Jump to content

Јасеновац: незаборав и истина о мануфактури смрти


Препоручена порука

пре 6 часа, Тражитељ рече

Најопаснији проблем је да из непажње излетимо са неком тешком нетачношћу, јер с обзиром на репутацију коју имамо у свету ризикујемо да поред светске незаинтересованости испаднемо манипулатори.

Ми стојимо иза тога да је у Јасеновцу побијено 700.000 људи, од чега 500.000 Срба. Ја се искрено надам да са тим бројевима не идемо у инострану јавност и да их не пропагирамо кроз филмове.

Не стојимо иза тога сем у народном предању, односно , оном делу народа који је незаинтересован за ову тему па не чита и не прати дешавања.

До сада је пописано око 100 000  имена, процене су 120-150 хиљада жртава у Јасеновцу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 290
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 15 часа, Katholikos рече

Jedan lijep koment sa B92 iz Srbije od vaših

"puno više dostojanstva obelezavaju strahote Jasenovca. Gledam često HTV i gledala sam kad im državno vodstvo odaje poštu u Jasenovcu i gledala sam film o Dnevniku Dijane Budisavljevic i mogu da primetim da to odavanje pošte stradalim oni rade na puno humaniji način. Kad vidim ove naše kako se sile i bahate, kako se razmeću ciframa pobijenih, da uvek napravimo neku ujudurmu bez potrebe, dođe mi da zaplečem i pitam zar smo toliko ostali bez srca i empatije za našim mrtvim koji su postadoše cifre u propagandnom nadmetanju. Sve je izgubilo svoj pravi smisao, kako to neshvatate? Strašno sam tužna"
(Jelena, 7. februar 2021 23:59) 

# Link komentara

 

O ovome sam i ja pricao pa ste me razapinjali kao Isusa Krista samo sam rekao da vlasti u Srbiji zele scenski nastup i da tu nema iskrenog zala za zrtvama Dacic komentira Jasenovac sa tompusom u ruci, Vucic govori protiv Hrvatske dok govoi o Jasenovcu ajde ok ali ni rijeci o zrtvama niti memorijalima. Ne misle svi ni u Srbiji isto. 

I na kraju da dodam jednom za uvijek, iz mjesane sam obitelji moja stara je Pravoslavka i prema Srbima nemam lose osjecaje sem kad me izivciraju kao i moji Hrvati onda ima oca majku i sve po redu i jednima i drugima ! Ne postoje zli narodi i loši narodi vec zli i losi ljudi !

Соколе, одеш лепо на сајт Глас концила и видећеш шта значи негирање геноцида и фалсификовање историје.

До пре неку годину си могао да видиш да је КЦ у Хрвата "звезда водиља" када су ове ствари у питању а политика свим срцем прати и то је разлог зашто је прича о НДХ и усташама увек усмерена и против тих неоусташких снага у ХР. 

То је разлог зашто је данашњи Ватикан ближи са Београдом него са Загребом.

Видиш како Срби и Србија лепо мисли и подржава и Драгу Писела, и Твртка Јаковину, и Хрвоја Класића и људе сличних њима. Дај сукоб настаје због неоусташлука, а кад њега нестане нестаће и тај сукоб.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Grozote ustaških logora istrebljenja izgleda da nisu pogodile kolektivnu savjest Hrvata. 31. jula 1966, prilikom otvaranja Mauzoleja u spomen žrtvama u Jasenovcu, među prisutnim predstavnicima vlasti nalazi se i predsjednik Sabora republike Hrvatske, Stevo Krajačić. Kad se svečanost završila, računajući da je mikrofon isključen, Krajačić je promrmljao, obraćajući se srpskim borcima: „Ovdje smo vas premalo pobili“. Ali, mikrofoni su bili uključeni i nastao je skandal tako da je Krajačić bio prisiljen da poslije nekoliko dana podnese ostavku.

