Jump to content

"НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: Веронаука неће бити обавезна

Оцени ову тему


Guest

Препоручена порука

  • Гости

Нацрт закона о основама система образовања предвиђа значајне новине у настави. Као и грађанско васпитање, називаће се изборним програмима, а не обавезним изборним предметима

СУДБИНА веронауке и грађанског васпитања у школама поново је под знаком питања! Таман што су ова два предмета преживела покушај претходног министра просвете др Срђан Вербића да часове сведе само на млађе разреде основне школе, сада им је статус угрожен и у нацртима нових просветних закона.

У Нацрту закона о основама система образовања избачен је став у коме се каже да су ово обавезни изборни предмети, што је до сада гарантовало да ће сваки ученик похађати или један или други предмет. У новом кровном закону, али и у нацртима закона о основном и средњем образовању и васпитању, не називају се више предметима, него изборним програмима.

Нико још не зна како ће тачно да изгледа верска настава, каква је намера законописаца, али већ оним што предвиђају нацрти закона није задовољна Српска православна црква. Свети Синод СПЦ припрема званичну реакцију на овакав третман веронауке.

У Исламској заједници Србије нови просветни закони још нису били тема, али према речима Сеада Насуфовића, реис-ул-улеме ИЗС, свакако ће бити.

- Не желим да излазим са појединачним, личним ставом. О овом важном питању изнећемо заједнички став цркава и верских заједница - најављује реис-ул-улема за "Новости".

 

О нацртима закона биће данас речи и на седници Националног просветног савета, чији председник проф. др Александар Липковски каже да је важно да НПС каже свој став о кључним законима, пре него што почне јавна расправа.

- Расправљаћемо о нацртима ова три закона, али текст нисмо добили од Министарства просвете - каже проф. Липковски за "Новости". - Не могу да коментаришем будући статус верске наставе и грађанског васпитања, јер не знам много детаља. Знам само да више нису наведени као обавезни изборни предмети, као и да Црква није задовољна оваквим решењем. Ако нешто није предмет, него програм, тиме се нарушава нека традицонална композиција наставе. Како ће тај програм бити реализован, нико не зна. Лоше је да се преко ноћи мења било шта без мишљења стручне јавности.

Покушај укидања веронауке покренут је крајем 2015. године, када је тадашњи министар просвете Срђан Вербић изложио Националном просветом савету лични став да верску наставу и грађанско васпитање треба укинути у средњој школи и старијим разредима основне школе. Укидање обавезних изборних предмета правдао је великим оптерећењем ученика и распоредом који увек има бар два часа недељно више него што закон дозвољава. Према закону који је важио и тада и сада, веронаука и грађанско васпитање не могу да буду протерани из школа без сагласности Националног просветог савета. Будући закон не даје оволика овлашћења НПС. Ова два предмета у школе су ушла 2001. године.

 

Цитат

МАЊЕ ПРЕДСТАВНИКА ЦРКАВАНАЦИОНАЛНИ просветни савет у свом саставу има представника Српске православне цркве, што је тренутно проф. др Владимир Вукашиновић са Богословског факултета. Једног представника даје и заједница традиционалних цркава, па је мандат у овом сазиву поверен муфтији Мухамеду Јусуфспахићу. Будући кровни просветни закон укида ова два представника и уместо њих уводи једног - кандидата комисије за верску наставу, чиме, према сазнањима "Новости", Српска православна црква такође није задовољна.

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:649904-Veronauka-nece-biti-obavezna

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 32
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Naslov je zaključak koji ne mora da se izvuče iz teksta. U svakom slučaju formulacija "izborni program" umesto "obavezni izborni predmet" ostavlja prostor za razne vrste izmena. Interesantno je da o tome, za sad, govori samo Nacionalni prosvetni savet, kao da je cilj da se ispod žita provuče otprilike ono o čemu je Verbić onomad govorio, ili nešto slično.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

НПС: Повући нацрт закона, ситне поправке не помажу

Чланови Националног просветног савета затражили су да се повуче предлог нацрта закона о основама система образовања и васпитања и да се формира шира радна група која би радила на изменама и допунама актуелног закона.

"Нацрт закона је немогуће дорадити ситним поправкама. Остајемо при ставу да га треба повући, јер процедура израде није била добра и оно што се нуди не ваља", рекао је председник НПС професор Александар Липковски.

Он је нагласио да Савет има примедбе на процедуру израде нацрта ЗОСОВ-а, на дух документа, неусклађеност са Стратегијом развоја образовања 2020. године, неусклађеност са европским документима.

У нацрту им је, како кажу, засметала неадекватна присутност васпитиних циљева, рушење постојећих институција, пренаглашена надлежност Министарства просвете.

Чланица НПС професорка Ана Пешикан рекла је да предложени нацрт ЗОСОВ представља потпуно одступање од модерне концепције образовања, те да је озбиљан корак уназад по духу документа и решењима које предвиђа.

