Jump to content

Молитве у страдању - болу, страху, очају, тузи и жалости

Оцени ову тему


Дијана.

Препоручена порука

                                                     Молитва у опхрваности невољама 

                                                               и душевној слабости

                                                                    ( Светог Григорија Богослова )

 

    Христе владару, ако ме зли људи и зову мртвацем и кукавицом, и из потаје ми се ругају, и вртећи главом, моме јаду и беди се смеју,

ти немој допустити да ме руке њихове у борби савладају;  најпре ме учврсти опет у надама небеским, а онда у душу моју угашену 

кани малу капљу уља, да подстакне светло у светиљци ожеднелој,  да се пламен опет дигне и процвета светлост обновљена,

те да се удостојим живота у светлости. Друго, ишчупај из мене -о, да ми је да лакше продишем! - и пусти да вихор однесе све муке и 

невоље којима си сасвим укротио срце моје; не знам да ли то кажњаваш моје горко незадовољство, или можда покушаваш да ме као ждрепца укротиш болним ударцима и гонећи ме по стазама врлетним  и непроходним; или хоћеш да зауздаш неку надутост духа мога -

бива то, да људи благочестиви, али не много озбиљни, од доброга Бога злу разметљивост покупе, или, пак, желиш, о, Слово спасоносно! да моје невоље за наук роду смртноме понудиш, да замрзне неваљалство у животу, јер живот је овај непостојан, и свима 

невоље доноси, добрима као и неваљалима, и да се што пре окрену животу другоме, оном трајном, што се не распада, и што га благочестиви зову животом бољим.

   Но, свако добро и зло, све што смртницима за наук служи у животу превртљивом, све је то део мудрости предубоке; кроз Тебе, Слово, све на добро бива, макар ми ништа и не разумели у задриглости ума нашега. Ти мудро рукујеш кормилом свемира, управљаш га тамо и овамо, и усмераваш пловидбу нашу преко широког узбурканог мора и између пратећих  хриди овог непоузданог живота. А ја, ево, болан и жалостан, и свакаквим невољама опхрван, колена своја Теби приклањам. Пошаљи што пре Лазара, да овлаженим прстом освежи језик мој од ватре осушен, да ме бездан не прогута, да ме Аврам не избаци из великог крила свога - мене пребогатог у патњама(Лук.16, 19-31)! Пружи руку своју свемоћну, дај лека од болести, покажи на мени моћ чудеса и знамења, као некад! Реци реч, и течење крви нека намах престане (Мар.5,25-19). Реци,  и нека дух легиона махнитог у крдо свиња уђе и у море упадне, далеко га било (Мар.5,2-13)! Одагнај од мене губу ружну (Мат.8,1-4), дај да светлост продре у очи моје што не виде, и да уши моје звук послушају (Мар.8,22-26; Мат.11,5; 15,3); подигни руку моју усахлу, смрви ланце којима је језик мој окован, учврсти ход ногу мојих ослабљених (Лук.6,6-11; 1,64). Корицом хлеба ме насити; умири море узбуркано (Мар.6,46-51), засијај од сунца сјајнији. Ојачај удове отежале, васкрсни мртваца усмрделог (Мат.11,5; Јов.11,44). Немој мене, бесплодног, као смокву ону, већ на први поглед да осушиш (Мар.11,12-14).

     Разни људи, Христе, у различита се помагала уздају, неки у крв своју и своје порекло, неки у прах телесни, неки у понос и успех краткотрајан, неки , опет, жуде за другом каквом помоћи ништавном; Ја пак Теби сам окренут, Једном, о, Цару над царевима! Ти свиме управљаш, Ти си мени снага највећа.    

Следи текст аутобиографског карактера који се, приликом личног молитвословља, не чита: ( Јер нема мени ближе супруге, да јаде неизлечиве растера и да ме у жалости утешним речима окрепи; нема деце миле, да се љима поносим - деца су човеку ослонац у старости, њиховим младим стопама он пут свој наставља; нема браће и сестара, нема пријатеља, да у њима уживам. Брата и сестру однела је злосрећна судбина; пријатељи моји, мирног живота љубитељи, дрхтали су на најмању опасност која би другоме запретила; то ми је сва радост била - као јелену жедном кад се нађе близу извора воде хладне - јер то су били људи одлични, христоносиви, који су плот превазишли још док су на земљи живели, пријатељи Духа исконског, богослужитељи честити, неожењени, од света одвојени. Али и они се сад сукобљавају по Твом питању, један је заузео овакав став, дуги онакав, а претерана ревност у вери раскинула је поверење и склад међусобне љубави од које само име остаде. То је као кад човек прво утекне некако од лава, па онда налети на подивљалу мачку, но и њу успе да избегне, па онда сав срећан у кућу своју улети и руком се на зид наслони, па одатле неочекивано искочи змија и уједе га, - тако и мене патње безбројне опседају и нема ми лека ниодкуда, што год да пронађем, још је горе и болније).

   На све стране сам гледао, у свакаквим околностима сам се патио, но, опет Блажени, од Тебе сам кренуо и ка Теби опет поглед окрећем, одбрано моја, Сведржитељу, Нерођени, Ти си Почетак и Отац Почетка- Сина бесмртнога, Светлости велике од чисте Светлости која се прелива из Једнога у Једно, а што се речима не да исказати! Сине Божји, Мудрости,Царе, Слово, Истино, Слико Лика првобитног, Природо једнака Родитељу Своме,  Пастиру, Јагње, Жртво, Боже, Човече, Архијереју! Душе, који од Оца исходиш, Светлости ума нашега, који чисте посећујеш и човека богом чиниш, смилуј се и дај да у годинама које долазе, и овде и у будућем животу, учествујем у свеколиком Божанству и да Те кроз песму Теби пријатну у радости славим.

 

 

        Извор:   Православни молитвеник; Манастир Тресије 2009. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...
  • Одговори 38
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

                                                  МОЛИТВА ЗА СПАСЕЊЕ ОД СТРАХА

 

   У име Оца и Сина и Светога Духа.

 

Спаси ме, Боже мој, од страха који ме понижава и срамоти као твоје створење.

Нека ме не уплаши ни дан ни ноћ; јер, твој је дан и твоја је ноћ.

Нека ме не уплаши ни гора ни вода; јер, горе си ти саздао и водама ти си поставио међе.

Нека ме не уплаши ни сан у ноћи ни привиђење на дану; јер анђео твој стоји ми с десне стране.

Нека ме не уплаши ни невидљиви противник твој, Боже вечни; јер, Ти си га победио Крстом Твојим Часним.

