Jump to content

Деманти у вези са наводном "суспензијом" Епископа нишког Јована

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Jovan, glava 13
  • По том ће сви познати да сте моји ученици ако узимате љубав међу собом.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Епископ нишки се „сели” у Шабац?

 

Синод СПЦ решавао статус епископа нишког Јована. Незванично сазнајемо да је владика шабачки Лаврентије понудио епископу Јовану да га замени у овој епархији, а да се он повуче у пензију

 

Lavrentije-2_620x0.jpg

 

СИНОД Српске православне цркве, на седници одржаној у среду у Патријаршији, разматрао је будући статус епископа нишког Јована, пошто је готово извесно да неће остати на трону те епархије, где је наследио патријарха Иринеја.

 

Како „Новости“ незванично сазнају из кругова блиских Патријаршији СПЦ, епископ шабачки Лаврентије, иначе члан Синода СПЦ, понудио је, наводно, епископу Јовану да дође у Епархију шабачку, да га замени, а да се он повуче у пензију. Владика Јован се, како наводи наш извор, није изјаснио о том предлогу, али ако би се, којим случајем изјаснио „за“, благослов би морао да добије од „црквене владе“.

- Седница је прекинута и биће настављена у уторак - наводи наш извор. - У наставку владика Јован треба да изнесе сопствени предлог, као и да се изјасни о предлогу епископа шабачког Лаврентија, који је повлачење тражио на Сабору СПЦ пре неколико година, што црквени парламент није прихватио.

У круговима блиским епископу Лаврентију „Новостима“ је речено да „није тачно да је владика Лаврентије понудио своје место епископу Јовану, већ је реч о понуди да буде у Епархији шабачкој, док се његов нови статус не реши, ако напусти Епархију нишку“.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@lab_man

 

Што је баби мило...

polako...niška kamarila će doći u sukob i sa eventualno novim Episkopom...A onda će im usta, definitivno biti zapušena da im ni Patrijarh neće moći pomoći...Pravda je spora, ali dostižna, čak i u Nišu... :D

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

polako...niška kamarila će doći u sukob i sa eventualno novim Episkopom...A onda će im usta, definitivno biti zapušena da im ni Patrijarh neće moći pomoći...Pravda je spora, ali dostižna, čak i u Nišu... :D

 

Ако се вратимо на прву страну ове теме видећемо да је више истине у (нарученој) новинској вести него у "демантију", а то не служи на част састављачу демантија... 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

polako...niška kamarila će doći u sukob i sa eventualno novim Episkopom...A onda će im usta, definitivno biti zapušena da im ni Patrijarh neće moći pomoći...Pravda je spora, ali dostižna, čak i u Nišu... :D

 

Што си рекао горе, чекају њих парохије у БГ. Тако да нису они нимало забринути. А с поповске стране гледано, најбоље је бити Београђанин.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Помаже Бог свима!

 

Некако,већ одавно рекао бих,престајем да читам вести о томе шта се све дешава у СПЦ.Не знам више од кога вест иде.Дал од Синода,дал од Владика,дал од Патријарха,дал од уредништва штампе која се чита,дал од политичких странака.дал од државне безбедности...

 

У Бога верујем да ће,ма како се ствари одвијале,сачувати нашу Православну цркву са Христом на челу.

 

Нека нас све Бог благослови да Истина допре до срца наших.Чувајмо се!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Владика Јован није суспендован

