Jump to content

МАЈКЕ ВИШЕЧЛАНИХ ПОРОДИЦА ЦРНЕ ГОРЕ КОЈИМА ЈЕ СМАЊЕН ДОДАТАК НА ДЈЕЦУ, ПЈЕСМОМ СЕ ОДБРАНИЛЕ ОД ПОЛИЦИЈСКЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ


Препоручена порука

Мајке се бране уз пјесму: Спријечиле полицију да им одузму ћебад и шаторе (ВИДЕО)

Од ИН4С -16 фебруара, 2017
 
 
 
Zene-i-panduri-640x480.jpg

Неколико хиљада жена окупило се испред зграде Владе тражећи право на накнаду за мајке са троје и више дјеце, коју је Влада ЦГ смањила са 336 на 264 евра.

Организатори скупа траже да овим поводом разговарају са предсједником Владе ЦГ, Душком Марковићем, но како из тог кабинета нема одговора, мајке су поручиле да ће зору дочекати на истом мјесту протестујући.

Испред зграде Владе остало је неколико стотина жена које планирају да ту проведу ноћ.

„Мајке Црне Горе остају до зоре“, порука је са скупа. Од представника Владе нико им се још није обратио, док се на скупу узвикује: „Душко, буди мушко! Мило, лопове!Душко, лопове!“

Према последњим информацијама са скупа, полиција је одузела шаторе и ћебад – ствари које су мајкама требало да олакшају протесну ноћ. Међутим, након насилног одузимања, мајке су опколиле полицијско возило, а полицајци им потом вратили одузете ствари.

Док је трајала акција одбране од полиције, мајке су се храбриле пјесмом „Не може нам нико ништа, јаче смо од судбине“.

Марковићу, виђу фино,

нит си вода, нит си вино!

Наше мајке што смо ође,

помога’ нам Свети Ђорђе!

Јер ви знате што смо ође, 

Марковићу, што не дође?!

 

Жељка Савковић је у име окупљених током скупа раније данас поручила представницима власти да „ако имате имало људскости позовите координациони одбор мајки да уђе да разговарамо“.

Полиција је направила зид испред Владе. Мајке су им скандирале: „Имате ли мајке?! Срам вас било! Плашите зе жена!“ Одбијале су да се врате испред Скупштине и траже оставке.

Мајке су се првобитно окупиле на платоу испред Скупштине Црне Горе, јер им није дозвољен скуп испред Владе.

Мајке су пролазећи поред зграде Министарства финансија срушиле барикаде, уз повике: „Лопови, лопови“. На мјесто окупљања стигла је полиција.

majke.jpg202 Мајке се бране уз пјесму: Спријечиле полицију да им одузму ћебад и шаторе (ВИДЕО)

Незадовољне мајке стигле су из свих крајева Црне Горе.

Жене носе транспаренте са натписима: „Чија ћете ви бити влада кад су дјеца гладна и све их је мање?!“, „Тражимо одговорност“, „Не дирајте наша извршна рјешења“, „Господо из Владе чувајте се жена-мајки“, „Да није било нас, не би било вас“.

На протесту су представници Демократа, са предсједником Алексом Бечићем. Мајке подржавају и Бранка Бошњак, Марина Јочић, Јово Вучуровић и Јанко Вучинић из ДФ-а.

Жељка Савковић је у име окупљених мајки поручила са су мајке позване од стране представника Владе да уђу и у име координационог одбора поднесу захтјев да буду примљене на разговор.

„Биће нам одговорено сљедеће седмице“, рекла је Савковић, након чега су услиједила одлука да ноћ проведу испред зграде Владе.

 
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...