Jump to content

Где је раскрсница између патолошког перфекционизма и уподобљавања?


Препоручена порука

:)

 

nije ni vazno...

 

enivejz, pitanje je: kad tezis Bogu u upodobljavanju, a kad si zastranio?

Jesam dobro shvatila?

 

No, mislim da pametnog odgovora nema. Jedino da primenjujes samorefleksiju (nesto-sozercanje? tako nesto?), i jos bolje, refleksiju u dvoje.

 

Napravicu paralelu sa supervizijskim i intervizijskim (peer-support) radom: vodila sam grupu psiholoske podrske pomagacima koji su radili sa izbeglicama sa bliskog istoka. I neke stvari koje sam radila su mi se cinile fenomenalnim. Dok ih nisam prodiskutovala sa supervizorkom i kolegama koje su radile sa mnom na projektu :)

Čini mi se da bi trebali da se ogledamo (tj. ugledamo) u Hristu. On je (valjda) to ogledalo koje savršeno pokazuje nas onakvima kakvi zaista jesmo. Što se teme tiče, ne znam toliko kako uočiti razliku između ova dva, ali nekako mislim da je ljubav prema Bogu i bližnjem preduslov da bismo uopšte počeli da se ispravljamo... I ja sam početnik i teološki neobrazovan, al eto...

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 48
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Ево вам један тест који препоручује проф. Јеротић. Оставите Јеванђеље са стране, немојте га читати одређени период, одредите себи колико ће то бити, што дуже то боље. И живите Христовим умом. Ако након поновног узимања Јеванђеља у шаке и читања пронађете нове ствари, откријете нешто ново, напредовали сте у усавршавању. Ако не....

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

 
 
 
 
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

На једном блогу сам читао занимљиву тему па се ауторка дотакла само летимично ове тематике која је веома субверзивно нашла место у мојим зеницама. Питао сам је за мишљење али нисам био задовољан одговором.

Моје питање за све древне и новопечене форумаше гласи:

Где је та граница и где место разликовања између тежње да се уподобимо (усличнимо) Ономе Који даје заповест: „Будите савршени као Отац ваш небески!“ и тежње ка болесном перфекционизму. Мислим да је ту корен проблема код многих психопатологија које се после рефлектују на духовни живот.

 

Хвала унапред.

 

 

Jako lepa tema  :aplauz:

 

Pitanje: kojim odgovorom bi bio zadovoljan? Ako unapred znas sta zelis da cujes, da li mozes da cujes Drugog koji mozda tog istog slona pipa iz nekog drugog ugla?

Da li postoji neko ko vidi celog slona osim Hrista?

Ako smo mi jedni drugima ogledala koliko moze neko da odvoji sebe od drugog i da li je potreba da se nesto i neko sagleda racionalno, realno, u potpunosti uopste "patoloski perfekcionizam" ili upodobljavanje?

Zasto kao ljudi moramo da sagledamo celog slona?

Zasto nismo "dovoljno dobri" ili smo "subjektivni" ako vidimo samo delic, bivajuci svesni da svako vidi svoj delic?

Mozda je trik u vidjenju celog slona isti kao i razlika izmedju raja i pakla u onoj prici o kasikama - hajmo da hranimo jedni druge, da shvatimo da vidimo samo deo i da se upodobimo tako sto cemo povezivati sve nase delice u jednu slagalicu, ne hoteci tako da budemo perfekcionisti, da sagledamo sve u punoci i slicno...

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...