Jump to content

Проблем попова

Оцени ову тему


Препоручена порука

18 minutes ago, Zoran Đurović рече

 

Деманти

9. Мај 2016 - 9:08

Поводом текста ''Патријарх смењује због несталог злата'' који је Р. Драговић објавио у Вечерњим новостима 5. маја 2016. године на страни 4, истине ради обавештавамо заинтересовану јавност да је навод: '' У црквеним круговима незванично се помиње да је у тренутку пописа недостајало чак четири килограма драгоцености – килограм злата и три килограма сребра (…)  У овом случају скупоцени материјал у тренутку провере није затечен у цркви, али ни код златара с којим је посао уговорен, тврди извор ''Новости''' – нетачан!

Истина је да су од поменутог сребра направљени престони крстови и свећњаци за Часну трпезу, а од израде златног путира се одустало тако да је цркви Ружици враћен тачан тржишни износ вредности рафинираног и прерађеног злата (које потиче од накита који су верници прилагали цркви) који је потом, како правила финансијског пословања налажу, одложен у депозит који ова црква има код Епархијског управног одбора Архиепископије београдско-карловачке.

Из Канцеларије Архиепископије београдско-карловачке

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 81
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Инспирисан интригама унутар СПЦ ових дана, постављам један стари текстић од пре шест година. Очигледно се проблеми и односи не решавају. 

https://upodobljavanje.wordpress.com/2010/06/30/изван-генерализације/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Никола Ђоловић рече

Инспирисан интригама унутар СПЦ ових дана, постављам један стари текстић од пре шест година. Очигледно се проблеми и односи не решавају. 

https://upodobljavanje.wordpress.com/2010/06/30/изван-генерализације/

:aplauz:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Не траже само црквене власти од попова да праве паре, него то чини и народ тј. његов најбољи дио- црквени одборници.

Прота Драја и ја смо почели ову цркву на мјесту гдје је био отпад и увијек кад би на сједници Црквеног одбора правили планове како да нешто урадимо и како да намакнемо новац, а то би укључивало да одборници иду од куће до куће и траже прилог, неки би од њих ударили у кукњаву  : "Немојте оче, нема народ пара, осиромашило се, него тражите од ових из иностранства кад дођу на одмор". Као да они нису народ, као и родбина која живи и ради овде.

Онда бисмо . чим би чули да је неко дошао кући, умјесто да га чекамо да он дође у цркву да заблагодари Богу што је у здрављу допутовао, ишли на врата да мољакамо за прилог. Успјех је био различит; зависан од тога да ли се већ изредала родбина са молбама за позајмице које се у већини случајева неће вратити; да ли је дотични гастарбајтер заглавио претходне ноћи у кафани и направио превелики цех, или пукао на коцки....

Али сви су углавном давали, да ли из вјере и захвалности што смо их се сјетили, да ли из онога ко зна зашто је то добро, или чисто да им више не досађујемо.

Један је чак имао тактику да чим дође кући и одмори се , одмах нас зове и да прилог и после кад му неко тражи позајмицу он каже : Немам брате, све сам дао попу ,и онда каже цифру 10 пута већу.

Посебна ставка је мољакање од разних бизнисмена и политичара о чему ћемо другом приликом.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Иван ♪♫ рече

e, blago nama... dobro i imamo hramove...

Правимо мртве храмове. Праве се храмови без верника, манастири без калуђера.

И онда се чудимо како нам Бог не шаље вернике, када смо Му већ направили манастире и храмове.

Нису попови и калуђери криви, јер таква црквена политика долази са врха. Уместо да циљ буде изградња вере, улагање у људе, да се изграде прво јаке црквене заједнице, па ће Господ онда већ дати простор за окупљање, за молитву, за Литургију, прво се граде се камени храмови, па се онда уздаје у Бога да ће он изградити црквену заједницу и довести верни народ. Можда нам Господ и доведе албанце, арапе и кинезе да се моле у празним храмовима које смо изградили...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

jedno pitanje: da li se od para stavljenih na ikone i kutije za obnovu hrama placa porez crkvenoj instituciji?

Svešteniku hocu posteno da platim.

Ali NECU da finansiram audije i luksuzne vile!

Jeste culi vi vladike sto nadgledate ovaj sajt!!!

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Много сте ми радознали хм..:D

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Заиста имамо проблем. Невероватан је број људи који ми се јавља и траже на фб пријатељство. Имам мноштво рањених из борби. Много разочараних, много који траже помоћ.

