Jump to content

Мали савети за боље здравље...:)


JESSY

Препоручена порука

  • 1 month later...

MOĆ ALTERNATIVNE I PRIRODNE MEDICINE

Tekst koji ću napisati je primer oporavka moje mame... od ozbiljno narušenog zdravlja do relativno brzog oporavka.

Mama je godinama bila težak srčani bolesnik. Prvo je kao mlađa žena operisala strumu i od tada je godinama na lekovima za hipotireozu (Tivoral). Zatim je dobila najgori oblik Koksaki virusa... nije imala snage da drži tanjir. Dijagnoza: tahi-aritmia ''absolute'', prilično su joj skakali krvni pritisak i puls, dva predinfarkta, godinama trka po ambulantama, bolnicama, pozivi hitne pomoći... šaka lekova, jake doze: Verapamil 3x dnevno od 80 mg, Dilakor 0,25 mg po potrebi u toku dana, Tivoral - ujutru 3/4 tablete (od 100 mcg), Farin 5 mg - jedan dan pola a drugi dan 3/4 leka, Amlodipin - 5 mg po potrebi (u toku dana).

Krajem 2016. godine mama je bila bez snage, i uglavnom je po ceo dan (i noć) spavala, više nije imala snage da izađe iz kuće... polako sam je gubila. Ultrazvuk je bio vrlo loš, imala je čak i vodu u srcu. Lekar koji je radio ultrazvuk je napisao: ''Potrebno je razmotriti bolničko lečenje!!!'' Mamin tadašnji kardiolog nije uzeo to u obzir, čak je bio vrlo neprijatan i ljut zbog predloga svog kolege. Mama nije primljena u bolnicu jer nismo imali vezu za tako nešto.

Zvanična medicina, dakle, nije mogla da pomogne. 

U martu 2017. godine odvela sam je na nameštanje atlasa... ''hvatanje za slamku'', iako nisam verovala u bajke koje su mi napričali o tome. Ali, za pola pola godine usledio je neverovatan oporavak! Osećala se neuporedivo bolje, sve više je izlazila iz kuče i šetala, vraćala joj se snaga. Ultrazvuk je pokazao, kako sam lekar reče, ''sportsko srce''! Bio je neuporedivo bolji od ranije pomenutog i uz nadzor lekara, morala je da smanji doze lekova: Verapamil 3x dnevno od 40 mg (!!!), Dilakor - po potrebi u toku nedelje (ne više u toku dana!), Tivoral - ujutru 2/4 odn. pola tablete (od 100 mcg), Farin - bez promene, Amlodipin - ne više svakodnevno.

Nastavila je sa korekcijama atlasa i počela da primenjuje lekove prirodne medicine - tj. tinkture (na bazi organskog bilja), uz korekciju ishrane (samo zdrava hrana - širok pojam, pa koga zanima neka pita). U skorije vreme je imala detoks creva, nakon čega se njeno stanje dodatno poboljšalo. A poslednje dve nedelje je pila sirup od gloga u kome ima raznih dr. biljnih sastojaka, nakon čega se oseća još bolje.

Mamina terapija danas: Verapamil 1x dnevno od 40 mg, Dilakor - ne znamo kad ga je poslednji put pila (nema potrebe), Tivoral - ujutru 1/4 tablete (od 100 mcg), Farin 5 mg - bez promene, Amlodipin - više nije potreban.

Dakle, alternativna i prirodna medicina su puno pomogle! Tačnije, mami su spasile život... za nepune 3 godine. Cilj nam je zdravlje bez primene lekova :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...

Kako crveni kupus pomaže kod kardiovaskularnih i probavnih tegoba?

 
crveni-kupus61-272-main.jpg

Crveni kupus sličnog je ukusa kao zeleni kupus, a pritom obiluje i dodatnim fitonutrijentima koji doprinose boljem kardiovaskularnom i digestivnom zdravlju.

Kada su vitamini i minerali u pitanju, crveni kupus sadrži vitamine A, B6, C i vitamin K, kao i kalijum. Predstavlja odličan izvor antioksidansa (karotenoida i flavonoida) zahvaljujući kojima pomaže u borbi protiv zapaljenja koja često vode ka hroničnim bolestima. 

