Jump to content

Суд у Хагу одбацио захтев за ревизију пресуде против Србије

Оцени ову тему


Препоручена порука

Иванић: Одлука МСП очекивана.- Човић: Поиграли смо се и ослабили углед БиХ пред Хагом

Sud-pravde.jpg

 

ХАГ/БАЊАЛУКА – Међународни суд правде у Хагу одбацио је захтев за ревизију пресуде коју је 25. фебруара, у име дела Бошњака предвођених бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, том суду поднео Сакиб Софтић.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да је за њега очекивана одлука МСП у Хагу да одбије захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије.

Иванић је на ванредној конеренцији за новинаре рекао да МСП неће разматрати овај случај јер, како су образложили, ниједан релевантни орган БиХ о овом није донео одлуку.

„Ово је за мене очекивано и ја сам на ово недељама и данима говорио и упозоравао”, рекао је Иванић подсетивши да нажалост један део људи није хтео то да чује.

Иванић је оценио да је оваква одлука МСП озбиљно подржала Дејтонску БиХ.

„Нико више у име БиХ осим њених институција не може доносити одлуке”, рекао је Иванић и додао да само таква БиХ има шансу да функционише, а да је сваки други покушај удар на државу.

Оценио је да је ово била, како је рекао, сложена политичка битка.

„Да на време нисам почео на овоме радити вероватно не бисмо остварили овај резултат”, рекао је.

Иванић је рекао да ово сматра неком врстом личног усхепа у његовој политичкој каријери.

Међународни суд правде у Хагу одбио је захтев за ревизију пресуде по тужби против Србије, потврдио је и хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић.

Човић је новинарима у Мостару рекао да су о томе институције БиХ обавештене писмом из Хага.

Захтев је, како преносе медији у БиХ, одбијен уз образложење да није поднет од надлежних институција БиХ.

Представник МСП Филип Куврер је написао да је суд прописно размотрио мишљење чланова Председништва БиХ, која су изнели у својим писмима.

„Суд сматра да садржај ових писама показује да никакву одлуку нису донела надлежна тела, у име БиХ као државе, у погледу захтева за ревизију Пресуде од 26. фебруара 2007. године у случају примене Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида БиХ против Србије. Стога, не може се ништа предузети у вези документа под називом 'Апликација за ревизију Пресуде од 26. фебруара 2007. године у случају примене Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида'“, написао је Куврер.

Одлуку о подношењу захтева за ревизију једнострано је донео део бошњачког народа у БиХ, предвођених бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, упркос упозорењима представника Срба да је такав захтев нелигитиман.

Представници Срба упозоравали су и на нелегетимност агента Софтића, кога је Председништво БиХ изабрало да представља званично Сарајево у претходном поступку по тужби БиХ против Србије за геноцид.

Човић: Поиграли смо се и ослабили углед БиХ пред Хагом

САРАЈЕВО – Члан Председништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић је поводом одбацивања захтева за ревизију пресуде против Србије, изразио данас жаљење због, како је рекао, поигравања са државом БиХ и додао да се показало да такав систем не функцонише.

„Он (одговор) је такав какав јесте. Жао ми је што смо се опет поиграли с Босном и Херцеговином и показали да такав систем не функционише. Мислим да смо углед државе ослабили када је реч о међународној институцији”, рекао је Човић, пренео је портал Кликс.

Човић је рекао да је писани одговор Међународног суда у Хагу којим је обавештен о одлуци да је захтев БиХ за ревизијом пресуде против Србије одбачен, добио док је био на састанку са председником Савеза за бољу будућност (СББ) Фахрудином Радончићем. (Танјуг)

 

Извор
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...