Jump to content

Жељко Ињац: Македонци желе да нас увуку у свој конфликт!

Оцени ову тему


Препоручена порука

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Ко је Никола Груевски и да ли са њим Срби у Македонији могу да заштите било који сегмент националног интереса?

ИЊАЦГруевски је лидер једне националистичке партије у Македонији која баштини политику старе антисрпске ВМРО. Стара ВРМО је била у јакој спрези са усташким покретом почетком и средином двадесетог века. То је партија која је ширила антисрпску хистерију у Македонији на исти начин како је то чинила и чини десничарска ХДЗ у Хрватској. За Србе је дакле ВМРО македонски ХДЗ. Под лидерством те партије Македонија је признала независност Косова.

Tan2017-3-21_211020480_1.jpg

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Да ли то значи да је Заев бољи? Ко је, заправо, он?

ИЊАЦЗоран Заев је лидер левичарског СДСМ који је директни наследник Комунистичке партије Македоније, чија политика у време СФРЈ није ништа била другачија према Србима од политике садашњих власти у Македонији. Значи у суштини је то једна те иста политика заснована на антисрпском наративу по којем су Срби криви за све. Притом и Заев, као и Груевски, покушавају на све начине да привуку Србе на своју страну, тачније да нас увуку у конфликт. Ево недавни пример колико је њима битно да увуку Србе у своје сукобе је појава батинаша у Собрању са усташком мајицом ХОС-а који треба да изазове код Срба емотивну реакцију и сажаљење према Заеву. Македонци су од Срба практично добили државу на поклон, сад опет Срби треба да буду корисне будале које ће да им помогну да сачувају своју државу или појединцима власт у тој држави, по цену увлачења Србије у конфликт који се веома лако може завршити Балканским ратом. Да ли то нама заиста треба?

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Колико је исправно утемељена оцјена да се без албанског фактора у Македонији ништа не може ријешити?

ИЊАЦПола милиона Албанаца од укупно два милиона становника чини озбиљну националну мањину, која поред популационог бума територијално покрива већи део западне Македоније. Чак и када би се све македонске партије ујединиле по етничком кључу у један блок, албански фактор у Македонији би и даље био озбиљан. Замислите да се Санџак протеже од Црне Горе до Срема, између Дрине и Мораве, са пола милиона Бошњака. Да ли би тада Србима ико постављао питање колико је озбиљан бошњачки фактор у Србији?

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: На који начин да се, онда, Срби поставе поводом дешавања у Македонији?

ИЊАЦСрбија, односно Срби, треба пре свега да гледају да се заштити интерес српске мањине у Македонији. Све више од тога је непотребно уплитање у унутрашње ствари једне суседне суверене државе које може имати несагледиве последице по Србе у региону, пре свега последице по Србе на Косову, затим и јужној Србији, али и Србе у Црној Гори, јер је и Црна Гора на мети великоалбанских аспирација. Срби примарно треба да гледају своје интересе. Срби немају интерес да се стављају на било чију страну у потенцијалном будућем сукобу у Македонији. Сукоби у Македонији могу лако да се прелију преко наших граница и то је оно што у овом тренутку треба избећи по сваку цену. Стављањем на једну страну неминовно би се угрозила безбедност Срба у Македонији. Пре свега стављањем на страну Груевског би нас довело до сукоба са македонским Албанцима. Нама Албанци у Македонији нису непријатељи, с њима немамо сукоб. Имамо са Албанцима на Косову, али са Албанцима у Македонији бисмо чак могли и направити некакав договор. То што Русија или Путин подржавају Груевског, не значи да је то наш интерес. Не морају се увек поклапати наши и руски интереси. Путин подржава и Ердогана, а опет Ердоган с друге стране подржава антисрпску политику Бакира ИзетбеговићаДа ли због тога сад ми треба да подржимо Бакира Изетбеговића и његову антисрпску политику? Исти принцип важи и за Груевског и Заева. Пре свега да видимо шта то они нуде Србима за неку могућу подршку. Ако не нуде ништа, онда ништа. Ако пак нуде нешто, треба видети шта је то што нуде, и да ли је ту нама већи интерес или штета.

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Постоји ли могућност општег грађанског рата у БЈРМ и, ако се то деси, како ће се окончати актуелна криза? Каква је перспектива Македонаца,  а каква Албанаца у Македонији у том, евенетуалном, рату?

ИЊАЦАмеричка дубока држава, која је присута на овим просторима, наставља своју политику из претходног периода, без обзира што је Трамп преузео власт. Ипак постоје одређене, назовимо то тако, измене у тој политици. Американци немају неки нарочит интерес да сад дестабилизују Балкан, али им се можда чини као прихватљивије решење за дугорочну стабилност Балкана уколико би се омогућило формирање етнички чистијих и хомогенијих држава, као што је Велика Албанија, Велика Србија или Велика Хрватска. Формирање чистих етничких држава би донекле зауставио непрестане сукобе и тензије на Балкану али тај процес тешко може да прође без рата. Македонци у том неком будућем сукобу имају мање шансе од Срба током распада Југославије. Међутим, Срби имају шансу да у том сукобу извуку неку корист. Сад је само питање да ли Срби уопште знају шта хоће и који су њихови интереси у овом моменту. Американци ће изаћи у сусрет ономе ко јасно зна шта хоће и начин на који то жели да оствари – при том да превише не килави. Наравно, они и на спољну политику гледају као на тржиште и ту сад треба паметно истрговати.

ПорталУЈЕДИЊЕЊЕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Жељко рече

Који су минимални српски интереси у Македонији?

Da se Srbima tamo ne uskraćuju nikakva prava i da ne budu maltretirani.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Жељко рече

Који су минимални српски интереси у Македонији?

Србији је најважније ово што си рекао у наслову - да нас не увуку у то.

Нека они решавају своје проблеме како знају, наш интерес је пре свега да више не ратујемо, нити да се са неким превише "заволимо". Само дистанца и ако има нешто што може да помогне решењу.

Србима и цркви у другој држави која је на ивици грађанског рата не можеш да помогнеш без да прекршиш ово прво. Најбоље што може је да им се пружи уточиште ако, не дај Боже, буде требало.

Никако се не мешати. Ни под разно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Врло добри одговори Ињац! :ok:

Најзад да неко проговори о "великој" љубави македонаца према Србији.

Наравно да су као и сва ех ју боранија,градили свој идентитет и државе,на темељу  антисрпске хистерије, а срби би заиста били синоним за лудост и глупост,када би се опет упустили у ратне авантуре зарад других...

У 20-ом веку смо пролили реке крви са милионским жртвама,да би целој територији ех-ју обезбедили слободу,како нам се вратило ,знамо сви...

За нашег сајко Алека се не плашим много,јер он о оваквим стварима се не пита ништа,пита се запад,а мислим да им сад није интерес да се опет запуца на Балкану,бар се искрено надам...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Жељко рече

Културно благо?

Историјско право?

Веза са Солуном(трговина)?

Ово оно?

Svašta i ti pitaš vidiš da su i Srbima i Grcima i Bugarima iskrivljeni vratovi prema evropi i to toliko da jednim okom gledamo berlin preko vašingtona a drugim london.

Pitaš razrokog da ti kaže precizno šta ima na putu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Срби морају да се лепо поделе (оделе) са макединцима.

Ми се нисмо до краја поделили, и ту је по мени главни узрок проблема у нашим односима.

Срби сматрају македонце србима, а македонци сматрају србе македонцима. А ово се одвија на штету срба. Број срба у Македонији драстично опада, јер срби и даље "прелазе" у македонце. А то је стога што нема неке јасне разлике између нас.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Pontifex Emeritus рече

не. Срби прелазе у Македонце, у Црногорце, у Хрвате, у све могуће нације, само зато што не верују у Србију. Србија као идеја је мртва. зато се осипамо. Србин остаје само онај коме се ништа друго и не нуди.

Не живи се од идеје. Срби постају и немци, американци, аустријалијанци,... Али што се тиче територије бивше Југославије, ту је тај прелазак изражајнији и лакши, зато што нема културолошке, језичке разлике.

Асимилација је природан процес.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Pontifex Emeritus рече

не. Срби прелазе у Македонце, у Црногорце, у Хрвате, у све могуће нације, само зато што не верују у Србију. Србија као идеја је мртва. зато се осипамо. Србин остаје само онај коме се ништа друго и не нуди.

Pa normalno da je mrtva jer je Srbija jedina država koja je stekla nezavinost tako što su se drugi otcepljivali od nje.I šta bi bila ta ideja Srbije?Evo nudi nam se i da budemo kosmopolite sa koka-kola mozgovima ,tikve bez korena na bezalternativnom putu ka EU i više od pola Srbije je uspešno evrotalibanizovano.

 

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 5/1/2017 at 9:15, Милан Ракић рече

Американци немају неки нарочит интерес да сад дестабилизују Балкан, али им се можда чини као прихватљивије решење за дугорочну стабилност Балкана уколико би се омогућило формирање етнички чистијих и хомогенијих држава, као што је Велика Албанија, Велика Србија или Велика Хрватска.

Američki interes nije stabilna i jaka Evropa,stabilna i jedinstvena i jaka evropa je onda konkurent na globalnom nivou a to kaubojima nije u interesu,nesposbna da reši bilo koji problem na svom tlu bez velikog kauboja od preko bare,zato i drže Balkan kao uvek potencijalno žarište koje mogu lako da raspale.

Amerikanci su obučavali i vojno naoružavali sve protivnike Srba u prethodnim ratovima,tako da njihov interes nije bilo kakva velika i jaka država na balkanu,već gomila teritorijica sa servilnim vlastima koje će da igraju kako veliki brat iz amerike svira i pošto su sve tako pjedinačno jadne,da jadnije ne mogu biti,da lepo uđu u NATO da bi ih veliki tatica sa divljeg zapada štitio od zlih Rusa.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...