Jump to content

Уџбеник за 5. разред у Црној Гори: Само су Црногорци народ, остало су националне мањине

Оцени ову тему


Guest

Препоручена порука

  • Гости
5.-razred-ud%C5%BEbenik-640x423.jpg

У уџбенику ”Познавање друштва” за пети разред основне школе, чији су аутори Снежана Турковић и Срћан Вукадиновић, у лекцији која говори о народу и држави истиче се да су само Црногорци народ а сви остали националне мањине.

Не само да је лекција сасвим дискриминаторска према становницима Црне Горе већ је језик потпуно неприлагођен узрасту, неразумљив, такав да се дјеца приморавају да уче напамет дефиниције енциклопедијског карактера. Текст је нелекторисан и вулгаризован.

Сувопарне дефиниције, напрегнуте стручном лексиком, можда одговарају скрипти социологије за ниво факултета, али никако уџбенику за пети разред основне школе.

5 razred udžbenik Уџбеник за 5. разред: Само су Црногорци народ, остало су националне мањине

Међутим, чаки и под условом да је разумљиво, садржај онога што је дјеци представљено је још проблематичније.

„Народ је заједница људи који имају исто етничко поријекло а између којих не постоје чвршће везе (културне, економске, друштвене, политичке),“ каже се у дефиницији.

Нација са друге стране је заједница људи који живе на истој територији, држави, а њена обиљежја су језик, заједничка историјска прошлост, етничко поријекло, заједничка култура, а битно обиљежје представља и економска међузависност њених чланова.

„У савременом друштву најбитнији елемент за припадност нацији је национална свијест,“ наводи се у уџбенику. Тиме се акценат ставља на фриволност упркос историјским фактима и подстиче наводни аргумент да је припадност нацији нешто што се у савременом друштву може одабрати слободном вољом, а не произилази из научно-историјских чињеница.

3 Уџбеник за 5. разред: Само су Црногорци народ, остало су националне мањине
Реченица изнад графикона: У Црној Гори, поред Црногораца живе мањински народи и националне заједнице. Тј. само су Црногорци народ.

Посебно је упадљив ”детаљ” дат испод графикона о статистици националне припадности у Црној Гори. Каже се:

”У Црној Гори, поред Црногораца живе мањински народи и националне заједнице.”, а што директно упућује на то да су само Црногорци народ, док су све остало мањински народи и националне заједнице.

Такође, у уџбенику се истиче да припадници мањинских народа и других националних мањина имају не само иста права са Црногорцима него и своја посебна права чија је сврха очување националног идентитета.

Но, ако „идентитет значи да је то оно како човјек себе разумије“ (дефиниција из лекције) онда се однос који држава има према ћирилици и српском језику може разумјети као насилна асимилација и покушај уништења идентитета једног народа кроз школски систем (народа у нормалном смислу ријечи, не овог из дефиниције).

Како тек схватити шта је етничка група, кад је дефиниција срочена путем дисквалификације: „није ни национална мањина али није ни нација“.

Љуан није припадник народа, већ етничке групе, наводи се у примјеру. Он је Ром. Међутим, он има исте карактеристике као и нација: свој језик, културу и историју. А затим се за примјер наводи груба генерализација: „волим како слави Ђурђевдан“.

5 razred knjiga Уџбеник за 5. разред: Само су Црногорци народ, остало су националне мањине

Постаје на крају проблематично и ко је Црногорац: Амела, према примјеру то није, јер је Муслиманка, а није ни Љуан јер је припадник етничке групе. То нису ни Срби. Сви они су само становници становници Црне Горе.

Али, ко су онда Црногорци? Ако се руководимо дефиницијом, они као народ, и то једини у Црној Гори, немају међусобно чврсте друштвене и историјске везе, већ само исто етничко поријекло. То би значило да, с обзиром на нашу друштвену збиљу, у истој породици имамо браћу, сестре и њихове родитеље који немају заједничко етничко поријекло, јер једни припадају ”народу” а други неким ”националним мањинама”. 

На крају, овакав резултат у уџбенику за 5. основне је извјесно ствар, не само незнања, већ и потпуног одсуства пристојности и укуса.

 

http://www.in4s.net/udzbenik-za-5-razred-samo-su-crnogorci-narod-ostalo-su-nacionalne-manjine/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Цитат

"У савременом друштву најбитнији елеменат за припадност нацији јесте национална свијест, односно осјећање припадности конкретној нацији."

Е јесте "савремени", убило се... Негде пре двеста година су такве идеје биле "савремене".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Прави опис овог:

"Стојане, би ли могао написати какву књигу о томе како смо ми и физички другачији од осталога свијета?  Како смо бољи, љепши, паметнији од свијех осталих.

-Мога` би, мога` би.

Напиши такву књигу обавезно. Како би дао наслов тој књизи?

-КЛАУСТРОФОБИЧНА ЕТНОГЕНЕЗОФОБИЈА"

 

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Па макар је нешто разјашњено. А и књига је на ћириличном издању.

У Црној Гори је ученицима строго забрањено било какво вјерско или политичко дјеловање тако да не могу бити оштећени у смислу сопственог идентитета. Једино је угрожен избор кадра јер се води рачуна о намјештању избора, али ништа боље нике ни у Вучићевом режиму. Нико  није крив Србима што дјеци не дају за примјер да требају бити Србин, нека будемо Срби али не да нас школа наведе на то. Не видим ништа проблематично у овоме али се слажем да су неки дјелови уџбеника помало глупо састављени.

Свакако да неко може да буде у исто вријеме и Црногорац, и Муслиман и Ром, нема ничега спорно у томе. Ако некоме није јасно како онда му топло препоручујем овај уџбеник за 5-ти разред

Да су се Срби занимали која ће се дјела из ,,Матерњег језика,, учити у школама данас би у Црној Гори стање било боље по питању школства за Србе али данас смо за много тога ускраћени да би ли нам се предмет звао ,,Црногорски-српски, босански и хрватски језик и књижевност,,

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Треба имати и у виду да дјеца која сада не одрастају сматрајући себе Србима скора да и немају шансу да ће се икада сматрати Србима. Просто је неприхватљиво поравнити се са просјечним Србином и рећи и ја сам Србин. Ако неко није Србин зато што га  Бог тиме није етикетирао онда не видим ни један разлог да неко то постане.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мало је то перфидно... Као и они пописи након 1945. Како је могуће раздвојити српство и црногорство у Србину из ЦГ? Још са овим терминолошким бркањем националности и држављанства. Већ је довољна збрка што наше националност и држављанство одговарају енглеском ethnicity и nationality, па се већ мучимо са преводима, а сад се мучимо у сопственом језику.

Кад је било да је Црногорац ишта друго осим Србина? Он је Црногорац да би се знало да није Шумадинац, Далматинац или Херцеговац. Како данас и којом памећу рећи Србину из ЦГ да одједном више није Црногорац? Због тога што су се одједном појавили неки Црногорци који за себе говоре да нису Срби? Бесмислено.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Razbijanje nacionalne svesti je davnpocela na svim nivoima i kod nekih naroda vise nego kod drugih. Ako niste primetili cilj je izmesati Evropu sto vise. Trenutno postoji pomoc odredjenim nacijama i njihovo jacanje ali sam ubedjen da sve nacionalno pokusavaju da sruse. Inace i crnogorcmoeaju da se bore za sebe i odluce sta ce. Ubedjen sam da njih neko huska da budu ono sto nikad nisu. Verovatno ovim tempom za 50godina a i brze bice mnogo gore.

Sent from my SM-G7102 using Pouke.org mobile app

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...