Jump to content

Teroristicki napad u Sankt Peterburgu

Оцени ову тему


obi-wan

Препоручена порука

Posle Londona, evo jos jednog napada. Nisam uopste naisao na vest negde, dok malopre ne videh na FB nase Joane ruskinje sa foruma kratko nesto  o tome.

I potrazim malo po novinama, nadjem, ali prilicno slabo pokriveno.

...

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/2688452/eksplozija-u-metrou-u-sankt-peterburgu-ima-povredjenih.html

Једанаест особа је погинуло а 45 је повређено у експлозији у метроу у Санкт Петербургу, показују последњи званични подаци. Представник тужилаштва рекао да је у питању терористички напад. Пронађена још једна бомба на другој станици метроа у граду. Расписана потерница за две особе, а ниво безбедности је подигнут у целој земљи. Владимир Путин у контакту са службама безбедности. Од сутра три дана жалости.

22.40 – Пронађени докази указују на то да је нападач био повезан са радикалном исламистичком групом која је забрањена у Русији, каже извор близак истрази. Реч је о бомбашу-самоубици, преноси Интерфакс.

22.20 – Број погинулих повећан на 11, саопштио Антитерористички комитет.

18.45 – Расписана потерница за две особе, јавља Интерфакс.  

17.55 – Портал Фонтанка објавио фотографију особе за којом полиција трага, преносиРојтерс. Власти прогласиле три дана жалости.

Osumnjiceni-t.jpg

16.55 – Руска министарка здравља Вероника Скворцова саопштила је да је погинуло 10 особа, а да је повређено 47.

16.40 – На камерама за надзор је уочена особа осумњичена за експлозију, јављаИнтерфакс позивајући се на своје изворе. 

16.30 – Пронађена још једна експлозивна направа на другој станици метроа у Санкт Петербургу и она је осигурана, јавља РТ. Подигнут ниво безбедности и у Москви.

16.05 – Руски национални антитерористички комитет је саопштио да је погинуло девет особа, а да је повређено укупно 20.

15.50 – Представник руског државног тужилаштва Александар Куреној окарактерисао је инцидент у изјави за ТВ Русија 24 као терористички напад, преноси портал Лента.

15.10 – Тужилаштво је покренуло истрагу о узроку експлозије. Уведене додатне мере обезбеђења на аеродрому "Пулково". 

Helikopter.jpg

14.50  Интерфакс јавља да је повређено око 50 особа.

14.35 – Председник Русије Владимир Путин изјавио је саучешће породицама настрадалих. Навео је да још није јасно шта се догодило и да је у контакту са службама безбедности. Како је рекао, разматрају се све опције, укључујући и тероризам.

14.30  Спутњик преноси да међу рањенима има деце.

14.20 – Управа метроа навела да је примила извештаје о експлозији унутар једног вагона и да је могуће да је реч о импровизованој експлозивној направи.

14.15 – Најмање десет особа погинуло је у експлозији, јавља Ројтерс позивајући се на агенцију Тас

Неки медији су прво јавили да су се догодиле две експлозије, али су званичници навели да је била једна. Председник Владимир Путин је информисан о инциденту.

Mesto-eksplozije.jpg

Током дана појављивали су се различити подаци о броју погинулих и повређених, а према последњим подацима, у експлозији је погинуло 11 особа, а 45 је повређено, преноси Тас.

"Према подацима, 11 особа је погинуло, а 45 хоспитализовано", рекао је представник Информационог центра државног антитерористичког Комитета.

Претходну информацију о 10 погинулих и 47 повређених особа изнела је руска министарка здравља Вероника Скворцова, која је рекла да је седам особа погинуло на лицу места, а један мушкарац на путу ка болници.

"Oд 47 повређених, тридесет девет особа је пребачено у болницу. Двоје од њих је умрло, шест је у критичном стању. Остали су у умерено тешком стању, рекла је раније Скворцова, пренле су руске Вести.

У међувремену, руске власти издале су потернице за две особе које су осумњичене за планирање напада, рекао је Интерфаксу извор близак истрази.

