Jump to content

Правилно давање савета - А ко вас је питао за савет?


JESSY

Препоручена порука

21 hours ago, JESSY рече

дајте му могућност да искаже своје мишљење.

И не само то, већ и прихватите ако је исправно и коригуј те себе. Нема човека на свету који све зна, и да је увек у праву.

Ако хоћеш некога добронамерно да посаветујеш, нећеш успети ако га не уважаваш у сваком погледу.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Има једна цака која често добродође у оваквим ситуацијама, а то је употреба веома моћне речи "али"

Пример: "Да јеси ти у праву, али видиш има ту једна друга ствар..,, 

На овакав начин га ни мало не подцељујеш и саговорник се најчешће не осећа мање вредим (што и јесте тако јер и он може у неким другим стварима да тебе посаветује)

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 years later...

А ко вас је питао за савет?

Када долазим на родину, једна од ствари која ме буквално изводи ван себе јесте поток савета. Понакад се чини да, ако неко у принципу има шта да каже, он ће то нешто обавезно да каже или посаветује. Ја знам да је то просто такав начин живота, но, исто тако то изгледа као да те људи сматрају изродом, неспосабним за живот.

Уопште, такво понашање ми је свагда сметало. Неки тамо нејасни људи постојано налећу на твоје границе, са својим добрим намерама, и на разне начине треба да се сналазиш како да их одбијеш. Истина, њих то не зауставља. И ако се из трамваја, од непрошеног саветодавца, може побећи, од породичних саветодаваца се тако лако нећеш сакрити.

Постоје такви људи који сваки проблем и сваки уздах оцењују као жељу сабеседника да добије неки савет или да чује мишљење. То се сматра за врлину (добродетељ), јер у наше време „нико бесплатно добре савете не даје“. Тј. ти треба да будеш срећан што имаш таквог изванредног саветодавца, пуног животне мудрости и жеље да у твој живот посеје нешто добро и вечно.

Но, шта ако теби то само добро и вечно није потребно? Како се показало, непрошени савет позитивно оцењује само 6% људи, 56% су категорички против њега, и 36% су сагласни на непрошени савет ако он долази од „правилног човека“, тј. оног кога они уважавају и сматрају ауторитетом. Савети које нико не тражи и не очекује често људе вређају и раздражују. Притом се код многих ствара утисак да их саветодавац критикује, пориче или чак унижава својим примедбама. Понекад савети бивају не само неочекивани, него и некоректни, јер се тичу тема које човек није спреман да разматра с мало блиским човеком.

Резултат слика за не хочу слышатьМада многи саветници себе сматрају доброчинцима и алтруистима, на самом делу њихови мотиви често и нису тако алтруистични. Давајући савет човек жели:

  1. Да се осећа неком потребан,
  2. Да буде је у праву,
  3. Да је вољен,
  4. Да чује речи благодарности и да осети сопствену важност (да, хвала ти Иване Ивановићу, за то што нам је тако весело.)
  5. Да демонстрира свој опит, ожиљке и неграде (када сам ја био… онда сам урадио… без обзира на… и сада је све у реду)

Многи људи дају савете да би осетили своје превасходство.

Често савете дају збуњени (узнемирени) људи. За њих је то покушај да ставе под контролу свет око себе. Ако неко из окружења такве особе не зна шта да ради, све може да се сруши и да наступи хаос. Ако људи унаоколо буду радили по савету, тада се ризик хаоса значајно смањује.

Исто тако, довољно често су саветници – људи са патолошким осећањем кривице и стида. Они се осећају обаветним да дају савете, зато што ако их они не буду давали све може кренути наупако и људи упасти у велики беду. А од тога ће га снаћи још већи стид и кривица ће лежати искључиво на ономе ко на време није дао савет.

Веома често је варијант непрошеног савета – банална пројекција.

Најчешће савете „како зарадити милион“, дају они што једва састављају крај с крајем.

Уопште, ако те не питају, боље је савет не давати (искључујући ситуацију где је живот у опасности). Ви можете да саветујете из осећања дружељубља и емпатије, но као разултат може испасти непраијатна ситуација. Ви немате увек сву информацију која би вам дала могућност да судите о том шта происходи са другим човеком и шта са тим радити. Да проблем другог може да вам буде веома познат, но свеједно ви не знате шта сам човек на самом дели хоће, и какав исход њему одговара. Он можда да говори шта угодно, а да у души жели нешто сасвим друго.