 

И смрт нека ме не уплаши, Христе мој Свесилни, јер ти си смрт смрћу попрао,

и Васкрсењем цео свет као седмоструком светлошћу обасјао.

 

Страх ме прати као сенка. У подне сенка од дрвета се губи.

Кад се Сунце дигне високо изнад свих предмета на земљи, онда се сенка губи.

Кад је Сунце на свом Истоку или Западу, ниже од високих планина, тада су сенке најдуже.

И Ти, Господе мој, кад си нижи у виду моме, од ма каквих висина земаљских,

сенке се купе око мене, дуге и мрачнем и плаше срце моје.

А кад Те сагледам узвишена изнад свих висина, сенке се губе и страх ме оставља.

 

О, Свеци Божји, узнесите молитве ваше за мене грешнога, да се спасем од страха безумнога.

Ангеле Божји, милостиви молитвениче, стави много тамјана у златну кадилницу твоју,

и окади молитве за све богобојажљиве, и за мене грешног.

Слава Ономе који седи на престолу Славе, Славу Му навек.

 

Амин.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...
 
AКАТИСТ СВЕМОГУЋЕМ БОГУ при најезди искушења

Svemoguci_Bog_s.jpg
Молитве пре читања акатиста »

Кондак 1.

Војводо заробљених и Господе, радости и весеље слугама Твојим, где си Ти – тамо нестаје сваке жалости; где Тебе нема – тамо је свака радост празна. Погледај на мене грешнога, пропадам у јаду моме; посети ме спасењем Твојим, вапијем Ти:

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Икос 1.

Творче Ангела и Господе Сила, да би спасао палога човека, Ти се ниси згадио девичанске утробе, а доцније си претрпео пљување и срамну смрт, Сине Божји, јер си благ и човекољубив. Сећајући се тога, и ја се ево усуђујем да Ти приступим и да Те са сузама молим:

Господе, о Господе мој, милосрдни Спаситељу мој, спаси ме, пропадам!

Господе, о Господе мој, дошао си да спасеш не праведнике, него грешнике – избави ме од ових искушења!

Господе, о Господе мој, недуге си наше узео на Себе и болести понео – исцели патње срца мога!

Господе, о Господе мој, Крстом си Својим мир свету подарио – даруј мир Свој земљи нашој!

Господе, о Господе мој, смрћу си Својом смрт умртвио – умртви сва лукавства нечастивога нагрнула на нас!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 2.

Видевши многе примере човекољубља Твога на људима Твојим, ево и ја се усуђујем да подигнем очи своје к Теби, Који живиш на Небу: Помилуј ме, Господе, јер сам немоћан; избави ме горког јада овог и туге, и удостој ме да Ти с радошћу и весељем певам: Алилуја!

Икос 2.

Створио си нас као разумна бића, Створитељу наш, а ми разгневисмо благост Твоју, Спаситељу, зато си нас с правом ударио муком овом. То ми увиђамо и кајући се, прибегавамо к Теби, молећи се овако:

Господе, о Господе мој, не узврати нам по гресима нашим, него поступи с нама по милости Својој!

Господе, о Господе мој, сачувао си нас у младости нашој – сачувај нас и од непријатеља наших који нападају на нас!

Господе, о Господе мој, Крепости и Надо наша, укрепи нас, изнемогавамо духом и телом!

Господе, о Господе мој, Утехо душе моје, утеши ме тужног!

Господе, о Господе мој, Наставниче мој, настави ме на пут спасења!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 3.

Силни у биткама, Господе, дођи нам у помоћ – малаксавамо! И буди нам Заштитник од видљивих и невидљивих непријатеља наших! Ето, отац мој и мати моја оставише ме; пријатељи моји и ближњи моји далеко одступише од мене, али Ти, Оче сиротана и Заступниче удовица, буди Помоћник беспомоћнома који Ти певају: Алилуја!

Икос 3.

Небо Ти је престо и земља подножје, Боже силни и страшни; од Тебе дрхте Херувими и Серафими и све Небеске Силе, не одгурни мене који сам прах и пепео, али се усуђујем обратити се Теби, Свудаприсутноме и Свемоћноме, и говорити:

Господе, о Господе мој, крени силу Своју и дођи да нас спасеш из руку силника и неправедника!

Господе, о Господе мој, Тебе се сви боје и дрхте – поштеди нас, јер страх и трепет дођоше на нас, и тама смрти покри нас ради грехова наших!

Господе, о Господе мој, Ти се одеваш светлошћу као ризом – просвети ме помраченог мукама и невољама животним!

Господе, о Господе мој, Ти си простро небо као кожу – простри и на нас покров заштите Твоје!

Господе, о Господе мој, Ти си Сила која речју држи сав свет – даруј мир Свој ништавној души мојој и свој земљи нашој!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 4.

Потапани страховитом буром усковитланог живота овог, ми пружамо руке своје к Теби, Сине Божји, и као што си спасао Петра тонућег, тако и нама пружи крепку руку Своју, и избави нас од садашњег искушења овог да бисмо с радошћу и с благодарношћу певали Теби: Алилуја!

Икос 4.

Чух, Господе, реч Твоју дивну, коју си рекао: „Призови ме у дан невоље своје и избавићу те, и ти ћеш ме прославити”. Ево, из дубине очајања мога усуђујем се слободно приступити к Теби, овако говорећи:

Господе, о Господе мој, сагреших Небу и Теби, прими ме као што си примио блуднога сина!

Господе, о Господе мој, Ти си цариника оправдао, не фарисеја – немој се судити са слугом Својим, јер се нико жив неће оправдати пред Тобом!

Господе, о Господе мој, премудрости Наставниче, настави ме правдом Твојом!

Господе, о Господе мој, Даваоче разума, подај ми разум да узмогнем избегавати препредене лукаве нападе ненавидника мојих!

Господе, о Господе мој, Ти на смирене погледаш, види муку моју и труд мој, и јави ми милост Своју!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 5.

Божанском крвљу милог Сина Твог Исуса Христа помирих се с Тобом, Оче Небесни; али се ево опет враћам у грех и западам у безакоња, зато ме с правом кажњаваш овом љутом невољом. Но услиши ме, Господе и Боже мој, у дан искушења овог, и посети ме милошћу Својом, и дај ми спасење Твоје, јер Ти покајнички вапијем: Алилуја!

Икос 5.

Давид, видевши где га пророк Натан изобличава због онога што учини, дође к себи и исповеди грех свој и рече: „Сагреших пред Господом, и услиши ме Господ, и уклони грехе моје“. А ми недостојни, иако сагрешисмо више од њега, не родисмо родове покајања; зато и наиђоше на нас ове страшне невоље и искушења; но милостив буди и нама који Ти се овако молимо:

Господе, о Господе мој, Ти си укрепио Мојсија против Амалика – укрепи и нас силом с висине да не паднемо под теретом искушења овог!

