Jump to content

Одговори Предрагу Стојадиновићу

Оцени ову тему


Препоручена порука

5 minutes ago, GeniusAtWork рече

У сваком случају, Правопис српског језика признаје обе варијанте, с тим што је ова са "з" много чешћа. Али нипошто једина исправна. Тако да они који се имевају некоме што користи исправну реч су...оно.... :)

Да, али треба нешто и прочитати да би се то знало. Лакше је изигравати интелектуалца на групи где већину чине необразовани и полуобразовани а наложени клинци. :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 123
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

3 hours ago, Александар Милојков рече

Они мисле да је израз философија нека обест нас теолога и Богословског факултета. :) Кажем, то само показује колико су књига философије држали у својим рукама. И сад, такво једно незнање хоће неког да "образује". Циркус. :)

Израз филозофија је једноставно као такав ушао у наш језик и заживео (као германизовани израз). Немам неке велике филолошке компетенције, али ми је и само "правило" да се сугласник с изговара као з између сугласника неконзистентан. Јер, имамо речи где то није случај (нека ме слободно исправе филолози, ако грешим): поСолити (а не поЗолити), мироноСице (а не мироноЗице), раСадник (а не раЗадник). Или "правило" важи само за туђице? Али, то је онда бесмислено и непотребно се сакати изворни облик речи, правећи од мудрољубља (философија) мракољубље (филозофија). Дакле, по мом мишљењу, једини разлог зашто имамо филоЗофију јесте тај да је такав израз просто ушао (германизован) у наш језик и заживео.

Мислим да у српском ни не постоји гласовна промјена која претвара "с" у "з", али да је у случају филоЗофије дошло до тога јер је нашем језику баш ту страну ријеч лакше изговорити ( исто као што често кажемо "Томсон" умјесто "Томпсон" и сл. ). Језик увијек сам од себе има тенденцију да буде што лакши за изговор, краћи и разумљивији. Тако сам примјетио и у мом крају како људи ( па и ја чак ) некад претварају "р" у "л" и обрнуто у неким ријечима како би се њихов број изједначио. Па тако се зна чути не "стиропор" него "стиропол" ( јер је  лакше за језик да изговори ) или умјесто "скалпел" сјећам се како сам знао чути "скалпер". Технички гледано, филоЗофија, стиропол и скалпер јесу неписменост јер се не слажу са књижевним стандардом и граматичким правилима ( прописаним ), али суштински то су само одрази карактеристика и природних тенденција нашег језика. "Српскије" је филоЗофија јер лакше се изговара, али да ли је исправно оставља се лингвистима.

А за ове примјере које си навео, то су све засебни случајеви :D Посолити је настала од по+солити, и ту нема никаквих гласова који би могли покренути неку гласовну промјену ( а и "позолити" је теже за изговор, плус "со" је словенска ријеч - или чак пословењена туђица ). Мироносице је сложеница од миро+носити, а у корјену друге ријечи стоји словенски "нос" и то "с" се зна промијенити, али у друге гласове ( ноШња, ноШење - опет, јер је тако нашем језику лакше ), али у овој ријечи конкретно нема опет услова за неку гласовну промјену. А расадник је већ случај гдје су се гласови "з" и "с" сусрели, јер је раз+садник=разсадник=рассадник=расадник ( мислим да је ово једначење сугласника по звучности, но можда је и по мјесту творбе - никад их нисам знао разликовати; но опет - то се одиграло јер је тако лакше за изговор српском језику, само што је ово честа гласовна промјена ).

Али ево још једног занимљивог примјера - конзистентност. Страна ријеч која код нас има "з", али у енглеском рецимо нема ( consistency ). Значи, очевидна је та природна тенденција словенизације туђица. Ја бих рекао да је, за српски језик, исправнија пословењена варијанта, осим у случајевима када се значење саме ријечи ( на страном језику или чак у српском језику ) битно мијења ако би се одиграла словенизација. Па тако, ако филоЗофија ништа не значи у грчком, онда не видим проблем да то мало превијемо "по нашки". Али ако значи, онда ту морамо направити изузетак.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Ћириличар рече

Мислим да у српском ни не постоји гласовна промјена која претвара "с" у "з"

Једначење сугласника по звучности - "асимилација"

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

3 hours ago, RYLAH рече

Све у свему, израз филоЗофија нити је у духу нашег језика, нити је граматички правилно користити ту грчку сложеницу на овај начин,

Не знам, мени изгледа да јесте у духу нашег језика, али опет, као што си рекао, има и тај случај да смо "посудили посуђеницу" па је почели изговарати германски. 

Али и ту опет морам истаћи да је германски изговор ближи словенском неголи грчки, јер су и народи и језици Германа и Словена сроднији и блискији међусобно него са грчким - па опет се можеш вратити на тврдњу да је филоЗофија ближе нашем језику, иако је дошло од Нијемаца.

