Jump to content

Zašto Srbi ovoliko kradu?

Оцени ову тему


Препоручена порука

 

Lopov-provalnik-provala.jpg

 

ЈА(Паја), као убеђени националиста који идеализује свој народ у последње време сагледавам ненормално присуство лоповлука у том истом народу.

Буквално се краде на сваком кораку. Толико се краде да је то већ постала друштвена норма.

Не можеш отићи у продавницу, апотеку, општину, пошту, пијацу, кафић, било где а да те неко не закине.

Толико краду сви и свукуда, да сам небројено пута због свог ниског раста и тамније пути ни крив ни дужан оптуживан за крађу. 

Пример 1.

То је било средином 90-их, долазим у продавницу да пазарим неки доручак. Тад сам становао у Новом Саду. Испред мене иде једна баба по продавници и ђипа ли, ђипа. Све трпа у неку бундицу и по џеповима. Ја као прави Хришћанин и несавесни грађанин, окренем главу на другу страну.

Врхунац, долазим на касу, да платим ту своју паштетицу и парче леба, а продавачица каже извади сад из џепова све што си узео.

Ја затечен!

Не могу да верујем шта ми се дешава.

Почнем полако да вадим из џепова све што сам имао: Пола кутије цигара, једна папирна марамица, једна пумпица за астму и једна мала чакијица.

Вели она вади и из унутрашњих џепова. Ја ништа, у миру извадим из унутрашњег џепа све паре које сам имао а било је неких 2000 дојче марака.

Кад је видела оне марке, она побели, ко да јој је неко умро. Поче да се извињава. Ништа, ја истрпех то понижење, узех назад све што је моје а оно што сам купио јој оставим на каси и одем у другу продавницу.

Пример 2.

У другој продавници било је то неколико година касније. Ухвати ме гушење, због неке хемије поред које сам пролазио. Узмем пумпицу из џепа и инхалирам се и наравно вратим пумпицу у џеп. Дозали продавачица мени иза леђа, хвата ме за руку и виче, вади то из џепа. Ја извадим пумпицу и кључеве од куће. Она виче, то што си украо, то вади! Реко ево ти сама прегледај моју јакну све што сам украо слободно задржи и још ћу ти платити.

Кад не нађе ништа, није се ни извинила.

Пример 3.

Дошо нови поп на парохију и некако таман кад је он дошо почеше нестајати црквене паре. Обрни окрени, претресоше све и ја дођох на ред. Почеше да ме сумњају. Нико ме није директно оптужио, али те инсинуације су биле горе, него да су ме оптужили. Једном приликом попови поново почеше причу у цркви како нестају паре и како је неко од нас помоћног особља лопов а у мене гледају. Ја узмем мобилни телефон и рекох: Ок, људи, сад ћу звати полицију, па нек она утврди ко је лопов, а ја ћу инсистирати да сви идемо на полиграф.

Како то рекох, одједном већини присутне масе би страшно непријатно. Неки побледеше. А неки почеше бучно да негодују. Тад схватих да ту није само један лопов у питању.

Како год то се тада тако заврши, и после тога нико ме није смео ни за шта оптуживати. На неки начин сам упао у систем и вероватно сам и ја могао после тога да ђипам и нико ми ништа не би рекао. Међутим како оде тај поп са парохије нагло престаше ти нестанци новаца.

...

Крађа је код нас постала начин живота и заиста је тешко срести човека који не краде. Запослени поткрадају своје послодавце, послодавци своје запослене. Муштерије покрадају продавце, продавци закидају муштерије. Полицајци краду од државе тако што не исписују казне а узимају паре од народа. Политичари истина највише краду, у питању су огромне своте новца, имао сам прилику сад пред изборе да читам о једном војвођанском политичару који је мазнуо милијарде евра и и даље је у политици, успешно прешао целзуијус.

Најгоре ми је кад морам доказивати људима да ја не крадем. А још горе ми је кад схватим да ти исти којима сам то доказао после почињу красти од мене. Веома се згражавам на овај балкански народни обичај. Сад већ унапред са људима се постављам тако да све сматрам лоповима, јер просто рашљама да га тражиш неш наћи поштеног овде код нас. То јесте лоше, и то је на неки начин предрасуда, али просто ако се тако не поставиш у опасности си да те неко превари, закине, покраде.