Antocijanini, flavonoidi zaslužni za ljubičastu boju ovog tipa kupusa, pomažu u regulaciji povišenog krvnog pritiska i prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Ovi antioksidansi zajedno sa sulforafanom, koji se isto tako nalazi u crvenom kupusu, pomažu u prevenciji raka debelog creva. Istraživanja su pokazala i da ishrana bogata povrćem iz porodice kupusnjača može da se poveže sa nižim rizikom od raka dojke.

Najzad, zahvaljujući visokom sadržaju rastvorivih vlakana, crveni kupus povoljno deluje i na probiotske bakterije u crevima. Ove bakterije proizvode kratkolančane masne kiseline za koje je naučno dokazano da ublažavaju zapaljenja i druge simptome gastrointestinalnih poremećaja kao što su sindrom iritabilnog kolona i ulcerativni kolitis.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Kako na prirodan način ublažiti kašalj?

kasalj-caj-334-main.jpg

Ukoliko želite da ublažite kašalj i ubrzate oporavak od prehlade, u tome vam mogu pomoći pojedina prirodna sredstva. Za početak su to biljni čajevi kao što su čaj od majčine dušice ili čaj od origana. Čaj od majčine dušice deluje antiseptično i smanuje kašalj, a najbolje je piti dve do tri šolje ovog čaja dnevno. Čaj od origana isto tako ublažava kašalj i "grebanje" u grlu, a deluje i antibakterijski.

Med je isto tako jednostavno a prirodno sredstvo za borbu protiv kašlja. Sadrži proteine koji deluju antibakterijski i podržavaju imuni sistem. Godine 2010. je utvrđeno da med sadrži dekstrometorfan, antitusik (supresor kašlja) koji ulazi u sastav brojnih lekova protiv kašlja. Jedna do dve kašičice meda uveče, pre spavanja, obložiće grlo i umiriti kašalj.

Eterično ulje eukaliptusa može pomoći kod produktivnog kašlja - udisanje isparenja iz otvorene bočice ovog ulja, 4 do 6 puta tokom dana, pomoći će u razgrađivanju i iskašljavanju sluzi iz disajnih puteva. Ipak, upotreba ulja eukaliptusa ne preporučuje se osobama s astmom ili epilepsijom, kao ni  trudnicama.

Ipak, ukoliko je kašalj praćen visokom temperaturom, glavoboljom i umorom, moguće je da je reč o gripu, i ako se simptomi ne smanje posle 3 dana, odlazak lekaru je neophodan. S druge strane, kašalj praćen poteškoćama u disanju, i bolovima u grudima i predelu pluća, zahteva hitnu konsultaciju sa lekarom.

 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Kako med može da pomogne kod upale grla?

Bilo da ste prehlađeni ili vas muči promuklost, ukoliko imate problem sa grlom, neprijatne simptome bar donekle možete da ublažite pojedinim prirodnim sredstvima. Med, na primer, može da pomogne kod iritirane sluzokože grla i zapaljenja glasnih žica time što deluje protivupalno i antibakterijski. 

Za početak se preporučuje čaj sa medom - konkretno topao čaj od majčine dušice kojem ste dodali sok od pola limuna i kašičicu meda.

Možete napraviti i rastvor za ispiranje grla - u šolji vruće vode razmutite supenu kašiku meda od lavande. Kada se ovaj rastvor prohladi, možete ga koristiti za grgljanje nekoliko puta na dan. 

Takođe možete udružiti blagotvorna dejstva meda i lekovitog bilja tako što ćete u teglicu sipati 125 g meda od lavande ili majčine dušice i tome dodati 4 kašike provansalske mešavine isitnjenog začinskog bilja (origano, majčina dušica, ruzmarin, majoran, itd.). Dobro sve izmešajte i 2 do 3 puta na dan uzimajte kašičicu ove mešavine, i polako pustite da se otapa u ustima (biljke ne morate progutati).

