Jump to content

Мишљење о Исламу

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 4 минута, Bokisd рече

Ma, kakav mit, sv.Knez Lazar je bio velikomucenik za veru hriscansku i rod i svoju zemlju i otadjbinu i odmah posle stradanja na svetom KiM su docekane njegove svete mosti i otada se i slavi kao veliki svetitelj koji je izabrao Carstvo nebesko i junastvo umesto svetskih blaga i carstava.

I, tako su se sa njime poistovetili i sav nas srpski narod i Crkva i tako je ostalo sve do danas.

vise puta sam objasnio, da nije bio velikomucenik i sta je konkretno radio... da bi od onoga sto je bio dosao do sveca, moralo je da padne neko debeeeeeelo pokajanje :D

 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 2.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 8 минута, cloudking рече

vise puta sam objasnio

Чини ти се. То си само покушао себи да објасниш. А баш ти је стало да управо нама објасниш. Него се не прима. :)))

Како ти се допада ова исламска пропаганда коју је Раби поставио на претходној страни?  

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Видим, у међуврему је администрација реаговала и обрисала његову пропаганду. Мада мислим да је и он лично заслужио "васпитну" због тога.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Просечан србенда рече

Извини али пишеш бесмислице. К.мит се не базира на клетви него н благослову Божијем да изабере к. Лазара за мученика. Он се уочи битке приволео царству небеском. Ми никако нисмо могли да будемо победници јер смо изубили владара исто  тако и турци али су они били сила па смо морали да им паднемо под  вазалство. Дакле ми смо скоро целокупну расположиву војску изгубили, остао је Ђ. Бранковић и зато га је народ етикетирао за издајника, што исорија тврди да није био али то је поредна ствар када је К.Мит у питању

Не, не, не - не говорим ја да је Косовски мит базиран на клетви, ово што ти пишеш је тачно! Базиран је на жртви, на избору Царства Небеског наспрам Царства Земаљског, уколико смо стављени пред тежак избор да једно морамо да изаберемо, а другог да се одрекнемо, зато се често назива и Косовским Заветом, колику духовну снагу има. Кнежеву клетву сам споменуо као један од елемената Косовског мита, јер постоји: "Ко је Србин и српскога рода, а не дошо у бој на Косово, од руке му ништа не родило итд. итд." до дела " закључно са "рђом капо док му је колена!" А колено Вука Бранковића је племенито и свето.

Није њега народ заправо етикетирао као издајника, то је еволуција мита и како се он мењао кроз генерације. Косовски мит се заокружио и комплетирао у 19. веку и Вук Бранковић није етикетиран као издајник само зато што је преживео, него је његов лик, у време када је његова лоза давно изумрла, постепено грађен у издајника јер је мотиву жртве неопходан мотив издаје. Издаја Вука Бранковића је издаја Јуде, а жртва кнеза Лазара је христолика и богоугодна.

Српска православна црква је знала све ове векове и ко је победио на Косову и да Бранковић није издајник, не пишу те ствари у неким страним библиотекама на латинском, то су ствари које су на српском писали наши преци, али их народ није знао јер је вековима након тога био неписмен и без школа, да су чак и попови били слабо образовани, некад и сами неписмени.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Edmund рече

izvinjavam se Zayronu sto sam ga vidno iznerviro, trolovao sam priznajem, nemam pojma sta je Cloud pisao 

mozda nije u pravu, ali malo smo se zabavili zar ne?

 

 

  • Збуњен 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Просечан србенда рече

Добро све то стоји да је бранио хришћанство али св. Вл. Николај је писао у књизи Српски народ као теодул да  је к. Лазар имао виђење пре и у току битке и да се ту одлучио за царство небеско а ломио се јер му није било јасно прво виђење па је онда наступило и друго. Давно сам читао то па сад пишем по сећању.

Србенда, само да појасним оно што сам говорио о Косовском миту као миту:

Никако о томе не говорим у контексту мита као лажи, као неистине, или залуђености (митоманије). Говорим о миту као највишем и најмоћнијем елементу који је заједнички за нацију и који формира нацију и њене узоре, хероје и идеале. То што се у историји неке ствари нису догодиле онако како стоји у миту - то није битно! Тај је мит једнако стваран и толико је моћан да остварује исти ефекат као да је човек лично био тамо у то време и својим очима гледао. Мит није пука измишљотина, него пробијање оног најмоћнијег и најкреативнијег у колективној народној свести, а то је код нас идеал поштења и хришћанске врлине, па и по цену губитка сопственог живота. На таквим стварима се рађају нације и одржавају цивилизације, а са умирањем митова нестаје и једно и друго. Овде само, да бисмо били поштени према људима од крви и меса, кажемо да историјски Вук Бранковић није био ни издајник ни проклет, а да Србија на Косову није била поражена, него одбрањена. И да то није била Србија, него Лазарева "Србија", тачније само део распарчане Србије након смрти цара Уроша Нејаког. Лоза Вука Бранковића је света, Змај Огњени Вук је у походима ослобађао по пола Србије, деспот Ђурађ је Смедерево изградио и мошти Светог Луке донео у Србију, то је лоза деспота који су, вођени примером Стефана Немање, у старости напуштали престо и монашили се. Ако сам добро избројао, то је лоза која је дала пет или шест светитеља - једино су их Немањићи као лоза имали више

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Rabbi рече

Ode tema u peršun. ? 

Па кад ти нећеш да то покрстимо, ми нећемо да нас преведеш у Ислам, а атеисти неће да верују уопште! Свако своју песму пева. :))

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, cloudking рече

da bi od onoga sto je bio dosao do sveca, moralo je da padne neko debeeeeeelo pokajanje

Изгледа да му је успело, пошто му је тело нетрулежно.:D

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
×
×
  • Креирај ново...