Једна од њих осумњичена је за постављање експлозива у вагону метроа, а друга за остављање бомбе на самој станици метроа, рекао је тај извор.

Портпаролка руског истражног комитета Светлана Петренко изјавила је да чланови тог комитета испитују све околности експлозије, као и да специјални тим искусних истражитеља и форензичара сакупља све делове материјала нађене на лицу места и испитује све сведоке, преноси Тас.

Како је навела Петренко, према прелиминарним резултатима, возач је исправно поступио јер није зауставио воз, већ је наставио да вози ка следећој станици, што је омогућило правилну евакуацију и пружање помоћи повређенима.

Објављена фотографија једног осумњиченог

Владимир Путин је у првом обраћању после експлозије рекао да је у контакту са службама безбедности и да још није јасно шта се догодило. Како је рекао, разматрају се све опције, укључујући тероризам.

Spasavanje%20povredjenih-s.jpg

У међувремену је представник Руског државног тужилаштва рекао за канал ТВ Русија 24 да је реч о терористичком нападу. На сигурносним камерама у метроу уочена је особа која је осумњичена за експлозију, јавио је Интерфакс.

Руски портал Фонтанка објавио је фотографију на којој је, како тврде, осумњичени – средовечни мушкарац са брадом и црним шеширом. Фонтанка наводи да је та особа ушла у станицу метроа 20 минута пре него што је дошло до експлозије.

Након експлозије на лице места је стигло осам амбулантних кола, а спасилачке службе су повређене евакуисале и хеликоптерима.

Званичних података нема, али Интерфакс јавља, позивајући се на своје изворе, да је експлозија изазвана импровизованим уређајем који је садржао шрапнел.

Spasilacke-ekipe.jpg

Инцидент се највероватније догодио у тунелу, између две станице метроа, а сумња се да је направа била постављена у врата вагона.

Према тврдњама очевидаца, осумњичени мушкарац је унео ташну и оставио је код врата вагона, а потом на силу изашао из метроа.

Метро је у прекиду, а станице су затворене. У међувремену је антитерористички комитет саопштио да је пронађена још једна бомба на другој метро станици. Она је била остављена у коферу и "осигурана је".

Подигнут је степен безбедности у целом граду, као и у Москви. Након овог напада, и мере безбедности су појачане и на станицама градског превоза у Паризу, преноси Ројтерс.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Tramp poručio Putinu da mu SAD pružaju punu podršku da odgovori na napad

04.04.2017.09:00Beta0
Donald Tramp predsednik Sjedinjenih američkih državaDonald Tramp predsednik Sjedinjenih američkih država

Američki predsednik Donald Tramp poručio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da mu SAD pružaju "punu podršku" u odgovoru na napad na metro stanicu u Sankt Peterburgu, saopštila je Bela kuća.

U telefonskom razgovoru Tramp je izrazio saučešće i osudio napad u kome je poginulo 11 ljudi.

"Predsednik Tramp i predsednik Putin složili su se da terorizam treba definitivno i brzo da bude savladan", saopštila je sinoć Bela kuća.

"Predsednik Tramp je ponudio punu podršku američke vlade u odgovoru koji će Moskva dati na ubilački napad u metro stanici u Sankt Peterburgu" i pružiće pomoć da se odgovorni izvedu pred sud, navodi se u saopštenju.

Tramp je prethodno osudio napad i rekao da je to "užasna stvar".

Niko nije preuzeo odgovornost za napad. Islamska država pozvala je u napade na Rusiju kada je Moskva intervenisala da podrži sirijskog predsednika Bašara al Asada krajem septembra 2015

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

LIČNI STAV

Berlinska sramota

Još je mnogo toga nejasno u vezi sa bombaškim napadom u Sankt Peterburgu. Međutim, odluka da Brandenburška kapija ne bude osvetljena bojama ruske zastave, i moralno i politički je pogrešna, smatra Ingo Mantojfel.