Kod bolova u grlu može vam pomoći i propolis - možete ga koristiti u vidu pastila, tinktura ili tako što ćete direktno naprskati grlo rastvorom sa propolisom.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

Pileća supa, zašto je zdrava i kada može da bude opasna?

 

• Pileća supa je najstariji lek za prehladu.

• Bogata je mineralima, proteinima i vitaminima.

• Osobe koje imaju visok pritisak, problem sa krvnim sudovima i druge hronične bolesti ipak moraju da budu oprezni u njenom konzumiranju.

Pileća supa predstavlja domaći lek koji postoji u našem društvu od davnina.

Svi se sigurno sećamo baka ili mama koje su pilećom supom lečile gotovo sve ali pre svega prehladu.

Ovaj tekst je posvećen njoj, njenom veličanstva pilećoj supi.

Zašto je pileća supa zdrava?

Da biste razumeli zašto je pileća supa zdrava, moramo da navdemo njene sastojke:

1. Pile ili deo pileta. Piletina u sebi sadrži veliku količinu proteina, minerala i drugih supstanci koji potpomaže oporavku organizma.

2. Povrće u vidu šargarepe, bele šargarepe, luka… Povrće je sjajan izvor vlakan, vitamina, minerala,

3. Začini, biber, lovorov list… Takođe dobar izvor minerala.

4. So predstavlja izvor minerala neophodnih našem organizmu.

5. Voda, o tome koliko je voda zdrava i neophodna našem organizmu govori sama činjenica da smo mi pre svega bića koja se sastoje od vode a zatim od svega ostalog.

Svi ovi sastojci sami za sebe su zdravi.

Kombinovani u šerpi su još zdraviji.

Vruća supa poboljšava funkcionisanje respiratonog sistema, potpomaže čišćenju sinusa i nadoknađuje tečnost koju gubimo znojenjem kada postoji visoka temperatura.

Hranljive materije iz pileta, kao i vitamini koje sadrži povrće aktivno učestvuju u borbi i oporavku našeg organizma od svih infekcija koje nas napadaju.

Vlakna koja sadrži povrće, olakšavaju probav i omogućavaju formiranje normalne stolice.

Ko NE SME da jede pileću supu?

Pileća supa, kao i sva ostala jela, ipak ima izvesna ograničenja.

Ta ograničenja se ogledaju pre svega u:

1. Količini soli koje imaju.

So sama po sebi podiže pritisak i samim tim osobe koje imaju visok pritisak moraju da smanje upotrebu soli u jelima.

2. Masnoće i holesterol.

Holesterol i trigliceridi, ma koliko bitni za naše funkcionisanje, u poveaćnoj količini mogu da dovedu do oboljenja srca i krvnih sudova.

3. Kvalitet pilića koje koristimo.

Na žalost ovo je najteža tema.

Danas je teško naći domaće pile i domaću kokošku.

Svi pilići koje jedemo su proizvod uzgoja u farmi i verovatno su proizvod korišćenja različitih vrsta koncentrata.

Da li je pileća supa zdrava?

Može se reći da je pileća supa ipak zdrava.

Naravno kao i kod svih vrsta hrane i kod nje postoje izvesna ograničenja.

Ali sve u svemu treba je konzumirati što više.

Pomoći će u periodu kada je neko bolestan i prehlađen i učiniće nam srećnije nedeljno popodne ali i svaki drugi dan u nedelji.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Zašto je turšija zdrava?

Turšija je standardna zimska hrana kod nas.

Pravi se od kada znamo za sebe, ali da li ste znali zašto je ona tako zdrava?

Šta je turšija?

Turšija predstavlja u bukvalnom smislu te reči ukiseljeno povrće.

Pravi se obično na jesen i za nju može da se koristi bilo koje povrće.

Kako nastaje?     

Osnova pravljenja turšije predstavlja proces fermentacije gde bakterije i kvasnice razlažu šećer i skrob koji se nalaze u povrću, prave od njega mlečnu kiselinu i daju turšiji karakterističan ukus.

Takođe, ovaj proces podstiče stvaranje bakterije „Laktobacilus“ koja je prirodni probiotik.