Њој, али и другим члановима НПС-а засметало је што се не зна ко су аутори нацрта, али и то што није било представника НПС и синдиката приликом израде, као и то што НПС постаје само саветодавно тело.

"Изостављена је оријентација на ученике, оне који уче. У нацрту је предвиђено да се вредновање квалитета рада установе мери путем постигнућа ученика, јер би школе које имају ученике из социјално маргинализованих група биле квалификоване као лоше", појаснила је Ана Пешикан.

Представник Српске православне цркве у НПС професор Владимир Вукашиновић указао је да је из нацрта Закона изостављено обавезно укључивање верске наставе у наставни план.

"Такође, скрећем пажњу на чињеницу да је уместо досадашсње праксе да у раду НПС учествују два представника верске заједнице (један члан СПЦ и други осталих цркава), сада предвиђено да буде само један и то из реда комисије за верску наставу", рекао је Вукашиновић и додао да чланови Комисије не могу представљати верске заједнице.

Он је нагласио да је изостављање верске наставе из закона "проблематично" јер, како каже, она није један у низу предмета, већ спада у категорију "посебних предмета".

"Циљ верске наставе није само да формира интелектуално, образује, информише, већ доприноси развијању идентитета и има васпитну улогу", појаснио је Вукашиновић.

Представник Матице српске Славко Гордић негодовао је што је та институција "избрисана" из закона, односно смањењем броја чланова са 43 на 29, како је предвиђено нацртом закона, Матица српска остала би без представника у НПС.

Он је приметио и да се нацртом ЗОСОВ-а концентришу надлежности у Министарству просвете, те да се на тај начин "ризикује много".

Државни секретар министарства просвете Ана Марија Вичек позвала је чланове НПС-а да Министарству просвете доставе све своје сугестије на нацрт ЗОСОВ-а, поручивши да ће оне бити размотрене.

"Боли ме што Министарство просвете сматрате некомпетентним и нестручним. Жао ми је што министарство има лошу репутацију. Мислим да ниједан закон не може да буде добар за свакога, има јако мало закона са којима су сви задовољни", нагласила је Вичекова и додала да је министарство просвете отворено за разговор.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2631372/nps-povuci-nacrt-zakona-sitne-popravke-ne-pomazu.html

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Godinama citam po forumu iz usta veroucitelja da deca pohadjaju veronauku zato sto to zele, predavanja su uber zanimljiva i svi je nekako vole... tako da ne vidim gde je problem u tome da veronauka bude izborni predmet kao i gradjansko? Deca ce i dalje da pohadjaju predmet koji toliko vole i na koji ionako idu iz znatizelje i zelje za verskim znanjem?

Ili je problem sto sad ni drzava nece da radi ono sto ni sami niste umeli?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, zlaja рече

Veronauka jeste izborni predmet, kao i građansko, izgleda da nisi sve baš razumeo.

Послато са GSmart_Classic уз помоћ Тапатока

Обавезни изборни предмет, што значи да се мора понудити као један од могућих изборних предмета. Ако буде само "Изборни" предмет, онда то отвара врата тумачењима да се вјеронаука и не мора понудити у настави у свим школама ( што не мислим да ће се у пракси спроводити ).

Неоснована су ова страховања вјерске заједнице, јер је за вјеронауку довољно да буде у могућности да се њена настава одржава - и онда ће се настава одржавати док год постоји воља и тражња за њом. То никакав закон не може промијенити.

А са друге стране, чак и ако се ( у неком фантазијском сценарију ) вјеронаука и избаци из државних школа - увијек остаје да СПЦ сама организује вјерску наставу. Или укратко - што се хоће, то се и може. Како муслимани то лијепо раде, па им ништа не фали.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Треба увести обавезни предмет за родитеље: "Васпитање деце".

Два пута недељно, током целе школске године.

То је већи приоритет него веронаука или грађанско.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ja sam se zezala s nasim verouciteljem da pre ulaska u pojedina odeljenja izvrsi neki blazi egzorcizam da se smire, pa tek onda mi da radimo. :))) 

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, cloudking рече

Godinama citam po forumu iz usta veroucitelja da deca pohadjaju veronauku zato sto to zele, predavanja su uber zanimljiva i svi je nekako vole... tako da ne vidim gde je problem u tome da veronauka bude izborni predmet kao i gradjansko? Deca ce i dalje da pohadjaju predmet koji toliko vole i na koji ionako idu iz znatizelje i zelje za verskim znanjem?

Ili je problem sto sad ni drzava nece da radi ono sto ni sami niste umeli?

Нема потребе за тим. Знаш као и сви остали да све што није обавезно деци значи да не постоји, посебно у том узрасту.

Поред тога, довешће до смањења фонда часова оних који предају грађанско васпитање (било који наставници, обично они који само испуњавају фонд часова), као и отпуштања великог броја наставника који предају грађанско и веронауку.