Рачунао сам штету( пошто сам ја ипак швабски воспитан па се бачих на рачунање) која би настала када бих свакоме дозволио да ме закида и покрада.

Рачуница показује да бих од својих укупних месечних примања успео да задржим само 1/3.

Знам да народ није црквен и да се Бога не боји. Знам да му не вреди говорити о Богу и да не треба да краде, јер ко краде од људи, од Бога краде.

Али ми нису јасни људи који су црквени па краду. Мислим, занима ме како они то себи објашњавају?

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Жељко рече

Толико краду сви и свукуда, да сам небројено пута због свог ниског раста и тамније пути ни крив ни дужан оптуживан за крађу.

Зна се ко овде воли да краде!

2pry05v.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ствар је у томе што су и наши Цигани затечени колико Срби краду.

Ја сам пословао са неким Циганима и Србима за исту робу. Срби с којим сам пословао су ме сви излеватили. Остали су ми дужни онолико колико сам ја рецимо дужан другима и никад ми то неће платити и брига их. А Цигани с којим сам пословао су све испоштовали што смо се договорили.

Значи класична предрасуда то о Циганима.

Али о нама Србима кад изађе на видело какви смо, неће бити предрасуде, на жалост по нас и потомке, сви ће нас гледати кроз те наше мане.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Види Драги ти живиш у Аустрији. Не знам како је сад тамо, али кад сам ја био клинац није се крало, или барем није у тој мери као овде у Србији. 

Ево ти пример. Мени се буквално дешава сваки други или трећи дан да на каси у продавници кад прегледам рачун видим да ми је нешто откуцано дупло или нешто што уопште нисам купио или нешто по сасвим другој цени. Већ ми је дојадило  када застанем после касе и гледам рачун ,  да на оно дрчно питање продавачиве: Има ли неки проблем? Одговарам: ИМА!

Исто је тако у апотеци. Пази случај:

Власник апотеке, старија особа, и сад нека млађа апотекарка откуца ми два лека по дупло већој цени него што коштају. Ја застанем на излазу, погледам рачун, кад тамо укуцан још један артикал који буквални никад не купујем. Вратим се назад рекох ово ја нисам ни тражио нити ми треба а укуцано је. Ова млада апотекарка видим наоштрила се да се свађа. Па мислим се шта који мој има да се свађаш кад сам узео две ствари које укупно коштају 400 динара а рачун ми је 800. Твоја грешка исправи. Али после контам, то је њима све глума. Она се не свађа зато што има нешто да докаже, него зато да се одбрани од напада да је лопов, па планира кроз свађу кривицу да свали на мене. Значи нико ту нема ни образа ни карактера. Елем, позове њу власник тамо у неки буџак и ја чујем где јој говори: То је наша стара муштерија, он увек узима само те две ствари, немој са њим тако.

Дакле шта?

Ова се плански ради!

Они ладно муштеријама куцају и оно што нико није купио ни тражио, па код кога упали упали. Али пошто је ово билоа нова апотекарка она није знала да сам ја "стара муштерија, која увек узима само те две ствари" и да је бесмислено на мени експериментисати.

 

О пијаци, аутомеханичару, водоинсталеру, приученим молерима, зидарима, елетричарима и другим буџ мајсторима да не говорим шта се и како ради.

Није само поента приче да људи имају предрасуде о мом изгледу, већ и да се заиста масовно и на сваком ћошку у Србији краде.

Можеш ти мени рећи сада "Ne, ne kradu svi. Nego ti kradeš. Pa se ljutiš zbog straha da je drugi ukrao više od tebe!" Али то је просто бесмислено. Нити крадем, нити бих се љутио да ми то кажеш. Јер је глупо да се љутим на нешто што је бесмислено.

Просто ја сам изненађен колико се код нас краде.

Ми смо се претворили у једну лоповску нацију.

А кад још видим апел Св. владике Николаја Не кради државу

Онда капирам да је овај проблем код нас много дуже него што сам ја мислио, мада је могуће да је сада узео маха.

 

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

6 hours ago, Жељко рече

Онда капирам да је овај проблем код нас много дуже него што сам ја мислио, мада је могуће да је сада узео маха.

