Jump to content

Отворен Четврти годишњи симпосион „Теологија у јавној сфери“

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Гости

 организацији Центра за философију и теологију Требиње, чији је један од оснивача и Епархија захумско-херцеговачка и приморска, отворен је четврти по реду годишњи симпосион „Теологија у јавној сфери“.

Свечано отварање приређено је у четвртак, 9. фебруара 2017. године, од 10.00 часова, у обновљеном здању Центра за културу у Требињу. Отварању овог својеврсног фестивала науке и умјетности, поред мноштва заинтересованих посјетилаца пристиглих из читавог региона, самих учесника и представника Епархије захумско-херцеговачке и приморске и других епархија Српске православне цркве, присуствовали су и представници Римокатоличке цркве и Исламске заједнице у Босни и Херцеговини, представник Владе Републике Србије, представници Републике Српске и Града Требиња.

Присутне је у име организатора најприје поздравио доц. др Марко Вилотић, указујући притом на донекле измјењену досадашњу форму скупа „… па он сада изгледа као својеврсни фестивал, који, поред досадашњих панел-дискусија, садржи и једно класично предавање, позоришну представу и изложбе.“ Присутнима су се затим обратили и предсједник Црнтра за философију и теологију протопрезвитер – ставрофор проф. др Владан Перишић, проф. др Јасмин Комић, министар науке и технологије у Влади Републике Српске, као и господин Драган Давидовић, директор Секретаријата за вјере Владе Републике Српске.

Након свечаног отварања услиједила је прва панел дискусија, под насловом „Саборност и јединство Цркве у XXI вијеку уз осврт на Критски сабор“.

d3s_9417.jpg

d3s_9500

d3s_9502.jpg

d3s_9505.jpg

d3s_9507.jpg

d3s_9529.jpg

d3s_9547.jpg

http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/?p=24049


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Прва панел дискусија „Саборност и јединство Цркве у XXI вијеку уз осврт на Критски сабор“

 

http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/wp-content/uploads/naslovna2103-300x168.jpg

Прва панел дискусија Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“ одржана је под називом „Саборност и јединство Цркве у XXI вијеку уз осврт на Критски сабор“. У оквиру поменуте теме, учесници ове дискусије били су проф. др Раде Кисић, отац Игнатије Шестаков и отац Вукашин Милићевић, уз модерирање доц. др Андреја Јефтића.

Током дискусије учесници су настојали да представе историјски контекст одржавања протеклог Критског сабора, факторе и околности који су довели до његовог одржавања и атмосферу на подручју Руске православне цркве, као једне од четири Помјесних цркава које су отказале своје присуство на Сабору. Самој дискусији, потом су допринјели коментари Владике Атанасија, бискупа Мате Узинића, питања публике, као и утисци Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, као једног од непосредних учесника у Критском сабору.

 

paneli (Custom)

d3s_9607

d3s_9628

d3s_9652

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Друга панел дискусија „Европа на раскршћу: криза и будућност европског идентитета“

 

paneli (Custom)

У оквиру Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“ одржана је друга панел дискусија са темом „Европа на раскршћу: криза и будућност европског идентитета“. Том приликом, саговорници модератора доц. др Марка Вилотића били су мр Вук Јеремић, проф. др Дејан Јовић и проф. др Зоран Крстић.

Бавећи се поменутим врло актуелним питањем, учесници дискусије најприје су појаснили сопствени доживљај појмова „Европа“ и „европски идентитет“, да би представили и извјесна властита практична искуства у том смислу, а указано је и на хришћанско становиште и допринос европском идентитету.

d3s_9751-1280x768

d3s_9761-1280x768

d3s_9776-1280x768

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Отварање изложби у оквиру Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“

 

d3s_9791-1280x768

На крају првог дана Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“, према предвиђеном програму, у Музеју Херцеговине у Требињу свечано су отворене и двије изложбе посвећене стваралаштву мостарског сликара Бранка Радуловића и руској царској породици Романов.

Указујући на хронолошку везу између двије наизглед неспојиве изложбе, присутнима се као директор музеја обратила Ивана Грујић. Затим су детаљније представљене обје изложбе, које је на крају програма отвореним прогласио представник Владе Србије Владимир Божовић.

 

d3s_9826-1280x768

d3s_9829-1280x768

d3s_9840-1280x768

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Трећа панел дискусија „Страх и слобода“

 

paneli (Custom)

Током другог дана Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“ одржана је трећа од четири најављене панел дискусије, под називом „Страх и слобода“. Дискутујући на поменуту тему, мишљења су размјенили проф. др Жарко Требјешанин, проф. др Борис Брајовић и доц.. др Арта Додај, уз модератора сесије оца Гојка Перовића.

Уз једногласно мишљене учесника о важности теме коју обрађују, првобитно се покушало страх и слободу сагледати у савременом политичком тренутку, да би потом ови појмови били дефинисани са психолошког аспекта. Такође, исказан је значај страха и слободе у психотерапеутској пракси.

 

d3s_9902-1280x768

d3s_9892-1280x768

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Промоција књиге „Патрологија“ епископа Атанасија

 

paneli

У вечерњим часовима другог дана Четвртог годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“, такође у сали Културног центра Требиње, представљена је књига „Патрологија“ умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија.

Након уводног слова модератора, протопрезвитера – ставрофора Зорана Илића, о првој и другој свесци „Патрологије“ говорили су доц. др Зоран Јелисавчић и доц. др Здравко Јовановић. У првом дијелу обраћања господина Јелисавчића детаљније је разматрана прва свеска „Патрологије“ и приступ аутора у презентовању светоотачког богословља првих вијекова хришћанства, да би потом др Здравко Јовановић бројне присутне поштоваоце дјела епископа Атанасија упознао са важнијим чињеницама у вези са другом свеском.

 

d3s_9920-1280x768

 

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Изведена представа „Седам“ у оквиру Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“

 

d3s_9952-1280x768

У препуној позоришној сали Културног центра Требиње, у оквиру Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“ изведена је представа „Седам“. Ова педстава, које се бави темом насиља над женама, изведена је у сарадњи са Међурелигијским вијећем Босне и Херцеговине. „Седам – седам жена, седам прича о свима нама“, заправо је документарна драма више ауторки, у продукцији Хеде Краус Сјогрен, а у Tребињу су у улогама седам жена из различитих крајева свијета биле чланице Мреже жена вјерница Босне и Херцеговине.

d3s_9993-1280x768

d3s_9998-1280x768

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пета панел дискусија „Мјесто и улога жене у Цркви и друштву“

 

d3s_0069-1280x768

Пета панел дискусија Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“ одржана је под називом „Мјесто и улога жене у Цркви и друштву“. У оквиру поменуте теме, учесници ове дискусије били су др Јулија Видовић и Андреа Јовановић, уз модерирање Милице Ракић.

d3s_0111-1280x768

сајт Епархије Захумско - херцеговачке

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...