Jump to content

Pitajte mr sci Aleksandru Parojcic o neuropsiholoskoj dijagnostici i rehabilitaciji


Препоручена порука

Uvažena Dr Aleksandra,

Kroz svoj lekarski staž od 40 godina bivao sam u najrazličitijim situacijama. Samo u epidemiji virusnih meningita (1983 i 1984) imao sam prve godine oko 110, a druge oko 80 slučajeva lečenih na odeljenju. Doda li se tome nekoliko purulentnih meningita i meningita u parotitisu, koga je tih godina još uvek bilo, dobija se slika šta sam mogao sve da vidim. Pored toga znalo je na odeljenje da zaluta i po neko subarahnoidalno krvarenje ili tumor mozga. Posebno mesto u zadnjih dvadesepet godina moje privatne prakse zauzima lečenje tzv trećeg doba, lica posle preležanog CVI. Daleko od toga da imam neko solidnije znanje iz neuropsijijatrije, ali su me pitanja koja sam vam postavio jako zanimala, što zbog iskustva koje imam, a i što mi je filozofija oblast interesovanja. Nivo dijagnostike CNS je tek dvadesetak zadnjih godina značajno podignut (mislim na provincijske uslove), tako da nam se otvaraju nove mogućnosti. Možda nema velike veze ovo sa CNS, ali dve dorzaligije u zadnjih petnaest dana posle pregleda u prvom slučaju na CT- krvarenje u mišićima sa njihovim raslojavanjem (a prethodno svi relevantni su mislili da se radi o discus herniji) i cista na jetri veličine 16X14 cm takođe posle CT, jasno govore u prilog stalne opreznosti i značaja savremene dijagnostike. Ulaskom i funkcionalne dijagnostike CNS mislim da će naša sigurnost u tačnost dijagnoze biti i veća. Jako mi znači činjenica da ste mi naznačili da postoji kvalitativno i kvantitativno stanje svesti i šta je šta. Ako sam dobro shvatio kvantitativno stanje svesti ima orijentacioni a nikako egzaktni karakter. Mnogo Vam hvala na odgovoru i nemojte da mi zamerite na insistiranju da dobijem odgovor. Ponekad je dovoljno, ako nemate vremena da me uputite i na literaturu.

Pozdrav i još jednom veliko hvala,  Mihailo Luković

viber image_zpshbr0dlxh.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Уважена Др Александра,

Око Михајла и Михаила наш уважени академик Драгослав Михаиловић направио је читаву причу, а све на тему борбе динарске варијанте српског језика и моравске. Пошто је код нас у Србији мало овако, мало онако, у мојој личној карти сам Михаило, а у здравственој легитимацији Михајло. Моја покојна мајка знала је да каже:"Није важно како, само немојте да ме разбијете." Те тако важно је да смо се разумели. Још једном хвала на помоћи.

Михаило

viber image_zpshbr0dlxh.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 year later...

Poštovana Aleksandra,

Tokom studija, veliki problem mi je predstavljao usmeni ispit, kao i izlaganje seminarskih radova. Iako sam uvek bio siguran u svoje znanje, dolazilo je do toga da me savlada strah, počne da mi drhti glas i zastane knedla u grlu. To bi odavalo osećaj nesigurnosti, što bi mene dodatno unervozilo, i usledio bi niz lančanih reakcija koje su po nekad dovodile do odustajanja od ispita. Vremenom sam uvideo da se to kasnije prenelo i na posao. Strah od javnog obraćanja i medija. Postoji li mogućnost prevazići ovaj problem, jer kako mi se čini, on vremenom postaje intenzivniji?

Hvala.

Uzdaj se u Gospoda svim srcem svojim i ne oslanjaj se na vlastiti razum. Misli na nj na svim svojim putima, i on će poravniti tvoje staze. Izreke 3,5-6

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...