Господе, о Господе мој, Ти си самилосно погледао на Језекијине сузе – погледај оком самилости Своје и на проливање суза наших пред Тобом!

Господе, о Господе мој, Ти си услишио Манасијине уздахе – услиши и уздахе срца нашег!

Господе, о Господе мој, Ти на висинама живиш и на смирене погледаш – погледај и на нас грешне!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 6.

Проповедник покајања, Претеча Твој, Сине Божји, много пута довикује савести нашој: „Покајте се и родите родове достојне покајања“. Али ми грешни не марисмо за то, стога нас и постиже праведни гнев Твој, јер напасти, велики немири и међусобице и невоље нападоше на нас. Али Ти, Господе Боже, Спаситељу мој, пре него што нас осудиш, даруј нам време покајања да усплачемо због злих дела и Теби завапимо: Алилуја!

Икос 6.

Нека тузи нашој засија утешна реч Твоја, Спаситељу мој, коју си изрекао: „Иштите, и даће вам се“. Бежећи од таме очајања, ми са надом на Твоје човекољубље прибегавамо к Теби, молећи се овако:

Господе, о Господе мој, Утехо моја, утеши ме – у искушењу сам!

Господе, о Господе мој, Заштитниче мој, заштити ме од оних што устадоше на мене!

Господе, о Господе мој, помози ми, јер изнеможе душа моја од муке ове!

Господе, о Господе мој, Уме предвечни, даруј ми да свагда имам на уму доброчинства Твоја и да никада не паднем у очајање очекујући милост Твоју!

Господе, о Господе мој, Крепости моја, укрепи ме да без смућености иштем од Тебе помоћ Твоју!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 7.

Злочестиви цар Навуходоноосор хотећи некада да погуби невине младиће, нареди да их вргну у пећ огњену, али Ти, Оче Небесни, посла Ангела Свог да расхлади разбуктали пламен, пошљи и нама, Господе, утеху Своју, нама – слугама Твојим. Јер иако сагрешисмо, ипак не одступисмо од Тебе, већ Теби, Јединоме Истинитоме Богу, поклањамо се и кличемо: Алилуја!

Икос 7.

Ти се дивно прослави у Египту, Господе Боже Израиљев, јер си погледао на злопаћење и муку изабраних људи Твојих, и вапај си њихов услишио. Услиши стога и нашу молитву и спаси нас који вапијемо к Теби:

Господе, о Господе мој, Ти си некада избавио људе Израиљце из руку непријатеља – избави и нас из понора суровости, несреће, братоубиства и мржње!

Господе, о Господе мој, Ти си изабране људе Твоје, Јевреје, извео из земље Египатске, изведи и нашу земљу из ропства греху и међусобном непријатељевању!

Господе, о Господе мој, Ти обустављаш борбе – обустави опаке клевете против Цркве Твоје свете и људи Твојих!

Господе, о Господе мој, Ти си војску Фараонову потопио у Црвеном Мору, потопи мноштво неправди наших у мору милосрђа Свога!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 8.

Оче Небесни, злим делима својим ја одбацих себе од милости Твојих, удаљих себе од правде Твоје и поробих себе сујетном свету овом; стога ме и витла љута невоља, и ево тонем у дубоким вртлозима очајања, но Ти, као жалостив и човекољубив, прими ме заблуделог, и спаси од ове напасти мене који вапијем к Теби: Алилуја!

Икос 8.

Сав сам опседнут искушењима, јадима, и из понора мука подижем очи своје к Теби Који живиш на Небу: услиши плачевни вапај мој:

Господе, о Господе мој, Ти си сунчаном светлошћу обасјао дан – просвети душу моју, помрачену тамом таштине овога света!

Господе, о Господе мој, Утешитељу Преблаги, испуни Божанском утехом грешну душу моју!

Господе, о Господе мој, Твојом се речју Небеса утврдише – утврди нас у исповедању пресветог Имена Твог!

Господе, о Господе мој, на Херувимима ношен и од Серафима слављен, прими од нас грешних мољење које Ти приносимо!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 9.

Изворе сваке милости и Даваоче разума, Преблаги Утешитељу, научи нас шта да говоримо пред Тобом: јер потамни ум наш, смућиван искушењима и невољама, и помрачише се душе наше; испуни их Твојом Божанском утехом да Ти с радошћу запевамо: Алилуја!

Икос 9.

Најречитији говорници не могу изразити обиље доброте Твоје и љубави према роду људскоме, Сине Божји, јер си понизио Себе узевши обличје слуге. Стога не одбаци ни нас који неизмерно грешимо, али са страхом пред Тобом стојимо и овако Ти се молимо:

Господе, о Господе мој, Пастиру Добри, Ти си душу положио за овце – избави и нас, овце стада Твога!

Господе, о Господе мој, нас ради исмејани и бијени, и на крсту приковани, ради тих самих страдања Својих сачувај нас од исмевања видљивих и невидљивих непријатеља!

Господе, о Господе мој, Безгрешни, међу безаконе разбојнике увршћени, избави нас из руку врагова видљивих и невидљивих!

Господе, о Господе мој, Твојом се раном ми исцелисмо – исцели срце наше, изранављено искушењима и свакодневном жалошћу!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 10.

Желећи да изабрани Тобом Израиљ спасеш од насиља египатског, Ти си из купине која је огњем горела позвао Мојсија, слугу Твога, и рекао му ово: „Видех невољу народа свога у Египту и чух вапај њихов“; стога погледај и сада, Господе, на злопаћење и страдање православних људи Твојих, избави нас и спаси од погибли, да са благодарношћу запевамо Теби: Алилуја!

Икос 10.

Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, буди милостив и нама слугама Твојим, погруженим у тузи; посети, укрепи нас који Ти се овако молимо:

Господе, о Господе мој, Ти си Апостоле научио да говоре друге језике – научи и нас страху Твоме!

Господе, о Господе мој, Ти си Мученике пред мучитељима испуњавао неустрашивошћу – даруј и нама да неустрашиво стојимо за правду против греха, непријатељства и мржње!

Господе, о Господе мој, Свети, освети верне Твоје, освети душе наше, да будемо достојни назвати се домом Твојим!

Господе, о Господе мој, Светлости и Даваоче светлости, просвети нас, помрачене тамом невоља!

Господе, о Господе мој, Ризнице добара, не лиши нас дарова благодати Твоје!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 11.