На ситно поготову, то да, и мени се дешавало. Мада, није ми јасно зашто то људи раде када им се просто не исплати. Скоро ми је у СТР човек наплатио 99 уместо 97 дин. Дадох му 100 и рекох да не треба кусур. То је ваљда и очекивао (зато је и рекао 99), а било ми је глупо да се расправљам пошто је био старији човек, не знам. Углавном, ниједном му више у радњу нисам ушла. Губи се муштерија тако, нема ни смисла, ни логике красти. Укапирају људи и после можеш да се сликаш.

"You know something is messed up when you see it"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 09/05/2016 at 12:21, Жељко рече

Али ми нису јасни људи који су црквени па краду. Мислим, занима ме како они то себи објашњавају?

Па мора да постоји неко оправдање и за лоповлук. Вероватно нешто типа: "Мени Бог, живот, држава, мама, тата дугују то...ето, ја сам поштен, добар, леп, паметан, вредан целог свог века, заслужујем више...Шта ће то њему, он има довољно..."

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Моја мама кад је почела да ради у киоску пре неких 30-35 година, први месец је радила у потпуности поштено и савесно. На крају месеца била је дужна 3 плате. Толико су је покрали...Курири, муштерије....

Link to comment
Подели на овим сајтовима

9 hours ago, Жељко рече

Они ладно муштеријама куцају и оно што нико није купио ни тражио, па код кога упали упали.

Ако ти је куцала на фискалном, а не на неком неформалном рчауну, онда имају вишак у магацину, што теренска контрола може лако да види. А вишак је нарочито очигледан ако то заиста раде свима.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Што људи краду од ржаве, то се можда може правдати тиме што смо дуго били под туђинима, па су наши стари гледали да што више закину окупатора, али сад кад смо своји на своме то не иде. У СФРЈ је све било друштвено и неке ситније крађе се нису санкционисале. Ко је радио у фирми могао је донијети производ или алатку вишка и ником ништа не би фалило. Као у ЈНА, сви од свих краду, а кад дође раздужење све је на броју. Сјећам се да је код мене у селу била задруга која је имала плантажу јагода. Чувар није бранио да се бере мања количина, јер ни они сами нису имали довољно радника и нису све могли обрати. Исто је било када би када би берач брао кукуруз. Свакоме је било слободно покупити оно што се просуло, јер је други дан ишао трактор и орао.

Сад што људи краду једни од других, тешко је схватљиво. Да неко преоре скалд или да неком сиромашку украде паре и после то пропије, нема оправдања. Или што је учестало да се људи намуче док им малина дође до рода и онда неко зађе ноћу и све побере. А крали су и тек посађене саднице.

Тих грешака на рачинима увијек има , па треба пазити. Нама једном у Интерексу изађе велики рачун. Кад смо погледали, оно умјесто једних новина , избацило да смо узели 55 комада. Сад до кога је :)

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

U svabiji, ljudi toliko kradu da me je sramota. Ja sam razmisljala kako ta drzava opstaje kada ljudi toliko kradu. Vi ne mozete da zamislite to. U C&A udjes i dok si tamo oni detektori na vratima piste li piste kako ko izadje. U H&M isto, u Kaufhof-u isto....kradu turci, kradu arapi, kradu srbi, kradu nemice krade ko i sta stigne. A ono sto me najvise cudi je to sto niko ne obraca paznju na to. One arapkinje u burkama obuku ko zna sta ispod i samo nonsalantno isetaju iz radnje a detektor pisti ko za atomsku opasnost...niko ni glavu ne okrene u tom pravcu...kradu u Dm kradu po prodavnicama hranu....ma sve....ne_shvata

Parfimerije izbace robu ispred radnje na ulici, kako ko prodje tako moze slobodno da se " posluzi" oces parfem, puder, senku, mleko za telo, kisobran...samo prodju ljudi i uzmu...:unbelieveble:

A nisu to sad neke cifre koje covek ne moze sebi da priusti...ne razumem. Znam samo da kradu svi i sve bez obzira na naciju....

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

24 minutes ago, Снежана рече

украла сам из библиотеке "Понижене и увређене"

Ja antologiju pesama Branka Miljkovica :blush: odnosno nisam je vratila...mnogo mi se svidja, to je jace od mene...sta cu...

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пре неког времена чух изјаву једног човека, не сећам се ког, која овако гласи: " У Србији свако краде онолико колико му положај дозвољава, од чистачице до генералног директора".

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...