  • Зачуђен 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

На овој фотографији се види италијански генерал Александро Лузано како стоји изнад прекланог српског дјетета испред школе у Пребиловцима. Писмо које је након овог злочина послао Мусолинију остало је сачувано у војним архивама:

"Драги Дуче,
Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да, у нечему, одступим од строгог војничког протокола. Зато и журим да Вам опишем један догађај којем сам, уназад три седмице, лично присуствовао.
Обилазећи среска места Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 км северно од Дубровника) - сазнам од наших обавештајних официра да су Павелићеве усташе, претходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, када се то прочује, околни Срби поново да се узнемире.
Недостају ми речи да опишем оно што сам тамо затекао. У великој школској учионици затекао сам заклану учитељицу и 120 њених ученика! Ниједно дете није било старије од 12 година! Злочин је неумесна и наивна реч. То је превазилазило свако лудило!
Многима су одсекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле црева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове! Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо. Приметио сам начету врећу соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове! И таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дечје кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресеченим гркљаном! Својим колима одвезем то јадно дете у нашу војну болницу, повратимо га свести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији. 
Злочинци су најпре, на смену, силовали учитељицу Српкињу (име јој је Стана Арнаутовић) и онда је пред децом убили. Силовали су и девојчице од осам година. За све то време певао је силом доведени оркестар цигана и ударао у тамбуре!

На вечну срамоту наше, римске цркве и један Божији човек, један жупник, у свему томе је учествовао! Дечак кога смо спасили брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину. Послали смо патролу за њим, али узалуд; нашли су га на прагу куће закланог! Од хиљаду и нешто душа у селу више нема никога! Истога дана, то смо открили касније, кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 800 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили. Спасило се само око 300 мушкараца. Једино је њима успело да пробију усташки обруч око села и да побегну у планину! Тих 300 преживелих јаче је од најелитније Павелићеве дивизије. Све што су имали да изгубе они су изгубили! Децу, жене, мајке, сестре, куће, имовину. Чак су и страха од смрти ослобођени. Смисао њиховог живота је једино у освети, у страшној освети њих је, у неку руку и стид што су преживели! А таквих села, као што су Пребиловци, пуна је Херцеговина, Босна, Лика, Далмација.
Покољи Срба су достигли такве размере да су у тим крајевима загађени и многи водени извори. Из једног врела у Поповом Пољу, недалеко од јаме у коју је бачено 4.000 Срба, избијала је црвенкаста вода, лично сам се у то уверио! На савест Италије и наше културе пашће неизбрисива мрља, ако се, док је време, не дистанцирамо од усташа и не спречимо да се нама припише да подржавамо безумље!"

FB_IMG_1612862418989.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

CHNG.IT

A Review or REFUTE of History? (NA SRPSKOM DOLE) To Robert Abele and the Los Angeles Times, On Thursday, February 4th, your review of ‘Dara of Jasenovac’, titled as “A Holocaust Drama with...

 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Папин изасланик у Хрватској: „Бог је одлучио да је блажени Степинац свет“

Он је додао и да би „волео да остане запамћен не толико као нунциј који је промовисао канонизацију блаженика, већ као нунциј који се трудио бити попут Алојзија Степинца“.

 

https://rs.sputniknews.com/regioni/202102091124578607-papin-izaslanik-u-hrvatskoj-bog-je-odlucio-da-je-blazeni-stepinac-svet/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мало хронологије у прилог:

1944:
октобар: ослобођен Београд
1945:
13. фербруар: ослобођена Будимпешта
10. април: ослобођено Сарајево
13. април: ослобођен Беч
20. април Јасеновац престаје са радом
22. април усташе напуштају Јасеновац

25. април: сусрет совјета и западних савезника, почетак битке за Берлин
02. мај: Берлин се предао
03. мај: партизани улазе у напуштен Јасеновац
08. мај: ослобођен Загреб

Вера, слога и поштење – српско су спасење.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 8.2.2021. at 17:11, Дејан рече

До сада је пописано око 100 000  имена, процене су 120-150 хиљада жртава у Јасеновцу.