О, Преблаги Господе, не презри нас који Ти свеумилно појање приносимо и скрушеним срцем Ти се молимо за предстојеће људе и за сву земљу нашу: одврати лице Своје од грехова наших, али не одврати лице Своје од слугу Твојих и услиши брзо нас, који Ти тужно певамо: Алилуја!

Икос 11.

Христе Боже, Истинита Светлости, светлошћу благодати Своје просвети помрачене страстима душе наше грешне, да Ти се радо молимо, говорећи овако:

Господе, о Господе мој, не погуби нас јадне, који нисмо исправили живот свој, а усудили смо се стати пред Тобом!

Господе, о Господе мој, загреј нас топлином у мраку љутог искушења!

Господе, о Господе мој, Блистање Славе Очеве, облистај нас светлошћу заштитништва Твога!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 12.

Из доброте и љубави к роду људском, Оче Небесни, послао си Јединородног Сина Твог, Господа нашег Исуса Христа, који на земљи с људима поживе, а касније, иако Безгрешан, би увршћен међу безаконике и крвљу Својом обнови иструлелу грехом природу нашу, и сав свет научи певати: Алилуја!

Икос 12.

Опевајући Твоје неисказано човекољубље, Христе Боже, јер си ради спасења нашег изволео претрпети Крст и смрт, ми исповедамо и правосуђе Твоје, јер си истином и праведним судом Својим навео на нас невољу ову, грехова наших ради. Но Ти, Који си дошао да зовеш не праведнике, него грешнике на покајање, услиши и нас који Ти се овако молимо:

Господе, о Господе мој, Јагње Божје, Ти узимаш грехе света – узми од нас тешко бреме грехова наших!

Господе, о Господе мој, Ти си као Јагње вођен на заклање – помози нам да без роптања претрпимо нагрнуле на нас невоље и муке!

Господе, о Господе мој, Ти си подерао Адамово рукописаније – подери рукописаније безбројних грехова наших!

Господе, о Господе мој, Ти си разбојниково покајање примио – прими покајање и нас грешних!

Господе, о Господе мој, Васкрсење мртвих – васкрсни душе наше умртвљене гресима!

Господе, о Господе мој, Подизање палих, подигни нас пале!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 13.

О, Свемилостиви и Свеблаги Господе, Боже мој, Заштито злостављаних и Надо безнадежних, погледај оком самилости Своје на страдање и невоље људи Твојих и ради милости Твоје спаси нас, земљу наш и све људе, који певају Теби: Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

МОЛИТВА У ТУЗИ ДУШЕВНОЈ

Господе Исусе Христе, помози ми. Тешком чамотињом притиснут сам; животне невоље и искушења, и многобројне нужде и туге витлају ме и придављују; тужна је душа моја, не одвајај се од мене, Светлости Незалазна, него свагда борави у мени, јер без Тебе је - мука и невоља, а са Тобом - успокојење и радост.

Свемогућом силом Својом учини да од мене побегне мрачни облак смућујућих ме мисли и нерасположења, да ишчезне јад и туга срца. Господе, нека ме не смућује бреме греховно, и нека се у Теби, Спаситељу нашем - оправдам, јер си Ти - „умилостивљење за грехе наше” (1 Јн.2,2) - пострадали на крсту ради грехова наших.

Нека ме не смућују житејске невоље и напасти, световне бриге и главобоље, јер си Ти једини Добар и Човекољубив; дао си утеху верним слугама Својим, говорећи: „нећу те оставити, нити ћу од тебе одступити” (Јевр. 13,5); „може ли жена заборавити пород свој...? А да би га и заборавила, Ја нећу заборавити тебе” (Ис. 49,15). Ти си кроз уста апостола Твог рекао: „Понизите се под силну руку Божију, да вас узвиси када дође време. Све бриге своје пренесите на Њега, јер се Он брине за вас” (1 Петр. 5,6-7).

Господе, ево ја многогрешни, сву муку своју, све бриге и главобоље своје преносим на Тебе, Спаситеља мог, и јецајући вапијем Ти: укажи ми благовремену помоћ Твоју у свим искушењима и невољама мојим, које Сам знаш, и све уреди на Добро, по светој и спасоносној вољи Својој.

Нека ме не смућују људске неправде и увреде; опрости ближњима мојим све те неправде и увреде, а мене грешног помилуј, опрости ми грехе, и не лиши ме заштите Твоје и милостивог благослова Твог, да бих могао смело говорити: „Господ је помоћник мој, и нећу се бојати, шта ће ми учинити човек?” (Јевр. 13,6).

О, свежалостиви Господе, почуј тужну душу моју; умири је и избави је; сачувај је под кровом доброте Твоје у све дане живота мога, и Сам управи живот мој ка спасењу, молитвама Владичице Богородице и свих Светих Твојих. Амин.

ПРАВОСЛАВНИ АКАТИСТИ, II допуњено издање, издаје манастир Денсковац, л.Г.2004.
са благословом његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована

Link to comment
Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА ЗА УМНО ОБОЛЕЛЕОГ ЧОВЕКА

О, Господе Исусе Хрсите, Боже наш, Ти држиш сва створења у Очевој Љубави и не дозвољаваш да се онај који верује у Тебе удаљи од присутности Духа Светог. Смилуј се на слугу Свога (име) чији је ум помрачен и помућен и који изгледа да је далеко од моћи гледања Твоје Истине. Дај живот његовој (њеној) души и одведи га (је) на изворе излечења. Дај му (јој) да упозна Тебе на начин који је једино Теби познат. Даруј да има поверење у Твој Живот, који расте у њему (њој) заступничким молитвама Твоје Мајке, Пречисте и Преблагословене Дјеве Марије и свих Твојих светих.

Јер Ти си сам носио све болести Свога народа, страдао си и умро да би сви били излечени. Стога Те ми прослављамо, о Христе Господе, са Твојим милостивим Оцем и Твојим Утешитељем и Лекаром Духом Светим, сада и увек и у векове векова. Амин!

МОЛИТВА КАДА СЕ ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ ПОГОРШАВА

О, Господе Исусе Христе, Спаситељу наш, који си ради нас рођен и ради нас био гладан и жедан, ради нас си био исмејаван и шибан и овенчан трновим венцем, ради нас си страдао и умро на крсту, жртвовао Свој Божански живот ради нашег спасења. Пошто си дозволио да и Твој слуга (име) учествује у Твом страдању, даруј му (јој) да учествује у Твојој милости. Нека Твоје ране исцеле ране његовог (њеног) страдања. Нека Твоја Света Крв опере мрље његових (њених) грехова. Нека Твоја Божанска праведност одагна од њега (ње) сваку неправедност. Погледај моју веру у Тебе и веру нас који се молимо и даруј му (јој) по Твојој милости, а не по његовој (њеној) заслузи, оно што је за њега (њу) најбоље.