Zašto je zdrava?

Turšija je zdrava iz više razloga, ali pre svega zbog:

1.Pridnog probiotika koji sadrži, odnosno„Laktobacilusa“.

Ne znam da li ste primetili, ali u zadnje vreme je sve više počela da se shvata pozitivna i neophodna uloga naših creva i bakterija koje živa u njoj.

Bakterije u našem stomaku nisu samo tu zbog varenja, već i da održe naš imunitet dobrim i spremnim za borbu protiv infekcija.

Tom našem sistemu dobro dođe pomoć u vidu turšije i prirodnog probiotika koji se nalazi u njoj.

2.Pored imuniteta „Laktobacilus“ pomaže i varenju, što je naravno dobro za stomak.

3.Ukiseljeno povrće sadrži u sebi dosta vlakana, što poboljšava rad creva i omogućava normalnu stolicu.

4.Proces kišeljenja, omogućava da se zadrže svi oni dobri vitamini i minerali koji se nalaze u povrću.

5.Turšija je lakša za varenje,

6.Kažu da poboljšava psihičko zdravlje, ne znam za vas, ali meni jeste lepo da je koristim uz svaki obrok.

Da li turšija može da škodi?

Ni u čemu ne treba preterivati, pa ni u ukiseljenoj hrani.

Takođe, postoje ljudi kojima ona ne prija pa ako ste jedan od njih i ako imate sledeće simptome, ipak je izbegavajte:

1.Povećano stvaranje gasova i povećan rad creva

2.Proliva,

3.Mučnine i povraćanja,

4.Gorušice

Koji bi bio zaključak u vezi turšije?

Pre svega moramo opet da spomenemo prirodne probiotike koje ona sadrži, ali i da naglasimo, turšijom ne možete da lečite proliv, za to postoje probiotici druge vrste.

Ali u ovo vreme probiotika, ipak je nešto prirodno što možete da napravite sami.

Setite se samo umerenosti, ne možete turšijom da zamenite obrok.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 weeks later...

Uh dobra temaaaaaaaaa. Ne razumem se nesto mnogo znaci, ali mogu da kazem da je pelin mnogo dobar znaci. E sad ja sam od skoro poceo da cepam Pelinkoviac znaci, 1 do 2 case dnevno, a kad me ufate lutke umem da zviznem i povise znaci. Ali sad trenutno pijem caj samo znaci, od pelina i jes mnogo gorak majke mu ga, ali vidim da pomaze oko problema sa stomakom znaciiiii . :D :D <3

Hristos vaskrese. !  <3

 

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 months later...

"Dugi niz godina je kafa povezivana isključivo sa negativnim aspektom. Međutim, brojna istraživanja ukazuju da zapravo ona može imati koristi po zdravlje. Kod osoba koje je redovno konzumiraju primećeno je smanjenje rizika od pojave dijabetesa, Alchajmerove i Perkinsonove bolesti, pa čak i nekih vrsta kancera."

Kafa u trudnoći: DA ili NIKAKO?

Uvreženo je mišljenje da je kofein, odnosno kafa, škodi trudnicama i ženama koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju, ali naučnici su sada izneli novu teoriju. Kako kažu, nekoliko šoljica čaja (koji sadrži kofeini) ili kafe na dan, sasvim je u redu. NZS i mnoge druge organizacije kažu da dnevna konzumacoija 200 mg ili manje kofeina, ne bi trebalo da predstavlja značajan rizik u smislu pobačaja ili razvoja bebe dok se nalazi u maternici. Evropska agencija za sigurnost hrane i Američka i britanska škola za akušerstvo i ginekologiju preporučuju ograničavanje ovog napitka, ali ne i eliminisanje unosa kofeina tokom trudnoće. Kako kažu, kofein se već jako dugo čini sastavni deo ljudske ishrane i prirodno je što nam se telo naviklo na njega. Smatraju i da bi prekid unosa ove supstance u potpunosti izazvalo više štete nego koristi.

Da li je kafu zdravije piti s mlekom ili bez?

