Jump to content

Вишедетне породице

Оцени ову тему


Препоручена порука

On 17.7.2017. at 15:03, Православни Србин рече

посао и велика каријера

Šta ovo uopšte znači-velika karijera? Puno para (sve što sam stek'o, potrošiće neko), priznanje i uspeh u određenoj oblasti (nja...kad omatoriš niko te se ni ne seća više) ili neko ogromno otkriće koje menja put čovečanstva, tipa Tesla, Kiri, Ajnštajn... (let's face it-never gonna happen :D). 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 628
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Мени је природа посла да радим само са женама, па тако када разговарам са женама које имају једно, евентуално двоје деце, стално су у неким проблемима, увек касне на заказане термине, прилично су искомплексиране ( не генерализујем, говорим о неким мојим запажањима) , и обично су финог финансијског стандарда и увек су у шкрипцу са новцем. Док оне које имају од троје па више деце, прилично су расположеније, ведрије, позитивније, никад се не жале, а притом су пуне обавеза, што је и неминовно када имаш пуно деце, увек све плаћају на време. Свакако сам уверена да деца могу само позитивну енергију да донесу, што вишечлане породице то и показују. :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Маријана91 рече

притом су пуне обавеза

Nemaju vremena za žalbe i probleme, tako da ima logike.

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Pozitivna stvar u višedetnim porodicama je da se deca paze međusobno, tako da mama ima i vremena za sebe i supruga. Ovako kad je jedno, mora tu da bude stalno.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Natasa. рече

Nemaju vremena za žalbe i probleme, tako da ima logike.

Možda se prosto prirodno vedriji i opušteniji ljudi lakše odlučuju na to da prvo dete dobiju rano, da se ne zaustave na dvoje, a oni koji se brinu teže i otud ta korelacija.

 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Све супер само да отац поради мало на стајлингу, на првој слици боја кошуље иста као у ћерке хаљина...

пре 4 часа, JESSY рече

“Jeste li baš planirali toliko?”

Оово је катастрофа, ово људи питају без обзира које је дијете по реду ''Јесте ли хтјели'', хаха, и то питају онако...сасвим нормално....мени неугодно.

 

пре 4 часа, JESSY рече

Čak je i moj višegodišnji doktor kad sam došla da potvrdi poslednju trudnoću rekao “Zdrava, trudnoća, uredan plod. Eto. Pa vi vidite šta ćete.” gde mi je trebalo više minuta da shvatim šta mi poručuje. Jedva ga uverih da je planirano i željeno.

Страшно, не знам шта бих рекао.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Војвода7 рече

Све супер само да отац поради мало на стајлингу, на првој слици боја кошуље иста као у ћерке хаљина...

А тек мајка што има хаљину боје као њихове фармерке.. ужас :)))

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ал` мени и даље није јасно ко је тип са наочарима!?!?

 

image.png.85adfeb5dd7d852f0dc214e76dd95067.png

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 6 months later...
    
 
221467_06-jevtici-5_f.jpg

Informer DN

SVAKA ČAST! DVANAESTOČLANA PORODICA ZA PRIMER SVIMA NAMA! Jevtići imaju desetoro dece i ne žale se, ne traže nikakvu pomoć!
Milanče (41) i Svetlana (41) iz sela Svetliće za 18 godina izrodili pet ćerki i petoricu sinova. Najstarija naslednica Nevena (18) podarila im i prvog unuka

Svetlana (41) i Milanče Jevtić (41) iz sela Svetlići kod Topole ponosni su roditelji čak desetoro dece! U toplom domu, uz mnogo ljubavi i pažnje, odgajaju petoro devojčica i još toliko dečaka, i svima je na licu osmeh. Nedavno su Milanče i Svetlana dobili i prvog unuka Janka od najstarije ćerke Nevene (18), koja se udala i ne živi više sa njima.

Pod istim krovom kuće uz roditelje i baku danas žive Irena (17), Magdalena (15), Milena (14), Uroš (12), Strahinja (10), Luka (8), Leontina (6), Mihailo (4) i najmlađi Bogdan (2).