Са погоршањем његове (њене) болести нека се повећа Твоја сила и Твоја моћ. Нека се не поколеба вера његова (њена) и не ослаби нада његова (њена) и не охлади љубав његова (њена).

Не допусти, Господе, да због страха од мука и смрти, изгуби наду у Тебе или изгуби храброст или вољу да се бори против болести и греха. Нека поглед његов (њен) буде управљен на Тебе све до самог краја и нека Теби вапије као што си и Ти са крста вапијао Оцу: „У руке Твоје, Добри Оче, предајем дух Свој!“ Благослови га (је) да уђе у Твоје Вечно Царство где сијају божанском славом сви Твоји свети. Јер си Ти страдао да бисмо ми били излечени, ти си умро да бисмо ми живели, стога Ти упућујемо хвалу и славу са Оцем, који Те је послао, и Твојим Пресветим Духом, који нас ојачава да учествујемо и у Твојим страдањима, сада и свагда и у векове векова. Амин!

МОЛИТВА ПРЕД ОПЕРАЦИЈУ

Господе Исусе Христе, Боже наш, Ти си стрпљиво поднео шибање и рањавање Свога Најсветијег Тела и можеш да лечиш духовне и телесне ране својих грешних створења. Милостиво погледај на мене (њега, њу), слугу Твога, који очекује да моје (његово, њено) тело буде повређено медицинским средствима ради личног добра и душевне и телесне користи. Благослови руке оних који ће ме (га, је) оперисати и оних који ће им помагати, дајући им Својом Небеском благодаћу и покровитељством мудрсот и спретност. Даруј ми (му, јој) снагу да поднесем све што Ти, Господе, дозволиш да ми (му, јој) се деси. Теби присносим веру и љубав, уздајући се да ће Твоја Света воља увек управљати мојим (његовим, њеним) животом. Јер си Ти Бог милости и спасења и Теби славу узносим, о Христе Господе, са Твојим Предвечним Оцем и Пресветим, Добрим и Животодавним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!

МОЛИТВА ПРЕД СМРТ

Господе, погледај на мене, створење Твоје и дело руку Твојих. Узми мој страх и пошаљи ми Свог анђела да ме теши силом Твоје присутности, као што си и Ти у Својој агонији и крвавом зноју у Гетсиманији био утешен пред Своју смрт на крсту ради нас и нашега спасења. Покажи ми како да одстраним од себе све оно што није део Вечног Живота у Теби.

Ако је Твоја воља, поднећу и губитак свести о томе да је утеха у Теби, као што си и Ти ради мене поднео да будеш од Оца остављен у Својој агонији.

Све оне које волим препоручујем Твоме промислу и бризи, јер знам да ћеш Ти за њих учинити више него што ја могу пожелети.

О, Господе, Ти знаш све моје грехе. Смилуј се мени и у Свом изобилном човекољубљу и милосрђу учини да Небо за мене буде отворено, да бих ја, ништавни грешник, могао да видим анђеле који ми се радују када ме примаш у Царство Твоје Небеско. Нисам, Господе, достојан Твоје Љубави, али се уздам да ме нећеш препустити вечној пакленој муци. Молитвама Твоје Мајке Марије и свих светих уврсти ме међу оне који гледају светлост Лица Твога. Јер си Ти мој Живот и моје Васкрсење и Твоје руке ће ме примити са љубављу, о Исусе, и ја Те прослављам са Твојим Беспочетним Оцем и Твојим Пресветим, Благим и Животодавним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Молитва у невољи

Господе Боже наш, Створитељу и Спаситељу рода људског, милостиво нас услиши и помози нам.

Ти видиш немоћ нашу и страдање наше; немамо никога ко би нам могао и хтео ублажити невоље наше, никога до Тебе,надо и утехо наша.

Ако су греси наши велики, милост Твоја већа; опрости и спаси нас.

Погледај милостиво на страдалну мајку, на сироту удовицу, на децу њену и све сроднике, не допусти да страдање њихово премаши снагу њихову.

Услиши, Господе, и молитве свих сиротих мајки, које само у Теби гледају и од Тебе помоћ очекују; једини заштитниче и утешитељу младих и остављених. Пресвета Богородице, измоли милост Сина Твога, кога си распета оплакала а васкрсла радосно поздравила, хитну милост и помоћ верним душама Твојим.

Свети Саво, оче наш и молитвениче пред Господом, благослови сав твој србски народ и избави из невоље све србске страдалнике. Боже, помози и спаси. Амин

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Псалам 27.
(Псалам) Давидов. (МТ: Псалам 28)
1.    ТЕБИ, Господе, завиках,
Боже мој, немој заћутати од мене;
јер ако заћутиш од мене,
бићу сличан онима који силазе у гроб.
2.    Услиши глас мољења мога када се молим Теби,
када уздижем руке своје према храму светоме Твоме.
3.    Не низвргни ме са грешницима,
и са делатељима неправде не погуби ме;
који говоре мир са ближњима својима,
а зла у срцима својим.
4.    Дај им, (Господе), по делима њиховим
и по злоби подухвата њихових;
по делима руку њихових подај им,
узврати им плату њихову.
5.    Јер не схватише (ништа) у делима Господњим,
и у делима руку Његових;
срушићеш их и нећеш их подићи.
6.    Благословен Господ, јер услиша глас мољења мога.
7.    Господ је помоћник мој и заштитник мој;
у Њега се поузда срце моје, и поможе ми,
и процвета тело моје,
и од воље своје исповедаћу се Њему.
8.    Господ је утврђење народа Свога
и заштитник је спасења Помазаника Свога.
9.    Спаси народ Твој и благослови наслеђе Твоје;
и напасај их (као пастир), и уздигни их до века.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

65664_536572859733041_879846215_n.jpg?oh

https://www.facebook.com/300391716684491/photos/a.536570376399956.1073741827.300391716684491/536572859733041/?type=3&theater

 

Не повјери ме људској заштити , пресвета Владичице, не презри мољење слуге свога, невоља ме опколила, трпјети не могу демонско стрељање... Заклона немам нити гдје да се склоним, кукаван, увијек побјеђиван, и утјехе немам, осим Тебе, владичице свијета... Надо и заштито вјерних... не презри мољење моје, корисно сатвори!....

