Jump to content

Сарадња особља школа и вртића са центром за социјални рад?


Препоручена порука

Vaspitačica šamarala dete!
Današnji naslov u novinama.
Ovo će, verovatno, biti moj najduži status, ali bi mi mnogo značilo da ga pročitate.
Odavno sam prerasla onaj momentat da bez ikakve ranije provere iz petnih žila branim struku. Ne. Kao i u svakom poslu i nas ima svakakvih. Kao pripravnik menjala sam često i vrtiće i grupe, čak i opštine. Radila sam sa svakakvim vaspitačima. I nikad, i slovom nikad nisam videla da neko fizički kažnjava dete, čak ni ništa slično nisam videla. E sad ima jedna ( zapravo više) neverovatna stvar. Kad se nešto desi na relaciji vaspitač dete, moje kolege se razapinju i pale na lomači, a ispod tih tekstova tek sledi horor u vidu komentara. Šta je bilo sa onom nesrećnom ženom što je optužena za pedofiliju? Ne znate? Na kraju se ispostavilo da je dete izmislilo, što , složićete se nije nikakvo čudo s obzirom na bujnu maštu u tom periodu života, a sa druge strane crnu hroniku, farme, parove i sl. čime se mi odrasli gadjamo pred njima... Da li je porodica, ustanova, vrtić izašao da se izvini uz istu pompu uz koju je jadnu ženu čerečio? Ne. Jer to nije senzacionalizam! To što su je obeležili za ceo život....nikom ništa. Pojeo vuk magarca.
Na žalost ovo nije usamljeni slučaj. Ima ih koliko hoćete.
Da li znate šta bi se dogodilo kad bi mi, vaspitači počeli da zovemo centre za socijalni rad ( i kada bi oni imali vremena time da se bave) pa da prijavimo svaku mamu koja do 6 sati bleji na Adi a dete joj u Julu i avgustu nema nijedan izostanak, a ona nezaposlena. Pa da prijavimo kad nam dete dolazi u istim gaćicama 7 dana na +40° , pa da prijavimo kad zaborave da dodju po dete. Pa da podnesemo lične tužbe kad dovedu dete sa prelomom iz parkića, optuže vaspitača i traže odštetu. Da. Da. Verovali ili ne. Pa da prijavimo kad ne odvode svoje dete kod logopeda koje sa pet godina ne zna da kaže polovinu azbuke, kad ih ne vode kod lekara i dovode mrtve bolesne u vrtić, a one sede kod kuće.... Da li znate da zlostavljanje i zanemarivanje spada u istu kategoriju? A da zanemarivanje može biti higijensko, zdravstveno, emocionalno...
Ovo možda nije neki argument...ali... Da biste radili posao vaspitača, morate imati najmanje višu školu ( strukovnu, fakultet ili master), morate proći test: inteligencije, ličnosti i opšte kulture. Takodje pre prijema u stalni radni odnos, direktor od vašeg rukovodioca traži mišljenje o vama. S druge strane, da biste bili roditelj potrebno je da ispinjavate " samo" biološke uslove. A opet je reč roditelja 7 puta jača od reči vaspitača. Za šta smo i mi vaspitači u ogromnoj meri krivi... Eto. Ovo je jedan promil onog što bih na ovu temu imala da kažem.... I rado bih se, argumentovano obračunala sa svakim ko u ovom postu ima nešto da mi zameri....izvolite.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Vidim da je ljudima u mom, sad famoznom postu, najvise i jedino, zasmetalo zasto mi ne prijavljujemo zanemarivanje... Pa da objasnim.
To pitanje nije postavio nijedan vaspitač, jer oni znaju procedure... Postoji procedura, ona se i te kako sprovodi. Ali poenta nije bila u tome. Ono što sam ja htela da kažem je da mi ne trčimo odmah kod socijalnog radnika, nego razgovaramo sa roditeljima i skrenemo im pažnju. Zato što smo ljudi. Zato što smo tu da jedni druge osnažimo i da pomognemo. Niko nije profesionalni roditelj. A mi kao profesionalci u svom poslu tu smo da vam pomognemo kada vam je teško, kada ne umete, kada ste u dilemi. To i radimo. Samo sam se pitala šta bi bilo kad bi i mi preskakali, pre svega ljudskost a zatim i procedure i umesto vama, obratili se prvo socijalnom radniku, kao što vi prvo pozovete novinare pa tek onda ispitujete tačnost iskaza deteta od 3 ili 5 godina koje ima sasvim drugačiju percepciju sveta. Eto to je sve. Daleko od toga da ignorišemo. Koliko god nekom bilo neverovatno, ima mnogo više vaspitača koji ostavljaju srce na poslu nego onih drugih. Kao što, hvala Bogu, ima daleko više posvećenih i brižnih roditelja od onih drugih.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Da je sreće, obdanište bi, bar u vvelikom gradu, bar u centru neke gradske predškolske ustanove koja ima više vrtića, imalo socijalnog radnika. Onda ne bi morao da se u slučaju primijećenog zanemarivanja i zlostavljanja zove CSR. To bi bilo svrsishodno, onda bi on, kao i psiholog, preuzeo taj dio tereta vaspitača - rad s roditeljima, on bi procijenio kad su sredstva uticaja razgovorom iscrpljena i kad mora da se prijavljuje u CSR. Vaspitač je taj koji će uočiti zanemarivanje i zlostavljanje, i pošto nema soc.radnika na raspolaganju u svojoj ustanovi, dužan je to da prijavi CSR. On može eventualno obavljati savjetodavne razgovore s roditeljima, U većini vrtića nema ni psihologa, tako da je njegova odgovornost zaista velika. 