Но, овдје већ сам дошао на границе мог знања око језика.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Милан Ракић рече

Једначење сугласника по звучности - "асимилација"

 

Цврц, то су двије :)))

Link to comment
Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Ћириличар рече

Цврц, то су двије :)))

Не, него у једначењу сугласника по звучности постоји "обезвучавање" (низак-ниска нпр.), односно "свођење" звучног "з" у безвучно "с"... 

Али, у истом, постоји и озвучавање или већ поменута асимилација, где безвучно "с", озвучавамо са "з" (Университет-Универзитет нпр.)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Милан Ракић рече

Не, него у једначењу сугласника по звучности постоји "обезвучавање" (низак-ниска нпр.), односно "свођење" звучног "з" у безвучно "с"... 

Али, у истом, постоји и озвучавање или већ поменута асимилација, где безвучно "с", озвучавамо са "з" (Университет-Универзитет нпр.)

Хм, нисам за то знао :D

А, мислио сам да под "асимилацијом" мислиш на случај "рассадник-расадник".

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Ћириличар рече

"рассадник-расадник".

мислио си на РАЗсадник-расадник?

Код мене у мачви се то лако реши... Тамо кажу "расодник" :)))

Ево ти примера код нашег форумског колеге који је покренуо свој лични блог и с обзиром да је личан, администрација се није "мешала" у њ. А колико знамо, другар је из Аустријске... 

И његов блог гласи:

Balkanski absurdi (Agnostikov blog o istoriji)

Јер поред правила, постоји и норма језика и нека општеприхваћена правила која нужно не морају да буду у колизији са правописом. Или ако су, општеприхваћена су па се на њ благонаклоно "гледа"... А Правопис се опет повремено прописује, тако да ако је нпр. "у моје време" било Милица-Миличин, сада је "прихватљиво" и Милицин, ако сам добро информисан...

И о конкретном, нити улазећи у језикословне норме, нити опет у семантичко-стилске закономерности, знам просто следеће...

Док сам се школовао у војним школама наше негдашње војске, наравно да сам општег образовања ради слушао предмет: ФИЛОЗОФИЈА. Ок.

Касније, када сам за своју душу уписао ПБФ, просто сам усвојио ФИЛОСОФИЈА, додатно "убеђен" проф. Калезића објашњењем и то је то.

Ал` опет, мсм да има и лингвиста овде на Форуму, па нека дадну и они допринос, мада ово није тема :)))

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Милан Ракић рече

мислио си на РАЗсадник-расадник?

Дап. З прво прелазу у С па се онда два С спајају у једно код писања. Нас су тако учили, баш смо ситнице и најмање детаље гласовних промјена морали навести.

Него, да се вратимо Пеђи :D

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Суштина реченог - израз филоСофија јесте у употреби у српском језику и не представља никакву грешку. Пирустан је како академској употреби, тако и у стручној литератури.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
17 hours ago, Александар Милојков рече

Што се тиче позива на дебату, моје је право да бирам са ким ћу да дебатујем. Као и Драгићевић што је одбио позив Мирољуба Петровића и ја одбијам његов. И њега је Мирољуб културно позвао исто као и он мене. Е сада, остављам Пеђи на маштање да установљује разлог мог неприхватања дебате. Ја сам се једном одазвао. И тада Пеђа није имао петљу да говори као остали учесници него је читао склепани састав на нивоу нижеразредног основца. Снимак постоји на јутјубу.

 

Могу ли да видим тај снимак?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
3 hours ago, Александар Милојков рече

Нисам. И он има озбиљан трип у глави и озбиљан комплекс више вредности. А како су ови са "Антиатеиста Србије" изњушкали, ради се о сасвим просечном (и испод тога) студенту права. Комплекси су чудо.

 

студент.jpg

Који циркус... хахаха

Link to comment
Подели на овим сајтовима

16 hours ago, Александар Милојков рече

А стављање под наводнике нечијег звања и занимања ("теолог" и "вероучитељ") има само једну улогу - унижење и ниподаштавање. То не говори ништа о мени, мом образовању и интелекту, јер ја ЈЕСАМ и теолог и вероучитељ (и то један од најбољих у Београду, некадашњи студент генерације и ускоро доктор наука) већ о интелекту и карактеру оног ко наводнике ставља. Како год, језик унижавања другог може да доказује само једно - интелектуалну и сваку другу немоћ онога који унижава. Таква слабост сведочи да као саговорника немате интелектуалца и аргументе већ простака и идеологију. А са простацима и идеолозима се не дебатује. Ето, зато нећу на дебату.

Koja je tema u pitanju ? Ima Boga - nema Boga ili nešto konkretno ?

:351780:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...