Jump to content

Некада познате личности, сада монаси

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Одговори 39
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Da podsetimo, jeromonah Ilarion (Rastko Lupulović) rođen je 1974. godine u Beogradu. Ljubiteljima filmske umetnosti ostao je, između ostalog, upamćen po filmovima "Biće bolje" i "Paket aranžman", dok ga obožavaoci pozorišta pamte ne samo po sjajnim ulogama, već i po nagradi za glumačku bravuru "Zoran Radmilović" koju je dobio na Sterijinom pozorju u Novom Sadu 1996. godine.

Otac Ilarion (Rastko Lupulović), nekadašnja velika nada i izuzetan talenat srpskog glumišta, kako filmskog tako i pozorišnog, ali i bivši gitarista beogradske rok grupe "Kanda, Kodža i Nebojša", pre više od jedne decenije odlučio je da život zauvek posveti Bogu. Na iznenađenje kolega u pozorištu Atelje 212, gde je bio angažovan, i prijatelja iz rok grupe, bez ikakvih javnih nagoveštaja, napustio je svetovni način života i avgusta 1996. otišao u manastir Visoki Dečani, gde se potom zamonasio

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Такође, постоје доста великих и познатих људи, који својим прилозима помажу цркве и манастире, и редовни су гости манастирских богослужења. Ни њих не смемо заборавити. Не могу баш сви бити монаси.  Новак Ђоковић, Матеја Кежман, Дејан Томашевић, Предраг Стојаковић, Дејан Бодирога...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 year later...

Индонежанска принцеза искушеница у Жичи!

У манастиру код Краљева и племкиња из Џакарте која жели да се замонаши. Не примамо жене старије од 35 година, али искушеница Јелисавета је имала препоруке којима смо веровали. Под окриље православља довела и супруга.

Фото Приватна архива

Сваки камен има причу. Најновија је стигла с једног индонежанског острва. Одатле је понела своју прошлост и краљевско порекло искушеница Јелисавета и шапуће их међу зидинама древног српског манастира, у сталној молитви са сестринством светиње. Било је необично када је стигла. А било би необично и да прекрши манастирска правила и личну животну причу простре пред наше читаоце. Зато нам о њој говори монахиња Нектарија.

 

- Њен супруг потиче из краљевске породице - започиње причу монахиња Нектарија. - Њих двоје су се нашли негде између Јаве и Балија и неко време живели у Џакарти. У једном тренутку пожелели су да промене веру и определили су се за православље. То њихово опредељење пратила су и велика одрицања. Породице су им поручиле да више нису део краљевске лозе и оспорили су им право на сваку имовину.

 

Мајка искушенице Јелисавете била је католикиња. Удајом, жена у Индонезији прихвата веру свог супруга. Али у њеном случају није било тако. Јелисавета је прва примила православље, па је под његово окриље довела и супруга. Православље у Индонезију доносе Руси. Они отварају верске центре, мисионаре.

- Буквално су изгубили све и наставили да живе од мисионарског рада - прича нам Нектарија. - Њен супруг је преводио књиге на један од индонежанских дијалеката. Брзо се упокојио, а наша сестра искушеница је одлучила да се замонаши. И тако је дошла у нашу кућу.

Када јој је умро муж, искушеница Јелисавета намеравала је најпре да оде у Аустралију. Али није добила визу. Жарко је желела да живи монашким животом. Поднела је захтев за Русију, Белорусију и Србију и чекала с које ће адресе најпре да стигне одговор.

- Први су одговорили Срби - каже монахиња Нектарија. - А како је доспела овде? Распитивала се о значају наших манастира и сви су јој предложили да дође у Жичу. Ово је велики манастир и искушенацама које долазе из света и које не говоре српски је лакше да се снађу и уклопе.

 

13-zica-privarh%20(1).jpg

Монахиње су биле изненађене када је искушеница Јелисавета закуцала на манастирска врата и рекла: "Ево, ја сам дошла."

- Нашли смо се у чуду - објашњава сестра Нектарија. - Не можете у кућу да пустите свакога, посебно што не примамо жене старије од 35 година. Искушеница Јелисавета је, ипак, имала препоруке којима смо веровали и примили смо је иако има више од 60 година.

13-zica-privarh%20(4).jpg

Тешко јој полази за руком да научи српски језик, мада већ неке наше речи зна. Са сестринством разговара на енглеском.

