Марко то измени и просвети народ светлошћу свете вере и многе преведе у хришћанство. Сагради многе цркве и постави свештенике и епископе. Чинио је он многа чудеса: болесне је исцељивао, губаве чистио, нечисте и зле духове је изгонио из људи. Многи тада повероваше у Господа нашег Исуса Христа, поразбијаше своје идоле и крстише се у име Оца и Сина и Светога Духа. Одатле он настави пут у Александрију, да и тамо шири реч Јеванђеља. И ту својим делом и чудом показа Божију силу, тиме што зацели рану обућару, који шилом прободе своју леву руку. Тим чудом он преведе многе у хришћанство, али сазнавши за то, старешине града сковаше план да га убију и у тој намери успеше и то баш на Ускрс, када свети Марко служише Литургију у александријској цркви. Најпре га бацише у тамницу, а сутрадан га погубише, приликом чега Сунце сакри своје зраке, небо се отвори и би велики земљотрес. Овај свети апостол и јеванђелист и мученик Христов, сконча у Египту, у граду Александрији, 25. априла и беше стар 68 година и би увенчан венцем вечне славе.

Тропар (глас 3):

У верховнаго Петра научивсја, апостол Христов бил јеси, и јако солнце странам возсијал јеси, Александријом удобреније бив блажене; тобоју Египет от прелести свободисја, евангелским твојим ученијем просвјешч всја јако свјет; столп церковниј; сего ради твоју памјат чтушче свјетло празднујем, Марко богогласе: моли тобоју благовјестимаго Бога, да согрешениј остављеније подаст душам нашим.

Свети Аниан, други епископ Александријски

Кад је св. Марко ступио из лађе на суву земљу у Александрији, расцепи му се обућа на једној нози. Тада виде он једног обућара, коме даде обућу на поправку. Шијући обућар прободе шилом себи леву руку, и поче крв тећи, и јаукаше обућар од бола. Тада апостол Божји замеси прашину с пљувачком својом и помаза рањаву руку, и одједном поста рука здрава. Удиви се обућар овоме чуду, и позва Марка у свој дом. Чувши Маркову проповед Аниан — тако му беше име — крсти се и он и сав његов дом. Толико благочешће и толику ревност показа Аниан на делу Божјем, да га св. Марко рукоположи за епископа. И би овај свети човек другим епископом у цркви Александријској.


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 6 years later...

У Марковом јевањђељу се спомиње младић који је ишао за Исусом када су га ухватили на гори маслинској, многи сматрају да је тај младић сам апостол Марко.

А за њим иђаше неки младић огрнут платном по голом тијелу; и ухватише оног младића.

А он оставивши платно, го побјеже од њих.

Мар. 14,51

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, "Tamo daleko" рече

 

Da li se zna nesto vise o tome? Na osnovu cega se zakljucuje, tj. koji biblisti smatraju da se radi o Sv. Apostolu Marku?

Не знам тачно написао сам по сећењу. У некој од књига из увода у Нови Завет. Аргументи су им то што само Марко спомиње тај случај и ниједан више од јевањђелиста. Такође и то да тај део у другом контексту не би имао никаквог смисла, пошто не знамо о коме се ради нити због чега би тај догађај требало записати. На овај начин он(ако се ради о Њему) се пројављује као сведок и даје ауторитет и истинитост ономе што пише. Нешто слично Јовану када говори о ученику који трчаше за Петром у трећем лицу, али он ипак на крају говори ко је тај ученик за разлику од Марка, мада Марку ток текста и догађаја и не оставља место где би то напоменуо.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Матусал рече

У Марковом јевањђељу се спомиње младић који је ишао за Исусом када су га ухватили на гори маслинској, многи сматрају да је тај младић сам апостол Марко.

А за њим иђаше неки младић огрнут платном по голом тијелу; и ухватише оног младића.

А он оставивши платно, го побјеже од њих.

Мар. 14,51

 

Oduvek sam se pitao ko li je taj mladic.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...