"I to spada u jedan od mitova da je kafa sa mlekom loša za želudac. Nema dokaza da je ta kombinacija loša. Kafa kada joj se doda mleko gubi malo na antioksidativnim svojstvima, koji su jedna od velikih prednosti ovog crnog napitka."

Ono o čemu se obično ne priča, kad je reč o kafi, jeste njeno diuretičko svojstvo.

„Zato se preporučuje da se uz svaku šoljicu kafe popiju 2-3 čaše vode, da bi se nadoknadila tečnost“,

https://mondo.rs/Magazin/Zdravlje/a1366371/Da-li-je-kafa-sa-mlekom-stetna-zablude-dr-Marija-Ranic.html

 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Svež kupus može da izleči telo kako ni jedan drugi lek ne može: Protiv raka, gojaznosti, bolesti srca! (NARODNI RECEPTI)

Kupus je bogat askorbinskom kiselinom: 100 grama sirovog kupusa sadrži više do 60% dnevne vrednosti.

 

 

Prednosti askorbinske kiseline su neosporne:

  • Poboljšava metabolizam;
  • Reguliše procese oksidacije i redukcije u organizmu;
  • pomaže u neutralizacija produkta raspadanja metabolita;
  • povećava efikasnost;
  • bori se protiv stresa;
  • jača imuni sistem.

 

Pored toga, vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa i pretvara ga u hemoglobin. Stoga je kupus odličan za lečenje anemije. Ali imajte na umu da se prilikom kuvanja uništava i do 50% vitamina C u kupusu.

 

Vitamin K1 rastvorljiv u mastima (filokinon), neophodan za zgrušavanje krvi, rakođe je prisutan u velikim količinama u kupusu. Manjak ovog vitamina povećava rizik od krvarenja tokom traume i operacije. Takođe, vitami K1 učestvuje u stvaranju koštanog tkiva.

 

Samo 50 grama kupusa zadovoljiće 90% dnevne potrebe tela za silicijumom, koji:

 

  • štiti krvne sudove od oštećenja i daje im elastičnost, smanjujući tako rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti;
  • Učestvuje u sintezi hormona i kolagena;
  • pospešuje apsorpciju vitamina i minerala;
  • jača imuni sistem.

 

Jedući 200 grama kupusa dnevno, nadoknađujemo potrebu organizma za kalijumom za 25%.

 

Kalijum u kombinaciji sa magnezijumom i natrijumom odgovoran je za zdravlje srca. Iako u malim količinama, kupus sadrži kalcijum, fosfor, sumpor, vitamine A, E, B1, B2, B6 i B9. Svi oni su neophodni za dobar rad tela.

 

Uprkos svim prednostima, kupus nije dobar za osobe koje pate od:

 

  • gastritisa,
  • pankreatitisa,
  • enterokilitisa,
  • pogorđanje peptičnih ulkusnih bolesti,
  • krvarenje u želucu i crevima.

 

U slučaju patologije gastointestinalnog trakta, preporučuje se konzumiranje termički prerađenog kupusa.

 

Kupus se koristi sa oprezom kod bolesti jetre i štitne žlezde, tokom trudnoće i dojenja.

Kupus za imunitet

 

Kupus jača naše telo zahvaljujući visokom sadržaju askorbinske kiseline. Tako vitamin C stimuliše proizvodnju leukocita, koj uništavaju bolesti (viruse i bakterije).

Čak i ako ste se razboleli, kupus će vam pomoći da se brže izborite sa bolesti.

 

Kupus protiv kašlja i bola u plućima

 

Da biste se brzo rešili kašlja, bola u plućima, predlaže se da primenite obloge od meda i lista kupusa.

 

Da biste pripremili obloge, trebaće vam: 1 list kupusa i 1 kašika meda.

Priprema: List kupusa stavite u vrelu vodu na minut da omekša, kada se prohladi, stavite ga na papirni ubrus da uklonite višak vode, a zatim ga premažite sa kašikom meda. Takav oblog stavite na grudi, preko stavite pamučnu krpu pa sve umotajte plastičnom folijom. Ostavite preko noći.