Текст који сам овде дао на размишљање и на делање, је имао одјека. Није све баш мртво. Али, људи су преплашени. Реаговали би и сами али су везани послом. Неко је питао и о. Саву о овом проблему, и он је одговорио бираним речима, али указујући на грех који постоји. Проблем по мени не би био велики кад би греси били венијални, али ја реагујем као што је и Павле радио говорећи Коринћанима да на осуду једу и пију јер су увели класне разлике. И испада као да никад нису изговорене те речи! Још су у једној перверзној пермутацији ствари клирици успели да потчине управо нејаке. Успели су да убеде "боранију" да су они нешто више. А Павле баци дрвље и камење на богате који су доносили вечеру за себе и допуштали да сиромаси на тој вечери гладују. Ако је Павле био моралиста, онда сам и ја!

Ни Павле ни ја не кажемо да треба да се укине црква. Али треба да се успостави нека контрола против малтретрања људи на основу сталежа. И то не значи да неук лаик дође и да се пита о свему. Не, али да буде у одбору. Такође, ни да лаички одбор може да намешта попове и владике. Ово је деликатан проблем и свако ко мисли да се о овом хајдучком систему, који је и данас на власти, може радити, грдно се вара. Счледи корак осмишљавања система који може да буде функционалан и да има ефикасан механизам самозаштите. Јер да је тај механизам постојао, ми не бисмо имали сву ову педофилију, мобинг, изнуде и остала криминална дела. Но, тај систем не могу да направе владике саме. Морају да се позову и особе као што је моја маленкост. И не само да они одаберу "стручњаке" јер се после види какве су "стручњаке" одабрали. Отприлике, као кад се деси неко убиство или тежак криминал па парламенти направе комисије које служе управо да би се то заташкало, а не открило.

Могли би да научимо нешто од католика. Папа Јован 23 је у базилици св. Павла ван зидина Рима само саопштио окупљеним кардиналима и владикама да ће да сазове сабор. Ставио их је пред свршен чин. На прсте једне руке се могу набројати особе које су знале за то. А папа је видео да су проблеми толико тешки да само један радикални рез може да их реши. А читао је књиге обичног свештеника, Ива Конгара. И њега је позвао да на Концилу буде перитус. Као када би мене патријарх Иринеј позвао. Но, ми нисмо католици...

Добри папа није позвао неког кардинала да му решава проблеме него човека који је покренуо мноштво проблерма у КЦ. Проблем екуменизма, евхаристије, лаиката, одељених цркава... Но, ни традицоналисти нису седели скрштених руку, па су изгурали у први план св. Јована Пвла II, који је у доброј мери пригушио иницијативе овог Сабора. Сада Франциско гледа да изрије бедеме који су постављени у међувремену... То је црквени живот и динамика. И нама то треба. Највиталнијима се показују Руси. Иако њима предстоји по мојој процени још најмање пола века да би се на глобалном нивоу приближили позицијама Другог ватиканског сабора. Ми (православни) још немамо довољно снаге. Радовао бих се да грешим.

Оно на што бих озвао наше оце, браћу, на локалном нивоу је да се вратимо што је могуће више хришћанским принципима и Писму, јер тако бисмо могли да барем мало ублажимо ову нашу скандалозну ситуацију, аждају која гута живе људе. И то може да се уради на локалном нивоу, како је говорио велики Никодим Милаш. За то нам никакви васељенски сабори не требају. Да узмемо да уведемо и жењене епископе, како је и сам Милаш допуштао. Да се минијатуризују епархије. Франциско је епископ Рима, али има под себи више еископа који управљају деловима града. Био сам на служби са једним од њих (нисам саслуживао, да одмах кажем зарад талибана), човек без свите, нормално се понаша, после узе и седе сам у ауто и оде кући. То нама фали.           

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Павле баци дрвље и камење на богате који су доносили вечеру за себе и допуштали да сиромаси на тој вечери гладују. Ако је Павле био моралиста, онда сам и ја!

 

1 hour ago, Zoran Đurović рече

али ја реагујем као што је и Павле радио говорећи Коринћанима да на осуду једу и пију јер су увели класне разлике.

Pavlov Put je sjajan i mislim da je ovde ipak reč o iskrivljenoj suštini čoveka, suštini pada a ne eshatona, na koji smo pozvani svakodnevno.

Ovde nije reč o moralu, već o nečemu mnogome većem, da ja mislim da je ovde ipak reč na nama davno zaboravljenu suštinu čovekovog bića.