Brandenburger Tor bei Nacht (picture alliance/blickwinkel)

 

Do sada je jedino sigurno da je prilikom eksplozije u metrou u Sankt Peterbugu nastradalo 11 ljudi i da su brojni povređeni. Mesto eksplozije i način postavljanja bombe odgovaraju mustri islamističkog terorizma. U ruskim medijima pojavljuju se različita imena, pa i fotografije potencijalnih počinilaca koje se takođe dovode u vezu sa islamističkom pozadinom. Ipak, dan posle događaja, mnoge stvari su nejasne.

Svim snagama bezbednosti, pa tako i ruskim, nakon ovakvih napada potrebno je vreme kako bi obavile istragu. To bi svima trebalo biti jasno u našoj medijskoj civilizaciji koja odgovore, mišljenja i analize zahteva odmah. Žalosna je činjenica da su se u prošlosti desili mnogi teroristički napadi u Rusiji i protiv Rusa. Jasno je i da je Rusija, na osnovu sirijske politike Moskve sve više na nišanu terorista. Međutim, aktuelni napad time ni iz daleka nije objašnjen. Stoga bi trebalo izbegavati preuranjene zaključke.

Ritual nakon terorizma

Na žalost u već uvežbane rituale nakon terorističkih napada, spada i žeđ javnosti za brzim procenama i zaključcima, jer ta javnost ne ostavlja ni medijima, ni bezbednosnim organima dovoljno vremena da istraže ono što se desilo.

Mannteufel Ingo Kommentarbild App

Ingo Mantojfel, urednik DW-redakcije na ruskom

U međuvremenu se ustoličio i ritual pojavljivanja haštagova na društvenim mrežama, odmah posle terorističkih napada. Mnogi političari se utrkuju u izražavanju saosećanja posredstvom Tvitera. Ustalila se i praksa da se u Nemačkoj, na Brandenburšku kapiju projektuju nacionalne boje one zemlje koja je pretrpela teroristički napad.

Postoje dobri razlozi da se takvi potezi tobožnjeg saosećanja posmatraju kao površna i jeftina simbolika. Međutim, postoji problem da takvi rituali, kada su već započeti, moraju da se dosledno i odvijaju. Sve drugo bi izgledalo kao nipodaštavanje žrtava – u stilu „pa to su bili samo…“ Pošto Brandenburška kapija juče nije bila osvetljena u ruskim nacionalnim bojama, to je sigurno začuđujuće. Neubedljivo je objašnjenje rukovodstva nemačkog glavnog grada da Sankt Peterburg nije partnerski grad Berlina. Naime, Orlando na Floridi takođe nije partnerski grad, a ipak je nakon tamošnjeg napada juna 2016, gde su žrtve bile uglavnom posetioci barova u kojima se okupljaju homoseksualci, Brandenburška kapija dobila izgled „dugine zastave“, simbola pokreta za prava homoseksualaca.

Ruskim žrtvama terorizma dugujemo saosećanje i solidarnost, nimalo manju od one koju smo pokazali prema žrtvama islamističkih napada u Orlandu, Parizu, Briselu, Londonu, Berlinu, Nici, Istanbulu ili žrtvama u Iraku, Nigeriji, Keniji i Pakistanu.

Solidarnost – moralna i politička obaveza

Sporna politika Moskve prema Siriji nije nikakav argument da se žrtvama iz Sankt Peterburga ne pokaže naše saučešće. Na posletku, ne postoji opravdanje za terorističko nasilje prema civilima. Za razliku od građana u zapadnim demokratijama, obični ruski građani nisu nikada pitani da li podržavaju tu politiku svog rukovodstva. Oni nisu samo žrtve terorističkih napada, već su i kao podanici potpuno bez uticaja.