 

Ovo ponavljajte od 3 do 7 dana. Za bolji efekat, obloge možete staviti i na leđa.

 

*Pre stavljanja obloga obavezno se konsultujte sa lekarom. Obavezno se posavetujte sa lekarom ako komprese stavljate detetu ili trudnici!

 

Grlobolju ćete izlečiti ako list kpusa stavite na grlo, pa uvijete sve to šalom oko vrata i ostavite 3 do 4 sata. Ovaj postupak ponovite dva puta dnevno.

Sok od kupusa za smanjenje kašlja i izbacivanje šlajma iz pluća

 

Operite listove kupusa, a zatim ih u blenderu sameljite. Iscedite sok i dobro ga procedite kroz gazu ili gustu cediljku. Dobijeni sok čuvate u frižideru do 3 dana. Sok se pije od 50 do 100 mililitara do 3 puta dnevno, 20 minuta pre obroka.

 

Kupus protiv glavobolje

 

Uzmite list kupusa. Otklonite mu onaj korenasti, debeli deo, a zatim ga oklagijom izlomite, ispravite, tako da ispusti svoj sok. Takav list stavite na čelo i slepoočnice i prelepite folijom. Preko stavite peškir ili šal i ostavite da odstoji sat vremena, dok glavobolja ne prestane. Isto možete da koristite i gazu namoženu u sok od kupusa, pa takvu gazu "privijte" na glavu.

 

Kupus za rane i modrice

 

Listovi kupusa će pomoći kod ogrebotina, modrica, inficiranih rana, zaustaviće stvaranje hematoma, smanjiće bol i oticanje.

 

List kupusa operite, dobro ga oklagijom izgnječite a zatim stavite na ubojito mesto.

 

Isti recept će pomoći i za proširene vene, s time što obloge od kupusa morate da stavljate do mesec dana.

 

Inficirane rane, ali i opekotine možete da lečite listom kupusa, ali u ovom slučaju uzimajte list iz sredine kupusa i prelijte ga vrelom vodom kako bi bio što sterilniji.

* UPOZORENJE: lečenje kupusom, samo je dodatak standardnom lečenju koje je preporučio lekar. Pogotovo ako je reč o inficiranim ranama ili opekotinama.

 

Kupus za želudac i creva

 

Sok od kupusa je odličan lek za erozivni gastritis, čir na želucu i crevima.

Počnite da ispijate sok od kupusa, oko 50 ml dnevno, a zatim povećavajte na 100 ml dnevno. Sok uzimajte na prazan želudac 30 minuta pre obroka 3 puta dnevno.

 

Kurs lečenja čira na želucu je 3 meseca, a  preporuka je da se prave pauze svake 2 do 3 nedelje.

Kurs lečenja gastritisa je 1,5 meseci.

Kupus za jetru

 

Da biste očistili jetru jedite salatu od svežeg kupusa 4 puta nedelno. Ova salata će očisiti jetru i povećati izlučivanje žuči.

 

Kupus za srce

 

Kako bismo smanjili holesterol, očistitili krvne sudove i ojačali imunitet, pijte dnevno 1 čašu soka od kupusa zajedno sa crvenom začinskom paprikom.

 

Način pripreme: Kupus izrendajte a zatim ga začinite crvenom, začinskom paprikom. Rukama dobro izgnječite sok kupusa pa procedite i pijte.

 

Kupus za hipertenziju

 

200 grama svežeg kupusa izrendajte, a zatim mu dodajte izrendanu šargarepu, ali i iseckan svež krastavac. Ovu salatu jedite svaki dan i budite sigurni da ćete ublažiti hipertenziju.

 

Kupus za mozak

 

Naučnici su sigurni da će redovno konzumiranja kupusa i variva od kupusa sprečiti pojavu Alchajmerove bolesti, kao i Parkinsonovu bolest. Sve što treba da radite je da što češće jedete salatu od svežeg kupusa, ali i da jedete kiseli kupus, ali i variva od kupusa, najmanje jednom nedeljno.