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Молитва за избављење од сујете

Боже, Боже мој, не допусти да ми се име прослави међу људима, не дозволи да ми поштовање или почасти приносе, него ми радије даруј Своју славу која претрајава У векове векова. Јер тако ће починути дух мој пред лицем Твојим, радујуће се. Јер ти знаш, Господе, да је пријатељство према свету непријатељство према Теби, моме Богу.

 

 

Молитва у помислима неверја

Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље, и свега видљивог и невидљивог. И у Једнога Господа Исуса Хрисга, Сина Божијег Једнородног, Творца и Владику својега. И у Духа Светога, Славног и Просветљујућег, Који је говорио кроз пророке.

Господе мој Исусе Христе, не разгневи се на мене, велике милости Своје ради, не одгурни мене сквернога који осрамотих Свето Име Твоје. Јер Ти знаш, Господе, како ме сколи непријатељ, погружавајући ме сада у неверје зло. Стога опрости мени који сам искушао трпељиво човекољубље Твоје, Преблаги и Дуготрпељиви, Који се кајеш због зала људских.

 

 

Молитва покајања и повратка

Прими, Оче, мртвога и погинулог душом. Прими брлог греха. Прими хулнога, лукавог, бестидног, срамног, оскврњеног и душом и телом. Прими онога којег су свладала сва демонска зла. Смилуј се на блудника, прељубника, кваритеља деце, крадљивца, преступника, гнусобу греха. Смилуј се на мене Ти, Који свагда точиш богату милост, и не одврати благо Своје лице од мене. Не реци, Владико: "Не знам те, не познајем те." Не реци: "Где си досад био?" Не узгнушај се дима, блата, трулежи, ругобе, срамоте, гнусобе, трулежи, лешине демонске, саблазни људске. Не одврати се од Мене, Владико, него почуј ме и спаси. Јер знам, Човекољупче, да не желиш смрти грешника, него да се врати и да жив буде. Нећу Те пустити, ако се не смилујеш на мене, ако ме не примиш.

 

 

Молитва скрушености и покајања

Помилуј ме, Боже, палога и не одврати се од смиренога и посрамљеног, убогог и јадног и скрушеног, него ми покажи састрадавање, Ти Који си богат милошћу и благ у жалости. Јер Ти знаш, Добри и Човекољубиви, људску слабост, као и ништавност и страдање. Исцели ме, Господе, и исцелићу се и благодаћу Твојом, умно ћу се обновити и благорасудан постати, како бих могао избећи тајне своје грехе, и од туђина поштеди слугу Својега.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Псалам 30.
За крај, Псалам Давидов, иступљења.
(МТ: Псалам 31)
2.    НА ТЕБЕ се, Господе, поуздах, да се не постидим до века:
правдом Твојом избави ме, и изведи ме.
3.    Приклони ми ухо Твоје,
похитај да ме избавиш.
Буди ми Бог заштитник,
и дом прибежишта, да ме спасеш.
4.    Јер утврђење моје и прибежиште моје Ти јеси
и ради Имена Твога упутићеш ме, и прехранићеш ме.
5.    Избавићеш ме од замке ове коју ми скрише,
јер си Ти заштитник мој, (Господе).
6.    У руке Твоје предајем дух свој;(1)
избавио си ме, Господе Боже истине.
7.    Омрзнуо си оне који се држе сујетних идола.
А ја се уздах у Господа.
8.    Радоваћу се и веселићу се милости Твојој.
Јер си погледао на понижење моје,
спасао си од невоља душу моју,
9.    и ниси ме предао у руке непријатеља,
поставио си на ширину ноге моје.
10.    Помилуј ме, Господе, јер сам жалостан;
смути се од јада око моје,
душа моја и утроба моја.
11.    Јер ишчиле у муци живот мој,
и године моје у уздасима;
изнеможе у сиромаштву снага моја,
и кости моје сатреше се.
12.    Од свих непријатеља мојих бејах поруга,
и нарочито суседима мојим,
и страшило познаницима мојим;
који ме видеше изван, побегоше од мене.
13.    Заборављен бих као мртав од срца,
бејах као сасуд разбијени.
14.    Јер слушах клевету од многих који живе около,
када се скупише заједно на мене,
договорише се да ишчупају душу моју.
15.    А ја се у Тебе, Господе, уздах;
рекох: Ти си Бог мој.
16.    У руци Твојој је жреб мој;
избави ме из руку непријатеља мојих,
и од оних који ме гоне.
17.    Јави светло лице Твоје на слугу Твога,
спаси ме милошћу Твојом.
18.    Господе, да се не постидим, јер Тебе призивах;
да се посраме безбожници, и да падну у пакао.
19.    Нек буду неме усне лажљиве,
које говоре на праведника безакоње,
у охолости и са поругом.
20.    Како је велико мноштво доброте Твоје, Господе,
коју си припремио онима који Те се боје,
коју чиниш онима који се уздају у Тебе,
пред синовима човечијим.
21.    Сакрићеш их у скровишту лица Твога од метежа људскога;
покрићеш их под кров од језика свадљивих.
22.    Благословен је Господ, јер чудесно показа милост Своју у граду утврђеном.
23.    А ја рекох у вансебности својој:
Одбачен сам од лица очију Твојих.
Ради тога си услишио глас мољења мога,
када завапих к Теби.
24.    Љубите Господа сви преподобни Његови,
јер Господ истину тражи,
и узвраћа онима који сувише чине охолост.
25.    Храбрите се, и нека се укрепљује срце ваше,
сви који се уздате у Господа.
 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Псалам 37.
Псалам Давидов, за сећање, о суботи.(МТ: Псалам 38)
2.    ГОСПОДЕ, немој ме јарошћу Твојом карати,
нити ме гњевом Твојим казнити.
3.    Јер стреле Твоје забодоше се у мене,
и спустио си на ме руку Твоју.
4.    Нема исцељења телу моме од лица гњева Твога,
нема мира у костима мојим од лица грехова мојих.
5.    Јер безакоња моја превазиђоше главу моју,
као бреме тешко оптеретише ме.
6.    Усмрдише се и загнојише ране моје,
од лица безумља мога.
7.    Пострадах и скруших се до краја,
сав дан постиђен ходих.
8.    Јер се слабине моје испунише поругама,
и нема исцељења телу моме;
9.    злостављан бих и унижен веома,
риках од уздисања срца мога.
10.    Господе, пред Тобом је сва жеља моја,
и уздисање моје од Тебе се не скри.
11.    Срце моје смути се, остави ме снага моја,
и светлост очију мојих и она није са мном.
12.    Пријатељи моји и ближњи моји спрам мене дођоше и сташе,
и најближи моји на одстојању стадоше.
13.    Тражитељи душе моје ужурбаше се,
и који ми искаху зла говорише погубне ствари,
и по цео дан смишљаху лукавства.
14.    А ја као глув не слушах,
и као нем не отварах уста своја;
15.    и бејах као човек који не чује,
и који у устима својим нема оправдања.
16.    Јер у Тебе се, Господе, поуздах;
Ти ћеш ме услишити, Господе Боже мој.
17.    Јер рекох: Да ми се не порадују непријатељи моји;
и у спотицању ногу мојих бише нада мном велеречиви.
18.    А ја сам на ударце спреман,
и бол је мој стално преда мном.
19.    Јер безакоње моје ја ћу објавити,
и бринућу се за грехе своје.
20.    А непријатељи моји уживају, и осилише се нада мном,
и умножише се који ме мрзе неправедно;
21.    који ми узвраћају зло за добро
оклеветаше ме, јер идох за добротом,
(и одбацише ме љубљенога, као мртвога згађенога).
22.    Не остави ме, Господе; Боже мој,
не удаљи се од мене.
23.    Похитај ми у помоћ, Господе спасења мога.
 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Псалам 53.