Обратите пажљу, ми често дајемо савете из нашег уображења, шта би ми чинили у тој или другој ситуацији. Људи често, давајући савет транслирају сопствена преживљавања и фантазије на другог. Више од тога, људи често саветују оно што на самом делу сами никада не би урадили.

Резултат слика за не хочу слышатьОсим тога, давајући непрошене савете требало би да имате у виду то, да их људи веома често очекују како не би узимали на себе одговорност за избор или доношење одлуке. Тј. Ако код њих, учинивши по вашему савету, нешто не крене како треба, они ће да на вас свале сву кривицу. Ето урадио сам како ми је казао тај магарац и сада сам морам да размрсим ситуацију. А ако им пође за руком, онда ће сваки пут да долазе код вас за савет, све дотле док не претрпе неуспех. А после неуспеха опет ће вас да окриве.

Други уопште немају потребу за саветом. Они већ знају шта треба да раде, но они се боје да ураде последњи корак и траже информацију која би подржала њихову одлуку. Они просто могу да из вашег савета узму тај део који им се свиђа, а опет да ураде по свом, а касније, ако не крене како треба, опет да вас окриве за „погрешан савет“.

Но то не значи да никада-никада, ни при каквим усовима, не треба давати савете. То је потребно чинити, но при одређеним принципима.

  1. Немојте даватио савет ако га не траже. Бива да људи свим својим изгледом демонстрирају да им је савет потребан и да га они желе чуту, но неке њихове бубуце у глави им то не дозвољавају да ураде. Ако људи не изражавају потребу за саветом помоћу речи тада њима ваш савет и није тако потребан.
  2. Ако се ипак сложила таква ситуација, није с горега рећи човеку, да си спреман дати му савет или изложити то како ти видиш ситуацију, ако је то њему потребно.
  3. Чешће говорите о свом опиту и подвлачите да је то ваш опит и да он није апсолутан. Тј. то што вама помаже не мора значити да ће помоћи другом човку. Или просто поделите информацију о питању које човека интересује. Дајте по могућности неколико варијаната решења проблема. Нека онај ко је тражио савет сам изабира. Када говорите „ја би на твом месту поступио овако…“, „ти треба да…“ „сви нормални људи…“, ви тада узимате на себе одговорност и доносите одлуку за другог човека. Јер је у вашем изразу већ заложено, шта је правилно, а шта не.
  4. Немојте да градите планове за друге људе. То подразумева одговорност за поступке другог. Неке ствари је из теорије тешки усвојити. Потребан је пракса. Ви можете колико угодно да причате о том шта је то роњење или алпинизам, но човек мора сам да се загњури у воду и пење по планинама.
  5. Немојте душом улаазити у туђе проблеме. Дајте људима пространство и могућност да решавају своје проблеме самостално. То је њихов живот и дужни су да за њега носе одговорност.

Не треба заборавити да је непрошени савет, нарушавање туђих граница. Ако ви сами улазите у туђе границе, то значи да је то ваш проблем, којега нисте решили са самим собом. Позабавите се, за почетак, собом и својим проблемом.

Ако се залећу к вама с непрошеним саветом, немојте се бојати да напоменете човеку, да је он заскочио на туђу територију и да му ту нису ради. Не бојте се да ће то изгледати неучтиво, зато што, давати севает без ваше жеље, управо и јесте веома неучтово, и ако пружите отпор саветодавцу, сасвим адекватно поступате.

Аутор: психијатар Стилсон Наталија

https://poznajsebe.wordpress.com/2016/07/06/neproseni-saveti/

 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Има она добра стара :

,,Испричај ми 
и ја ћу заборавити, покажи ми и запамтићу, 
уради са мном и научићу!"

Углавном волим да се, пре него што кренем да саветујем, тражено или не, происпитам колико сам заиста спремна да помогнем, што каже @Лапис ЛазулиЛазули колико стварно имам љубави, јер често је поред савета потребно и одређено ангажовање (што не мора искључиво бити материјалне природе) да би се помогло, а, ако нисмо на то спремни, зашто онда уопште и узимати улогу квази добротвора?

Тако исто волим и да видим, када се мени деле мудрости, колико је особа заиста спремна да помогне на конкретном примеру, све остало има на Гуглу :)

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...