Jump to content

Време и трансцеденција


Препоручена порука

27 minutes ago, Aquilius Cratus рече

Poenta je postavljanja teze i antiteze je sinteza. :) Prevazilazenje razlika i  nalazenje univerzalnih odgovora na data pitanja. Ja se licno ne slazem sa tim da vreme "bukvalno ulazi" ili "bukvalno izlazi" jer uopste ne verujem da je vreme bilo kakva stvar.

А синтеза  буде теза , која се може негирати у још једну антитезу. :)

Са чиме се слажеш?

Јачи од смрти и лажи

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 57
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

1 hour ago, Milan Nikolic рече

To što je transcendentno - izvan ,,kruga'' vremena -, što može biti neki ,,posmatrač'' tog vremena, izgleda da nema nikakvog dosega u fizici i kosmologiji. Priče o nekom paralelnom svemiru kao posmatraču, isto je toliko daleko kao perspektive religije  ...

 

Zar  ta rec nema bukvalno znacenje kroz vreme ...  ali ne izvan vremena ... ?   :945729:

:351780:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

10 hours ago, Milan Nikolic рече

To što je transcendentno - izvan ,,kruga'' vremena -, što može biti neki ,,posmatrač'' tog vremena, izgleda da nema nikakvog dosega u fizici i kosmologiji. Priče o nekom paralelnom svemiru kao posmatraču, isto je toliko daleko kao perspektive religije.

Neko će verovati, a neko neće, da postoji jedino Bog iznad svega. Čini mi se kao da je nauka u nekom ropcu - u agoniji u kojoj, kako zna i ume, traži ,,dalje'' i ,,konačno''.

Ono što upravlja fizičkim postojanjem i kretanjem konstituenata, naziva se: ,,informacija'' - kvantne fizike. Te informacije koje regulišu poziciju, brzinu i spin čestica ,,u kvantnom limbu'', pripadaju nečem za izvestan korak dalje od nauke.

Opet, neko će verovati ovako, neko onako. Neko će izbaciti Boga iz svog promišljanja, a neko će verovati da je Bog - taj Umetnik, i Izgnanik koji ne prestaje da se kocka sa našom voljom.

 

Preciznije izvjestan korak od trenutnih eksplanatornih mogućnosti nauke. U buducnosti će i to biti objasnjeno. Ozbiljna nauka postoji nekolio vijekova, tako da ako svijet nastavi da se razvija ovim tempom a možda i brže, objasnice se mnogo toga što nam je za sad nepoznato.:)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Објасниће нам неко кад изађе из црне рупе. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

20 hours ago, Arsenija рече

Zar  ta rec nema bukvalno znacenje kroz vreme ...  ali ne izvan vremena ... ?   :945729:

Само у смислу да време ни не може да постоји без трансцендентног; док трансцендентно без времена може.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

22 minutes ago, Milan Nikolic рече

Објасниће нам неко кад изађе из црне рупе. :)

Vidjecemo kad bogatstvo naraste i kad budemo još mnogo bolje razumjeli crne rupe da li ćemo eksperimentom moći da stvorimo uslove i izvedemo još mnogo zaključaka.:)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 6 years later...
пре 32 минута, sanja84 рече

Meni tako već koju nedelju. Ono što ne prespavam, brzo prolazi.

Da, nego ne mislim ono klasika vreme se ubrzalo, mnogo informacija itd. Nego sam pitao čoveka na ulici koliko je sati jer bejah ostavio telefon na punjaču. I on kaže pola 9. Rekoh super, nije mnogo kasno, i krenem kući. Stignem za 10 min. maksimalno, uzmem da gledam neku temu na forumu, možda još 10 min, ma tek sam na prvoj strani teme. Bacim pogled na vreme, očekujući da bude oko 9. Međutim, bilo 21.46... A što je još luđe, drugar mi to isto pričao nekoliko sati pre toga da je video po cigareti. I sad,  malo da bude zanimljivo, ja podelim ovde, ali neka bude da nisam dobro čuo vreme, ili ne znam kako već. Ludo skroz.

cool.lie.talker

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, sanja84 рече

Upali smo u neku crnu rupu :) verovatno si loše čuo vreme. Ako si mislio na  20:30. A ako si mislio 8:30...to je veeeeeliki problem

To to, crne rupe,, mora da sam ubrzao svoj um do beskonačnosti, ali u negativnom smislu 😁 

  • Оплаках :)) 1

cool.lie.talker

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, sanja84 рече

Ako si mislio na  20:30. A ako si mislio 8:30...to je veeeeeliki problem

20.30 naravno,,, ne znam, pitaću čoveka kad ga budem video ako se seća 

  • Оплаках :)) 1

cool.lie.talker

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 16.11.2022. at 22:02, dilic рече

Толико речи око ствари просте. Време постоји од Постања васељене и трјаће до есхатона, тј до остварења Царства Божијег када ће престати да постоји, као и творевина који ће се преобразити

"Ako me ne pitas sta je vrjeme onda znam..." ili," Bice i vrjeme" - to vec pokazuje da vrjeme ne postoji kao bice, odnosno drugacije postoji konj - a drugacije prošlost, kako vrjeme uopšte postoj ako ce se " ugasiti u razumu"? Dok ce tvar- bitije-sustina biti spasena. "Vrjeme je veliko Nista..."  U fizici nakon Anstajna ono ne postoji kao kontinium koji prozima univerzum nego kao singularitet tamo gdje ima kretanja, kao odnos medju tijelima, to dovodi do toga da jedno tijelo nikad nije u vremenu! a korenspodira sa platonističkim Jednim koje je vječno i nepokretno.

U kontekstu transcedentnog: vječnost je izvorna Saborna forma vremena, dok je u stanju palosti, zapalosti vrjeme neki "Horizont smisla"/ logosa/Logosa,

vrjeme se manifestuje  u psihološkom krugu misli, te se shodno duševnom stanju vrjeme se pojavljuje i kao nas nabacaj na biće, kao nas predrasud, kategorija percepcije, neko stanje svjeta vezano za politički svjetanazor i u covjeku vladajucu ideologiju, ili kao preukus Raja ili Pakla, ili samo vrjeme Raja koje je izvorno i prvo vrjeme - blagodat, dar bozojeg i božanstvenog života, vrjeme je zivot, ili kao u čovjekovoj duši praznina, odsustvo blagodati, vječna tama, smrt.

Ono sto su " Biče i vrjeme" u filozofiji, u teologij su suština i energije...

Slično se da ekciplirati i o prostoru (praznini) koji je takodje samo distanca medju bićima i nepostoji u eshatonu, tamo je Tjelo, neslivena punoća.

Nepravoslavno je zamisljati beskonacno vrjeme i prostor pa ga ispunjavati tjelima, jer to je vladavina opšte praznine - metafizike i njene nauke. Treba polaziti od pojedinačnih konkretnih suštih, i zadrzavati se na njima do njihovog preobrazaja, izuzeti se od svake svjetovnosti.

Evo i jedan noviji likovni primjer smjestanja pravoslavnog u 3d kontigent, a imamo to u i ranoj renesansi.

 

Screenshot_20221120-081043~2.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...