- Индонежани су народ са израженом културом у опхођењу, говору, понашању. Учтиви су. И то смо сазнали посматрајући Јелисавету и разговарајући са њом. Она никад не каже дебео, него мање мршав. Никад не каже низак, већ мање висок. Замислите да је она са таквом учтивошћу препуштена суровости савременог живота. Срећа да је у манастиру. У нашој, као у својој кући. Вредна је, ради све што и ми. Причала нам је да јој у земљи из које је дошла, није било лако да опстане у православној вери. Не само због тога што је породица потпуно обесправила и њу и њеног мужа, већ и због исламског екстремизма. Тако, једног Божића умало главом нису платили своју приврженост православљу. Њена животна прича је као из житија светих.

 

13-zica-sljivic.jpg

Најбројнији женски манастир живи живу цркву. У њој у раду и молитви свакодневно четрдесетак монахиња кући своју кућу. Своје домаћинство. И свака има своја задужења. Док су једне у иконописачкој радионици, друге везу црквене одежде. Неке брину о воћњаку и порти, а неке су у кухињи, трпезарији, сувенирници или манастирској апотеци.

- Игуманија Јелена је сликала иконе, можда најбоље од свих - каже монахиња Нектарија. - Свакодневне обавезе су је удаљиле од сликарства. Сликали смо иконе за друге цркве, али ове године радимо само за наше. Планирале смо да завршимо све иконостасе. Овде ће бити велика литургија у октобру поводом прославе осам векова самосталности Српске православне цркве. Украшавамо храм и вежбамо појање за тај дан. Појање је веома важно.

 

13-zica-privarh%20(2).jpg

У манастиру нема телевизора. Нема ни радија. Интернет није доступан свима, већ само монахињама које се баве администрацијом.

- Медији лако растроје човека - објашњава монахиња Нектарија. - Пуни су негативних информација и то смета унутрашњем животу. Отац Тадеј је говорио: Какве су ти мисли, такав ти је живот. Ко је у контакту са спољашњим светом мора да зна како тај свет функционише. Али сестра која слика или везе не мора тиме да се бави. Углавном читамо духовну литературу и историјске књиге.

Монахиње у Жичи живе као велика породица.

 

- Игуманија Јелена се према нама понаша као да нам је мајка - прича нам Нектарија. - Међу нама има лекара, стоматолога, економиста, правника, агронома... Овде не долазе разочарани, већ особе које верују у Бога и којима је благодет коју осете незаменљива. Многи људи не знају да овде долазе остварене личности, а не они који имају проблеме и траже духовни мир. Многе девојке, које желе да упознају манастирски живот, изненада се када наиђу на заједницу каква би требало да буде ван ових зидина. Заједницу пуну поштовања, искреног пријатељства и саосећања.

 

13-zica-sljivic1.jpg

ДОЧЕКУЈУ СТРАНЕ ГОСТЕ

ЖИЧА је све привлачнија дестинација на туристичкој мапи страних, али и домаћих туриста. Древну светињу најчешће посећују Руси и Грци. Монахиње спремно дочекују стране госте, посебно се води рачуна да правила понашања буду доступна и на светским језицима. Образоване монахиње говоре више страних језика и гостима на њиховим језицима представљају историју и знамења манастира.

Извор: http://www.novosti.rs/вести/насловна/репортаже.409.html:791900-Indonezanska-princeza-iskusenica-u-Zici

Солидарност ће спасити свет.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 17.5.2019. at 17:54, Марина Савковић рече

...посебно што не примамо жене старије од 35 година

да ли је ова информација тачна...ако јесте,онда је стварно разочаравајућа:(

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, шпиља рече

да ли је ова информација тачна...ако јесте,онда је стварно разочаравајућа:(

можда је то правило и Жичи, није и СПЦ сигурно

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Нису манстири домови за стара лица,па кад не можеш више да уживаш у чарима младости,да те неко сестринство или братија,пази и мази,док не одеш Богу на истину...мада је ова старосна граница од 35 +,ипак претерана...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Зосима рече

Нису манстири домови за стара лица,па кад не можеш више да уживаш у чарима младости,да те неко сестринство или братија,пази и мази,док не одеш Богу на истину...мада је ова старосна граница од 35 +,ипак претерана...

не да је претерана него баш ... неко са стране ће помислити да само ако си образована,млада,здрава можеш код њих...а шта је са онима који су телесно немоћни али молитвено,духовно врло јаки...не допада ми се та дискриминација,свако може да допринесе бољитку манастира,и ти што си здрав и подносиш све физичке напоре,и ја који се клећући на коленима молим да ти Бог да снаге да издржиш сваки напор

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Много тога би требало да буде али нажалост  није... :/

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...