Pomažu u kući

Kako kažu ovi presrećni roditelji, najvažnije je da su deca zdrava i nasmejana, a za sve ostalo čovek uvek može da se snađe.

- Naša deca ne znaju za lekara. Bogu hvala da je tako! Dobri su đaci, pomažu nam u raznim kućnim poslovima, zavisi ko šta može od njih, ali i paze jedni druge - priča uz osmeh tata Milanče.

Ovaj bračni par jedini je u opštini Topola sa desetoro dece. Iako su velike familije sa mnogo dece ranije bila uobičajena pojava u ovom kraju, danas su, nažalost, prava retkost. Milanče upozorava da se rađa sve manje dece i da kao narod nestajemo, a to ne smemo da dozvolimo!

Jevtići su ponosni na svoju veliku porodicu i žele da kroz svoj primer poruče da su deca i porodica najvažnije u životu svakog čoveka.

Opština im pomogla iako nisu tražili pomoć

Opština Topola je 2010. godine pomogla ovoj porodici oko obnove kuće i opremanja sprata, mada Jevtići, kako ponosno ističu, nikada nisu tražili pomoć, niti će.

- Opštini smo neizmerno zahvalni, ali toliko koliko imamo nama je dovoljno. Mnogi se žale nad svojom sudbinom, teškim životom, lošim uslovima bez posla, a mi smo ponosni na ono što imamo. Jer zdravlje i deca su najveće bogatstvo - jednoglasni su Jevtići.

- Radim sve poslove za koje mi se ukaže prilika. Ne biram mnogo i ne stidim se rada. Nekada i po deset dana nisam kod kuće, radim od jutra do mraka, ali ne žalim se jer za decu živim i sve ću uraditi za njih. Moja majka je tu sa nama u kuću pa pomaže oko dece, posebno kada ja nisam tu. Svi se slažemo i pomažemo. Podelimo poslove ko šta može da uradi u kući, oko kuće, ko nabavlja i sprema hranu i sve što jednoj porodici treba. Ali nema ništa lepše kad čujete tu graju, viku i smeh koji odjekuje po celoj kući. Uf, tad mi je puno srce! - iskreno će Milanče, glava ove velike porodice.

Dar od Boga

Jevtići priznaju da nisu planirali ovako veliku porodicu, ali sve je išlo spontano i Svetlana je, srećom, dobro podnosila trudnoće i porođaje.

- Supruga se lako porodila svaki put i to svakoj ženi želim! Možda je to i razlog što imamo ovoliko dece, ali mi verujemo da su deca dar od Boga i koliko on kaže, toliko neka ih i bude - kaže Jevtić.

Ovi divni roditelji za svoje potomke imaju skromne želje. I dok mama Svetlana svojim naslednicama priželjkuje da se iškoluju, udaju i svaka rodi mnogo dece, tata Milanče pak za dečake ima za nijansu drugačije planove...

- Posle završene škole, želja mi je da jednog po jednog sina ispratim u vojsku uz šatru i muziku, a da po povratku iz najveće životne škole svaki sebi nađe ženu koju će da voli i da osnuju porodicu. Šta čovek više da poželi nego da jednoga dana budemo najveća porodica sa mnogo unučadi - zaključuje Jevtić.

 

https://informer.rs/vesti/srbija/407681/svaka-cast-dvanaestoclana-porodica-primer-svima-nama-jevtici-imaju-desetoro-dece-zale-traze-nikakvu-pomoc#.W-fNpakm6jw.google_plusone_share

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

Снежана Радивојевић из бајинобаштанског села Својдруга у брду над Дрином без муке подноси терет такве свакодневице. Рад, осмех, стрпљење, трпљење, довољно за породичну срећу.