3.    БОЖЕ, у Име Твоје спаси ме,
и силом Твојом суди ми.
4.    Боже, услиши молитву моју,
чуј речи уста мојих.
5.    Јер туђинци устадоше на ме,
и силници затражише душу моју,
и не поставише Бога пред собом.
6.    Јер, гле, Бог ми помаже,
и Господ је заступник души мојој.
7.    Узврати зла непријатељима мојим,
истином Твојом истреби их.
8.    Добровољно ћу жртвовати Теби,
исповедаћу се Имену Твоме, Господе, јер је добро.
9.    Јер си ме избавио од сваке невоље;
и на непријатеље моје погледа око моје.
 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Link to comment
Подели на овим сајтовима

(МТ: Псалам 56)
2.    ПОМИЛУЈ ме, Боже, јер ме погази човек,
сав дан ратујући сатре ме.
3.    Погазише ме непријатељи моји сав дан,
јер су многи који ме нападају с висине.
4.    Дању се нећу бојати, јер се у Тебе надам.
5.    Богом ћу хвалити речи (наде) моје сав дан.
На Бога се поуздах, нећу се бојати, шта ће ми учинити тело (=смртник).
6.    Сав дан речи се мојих гнушаху,
против мене су све мисли њихове на зло.
7.    Заселиће се они, и сакриће се,
пету ће моју вребати,
као што очекиваше душу моју.
8.    За ништа ћеш их одбацити,
у гњеву ћеш народе оборити, Боже.
9.    Живот мој објавих Теби,
изнесох сузе моје преда Те као и у обећању Твоме.
10.    Повратиће се непријатељи моји назад,
у који дан Те призовем;
ево познадох да си Ти Бог мој.
11.    Богом ћу похвалити реч,
Богом ћу похвалити беседу.
12.    На Бога се поуздах; нећу се бојати, шта ће ми учинити човек.
13.    У мени су, Боже, молитве, које ћу одати хвали Твојој.
14.    Јер си избавио душу моју из смрти,
(очи моје од суза),
и ноге моје од склизнућа,
да благоугодим пред Богом, у светлости живих.
 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...


Не уздам се у заштиту људску, но припадам Теби, пречиста Владичице, не одбаци ме, но прими молитву слуге Твога. Туга ме обузела, не могу више да трпим навалу демонску; заштите немам, нити имам где да се заклоним јадан, и увек бивам у тој борби погођен, а утехе нигде немам, сем у Теби, Владичице света. О, надо и заштито свих који верују, не одбаци молитву моју. Амин

Carice moja Preblaga, Nado moja Bogorodice, 

Pribežište sirotih i putnika Zastupnice, tužnih Radosti, povređenih Pokroviteljko! 
Ti vidiš bedu moju, vidiš i patnje moje, pomozi meni nemoćnome, nahrani mene lutajućeg. 
Ti znaš nepravde moje, razreši ih ako želiš jer druge pomoći nemam, ni druge posrednice, ni blage utešiteljke, sem Tebe, o, Bogomati. Sačuvaj me i zaštiti sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Presveta Bogorodice, odagnaj bolesti mnogouzdišuće duše moje i ukloni svaku suzu sa lica zemlje, jer Ti bolesti odgoniš i žalosti utišavaš i svima si nada i utvrđenje i moć je Tvoja nepobediva! 
Zato me oslobodi svih beda da Te prizivam: Raduj se Radosti moja! 
Izbavi me od svakoga zla i odagnaj tugu moju, olakšaj bolesti i utišaj buru zlih napasti, Vladičice Prečista i Preblaga, skini teško breme grehova mojih i ublaži žalosti srca moga. Amin.

 

Kome da zavapimo, Vladičice? Kome da pribegnemo u nemoći našoj ako ne Tebi Carice Nebeska? 

Ko će primiti plač i uzdahe naše ako ne Ti Preneporočna, nado Hrišćana i pribežište nama grešnima? 
Ko je od Tebe veći u milosti? Prikloni uho Tvoje κ nama Vladičice i Mati Boga našega i ne prezri nas koji tražimo pomoć Tvoju: čuj jecaje naše, Carice Nebeska, okrepi, urazumi i nauči nas grešne. 
Ne odstupi od slugu Tvojih Vladičice zbog roptanja našeg, no budi nam Mati i Zastupnica i predaj nas milostivoj zaštiti Sina Tvoga. 
Učini sa nama kako je ugodno svetoj volji Tvojoj i privedi nas grešne tihom i bezmetežnom životu, da oplakujemo grehe naše i da se radujemo sa Tobom svagda, sada i uvek i uvekove vekova. Amin.

 

Таласи страсти смућују ме, велика туга и тегоба испуњава душу моју. О Пресвета, умири душу моју миром Сина Твога и душевну сумњу и тугу одагнај благодаћу Његовом. Буру мојих грехова који ме као ватрени црв пеку утишај и пламен његов угаси. Испуни, Пречиста, радошћу срце моје и разагнај маглу прегрешења мојих испред мене, јер ме она смућује. Просвети ме светлошћу Сина Твога. Изнеможе душа моја, све ми је тешко, па чак и молитва. Ево, хладан сам као стена, усне шапћу молитву, али срце је непокретно, покрила га је тегоба. Открави лед око душе моје и загреј срце моје љубављу Твојом.

МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ у невољи
Мене душом и телом невољнога удостоји твоје Божанске посете и старања, Jедина Богомајко, јер си као добра и блага постала родитељска доброта сина твога Христа Бога. Љути јади и грешне страсти кидају ми душу, као гладни вуци у својој невољи и муци. Приступам твојој руци, и ослободи ме терета који ме притискује као стење и даруј ми благословено исцелење. Амин.