3. Септембар 2015 - 13:03

Вечерње новости су данас, 3. септембра, на петој страни, објавиле текст под насловом Суспендован владика Јован, који потписују В. М. и Р. Др. Ови новинари су очито прави чудотворци и најбржи маратонци: седница Светог Синода је потрајала готово до шеснаест часова, синодска одлука јуче није била потписана због недостатка времена, али неименовани „саговорник Новости из врха СПЦ“ хита ли хита да им одмах после седнице Синода, ни часа не часећи, саопшти најсвежију црквену новост! Овог пута су новинари Новости предухитрили све остале своје колеге, чак и пословично хитру Жељку из Блица. Честитам им на брзини, али не и на професионалној коректности. Уместо да сачекају званично саопштење Синода или да се обрате Информативној служби Српске Православне Цркве, па макар и не објавили своју вест пре Блица и других, они брже-боље разговарају са неким анонимцем који или не познаје чињенично стање или свесно износи неистину. На тај начин показују површан однос према свом послу, док њихов вајни „лауфер“ показује да нема части и савести, а од црквене свести нема, рекло би се, ни ц ни с.

Владика Јован није, дакле, суспендован нити је „бивши владика нишки“, а владика Теодосије није администратор Епархије нишке. Повод за синодску одлуку није „буна свештеникâ против свог владике“ нити постоји „осињак свештеникâ“. Одлазак епископа Јована у Епархију шабачку није био у оптицају на седници, а митрополит Амфилохије никад није ни помислио, а камоли изјавио да га види као будућег епископа у Буенос Ајресу. Укратко, ниједно тврђење из овог текста није тачно.

Тачно је, напротив, да је Синод привремено ослободио владику Јована обавезâ епархијског архијереја, на његову молбу, а из здравствених разлога, и одобрио му боравак у манастиру Острогу до следећег заседања Сабора, с тим да га епископ рашко-призренски Теодосије дотад замењује у вршењу дужности епархијског архијереја.

Оваква или слична вест, чији садржај јесу чињенице, доликовала би угледном српском листу. Не схватам коме и чему треба да служи препричавање нечијих домишљања и измишљања, полуистина и неистина. Стих „рече ми један чоек“ не може бити покриће ни за новинаре ни за неодговорне „лауфере“, који су дно моралнога дна и онда када мисле да стоје „у врху СПЦ“ или близу тога „врха“. Уосталом, у Цркви постоји само један врх – Богочовек Христос, заједно са Оцем и Светим Духом.

Епископ бачки Иринеј,

члан Светог Синода и портпарол Српске Православне Цркве

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
У вези са одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве од 2. септембра, која се тиче Његовог Преосвештенства Епископа Нишког Г. Јована и његовог привременог ослобођења обавеза епархијског Архијереја до наредног заседања Светог Архијерејског Сабора, достављамо следеће
 
 
САОПШТЕЊЕ
 

Архијерејским намесницима, свештенству, монаштву, Епархијском савету, Епархијском управном одбору и верном народу Епархије нишке
 
     Одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, бр. 1106, од 2. септембра 2015. године,  Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Јован је по личној молби привремено ослобођен обавеза епархијског Архијереја у Епархији нишкој, до наредног редовног заседања Светог Архијерејског Сабора.  Истог дана Свети Архијерејски Синод је својом одлуком бр. 1107, умолио Нас, као Епископа рашко-призренског да у том периоду замењујемо Епископа Јована у обављању дужности епархијског Архијереја Епархије нишке.
 
      Овим вас обавештавамо и најављујемо да ћемо, благодаћу Духа Светога, руководити и надзирати живот и рад парохија, манастира и епархијских тела Епархије нишке у складу са поменутом одлуком Светог Архијерејског Синода. Такође, обавештавамо клир Епархије нишке да на богослужењима (на јектенијама и Великом входу) од сада помињу „…Епископа нашег Јована и Епископа нашег Теодосија…“.
 
      Богољубиво позивамо свештенство, монаштво и верни народ богоспасаване Епархије нишке, са молитвеном жељом да предано наставе да раде поверене им дужности, да живе у православном и светосавском духу, уз међусобно уважавање и братску љубав, редовно учествујући у богослужењима, нарочито у божанственим Светим Литургијама.
 
 
         У Нишу, 4. септембра 2015. год.              

 
Заменик Епископа нишког у обављању 
дужности епархијског Архијереја
Епископ рашко-призренски
Теодосије
 


Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...