Otkako je u poslednjih nekoliko godina nastala kriza između Zapada i Rusije, izazvana okupacijom ukrajinskog poluostrva Krima, i agresivnom politikom Moskve u Donbasu, Zapad naglašava da odbija politiku Kremlja, ali da ruski narod vidi kao ravnopravni deo Evrope. Ako Zapad to zaista ozbiljno misli i ako ne želi da u Rusiji izgleda licemerno, onda je ne samo moralna, već i politička obaveza, da se pokaže solidarnost sa žrtvama terorizma u Rusiji. Otuda je pogrešno što Brandenburška kapija juče nije bila osvetljena u bojama ruske nacionalne zastave. I ne samo to. To je bilo sramotno.

Izvor

Link to comment
Подели на овим сајтовима

https://rs.sputniknews.com/vesti/201704041110634560-sankt-peterburg-eksplozija-evropa-solidarnost/

Европа се обрукала: Нема знаменитости у бојама руске заставе

Четрнаесторо погинулих, а 48 повређених у, како се сумња, нападу бомбаша-самоубице у метроу у Санкт Петербургу, али европски градови не „светле” у бојама руске заставе.

Чињеницу да европскои градови нису изразили солидарност коју иначе искажу у сличним ситуацијама, нису занемарили неки радознали корисници мреже Твитер који су питали да ли ће Париз, Берлин, Лондон и друге западне престонице одати пошту жртвама напада у Русији као што су након неколико терористичких напада у Европи.

 

Многи светски лидери изразили су саучешће онима коју су погођени нападом, али у понедељак увече ниједна знаменитост није засијала бојама руске заставе, иако су неки креативци на мрежама покушали то да „исправе“.

Немачка Бранденбуршка капија има историју исказивања солидарности након сличних напада у Паризу, Бриселу, Лондону, Орланду, Истанбулу, Ници и Јерусалиму, како пише „Берлинер цајтунг“, али је један представник Немачке новинске агенције рекао је да знаменитост није у руским националним бојама јер Санкт Петербург није партнер града Берлина, а „изузеци треба да се праве само у изузетним случајевима“.

Израел је, међутим, изразио своје саучешће и солидарност са жртвама осветлевши градски парламент у Тел Авиву бојама руске заставе.

C8gZW_ZXsAA0-qZ.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

http://www.vecernji.hr/svijet/osveta-za-teroristicki-napad-u-rusiji-bombarderi-nadlijecu-damask-i-gadaju-polozaje-terorista-1160691

Osveta za teroristički napad u Rusiji: Bombarderi nadlijeću Damask i gađaju položaje terorista

020be26b8ebd01e7bbbcf6fa07208916.jpg

Netom nakon što se u Rusiji u metrou u gradu St. Petersburg dogodio teroristički napad ruski i sirijski bombarderi krenuli su u odmazdu i neprekidno bombardiraju položaje ISIL-a i ostalih džihadista oko Damaska.

Bombarderi u niskom letu nadlijeću glavni sirijski grad i gađaju položaje terorista u istočnoj Guti, Jobaru i Kabunu. Detonacije u samom centru Damaska, gdje se nalazimo, toliko su jake da se trese cijeli grad. Kao i u okolici Damaska, ruski i sirijski bombarderi ne miruju niti na području Homsa i Hame. Inače život u Damasku vratio se u potpunu normalu. Ulice su pune ljudi. Kafići i restorani rade do kasno u noći.

Svi su uvjereni kako je kraj rata blizu te će moći nastaviti gdje su stali prije šest godina.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

Европа се обрукала: Нема знаменитости у бојама руске заставе

Nisu se nesto isticali ne Turske boje iako je bil otri krvava teroristicka napada, nije bilo ni libanskih ni Bangladesanskih, ni pakistanskih boja iako su njihove prestonice dozivjele stravicne napade u kome su stradali i samo evropljani. 

