Jump to content

Vampirizam u Srbiji

Оцени ову тему


Guest

Препоручена порука

  • Одговори 32
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ал' обрати пажњу на ситне детаље. Вампир се може претворити у разне животиње, попут мачке или миша. Значи претварају се у жвиотиње, као вукодлаци. Није Вук Караџић џабе рекао да је код Срба вампир и вукодлак једно те исто. Ови сељаци преносе најисправнију верзију вампира.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

 

Vukodlak se zove čovjek u koga (po pripovijetkama narodnijem) poslije smrti 40 dana uđe nekakav đavolski duh i oživi ga (povampiri se). Po tom vukodlak izlazi noću iz groba i davi ljude po kućama i pije krv njihovu. Pošten se čovjek ne može povampiriti, već ako da preko njega mrtva preleti kakva tica, ili drugo kakvo živinče prijeđe; za to svagda čuvaju mrca da preko njega što ne prijeđe. Vukodlaci se najviše pojavljuju zimi (od Božića pa tamo dao Spasova dne). Kako počnu ljudi mnogo umirati po selu, onda počnu govoriti da je vukodlak u groblju ( gdjekoji počnu kazivati da su ga gdje noću vidjeli s pokrovom na ramenu), i stanu pogađati ko se povampirio. Kašto uzmu vrana ždrijepca bez biljege, pa ga odvedu na groblje i prevode preko grobova u kojima se boje da nije vukodlak.; jer kažu da takovi ždrijebac ne će, niti smije, prijeći preko vukodlaka. Ako se o kom uvjere i dogodi se da ga iskopavaju, onda se skupe svi seljaci s glogovijem koljem (jer se on samo glogova koca boji): za to govore kad ga spomenu u kući: „na put mu broć i glogovo trnje“ – jer su i brotnjaci pokriveni glogovim trnjem ), pa raskopaju grob, i ako u njemu nađu čovjeka da se nije raspao, a oni ga izbodu onijem koljem, pa ga bace na vatru te izgori. Kažu da takovoga vukodlaka nađu u grobu i on se ugojio, naduo i pocrvenjeo od ljudske krvi („crven kao vampir“). Vukodlak dolazi kašto i svojoj ženi (a osobito ako mu je lijepa i mlada) te spava s njome, i kažu da ono dijete nema kostiju koje se rodi s vukodlakom. A u vrijeme gladi često ga priviđaju oko vodenica, oko ambara žitnijeh i oko čardaka i koševa kukuruznijeh.  Kažu da sve ide sa svojijem pokrovom preko ramena. On se može provući i kroz najmanju rupicu, za to ne pomaže od njega vrata zatvorati kao ni od vještica.
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ali izme ti to da začne dete bez kostiju. Ja bih hteo bebice kao što je Lusijen.

То је по једној верзији. По другој дијете рођено са косом, или са зубима или у постељици је вукодлак или вједогоња. Вједогоња је нека друга појава, није живи мртвац, ал' хајд, и они су кул.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Pa sto se ovaj u opisu zove vukodlak kad niti lici na vuka niti ima dlake? Ovo je skroz opis vampira, msm na ovo Cirino.

Модерни вампир и модерни вукодлак су се издиференцирали у задњих 100-200 година. Прије тога је овај мотив "мртваца који се храни крвљу" обухватао карактеристике како вампира тако и вукодлака. Претпостављам да су се вампири прије углавном претварали у вукове, па име одатле потиче, али да се у модерном свијету извршила ова подјела.

 

Рецимо, један антички грчки писац ( не знам да ли је то Хомер ) писао је о народима Хипербореје ( све земље сјеверно од Дунава и Карпата ) како код њих постоје људи који се знају обратити у вукове ( и онда описује неке карактеристике које подсјећају како на вампира тако и на вукодлака - ал' да ме убијеш не сјећам се тачно реченице ).

Онда, наилазио сам на спомене како вукодлак пије крв и дави људе, и то у нашој митологији ( зато сам у оној мојој причи, ако се сјећаш, спојио вампира и вукодлака ).