Kupus protiv raka

 

Konzumiranje kupusa u svim mogućim oblicima smanjiće rizik od nastanka raka i za to postoji niz dobrih razloga.

 

Na primer: ovo povrće sadrži supstancu koja se zove sulforafan, koji je antikancerogen. Ovo jedinjenje se nalazi i u brokoliju.

Suflorafan inhibira rast tumora, pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala, kao i apoptozi ćelija raka. Pored toga, ovo jedinjenje povećava osetljivost ćelija raka na hemioterapiju kod kancera dojke, kancera prostate i progresivni adenokarcinom pankreasa.

Kupus za mastopatiju

 

Listovi kupusa se koriste u mastopatiji, benignoj bolesti dojke. Lekovita svojstva kupusa za mestopatiju nastaju zbog sadržaja indola u lišću ovog povrća, jedinjena koja blokiraju delovanje ženskog hormona estrogena na mlečnim žlezdama. Sve što treba da uradite je da listove kupusa (oprane i izgnječene)

stavite u grudnjak na 2 do 3 sata. Obavezno se posavetujte sa lekarom pre upotrebe.

https://stil.kurir.rs/lepi-zdravi/saveti-strucnjaka/131437/svez-upus-moze-da-izleci-telo-u-kako-ni-jedan-drugi-lek-ne-moze?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Content%2bexchange

 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...

ADITIVI

1. Bezopasni aditivi:
E100, E101, E103, E104, E105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E151, E152, E160, E161, E162, E170, E174, E175, E180, E181, E200, E201, E202, E203 E236, E237, E233, E260, E261, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326, E327, E331, E331 E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422, E440, E471, E472, E473, E475, E480

2. Sumnjivi dodaci:
E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477

3. Opasni aditivi:
E102, E110, E120, E124

4. Poremećaji zdravlja:
* Poremećaj creva: E220, E221, E223, E224
* Probavni poremećaji: E338, E339, E340, E341, E450, E461, E463, E465, E466, sladoled E407
* Poremećaji kože: E230, E231, E232, E233
* Uništavanje vitamina B12: E200
* Holesterol: E320, E321
* Nervna osetljivost: E311, E312
* Trulež usta: E330 je najopasniji (kancerogen) (sadrži ga npr. LIMUN SCWEPPES, AROMASTIRANA KRVA, MEZZO MEŠAVINA, MASA OD RAKA, SIR OD BONBELA, GLJIVE u limenkama)

5. Kancerogeni aditivi:
E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239
PAŽNJA: E123 je vrlo KANCEROGEN !! Zabranjeno u SAD-u i zemljama ZND-a.
Obratite posebnu pažnju na ove aditive u sledećim namirnicama: E123 / E110, OPREZ!
(Gumijasti medvjedi, TRETS, SMARTIES, vinska guma HARIBO, leća od čokolade, ZOTT krem puding, IGLO riblji prsti, KRAFT dorah s krem kremom, KRAFT salama, namaz od sira, puding od vanile E102, E110, gotovi umaci svih vrsta.)

6. OPREZ !!!
Za gvanilat i glutamat iz serije E600, E605 - otrov za živce

7. Aluminijum:
E173 (boja aluminija), E520 (stabilizatori aluminij sulfat), E521 (aluminijum natrijum sulfat), E523 (aluminijum amonijak sulfat), E554 (sredstvo za razdvajanje, soli silicijevog dioksida, natrijum aluminijum silikat), E555 (kalijum aluminijum silikat), E556 (kalcijum aluminijum silikat), E598 (kalcijum aluminijum silikat).
Aluminijum u vodi za piće: Vodovod koristi aluminijum kao flokulant.
Kopirajte ovaj popis i distribuirajte ga prijateljima i poznanicima!

Izvor: Dječja klinika Uni-Düsseldorf, internetsko istraživanje

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
WWW.RTS.RS

Zahvaljujući dobroj ideji, četiri srpske startap firme dobile su karte za Ameriku. U okviru zajedničkog projekta Privredne komore Srbije i kompanije Ist Hab, Šapčani će na biznis akceleratoru u...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...