Ali te razumem zašto si ove reči krstio u moral. (nažalost)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Ни Павле ни ја не кажемо да треба да се укине црква. Али треба да се успостави нека контрола против малтретрања људи на основу сталежа. И то не значи да неук лаик дође и да се пита о свему. Не, али да буде у одбору. Такође, ни да лаички одбор може да намешта попове и владике. Ово је деликатан проблем и свако ко мисли да се о овом хајдучком систему, који је и данас на власти, може радити, грдно се вара. Счледи корак осмишљавања система који може да буде функционалан и да има ефикасан механизам самозаштите. Јер да је тај механизам постојао, ми не бисмо имали сву ову педофилију, мобинг, изнуде и остала криминална дела. Но, тај систем не могу да направе владике саме. Морају да се позову и особе као што је моја маленкост. И не само да они одаберу "стручњаке" јер се после види какве су "стручњаке" одабрали. Отприлике, као кад се деси неко убиство или тежак криминал па парламенти направе комисије које служе управо да би се то заташкало, а не открило.

Davno sam primetio paradoks, jer dok se ti braniš od etikete, da si novotarac, ti nam ukazuješ ustvari svojim pisanjima, da čvrsto stojiš na stavu izvorne Apostolske Crkve.

A pogotovo kad je reč o sistemu i uredjenju unutra Crkvenih odnosa.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Dragi рече

Sa odborima smo pokušavali u Beču u 1990-ima i nije funkcionisalo. Jer ko postavlja odbor, ko postavlja kandidate, ko sme da bude kandidat za odbor, ko sme da glasa, i ja koji sam se tek krstio i nemam pojma o veri itd.? Najzad sve je svedeno na to da je odbor bio neka vrsta alibi-organizacija dok je popa i dalje imao glavnu reč, i kako je popa hteo tako je i bilo. Ovako ali i odbor postaje nepotreban, obsoletan.

Crkvi je potrebna demokratizacija. Ali ovde moramo da nađemo jedno specifično, zasebno rešenje gde narod može da učestvuje u crkvena posla a da nemamo podele, raskol, strančarenje, anarhiju.

Ја имам решење, али је за сада утопија. Сваки ко би ишао на студије да буде владика, било жењен или целибатан, ишао би 4-7 година на кревет да се подвргне психотерапији. Као што раде рофесионални сихотерапеути. Онда би се ретко поткрала грешка. Засигурно не бисмо имали владике и попове буздоване, не би било ових са купљеним дипломама и сл. Ово све је тренутно тешка импровизација, коју ја називам злочиначким системом и која убија људе. Не у смислу да наручују убиства, то су ретки случајеви, али да накаче болести које слабији не могу даиздрже, то да. Па и код пт. Павла су се самоубила двојица свештеника... Један је код њега у канцеларији имао срчани напад, овај му говорио: Устани, немој да се правиш, али је човек завршио у хитној, потврђен срчани и био 2-3 године на боловању.    

Link to comment
Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Davno sam primetio paradoks, jer dok se ti braniš od etikete, da si novotarac, ti nam ukazuješ ustvari svojim pisanjima, da čvrsto stojiš na stavu izvorne Apostolske Crkve.

A pogotovo kad je reč o sistemu i uredjenju unutra Crkvenih odnosa.

Не могу а да не аминујем! Поп аминује лаику! Последња времена! :D

То је видео пре десетак година и мој бивши пријатељ, када је на ручку казао: Ти си у ствари врло строг човек! 

Да, јер благост је строга. Не можемо да се одрекнемо доброте и љубави ни по коју цену. Нема замене, нема сурогата! И нема чешања ушију. Причестићу те и да си јео пред причешће 5 минута пре тога, али те нећу причестити ако мрзиш ближњег... Јер ти онда не волиш Бога. Исус је рекао да су једнаке те 2 заповести. А нама то треба да буде мерило, а не нека људска правила. Наравно, да се индивидуално отварање човека према Богу треба надгледати од духовника. Углавном људи морају да буду вођени. Али увек вођени ка том циљу, а духовник да зна меру сваког од њих.  

Link to comment
Подели на овим сајтовима

:))

Jaooj Avo, de nađoste psihoterapeute :ani_biggrin:

Da sam ja to pomenula... :)))

Meni se sviđa sistem iz nekih mesta po dijaspori...ljude koji vec rade, zrele, normalne, dugogodisnje vernike "vide", "snime" i posalju na studije i osposobe za recimo djakone pa i svestenike...

U svakom slucaju ljude sa drugim karijerama, vec izgrađene, koji znaju kako izgleda realan zivot, a zamislite veruju u Boga :)

Sto se psiholiske procene, men se cini da je ozbiljna psihofijagnostika i neka vrsta dugogodisnjeg rada na sebi potrebna, al ne ono idu na razgovor kod jednog duhovnika koji posle odlucuje, jer to otvara mesta zloupotrebama, nego procena sa strane.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Сад ће Сабор, па да ти ипак о.Зоране, дођеш у Србију за случај да те се сјете, као папа Конгара.

Ако те  се не сјете, ти си само вршио своју дужност :skidamkapu:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...