U školi, učitelj je sljedeća veoma važna osoba. Iako ima i pedagoga i psihologa, veliki teret rada s roditeljima i pedagoškog rada s djecom je na učitelju. Učitelj sigurno saznaje za zanemarivanje i zlostavljanje ali ima bar tu stručnu službu kojoj može da se obrati. Međutim nedovoljno se radi spram problema koji razdiru porodice i problema u ponašanju koje pokazuju djeca usljed vaspitne zanemarenosti i porodične patologije. Nerado se zove CSR. I kad se zove, nema zapravo SR u zajednici, većina CSR ima taman toliko SR da može da se radi tek na već eskaliranim porodičnim problemima, a ne može da se radi prevencija. SR najviše nedostaje u osnovnoj školi gdje je on zapravo u zajednici i radi direktnu prevenciju. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

3 minutes ago, Дијана. рече

To bi bilo svrsishodno, onda bi on, kao i psiholog, preuzeo taj dio tereta vaspitača - rad s roditeljima, on bi procijenio kad su sredstva uticaja razgovorom iscrpljena i kad mora da se prijavljuje u CSR.

Bilo bi, mada vecina roditelja i na najblazi nagovestaj da negde grese, skacu kao opareni, jer su uvredjeni, povredjeni, i pretece nastrojeni.:ljut:

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Социјални радник је неопходан и драгоцен, рад са родитељима је потпуно пребачен на васпитаче, учитеље и разредне старешине и ја се слажем са тобом Дијана да је то невероватан пропуст и огромна рупа у нашем предшколском и основношколском а зашто да не и средњошколском (колико је тек ту драгоцен!) систему. Огромна. Рад са родитељима је постао забрањена зона деловања. Родитељи су подивљали.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Лидија Миленковић рече

jer su uvredjeni, povredjeni, i pretece nastrojeni.

Невероватна је то појава. То посматрам скоро двадесетак година и не могу да прихватим да се таква појава гаји и храни у нашем друштву. Скроз смо се ишчашили. Првенствено смо колективно неваспитани а онда и све остало.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Члан 6.

Установа са мање од 30 васпитних група узраста од шест месеци до поласка у школу у целодневном и полудневном трајању и припремног предшколског програма има једног социјалног радника са 1/3 радног времена на пословима остваривања социјалнo заштитне функције у установи.

Установа са 30-79 васпитних група узраста од шест месеци до поласка у школу у целодневном и полудневном трајању има једног социјалног радника са 50 одсто радног времена на пословима остваривања социјалнo заштитне функције у установи.

Установа са 80 до 100 васпитних група, узраста од шест месеци до поласка у школу у целодневном и полудневном трајању, има једног социјалног радника на пословима остваривања социјалнo заштитне функције у установи.

Установа која има више од 100 васпитних група узраста од шест месеци до поласка у школу у целодневном и полудневном трајању, у складу са законом којим се уређује предшколско васпитање и образовање, на сваки додатни број група примењује одредбе из ст. 1, 2. и 3. овог члана.

http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2015/08/Pravilnik_socijalna_zaštita_predškolsko-1.doc

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Nisam znala za ovo, Aco! Srbija je iskoračila u pravom smjeru, nema prevencije bez SR u vrtiću i osnovnoj školi. Primjenjuje li se to u praksi?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ma ovo je smesno :(

Ne znam koliko je vrtica po opstinama tj koliko vaspitnih grupa ima u proseku al da ima 80-10đ0 vaspitnih grupa je previse. To mu dodje jedan socrad na par hiljada dece. Po manjim opstinama dakle ide jedan soc radnik na vise opstina. Pa on ne moze sve i da hoce nesto.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Da, nisam obratila pažnju na brojke. To onda znači da SR može imati jedino BG, NS i dr.veći gradovi.

