Jump to content

Бога не можеш познати испуњавајући одређена правила

Препоручена порука

A šta je ljubav prema Bogu nego držanje njegovih zapovesti što opet i jesu neka pravila?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

iznad svih je LJUBAV...

Šta je ljubav?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Adam i Eva su pali samo zbog jednog pravila....I jedna zapovest je bila preteška?! Ili pak nije ali mi svako pravilo doživljavamo kao teret,balast koga se treba ratosiljati.

Подели на овим сајтовима

Šta je ljubav?

Шта је истина?

Пилата не интересује истина 

https://www.pouke.org/verujem/index.php?topic=4403.15

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Adam i Eva su pali samo zbog jednog pravila....I jedna zapovest je bila preteška?! Ili pak nije ali mi svako pravilo doživljavamo kao teret,balast koga se treba ratosiljati.

"љубави немам, ништа сам..."

Подели на овим сајтовима

Da ga nije interesovala istina ne bi oprao ruke za svaki slučaj. ;)

Подели на овим сајтовима

Откривајући пророку Мојсију светост Аврамовог живота, Бог показује Праочевим духовним наследницима кроз све векове, колико се он храбро и болно пробијао кроз патње и невоље ка светлости вечног Божијег блаженства. Зашто Бог проводи Праоца овако тегобним путем пре него што је одлучио да испуни дато му обећање да ће са Саром родити наследника и имати безбројно духовно потомство? Свети Јован Златоуст одговара: „Зато да би показао Аврамову слободну вољу; да би по целој васељени објавио његову одважност и да би све потомке његове научио да заповести Божије треба претпоставити деци, и природи, и свему имању, па и самој души својој.“

http://www.crkva-kassel.de/?p=2477

:)))

Подели на овим сајтовима

Boga ne mozes poznati prosto i samo ispunjavajuci odredjena pravila, ali ne mozes ni bez njih. Jer su zakoni i pravila put i putokaz ka Bogu, odnosno, kako to kaze veliki Pavle - Zakon je pedagog/vaspitac za Hrista. Niko bez zakona i pravila kao pocetnih i vaznih koraka nije dosao ni blizu Boga, a jos manje Ga poznao.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

iznad svih je LJUBAV...

Ali sta to znaci? To nikako ne znaci da Ljubav negira pravila, nego da ih prevazilazi - iako u osnovi slicna njima, ali kao jos predaleko izvrsnija. Ljubav, dakle, ne ukida zakon i pravilo, nego ih ispunjava tako besprekorno da je jos i mnogo iznad njih.

"Hodite ceda, poslusajte me, i naucicu vas strahu Gospodnjem". Savrsena ljubav izgoni svaki strah, ali do nje treba stici, ona nije na pocetku puta, nego na njegovom kraju, ona tek dolazi kao kruna celog hriscanskog podviga.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Meni tu nije jasna jedna stvar. Ima nekoliko vodecih religija u svetu. Pa onda izdvojimo hriscanstvo. Pa iz hriscanstva pravoslavlje. Pa u samom pravoslavlju, kao sto i ovaj tekst kaze, mnoogo stavova koji potenciraju moralizam, pijetizam, pravila... Imas jednog svetitelja i citas nesto od njega. Citas jedan tekst, Bog je ljubav, ovo, ono... U Drugom, ako realno sagledas sta je napisano, Bog ispadne tiranin, da se blago izrazim. Da ne govorim o Bibliji, koliko je tek ona protivrecna sama sebi, na mnogim mestima.

A covek nije masina, on ima emocije. Ako stvoris toliku konfuziju u njemu prema necemu, prskajuci ga neprestano toplo-hladnom vodom, morace da pobegne od tog tusa.

Citao sam jedan tekst koji kaze nesto ovako, covek ima prirodnu potrebu da zavoli i voli Boga, medjutim, ako mu se kroz religiju nametne Bog kao tiranin i ako bude lupao dugo glavu time da tog ociglednog tiranina, zeleci da postuje njegove stavove i pravila poistoviteti sa onim idealom osobe koja je za njega nesto najvise na svetu(dok ga nije upoznala kroz oci religije), na kraju ce doci do sledeceg-ili ce prestati da veruje u tog Boga ili ce ga zamrzeti. To sam osetio na svojoj kozi.

I za kraj, stvar koja meni nije jasna je sledeca: zasto bi Bog dozvolio tako nesto?!

Eto, nista nisam pisao mesecima na forumu ali mi se ova tema ucinila zanimljivom. Pozdrav svima. :)

Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Креирај ново...