Jump to content

САБОР НА КРИТУ 2016.

Оцени ову тему


Препоручена порука

ПОЧЕЛО ЗАСИЈЕДАЊЕ МАЛОГ СИНОДА ПРЕДСТОЈАТЕЉА ПОМЈЕСНИХ ЦРКАВА

Патриарх Варфоломей возглавил т.н. малый Синод Предстоятелей Поместных Православных Церквей

Под предсјеедништвом Свесвјатејшег патријарха константинопољског и васељенског г. Вартоломеја, у Критској духовној академији, јутрос је почело засиједање тзв. Малог Синода Предстојатеља Помјесних православних цркава које учествују на Сабору. Осим патријарха Вартоломеја ту су и патријарси: александријски Теодор Други, јерусалимски Тофил, српски Иринеј, румунски Данило, архиепископи: кипарски Хризостом, атински Јероним, албански Атанасије, митрополит Пољске Сава и чешких и словачких земаља Ростислав.

Треба да буде размотрен приједлог Саборске посланице, коју је претходних дана израдила група на челу са митрополитом галским Емануилом.

http://www.sedmitza.ru/text/6389535.html

http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/8913-o-oikoumenikos-patriarxis-sunekalese-mikri-sunodo-prokathi%C2%B5enon

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

СВЈАТЕЈШИ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ЗАТРАЖИО ДА СЕ ПАТРИЈАРСИ ОДСУТНИХ ПОМЈЕСНИХ ЦРКАВА ПОЗОВУ НА ЗАЈЕДНИЧКО СЛУЖЕЊЕ СВЕТЕ ЛИТУРГИЈЕ НА ПРАЗНИК СИЛАСКА СВЕТОГА ДУХА

Предсаборско већање Предстојатељâ помесних Цркава

17. Јун 2016 - 14:37
Предсаборско већање Предстојатељâ помесних Цркава
Предсаборско већање Предстојатељâ помесних Цркава
Предсаборско већање Предстојатељâ помесних Цркава
Предсаборско већање Предстојатељâ помесних Цркава

Данас, 17. јула - у Православној Академији Крита (http://www.oac.gr/en/) уприличено је, под високим председавањем Његове Све-Светости Патријарха константинопољског и васељенског г. Вартоломеја. прво сабрање поглавара Православних Цркава, на коме учествује и делегација Српске Православне Цркве са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Иринејем на челу, а у пратњи Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија и Преосвећеног Епископа бачког г. Иринеја.

Патријарх српски је у свом обраћању изразио наду да још увек постоји могућност да се са овог свештеног Сабрања упути позив уваженим Предстојатељима Антиохијске, Руске, Грузијске и Бугарске цркве да се придруже браћи Предстојатељима у саборном служењу Литургије на празник Силаска Светога Духа на Апостоле - Педесетницу, у недељу, 19. јуна 2016. године.

На наведеном предсаборском Саветовању сви присутни Предстојатељи били су у прилици да изразе своје ставове у вези са припремним активностима пре званичног радног почетка Сабора, који ће бити на Духовски понедељак, 20. јуна текуће године.

Фото: ђакон Александар Секулић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ПРВИ ОФИЦИЈЕЛНИ СНИМЦИ ЗАСИЈЕДАЊА МАЛОГ СИНАКСИСА ПРЕДСТОЈАТЕЉА ПОМЈЕСНИХ ЦРКАВА

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Интервенције Митрополита Амфилохија у раду Светог и Великог сабора на Криту

afixi-aithousa-4 1

Послије предлога српског патријарха Иринеја да се на Свети и Велики Сабор позову Православне Цркве које су раније отказале своје учешће на истом, те да узму учешћа у литургијском саслуживању на празник Педесетнице, дан прије почетка званичног засиједања Сабора, својим предлогом васељенском патријарху Вартоломеју обратио се данас и митрополит црногорско – приморски Амфилохије.

Високопреосвећени митрополит Амфилохије затражио је од Његове Свесветости патријарха Вартоломеја да се добије на времену тако што ће се избјећи слање посебних дописа и писама, те да лично патријарх Ватроломеј успостави телефонске контакте са преостале четири Цркве које нијесу дошле на Крит. “Разлике у Катару и тема мијешаних бракова не може бити разлог одсуства четири поглавара” – нагласио је митрополит Амфилохије .

Васељенски патријарх уз сагласност преосталих девет Цркава започео је обављање телефонских разговора у оквиру ткз. Малог Сабора, тј. предсаборског савјетовања, који испитује детаље и прва је степеница ка Великом Сабору.

Са грчког: Василије Ускоковић

Извор: vimaorthodoxias.gr

http://www.mitropolija.com/intervencije-mitropolita-amfilohija-u-radu-svetog-i-velikog-sabora-na-kritu/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Патријарх српски Иринеј предложио да се на Крит позову патријарси антиохијски, московски, бугарски и грузијски ради литургијског саслуживања

index_0

Јутрос у Колимбари у граду Хања отпочело је Сабрање Предсједатеља Православних Цркава које ће допунити поруку коју ће Свети и Велики Сабор упитити вјернима.