Gedeon Greif, израелски експерт за холокауст, наводи у својим књигама да је у Јасеновцу убијено најмање 700.000 а вероватно 840.000. Ко је овај човек може се лако наћи на нету. 

Ево цитат из описа књиге: 
 

Цитат

Autor je koristio podatke iz Zbirke dokumenata iz Arhiva Izraela, SAD, nacističkih vojnih dnevnika iz Nemačke, vojnih dnevnika italijanskih fašista, arhiva Vatikana, nacionalnog arhiva iz Osla, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije.

Među izvorima o broju žrtava „Jasenovca” navedene su procene prve posleratne Državne komisije za ratne zločine iz Republike Hrvatske, nacističkih oficira Ernsta Fika i Hermana Nojbahera, koja se kreću od 600.000 do 700.000; Enciklopedije Jugoslavije iz 1962. u kojoj je eksplicitno navedeno da je nastradalo 700.000 ljudi, Jad Vašema od oko 600.000 i drugih relevantnih izvora. Potom se ukazuje na period naglog umanjivanja broja žrtava, pre svega od nekadašnjeg predsednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana koji je u svojoj knjizi „Bespuća povijesne zbiljnosti”, naveo broj od tri do četiri hiljade, dok je Memorijalno spomen-područje „Jasenovac” iz Hrvatske, na bazi do sada poznatih imena ubijenih, objavilo broj od 83.000 ? piše u knjizi.

Naveden je i broj kojim raspolaže Memorijalno spomen-područje Donja Gradina u Republici Srpskoj, a to je da je procenjeni ukupni broj postradalih oko 700.000. U studiji se pominje i da je u Aušvicu površina logora bila 40 kilometara kvadratnih, odnosno 25 fudbalskih stadiona, gde je utvrđeno da je nastradalo oko 1.500.000 logoraša, a da se Jasenovac prostirao na čak 240 kilometara kvadratnih i obuhvatao prostor od oko 150 fudbalskih terena.
https://www.knjizara.com/Jasenovac-Auschwitz-of-the-Balkans-Gideon-Greif-154745

 

Оно што је такође интересантно јесте резултат рада комисије образоване 1964 од стране СФРЈ. После сонарних снимања и ископавања процена комисије је била да је закопано 730.000 жртава (дакле не рачунајући бацање у Саву и спаљивање). Више можете наћи гуглајући о Србољубу Живановићу. Интересантна ми је ова његова изјава:
Нико нема право да опрашта у име оних чија је ћутња вечна 
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Србољуб_Живановић

Будимо опрезни са фрљањем са бројевима. Није наше да смањујемо и преувеличавамо већ да с поштовањем и љубављу према прецима као мученицима за Христа приступимо истраживању и чувању успомене на ово страдање. Да нам се не деси да нам унуцу поричу постојање Јасеновца за 20 година. Јер идемо ка томе.

Edit:
https://www.jasenovac-info.com/biblioteka/Intervju_Srba_Zivanovic_l.htm

 

Вера, слога и поштење – српско су спасење.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 12.2.2021. at 11:42, Давид рече

Gedeon Greif, израелски експерт за холокауст, наводи у својим књигама да је у Јасеновцу убијено најмање 700.000 а вероватно 840.000. Ко је овај човек може се лако наћи на нету. 

Ево цитат из описа књиге: 
 

Оно што је такође интересантно јесте резултат рада комисије образоване 1964 од стране СФРЈ. После сонарних снимања и ископавања процена комисије је била да је закопано 730.000 жртава (дакле не рачунајући бацање у Саву и спаљивање). Више можете наћи гуглајући о Србољубу Живановићу. Интересантна ми је ова његова изјава:
Нико нема право да опрашта у име оних чија је ћутња вечна 
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Србољуб_Живановић

Будимо опрезни са фрљањем са бројевима. Није наше да смањујемо и преувеличавамо већ да с поштовањем и љубављу према прецима као мученицима за Христа приступимо истраживању и чувању успомене на ово страдање. Да нам се не деси да нам унуцу поричу постојање Јасеновца за 20 година. Јер идемо ка томе.