Као и око свега осталог, заболе министарство и за децу и за грађанско и за веронауку, само хоће да додатно отпуштају људе (да "рационализују", како они то воле да кажу). Можда је Вербић и имао неке идеолошке антитеистичке погледе на ово, али ови то раде само да би даље отпуштали наставнике и професоре, кад већ неће своје страначке запошљенике из државних управа. А ово само кад се ради о овим професорима, последице овог закона ће бити далеко веће.

Прогласиће технолошким вишком пар стотина ових професора, отпустиће их, и штеловаће критеријуме око рационализације јавног апарата пред ММФ-ом, и задржаће своју гласачку базу за следеће изборе.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Moji prijatelji veroucitelji vec uveliko razmisljaju sta ce drugo da rade, svesni su da ce biti otpustanja. :(

 

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мене далеко, далеко више брине квалитет наставе на веронауци него то да ли ће предмет да буде обавезни изборни или само изборни.

Осим тога, ја имам врло непопуларан став и залажем се да црква не шурује са државом и да се сама стара о својим пословима, па тако сматрам да је једина озбиљна веронаука при храму, ово по школама је по мени поприлично клаћење врата и пецање промаје. За сада је четворо моје деце имало прилике да похађа часове веронауке, млађи основци код нас у селу, старији основци у најближој варошици, средњошколци у Београду, и апсолутно исте замерке имам невезано за локацију, број ученика, врсту школе... Можда је програм добар, али је сама настава неорганизована, нема никакав континуитет, а најчешће се на тим часовима не ради ама баш ништа, само добију инструкције да буду тихи, и да се тако у тишини баве чиме хоће. И то је још и добро, ту бар немамо опасност од тога да после часа који се претворио у политички митинг морамо да радимо менталну хигијену код куће. Најмлађе дете ми је сада у предшколском и искрено размишљам о томе да га не уписујем на веронауку када пође у 1. разред. Не могу да се отмем утиску да вероучитељи заправо никоме не морају да полажу рачуне о томе шта раде и какве резултате имају.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, RYLAH рече

Нема потребе за тим. Знаш као и сви остали да све што није обавезно деци значи да не постоји, посебно у том узрасту.

Поред тога, довешће до смањења фонда часова оних који предају грађанско васпитање (било који наставници, обично они који само испуњавају фонд часова), као и отпуштања великог броја наставника који предају грађанско и веронауку.

Као и око свега осталог, заболе министарство и за децу и за грађанско и за веронауку, само хоће да додатно отпуштају људе (да "рационализују", како они то воле да кажу). Можда је Вербић и имао неке идеолошке антитеистичке погледе на ово, али ови то раде само да би даље отпуштали наставнике и професоре, кад већ неће своје страначке запошљенике из државних управа. А ово само кад се ради о овим професорима, последице овог закона ће бити далеко веће.

Прогласиће технолошким вишком пар стотина ових професора, отпустиће их, и штеловаће критеријуме око рационализације јавног апарата пред ММФ-ом, и задржаће своју гласачку базу за следеће изборе.

Nije trebalo ni da je uvode. Ne mogu sad da zalim za necim kad ne mislim ni da je trebalo da postoji.

Zamisli da kroz 2-3 godine dodje inicijativa da se ukinu notari a narod drekne "pa gde ce sad ti jadni ljudi"...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, cloudking рече

Nije trebalo ni da je uvode. Ne mogu sad da zalim za necim kad ne mislim ni da je trebalo da postoji.

Zamisli da kroz 2-3 godine dodje inicijativa da se ukinu notari a narod drekne "pa gde ce sad ti jadni ljudi"...

Знам које је твоје мишљење, и имаш право на то мишљење, као што и ја имам право да се са тим мишљењем не сложим. 

Причао сам само да ово нема везе било какве са верском наставом или грађанским васпитањем, него са "рационализацијом" кадрова на буџету, и то на тај начин што ће да отпуштају просветаре, па онда вероватно и медицинске раднике, и свакога, само да не отпуштају дебиле који су носили транспаренте па су сад на разним буџетским сисама.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, RYLAH рече

Знам које је твоје мишљење, и имаш право на то мишљење, као што и ја имам право да се са тим мишљењем не сложим. 

Причао сам само да ово нема везе било какве са верском наставом или грађанским васпитањем, него са "рационализацијом" кадрова на буџету, и то на тај начин што ће да отпуштају просветаре, па онда вероватно и медицинске раднике, и свакога, само да не отпуштају дебиле који су носили транспаренте па су сад на разним буџетским сисама.

A be, ja ti kazem.. .zamisli da sledece godine krene racionalizacija i krenu da otpustaju notare...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, cloudking рече

A be, ja ti kazem.. .zamisli da sledece godine krene racionalizacija i krenu da otpustaju notare...

Poredjenje notara i profesora bilo cega ili generalno bilo kog zanimanja je potpuno glupa, znas to i sam. Inace cela ova buka oko veronauke, a u vecini skola Evrope i Amerike ona postoji. Jbg bato, skole su drzavne i dok je tako ne znam zasto ne bi postojao predmet za koji dobar deo roditelja, poreskih obveznika, zeli da im deca pohadjaju

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...