 

Сад, мора се знати које су модерне, измишљене особина вампира које им је дао Брем Стокер и остали послије њега ( да се плаше крстова, да се не виде у огледалу, па чак и да их сунце пржи и убија мислим. Мада за то задње нисам потпуно сигуран ). Главна карактеристика вампира је да пију крв, даве људе, да су живи мртваци, да се могу претварати у разне животиње ( па и у вука ), убија их глогов колац ( па и глогово трње ), бјеже од бијелог лука итд.

Кад одузмеш савремене карактеристике вампира, онда је мала разлика између оригиналног вампира и оригиналног вукодлака.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ево, слично модерном вукодлаку је словенски псоглав:

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Psoglav

 

Мада подударност није потпуна. Вук није стигао да запише своје налазе о псоглаву, па мало се зна о њему. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Баш помислих како псоглав подсјећа на гула ( ghoul ), па видјех везу у овом тексту до чланка о гуловима. Пазите ово:

 

 

In ancient Arabian folklore, the ghūl (Arabic) dwells in burial grounds and other uninhabited places. The ghul is a fiendish type of jinnibelieved to be sired by Iblis.[6]

A ghoul is also a desert-dwelling, shapeshifting, demon that can assume the guise of an animal, especially a hyena. It lures unwary people into the desert wastes or abandoned places to slay and devour them. The creature also preys on young children, drinks blood, steals coins, and eats the dead,[7] then taking the form of the person most recently eaten.

In the Arabic language, the female form is given as ghoulah[8] and the plural is ghilan.[citation needed] In colloquial Arabic, the term is sometimes used to describe a greedy or gluttonous individual.

У митологији не постоје јасно издефинисана бића која су потпуно јединствена. Свако митско биће је некакав израз једног или више "митолошких мотива" који су изрази старијих, архаичнијих вјеровања.

 

Изгледа да је процес ишао тако да се један мотив различито представљао у различитим народима, или се комбиновао са другим мотивима ( да ли аутохтоним мотивима или мотивима из других митологија, тј. од других народа ). Дешава се да се потпуно исти мотив другачије назива ( вампир, дампир, упир, лампир ).

 

Тако је и оригинални вампир био скуп неколико мотива и касније је поп култура изњедрила из његова два мотива два различита чудовишта - модерног вампира и модерног вукодлака.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ови сељаци преносе најисправнију верзију вампира.
Претпостављам да су се вампири прије углавном претварали у вукове, па име одатле потиче, али да се у модерном свијету извршила ова подјела.

Nekad seljanke nisu imale teske dileme kao Bela... to danas sve slabunjavo i nikakvo.

Bella-The-Wolf-Screencaps-the-twilight-s

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Pa jesu isti po tome sto dave i piju krv, samo bas vukodlak bi licio na vuka. A mozda je podela nastala jer su neki vampiri bili depilirani a neki runjavi, pa je onda nastao vukodlaj -runjavi vampir.

Имај на уму да су стара вјеровања локалног карактера. Колико села, толико обичаја и толико различитих детаља ( то је најважније знати када се говори о овим стварима ). У једном селу вампир би се претварао углавном у вука, у другом би само у вука, у трећем не би се уопште претварао у вука ( знаш и сам како је са славама. Замисли тек како је било са митским бићима ). И временом, дође Брем Стокер и каже:"Аха, ови што су мртви и пију крв су вампири.", узимајући мотив из тог трећег села. И тако направи модерног вампира и касније се временом направио и модерни вукодлак.

 

Ето, аналогија са славом - неки Американац дође и види како се слава слави у Херцеговини и попише све детаље у танчине и каже "Аха, овако се слави српска слава.". Конкретна разлика, код нас у источној БиХ, послије треће чашице ставља се паклица цигарета на чашу, као поклон. Тога у Србији нема и увијек сам, као мали, једини стављао паклицу на чашу на ујаковој слави.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...