Edit:
https://www.jasenovac-info.com/biblioteka/Intervju_Srba_Zivanovic_l.htm

 

Znam, sa ciframa je bilo pogadjanja posle rata, uzet je broj od 700 000.

Prof. Srboljub Zivanović je neki čudan lik.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Дејан рече

Prof. Srboljub Zivanović je neki čudan lik.

 

Погледај му биографију, чега је доктор, где је професор и у којој "академији" је академик, па онда како је напрасно од неуспешног студента медицине постао највећи национални експерт за Јасеновац, а да никад није био део ниједног званичног тела које се том темом бавило.

Једино што га разликује од академика проф. др Јована И. Деретића, а који је такође након неуспешних студија машинства напрасно постао највећи национални експерт за античку историју Срба, је што је трезвенији и што има већи смисао за бизнис, бизнис претварања туђих националних осећања у новац.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

КО ВАМ ЈЕ У ФАМИЛИЈИ СТРАДАО У ЈАСЕНОВЦУ?

Један млади и надобудни београдски ТВ водитељ се пре неколико недеља збунио када је упитан да наведе макар једну жртву хрватског логора Јасеновца, у ком је убијено 700.000 Срба и који је трећи по броју жртава у читавом Другом светском рату. Владика славонски Јован га је само једним тако простим питањем спустио на земљу и показао количину незнања које у нашим медијским елитама и нашем народу влада о овом најстрашнијем месту људског рода званом логор Јасеновац.

Држава Србија под хитно треба да изгради центар попут "Јад Вашемa" у Јерусалиму, који би се бавио искључиво изучавањем геноцида над српским народом и направио репрезентативну и аутентичну музејску поставку, тако да имамо шта да покажемо свима који долазе у Београд шта значи бити Србин и колико је скупа наша слобода и право да живимо као Срби и крштени Православци. За такав пројекат не треба жалити пара.

Зато позивамо све наше пратиоце да у коментарима напишу имена њихових ближњих који су страдали у Јасеновцу и постали Свети јасеновачки мученици. Они су убијани само зато што су се родили као Срби и што су крштени као православни хришћани. Напишите да се зна!

Администратор који пише ово је делом Славонац и велики део његових Срба Славонаца су оставили своје кости у Јасеновцу.

Sa fejsbuka

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Božena рече

КО ВАМ ЈЕ У ФАМИЛИЈИ СТРАДАО У ЈАСЕНОВЦУ?

Један млади и надобудни београдски ТВ водитељ се пре неколико недеља збунио када је упитан да наведе макар једну жртву хрватског логора Јасеновца, у ком је убијено 700.000 Срба и који је трећи по броју жртава у читавом Другом светском рату. Владика славонски Јован га је само једним тако простим питањем спустио на земљу и показао количину незнања које у нашим медијским елитама и нашем народу влада о овом најстрашнијем месту људског рода званом логор Јасеновац.

Држава Србија под хитно треба да изгради центар попут "Јад Вашемa" у Јерусалиму, који би се бавио искључиво изучавањем геноцида над српским народом и направио репрезентативну и аутентичну музејску поставку, тако да имамо шта да покажемо свима који долазе у Београд шта значи бити Србин и колико је скупа наша слобода и право да живимо као Срби и крштени Православци. За такав пројекат не треба жалити пара.

Зато позивамо све наше пратиоце да у коментарима напишу имена њихових ближњих који су страдали у Јасеновцу и постали Свети јасеновачки мученици. Они су убијани само зато што су се родили као Срби и што су крштени као православни хришћани. Напишите да се зна!

Администратор који пише ово је делом Славонац и велики део његових Срба Славонаца су оставили своје кости у Јасеновцу.

Sa fejsbuka

Ако већ жели да се бави прикупљањем имена , не би било згорег да се информише да већ постоји институција која се са тим бави...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Božena рече

Naišla na fb pa postirala. Koja je institucija, ima li adrEsa na webu

https://www.muzejgenocida.rs/

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...