 

(Фото О. Додић /Дрина инфо)(Фото О. Додић /Дрина инфо)

    

 

Бајина Башта – Има 32 године, а мајка је седморо деце (најстарије је у шестом основне): петорице дечака и две девојчице. Живи са супругом и његовим родитељима у сеоском домаћинству, ту је обавеза напретек у њиви, око стоке, граде и нову кућу. Деца добра, уредна, васпитана. А млада мајка – насмејана.

Она, Снежана Радивојевић из бајинобаштанског села Својдруга у брду над Дрином, без муке подноси терет такве свакодневице. Уз помоћ свог супруга Радисава, свекрве Росе и свекра Бошка успева све послове око деце и куће да обави. Рад, осмех, стрпљење, трпљење, довољно за породичну срећу.

Дошла је Снежана, по струци куварица, из оближње Црвице у Својдруг, где се тек пунолетна удала за 14 година старијег Радисава. Лепо се они слажу, а деца су им се једно за другим рађала. Најстарији Никола сада иде у шести разред школе у Рогачици, Немања је у петом, Ангелина учи четврти, Милош други разред, Јована је ове јесени постала ђак првак, Вукашин има три године, а најмлађем Александру је седам месеци.

Школарци Радивојевићи су врло добри и добри ђаци, а до школе и назад углавном пешаче, четири километра у оба правца. Радисав је бравар запослен у бајинобаштанској „Електроизградњи”, плата није велика. А Снежана је с децом и обавезама код куће, с дечјим додацима за четворо. Свекар и свекрва имају пољопривредну пензију. У штали им три краве са два телета, десетак оваца, живина, гаје малине и купине (од којих је ове године због ниске цене слаба вајда). Не жале се да нешто немају, скромни су и одрасли и деца. Сложно живе у старој кући, а почели су и нову. Набавили су за децу лаптоп, али немају интернет.

– Има обавеза, наравно, од раног јутра до касне вечери. Пазим децу и понекад учим с њима, спремам оброке, перем, чистим, пеглам. Некад помогнем и око стоке кад свекар и свекрва нису у могућности. Супруг Раде ми помаже чим дође с посла, задовољна сам нашим браком. А увек, упркос толиким обавезама, настојим да будем насмејана и расположена, пажљива према деци која су нам добра и послушна. Старије помаже млађем, заједно се играју и уче, већ се браћи и сестрама кад дођу из школе радује и мали Александар. А у школи њен директор Раде Јездић изузетно је пажљив према нашој деци, помаже им и пази их – каже за наш лист мајка Снежана, помиње да су она, супруг и све седморо деце летос били на „Дринској регати” и у оближњој цркви, на сеоском вашару, па додаје:

– Ипак није тешко подизати седморо деце. Родитељима недостаје времена за одмор, али одрастање малишана иде некако лако, својим током. Поштујем свачији избор да ли ће имати бројнију или мање бројну породицу, а ово је наше опредељење и ми смо срећна породица. Срећа ће посебно бити велика кад сви они постану одрасли људи – прича ова млада мајка.

Директор школе у Рогачици Раде Јездић нам потврђује да су све петоро малих ђака Радивојевића васпитана, насмејана и радна деца.

– Сваком детету с пажњом приђем, питам за проблеме, а мали Радивојевићи су задовољна деца, не жале се. И скромни су: било чиме да их понудим, соком да их почастим, они пристојно одбију. Посебно пазим да деца безбедно иду од куће до школе и назад овим путевима, понекад и обиђем вишечлане породице – казује Јездић, о коме су новине због ентузијазма у сеоским школама овог краја више пута писале. Добитник је Светосавске награде и Сретењског ордена, већ осму годину сваког радног дана путује из Ужица на посао у школу Рогачицу и шест издвојених одељења у брдима под Маљеном те у долини средњег Полимља.

http://www.pravoslavie.ru/srpska/116230.htm

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

„ТАЈНА ЈЕ У МНОГО ЉУБАВИ“ Упознајте Спасиће из Крагујевца, имају ШЕСТОРО ДЕЦЕ, одгајају спортисте и уметнике, а Ана је и званично „МИС МАМА

 
Рокер и економиста. Забављање, излажење, а онда брак и породица. Звучи као клише, али није. Крагујевачка породица Спасић је далеко од тога, Дарко је техничар у хитној помоћи, свира у бенду, Ана је економиста, најлепша мама Шумадије, а родитељи су шесторо деце!
породица спасић Фото: Н. Раус, РАС Србија

Брачни пар Спасић су пример да се може све кад се хоће. Њихов дан је испуњен до танчина и стално су на ногама, а кључ је у љубави и дељењу посла.