Kod nas u RS ima odredba za SR u srednjoj školi  (nažalost nisu prepoznali potrebu za OŠ, u sr. šk. evidentno imaju već izraženi problemi i to je opet zataškavanje, a ono bi bilo sasijecanje u korijenu); takođe ograničeno brojem, tako da u jednom manjem gradu išao bi 1 SR na sve (recimo 2-3 škole) u tom gradu, i opet bude angažovan uglavnom u BL, rijetko u kojem gradu još (morala bih da provjerim). Vrtići su još manje brojčano jaki, tako da je to besmisleno onda, tu treba više gledati značaj nego kvantitet... Ali teško krojači politike shvataju društveni interes staranja o djeci i porodici...

SAD imaju SR u svakoj školi u zemlji (prije svega osnovnoj), od 1906. Kaskamo vijek i pride... Oni su napisali dosta o ISPLATIVOSTI prevencije. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

38 minutes ago, Дијана. рече

Primjenjuje li se to u praksi?

Па као и за многе друге ствари, постоји законски оквир али је у пракси другачије. Имаш рецимо место соц. радника на којем је радно ангажован психолог и сада нико неће тој особи дати отказ него ће је оптеретити стварима које не зна или за које није компетентна, и тако то иде. Као нпр и дефектолози - по закону свака предшколска установа и ОШ имају предвиђено радно место дефектолога, али ту су се запослили психолози, педагози, наставници, и други профили, и сада нико неће отпустити те људе (то не бих ни ја учинила), али онда мора да се пронађе начин да се тај стручни део адекватно покрије. Како - па отварањем нових радних места или прерасподелом постојећег кадра или преквалификацијом, или не знам ни сама како, значи озбиљним радом државе у овој области. Али, ми нисмо озбиљна држава.

Оно што је добро, то је што се ипак донекле покривају вртићи и школе по систему летећег кадра, логопед сваке среде, стоматолог 1 месечно (или стоматолог у школи одређеним данима), соц радник по позиву + обавезни доласци на неком месечном нивоу и тако даље. Недовољно, али ипак нешто.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ево сада сам погледала, нпр Предшколска установа Чукарица, која обухвата 21 вртић (на територији Бановог брда, Железника, Сремчице, Велике Моштанице, Остружнице, Чукаричке падине, Белих вода и Рушња), има 3 педагога, 4 психолога, 2 логопеда, 3 социјална радника + 2 стручна сарадника за превентивно здравствену заштиту и 1 за психомоторни развој. Није лоше :)

Међутим, Београд није Србија и једна општина није репрезентативни узорак. Када би било среће (и да имамо памети), имали бисмо бар по једног социјалног радника у свим установама где бораве деца.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Извините, стварно морам да питам нешто. Колико социјални радници погреше у процени и колико  психолози раде свој посао ? Знате, ја ни њиховој процени не верујем до краја.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

U kojoj procjeni? Obicno se radi timski, ako je slucaj u CSR, ukljuceni su i pravnici i psiholozi, ako je u skoli naravno da tim saradjuje na slucaju.

Mozda mislis na procjenu soc.radnika koja ima tezinu na sudu, gdje sudija odlucije npr. kome pripada starateljstvo ili o kazni za maloljetnog prestupnika, a na osnovu misljenja soc.radnika? U smislu tezine posljedica ako pogresno procijeni? SR ima veliku moc u tom smislu, tj. veliku odgovornost. Uglavnom se ukljucuje tim strucnjaka raznih profila, psiholozi, pa i psihijatri kada je potrebno. Ne donose se te procjene proizvoljno.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Дијана. рече

U kojoj procjeni? Obicno se radi timski, ako je slucaj u CSR, ukljuceni su i pravnici i psiholozi, ako je u skoli naravno da tim saradjuje na slucaju.

Mozda mislis na procjenu soc.radnika koja ima tezinu na sudu, gdje sudija odlucije npr. kome pripada starateljstvo ili o kazni za maloljetnog prestupnika, a na osnovu misljenja soc.radnika? U smislu tezine posljedica ako pogresno procijeni? SR ima veliku moc u tom smislu, tj. veliku odgovornost. Uglavnom se ukljucuje tim strucnjaka raznih profila, psiholozi, pa i psihijatri kada je potrebno. Ne donose se te procjene proizvoljno.

Приметићеш да питања постављам из неупућености и недовољног познавања рада. Оваки као лаика ме заиста мало плаши управо та велика моћ, тј. њихова одговорност.Пуно је њима дато.Ипак су све то само људи .Јесу сви стручни, али колико неко може да буде стручан када су туђи животи у питању. Скептична сам мало по питању социјалних радника.  

 

Можеш ли да ме упутиш ,где бих могла мало више да се упознам са њиховим начином рада.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...