Nazalost treba se izaci pred crtu i reci javno da to nije nista do morala ili nemorala zapadnih zemalja vec prosto takav je svijet, jos uvijek se moral mjeri kroz prizmu politickih i kulturnih i vjerskih bliskosti, a ne na temelju covjekoljublja. Treba zapaziti recimo kada se dogodi teroristicki napadu Libanu, ni prve komsije kulturno bliske nece izraziti solidarnost. Isto je u Bangladeshu gdje proslogodosinji stravicni napad je prosao nezapazeno u Indiji, Pakistanu, Mjanmaru, Kini itd....isto slicno i kada je bio onaj stravican pokolj Boko Harma i 2000 ubijenih, okolne zemlje nisu suzu pustile. Rusija je nazalost izvan tog zapoadnoevropskog dvorista. Da desice se tu povremeni izuzeci kao sto je Izrael uradio, ali nema nigdje u svijetu takve povezanosti i bliskosti kao recimo izmedju tog bloka naprednih zemalja, zapadnevrope, SAD, Australije, Novog Zelanda, Izraela i Japana mozda. Paradokslano, ali to je vjerovatno i najbolje sto trenutno u svijetu postoji kada je u pitanjo ovo iskazivanje emocija. Prema tome tesko je i nerealno ocekivati da zapadni svijet voli citav svijet, kada ostatak svijeta najpre ne voli samog sebe ili sebi bliske.  

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Nazalost treba se izaci pred crtu i reci javno da to nije nista do morala ili nemorala zapadnih zemalja vec prosto takav je svijet

Има аргумент да што су жртве ближе ( географски, цивилизацијски ) онда се више Европа солидарише са том жртвом. То разумијем савршено јер сам то видјео и код себе. Када су били они напади у Паризу, ударио ме је осјећај јаке солидарности јер сматрам да смо сви ми у Европи исти тим џихадистима. Тако да је то, поред напада на Париз, напад и на остатак Европе. Нигерија, Бангладеш, Индија итд. су далеко, како географски, тако и историјски, као и у медијском присуству и генерално у свијести људи. И то је логично. Нећеш сад ти размишљати о Чилеу ако немаш нешто да те веже за њега ( као Србе који живе ван Србије што везује поријекло, идентитет и одређени број година живота  у њој ).

И у свјетлу тога - Европа је заиста испала лицимјерна. Но наравно, далеко од тога да је само ово виђење исправно. Али када се узме у обзир тренутна конфронтација Европе са Русијом, више се чини оправданијим овакво становиште.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Treba zapaziti recimo kada se dogodi teroristicki napadu Libanu, ni prve komsije kulturno bliske nece izraziti solidarnost. Isto je u Bangladeshu gdje proslogodosinji stravicni napad je prosao nezapazeno u Indiji, Pakistanu, Mjanmaru, Kini

То су све друшта у којима постоје јаке унутрашње подјеле. У БиХ једни ликују када други гину, иако живе на пар километара једни од других, али зато Срби се убише ако ко дирне Србије, Хрвати Хрватску, а Бошњаци Турску.

У Европи нема толиких подјела јер се пропагира став да сви почивамо на истим цивилизацијским темељима и да смо повезани нашом интензивном историјском дијалектиком ( контактима и конфликтима ). РУсија апсолутно улази у круг Европе по тој дефиницији. И онда овако... Показује само какво је тренутно стање у Руско-Европским односима.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Очигледно одсуство јавне солидарности Европе и САД са руским народом након терористичког напада у Санкт Петербургу тако гласно и јасно показује колико анти-руска параноја, којом западна политичка елита прикрива своју дубоку унутрашњу кризу, заправо рашчовечује и понижава западног човека. Гледам снимке из Петербурга и могу само да кажем да је ових дана то права престоница Европе. Вечнаја памјат пострадалим и успешан опоравак повређенима у овој несрећи.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Нажалост, они нису од ових имали нарочите симпатије ни за 20 милиона људи које су изгубили у Другом светском рату, иако је без руског данка у крви победа била потпуно немогућа.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Нажалост очигледно је одсуство солидарности и на овом форуму, а камоли у Европи и САД са руским народом... 

Ваљда смо некако навикли да се живот у Русији не вреднује као живот у Француској, или у Британији. Кад терористи побију Французе сви смо Французи, али кад терористи побију Русе, то као да је нека друга прича... :(  

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...