За вријеме јутрошњег засиједања, српски патријарх Иринеј предложио је да се позову патријарси антиохијски, московски, бугарски и грузијски ради литургијског саслуживања на празник Педесетнице. Ако се деси да не стигну да дођу, овај Синод биће увод  за нови који ће се сазвати одмах по његовом завршетку.

Васељенски патријарх Вартоломеј предлаже да ако не стигну сада на Крит, да дођу до недјеље Свих Светих.

Како наводе учесници Сабора, овакав предлог српског патријарха наишао је на одобравање.

Са грчког: Василије Ускоковић

Извор: amen.gr

http://www.mitropolija.com/patrijarh-srpski-irinej-predlozio-da-se-na-krit-pozovu-patrijarsi-antiohijski-moskovski-bugarski-i-gruzijski-radi-liturgijskog-sasluzivanja/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

У здравици на синоћној свечаној вечери на Криту, уочи данашњег Малог Синаксиса, одржаној у част министра спољних послова Грчке и поглавара помјесних цркава, Свесвјатејши патријарх Вартоломеј цитирао је изјаву великог византолога Стивена Ремзија да ће "21. вијек бити вијек православља". Патријарх је посебно подвукао страдање Антихијске цркве и њеног поглавара Јована.

https://www.patriarchate.org/-/2016-06-16-toast-holycouncil?inheritRedirect=true&redirect=%2Fhome

article_25929_132056.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

16 minutes ago, александар живаљев рече

да ће "21. вијек бити вијек православља".

Аха оће, ал у серијалу Игре престола

Link to comment
Подели на овим сајтовима

55 minutes ago, Пријатељски рече

Васељенски патријарх уз сагласност преосталих девет Цркава започео је обављање телефонских разговора

Дај Боже да се разумеју и да сви дођу, ал тешко

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Павле стаде међу њих и рече: Требаше, дакле, о људи, послушати мене, и не отискивати се од Крита, па избегнути ову муку и штету.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

МАЛИ СИНАКСИС ПРЕДСТОЈАТЕЉА УПУТИО ПОЗИВ ЧЕТВОРИЦИ ОДСУТНИХ ПАТРИЈАРХА ДА СЕ ПРИДРУЖЕ ЛИТУРГИЈИ НА ПЕДЕСЕТНИЦУ

Како преноси писање грчких медија бугарски православни портал двери.бг, јуче одржан Мали Синаксис Предстојатеља помјесних цркава које учествују у раду Критског сабора упутио је позив четворици одстних патријараха - антиохијском, руском, грузијском и бугарском да се придрже литургијском сабрању на Педесетницу како би се манифестовало јединство православља. Васељенски патријарх г. Вартоломеј је овоме додао, да ако поглавари не могу да стигну на Педесетницу, дођу на слиједећу Недјељу Светих Отаца, 26. јуна, када се завршава рад Сабора.

Службеног саопштења о овоме нема. Проносе се бројни гласови о току рада Малог Синаксиса, наводно посвећено је доста пажње јелинском тексту приједлога Посланице Сабора, чији је језик оцијењен као "несавремен и неразумљив обичном вјернику". Грчки медији шпекулишу и о резултату позива осталим предстојатељима, помиње се могућност доласка руских посматрача на Сабор.

http://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,22766/view,article/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Može jedno pitanjce, šta je uopšte cilj ovog sabora? Pitam pošto u moru nekih tekstova, nesporazuma i ostalog, ne može da se nađe suština.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Иван ♪♫ рече

 

Može jedno pitanjce, šta je uopšte cilj ovog sabora? Pitam pošto u moru nekih tekstova, nesporazuma i ostalog, ne može da se nađe suština.

 

Видећемо на крају истог.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Папа и Патријарх Александрије Теодор одслужио Литургију у Кисамосу на Криту

604845d8c50ffa0107fe6140ea0501a0_XL

Патријарашка Божанствена Литургија којом је началствовао Папа и Патријарх Александрије Теодор, одслужена је јутрос у Свештеном Храму Благовјештења Пресвете Богородице у Кисамосу, у Хања, гдје теку припреме за почетак званичног дијела Светог и Великог Сабора који ће почети у понедјељак.

Молитвено су у Литургији узели учешћа Његова Свесветост Патријарх Вартоломеј као и остали Поглавари Православних Цркава, док је Владу Грчке представљао замјеник министра спољних послова Јанис Аманатидис.

На крају Литургије александријски патријарх извршио је помен свима онима који су последњих деценија радили на припремама за одржавање Светог и Великог Сабора.

Са грчког: Василије Ускоковић

Извори:

http://www.mitropolija.com/papa-i-patrijarh-aleksandrije-teodor-odsluzio-liturgiju-u-kisamosu-na-kritu/

http://www.vimaorthodoxias.gr/oikpa/item/83742

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...