Jump to content

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић: Држава финансира активности „Црногорске православне цркве“

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Гости

dzomic-e1456484577706-720x375.jpg

Црногорској православној цркви (ЦПЦ), као и ранијих година, из државног је буџета прошле године опредијељено 55.500 еура, и та вјерска организација је уједно добила и највише новца пореских обвезника.

То је 4.000 еура више, у односу на Митрополију црногорско-приморску и Епархију будимљанско-никшићку, које су збирно добиле 51.491 еуро. Гледано појединачно, Митрополији је из буџета опредијељено 25.342 еура, а Епархији 26.149 еура, пишу Дневне новине.

Истовремено, најмање новца опредијељено је Јеврејској заједници, којој је припало 17.500 еура.

Више од СПЦ-а добила је и Исламска заједница у Црној Гори, којој је из државне касе припало 53,3 хиљаде еура. Барској надбискупији је додијељено 13.176 еура, а Которској бискупији 9.000 еура, што за Католичку цркву у нашој земљи збирно износи око 22.000 еура.

Коментаришући расподјелу новца вјерским заједницама, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, протојереј ставрофор др Велибор Џомић, рекао је да се наставља пракса ресора на чијем је челу сада Мехмет Зенка да, како је рекао, у потпуности финансира активности “такозване ЦПЦ”.

“Којој се годинама опредјељују средства за плате њихових службеника“, рекао је Џомић Дневним новинама, наводећи да за то има доказе.

Поновио је да је ЦПЦ финансирана од Министарства за људска и мањинска права.

“Слободно се може рећи да је ЦПЦ заправо савремена вјерска организација, која је финансирана у потпуности од Министарства. С друге стране, остале вјерске заједнице су дискриминисане у сваком погледу, па и у погледу додјељивања средстава. Дискриминација је обиљежила министровање Суада Нумановића” оцијенио је Џомић. Подсјећа да све примједбе на рачун расподјеле средстава вјерским заједницама које је износио за претходне, важе и за 2016. годину.

“Расподјеле су извршене на основу незаконитог акта Критеријум. А у том фамозном Нумановићевом Критеријуму не постоји ниједан критеријум на основу кога би се могло знати за шта се опредј ељују средства за цркве и вјерске заједнице“, навео је он, уз напомену да од Зенке очекује доношење новог Правилника, који ће бити у складу са законом, и у којем ће бити нормирани критеријуми за расподјелу средстава из буџета.

Извор: Dnevne novine

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...