 

***

Благодат Твоју певам, Владарко, и молим Те, ум мој облагодати. Научи ме да идем право путем Христових заповести. Оснажи ме да стражим у славословљу, сан мрзовоље одгонећи. Свезана оковима греха, раздреши ме молбама Твојим, Богоневесто. Чувај ме и ноћу и дању, избављајући ме од непријатеља који војују против мене. Оживи ме умртвљеног страстима, Ти која си родила животодавца Бога. Просвети душу моју ослепљену, Ти која си родила незалазну Светлост. О дивна палато Господња! учини ме домом Духа божанског. Ти која си родила Лекара, излечи давнашње страсти душе моје. На стазу покајања упути мене, кога витла животна бура. Избави ме огња вечнога, ицрва злога, и тартара, да не постанем радост ђаволима ја који сам подлегао многим гресима. Свебеспрекорна, начини новога човека од мене, који сам остарео кроз неосетљива сагрешења. Удаљи ме од сваке муке и умоли Владара свих. Удостој ме да са свима Светима добијем небеско весеље. Пресвета Дјево, услиши глас непотребног слуге Свог. Пречиста, дај ми често бујицу суза која очишћава прљавштину душе моје. Непрестано Ти приносим јауке од срца, одобровољи се, Владарко, прими моју молитве ну службу и принеси милосрдном Богу. Ти која си изнад анђела, учини ме вишим од овога света. Светлоносна сени небесна, руководи у мени духовну благодат. Свебеспрекорна, подигнућу на похвалу руке и усне. упрљане прљавштином. Избави ме душегубних злоба, молећи усрдно Христа, коме приличи част и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Пресвета Владарко моја, Богородице, Својим светим и свемоћним молбама, одагнај од мене, смерног и бедног слуге Свог, мрзовољу, заборавност, неразумност, нерад, и све прљаве, рђаве и хулне помисли из јадног срца мог и из помраченог ума мог, и угаси пламен страсти мојих, јер сам убог и јадан; и избави ме од многих и горких успомена и подухвата, и ослободи ме од свих злих делања, јер си благословена од свих нараштаја, и слави се пречасно име Твоје кроза све векове. Амин.

 

Блага Мајко благога Цара, пречиста и благословена Богородице Марије, милост СинаТвог и Бога нашег излиј на моју страсну душу, и Твојим молитвама упути ме на добра дела, дабих остало време живота свог провео без порока и Тобом рај нашао, Богородице Дјево, једина чиста и благословена.

 

Теби, Богородице, војвоткињи која се бори за нас, ми, слуге Твоје, узносимо победне захвалне песме, јер смо се избавили од зала. Но и сада, пошто имаш непобедиву моћ, ослободинас од свих опасности, да Ти кличемо: Радуј се, Невесто Неневестна!

Затим: Преславна Приснодево, Мајко Христа Бога, принеси нашу молитву Сину Твом и Богу нашем, да спасе Тобом душе наше.

Сву наду своју полажем на Тебе, Мајко Божија, сачувај ме под окриљем Својим.

Богородице Дјево, не заборави мене грешнога коме треба Твоја помоћ и Твоје заступништво, јер се у Тебе узда душа моја, и помилуј ме.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  spacer.gifМОЛИТВА ЗА БОЛЕСНИКА spacer.gif

 

 

Благословен си, Господе Боже наш, лекару душа и тела, који и немоћи и болести наше на телу свом понесе, чијом се раном ми исцелисмо, пастиру добри, који дође да изгубљену овчицу тражиш и који изнемоглима дајеш утеху и живот са васкрсењем; Ти си се у последње време учовечио и Бог Реч се са телом на земљи јавио и са људима поживео ради људског спасења.

О, Господе, Ти на висинама живиш и на смирене гледаш; као  што си некада  примио  Језекијину молитву и сузе, подигао га са болесничког одра, и продужио му живот за петнаест година; као што си преко пророка Јелисеја очистио од губе Неемана Сирца, и васкрсао Сунамићанкина сина; и као што си Петрову ташту од грознице избавио; и заповешћу својом губаве исцељивао; и додиром хаљине своје исцелио од болести жену, болесну дванаест година од течења крви; и због вере капетановог слугу оздравио; и удовичина јединца сина из мртвих васкрсао и предао га мајци његовој жива и здрава; и Хананејкину кћер од свирепог злодуха ослободио; и помазавши калом очи слепом од роћења, вид му повратио; и четвородневног и љубљеног пријатеља твог Лазара оживео и дао га сестрама његовим; као што си некада дао власт Апостолима твојим да болесне исцељују и губаве чисте; као што си царинике оправдао, и прикован на крсту, рај си обећао разбојнику, Ти који узимаш на себе грехе света; као што си преко врховних Апостола твојих Петра и Јована код Красних врата хромога исцелио, и Тавиту из мртвих васкрсао, и Евтиха Павлом оживео, и од гујина уједа Павлову руку неповређеном сачувао, и преко Павла апостола твога крепком руком својом оца Пуплијева од ватре и грознице исцелио, тако и сада, неисказаним човекољубљем својим и уобичајеним милосрђем својим исцели слугу твога (или: слушкињу твоју) (име) од његових (или њених) душевних патњи. Молимо Ти се и преклињемо Те, разреши, опрости слузи твоме (или: слушкињи твојој) сва безакоња за која Те моли, и исцели га од страсти, очисти од сваке прљавштине тела и душе, угаси ватру у њему (или у њој)росом милости твоје; опрости му ако коју заповест твоју наруши као човек који тело носи и телесно живи, ако сагреши пред Тобом дању или ноћу, вољно или невољно, свесно или несвесно, или се ум његов повреди погледом очију или слухом ушију или мирисањем или нечим другим, те сагреши и телом и духом, и отуђи се од воље твоје, но Ти сам, Господе, као благ и човекољубив, подигни га од опаке болести и патње.

О, Владару Господе, услиши нас грешне сада, и кад год Те призовемо; погледај као благ и не помени безакоња његова прва, и избави њега (или њу)и нас од вечних мука, и очисти њега и нас од сваке рђаве намере, и уста његова (или њена) нека величају Тебе, и усне његове нека славе Тебе, и руке његове (или њене) укрепи на вршење заповести твојих, и ноге његове поведи путем твојим, и све удове и разум његов (или њен) утврђујући молитвама пречисте Мајке Твоје и свих Светих твојих.

Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, са беспочетним Твојим Оцем, и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...