– Сви нас питају како постижемо, тајна је у томе да се сви много волимо, делимо послове и све радимо заједно, каже за „Блиц“ Ана Спасић (36).
  Ана је на конкурсу сајта “Лепа Шумадија”, међу 200 мама, изабрана за најлепшу. Са супругом Дарком је у браку од 2002. године и до сада су добили шесторо деце, а то можда неће бити крај.

– Ја сам економиста, завршила сам смер за рачуноводство и банкарство, али радим у приватној фирми која ради инсталације за судомашине. Супруг је техничар у Хитној помоћи. Имамо шесторо деце, па цео дан проводимо у великим обавезама и “на ногама” – каже Ана.

 

Најстарије дете већ иде у средњу школу, а најмлађе има тек годину и по дана, па су обавезе родитеља различите и многобројне.

– Најстарија Милица похађа први разред Друге крагујевачке гимназије и одлична је атлетичарка атлетског клуба „Раднички“. Теодора је осми разред. Талентована је сликарка и похађа часове ликовне уметности крагујевачког Дома омладине и притом тренира атлетику, исто као и њене сестре Анастасија, Марија и Милица. Анастасија је музички надарена, завршила је три разреда ниже музичке школе. Похађа шести разред. И још један мали ђак је Марија, одлична је ученица сада трећег разреда. Ђурђија има три године, а Гаврило је најмлађи и има годину и по – прича Ана.

  Ова лепа жена успева да постигне све. И да брине о свом изгледу, и да ради нимало лак сменски посао у фабрици, да скува, опере, среди дом. И наравно, да гаји своју децу.

– Боримо се и ја и супруг. Он ради и додатни посао. Рокер је и свира у бенду како би зарадио додатни приход за породицу. Економски није лако, мада смо једна просечна породица. Али ето, као и сви обични људи, чекамо плату и новац од свирки. Ми смо у браку од 2002. године, а пре него што смо одлучили да се венчамо, били смо у вези неколико година. Планирали смо да имамо много деце. Рачунали смо на троје, четворо, али ето имамо Божји дар. Сада нас је осморо у породици. Имали смо довољно снаге и воље за то. Трудноће сам одлично подносила, и није искључено да ће бити још деце – каже кроз смех најлепша мама Шумадије.

Ову породицу сви питају како све постижу. Али они деле посао. Кувају заједно, обавезе у кући обављају заједно. И то сами, без туђе помоћи. Чак и деца која су старија помажу млађој. Слажу се, брину једни о другима. Ана каже да је једина “невоља” што кад укоре неко од деце, осталих петоро се уједине, па га бране.

– Ја се никада нисам пријављивала за такмичење лепоте, и наговорила ме је колегиница мог супруга. Али ми се сви много волимо, и сви нам кажу да зрачимо неком посебном енергијом. Ја децу много волим, и увек када једно дете порасте ја се зажелим поново бебе. Али живимо на 80 квадрата, и питање је где ћемо – каже Ана и додаје да би јој много било лакше, када би пронашла посао у својој струци, неко радно место које је мање исцрпљује.

http://hronograf.net/2019/01/25/tajna-je-u-mnogo-ljubavi-upoznajte-spasice-iz-kragujevca-imaju-sestoro-dece-odgajaju-sportiste-i-umetnike-a-ana-je-i-zvanicno-mis-mama/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, JESSY рече

Брачни пар Спасић су пример да се може све кад се хоће.

Sve se može kad se hoće...SIN :ani_biggrin:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...