Jump to content

Свети Сава, први Архиепископ и просветитељ српски

Оцени ову тему


Препоручена порука

https://www.rastko.rs/knjizevnost/liturgicka/svsava-sabrana/svsava-sabrana_03_c.html

Карејски типик је средњовековни спис на пергаменту у облику свитка из XII века. Написао га је Свети Сава 1199. године у својој испосници у Кареји, средишту Свете горе.

Типик је најстарији сачувани српски документ. Садржи упутства и правила за монашки и испоснички живот. Оригинал типика чува се у ризници манастира Хиландар.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

WWW.RTS.RS

U dolini Lima u blizini Prijepolja, nalazi se Mileševa, jedan od najpoznatijih srpskih manastira. Taj srednjevekovni manastir podigao je kralj Stefan Vladislav u prvoj polovini 13. veka kao...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

“Српски народ и његово достојанство утемељени су на двоједном сведочењу оца и сина. Јединствен је случај у Европи и историји да је творац државе светац, да је творац Цркве светац. Та света двојица су утемељили, с једне стране државу српског народа, његов земни град и место где је призван да у свом времену доноси плодове, а с друге стране обојица су отворили вечне хоризонте том истом народу. Свети Сава родио је оца духовно, Свети Симеон родио је сина телесно, син постао отац и отац-син, а обојица се родили и препородили и утврдили пут који води у живот за сопствени народ. Одласком у Свету Гору духовно рођени син Свети Симеон организовао је државу и уредио живот народа, али не обоготворивши земне вредности, него отворивши вечне хоризонте Царства небескога. Свети Сава отворивши њему и његовом народу вечне хоризонте вратио се народу да у његову душу и биће сеје семе вечнога живота да га осоли, да обасја светлошћу вечнога и непролазнога живота свој народ и отаџбину. Да открије својој отаџбини: да немамо града који овде остаје, већ да чекамо град који ће доћи (Јев. 13, 14), вечни и непролазни. У томе је и суштина савремене мисије Цркве српске. Као и да буде носилац те и такве соли и сведок међу другим народима. Тако схватам наш улазак и улазак осталих православних народа у Европску заједницу, као сведока међу другим народима и носилаца те и такве соли и таквог достојанства. Улазећи тако достојанствени у Европу, у токове савременог света, ми не улазимо као просјаци. Једино што имамо, што смо ипак поред свих својих застрањења и лутања сачували, то је управо та со нашег народа, дубински гледано и наше опредељење светосавско и лазаревско.”

 
 

Овим речима је 2010. године блаженопочивши Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изложио своје схватање мисије Српске Православне Цркве у савременом свету и српском народу, које је и данас подједнако актуелно као и и тада када је презентовано.

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Link to comment
Подели на овим сајтовима

WWW.POLITIKA.RS

Споменик родоначелнику средовековне српске династије Неманњић Стефану Немањи, који ће сутра бити свечано бити откривен на Савском тргу у Београду, биће ново...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sretna slava svima koji slave Svetog Savu i u Zagrebu je danas bila misa rekao mi prijatelj pravoslavac valjda ce pocet i skola uskoro za sve usljed ove uzasne pandemije da svi budu zdravi i neka nam je Bog u pomoci mir i dobro medju ljudima dobra volja ponovit cu rijeci biskupa Porfirija 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Професор Аврамовић каже да је Стефан Немања био оснивач српске и државности и духовности, али да је ипак превагнула идеја државности која се није постизала руским крстом већ, као и увек, мачем.

 

RS-LAT.SPUTNIKNEWS.COM

Stefan Nemanja bdi nad Beogradom /foto/. Više zanimljivih fotografija pogledajte na sajtu Sputnik Srbija

 

1124488194_0_0_3072_2048_1000x666_80_0_0_7eff08eb38e8dd31482d9f1e9dba90c5.jpg.webp

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...