Jump to content

Вести са Косова и Метохије

Оцени ову тему


Guest Оливера

Препоручена порука

ИЖИВЉАВАЊЕ НА КОСОВУ: Полиција забранила расељеним Србима да уђу у црквено двориште (ФОТО)

klina_620x0.jpg

Косовска полиција забранила је Србима расељеним из Петрича у општини Клина да обележе сеоску литију. 

Према речима Божидара Шарковића, председника Привременог органа општине Клина, тридесетак расељених Срба окупило се са намером да обележе литију у селу у којем су некада живели али им припадници косовске полиције нису дозволили да уђу у црквено двориште у којем су до 1999. године бележавали сеоске литије.

- Прошле године током обележавања литија Албанци су се окупили испред прилаза црквеном двроишту у којем се налази срушени храм свете Тројице и засули су нас каменицама.Тада је полиција спречила веће инциденте али ове године иако се Албаци нису окупљали, исред цркве био је велики број припадника косовске полиције која нам није дозволила да уђемо у двориште наше порушене црве. Рекли су нам да није безбедно и да не можемо да обележимо своју сеоску славу- истиче Шарковић за "Новости" и додаје да је и поред обавештења које је још у петак прослеђено полицији, УН, Кфору, ОЕБС-у, полиција забрнаила обележавање сеоских литија.
 

Иако су некадашњи мештани сада расељена ллица кренула на своју договорност до црквеног имања ту их је полиција сачекала и није им дозволила улазак унутар двришта нити сечење славског колача.Иначе, у Петричу код Клине живело је око 350 Срба док је сада остала само бака Ката Грујић.
 

klina1.jpg

klina2.jpg

новости

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

 

"Председник Удружења привредника на северу КиМ Радош Петровић рекао је за „Политику“ да су залихе брашна потрошене, тако да већ у четвртак на полицама неће бити хлеба.

„До сада су се приватници довијали на разне начине како би народ на северу имао најосновније прехрамбене артикле. Међутим, притиснути смо са свих страна“, каже Петровић.

Како објашњава, припадници косовске пограничне полиције приводе људе који превозе намирнице из централне Србије, заплењују им камионе, комби возила, робу, а приде, превозници су суочени са драконским казнама које морају у кратком року да плате, како не би завршили у затвору.

„Толико су се полицајци дрзнули, да не презају ни да пуцају у човека, као што се десило пре неколико дана на територији општине Лепосавић“, напомиње Петровић.

Он наводи да не зна како ће се ситуација даље одвијати, осим што је, како оцењује, сигурно да је север КиМ на корак од хуманитарне катастрофе."

Цео чланак овде:

https://srbin.info/drustvo/srbi-sa-severa-kim-pred-katastrofom-nema-mleka-i-ulja-od-cetvrtka-nece-biti-ni/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, ana čarnojević рече

pa zar moraju da kupuju brasno samo iz Srbije?

Ne radi se samo o brasnu, iako je brasno osnovna stvar u domacinstvu; to je I simbolika I konkretno stanje u isto vreme, jer svet treba da zna do koje mere su ugrozena prava I zivoti nasih na KiM! Znaci nije problem kupiti brasno od drugih proizvodjaca, ali cinjenica da im je sve, ukljucujuci I LEKOVE, zabranjeno kako bi se sto pre odselili - to je ta cuvena igra nerava, koju nasi postojano podnese decenijama! Najvecu podrsku bismo morali SADA da im pruzimo!

Iz tih novina sto si postavila, sigurno si videla I ovo:

Постоји, упозорава се, опасност да ће им бити испостављене енормне казне за порез и остале дажбине, што би их приморало да распродају имовину, а тиме и да се селе са севера.

Петровић додаје да постоји опасност да се на мети инспекција нађу и апотеке.

Стање, према изворима „Политике“, компликује и то што косовски полицајци не дозвољавају људима који иду у набавку у централној Србији да пренесу ни пет килограма основних животних потрепштина, због чега су Срби, како наводи, принуђени да крију лекове, како и они не би били одузети.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

А ти косовски полицајци и цариници који не дозвољавају преношење робе из централне Србије, на север КиМ су дошли 2013. год. са Вучићевим "Споразумом о нормализацији односа" и Бриселским преговорима.

Ово је само још једна фарса Београда и Приштине, преко леђа косовских Срба.   

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, ana čarnojević рече

Građani Severne Mitrovice: Trikovi Beograda i Prištine (Audio)

U severnom delu Mitrovice, ni danas ne rade privatne trgovinske radnje, ugostiteljski objekti, pijaca, kiosci, apoteke… Pojedini žitelji severnog dela Mitrovice ovakvu situaciju vide kao igru Beograda i Prištine, a o tome šta će biti sutra, privrednici će diskutovati večeras.

Drugog dana protestnog zatvaranja radnji, svi prodajni i ugostiteljski objekti na severu Kosova su zaključani. Građani su vidno neraspoloženi i nezadovoljni ovakvom situacijom.

„Ovo su trikovi i Prištine i Beograda. E sad ko će da profitira, to ćemo da vidimo. Gde su radnici, gde je narod, gde je roba i ko će da plati tu robu što se pokvari privatnicima? Gde su poljoprivrednici koji imaju svoje proizvode, a ne mogu da ih prodaju? Sramota je“, kaže jedan od anketiranih građana.

„Mitrovica izgleda kao pustinja. Nema šta da se vidi, sve je pusto. Kao da je pala atomska bomba. Nema ničega, nema naroda, nema života…“, kaže drugi anketirani.

„Nikad lošije, jezivo. Izađem, sve je zatvoreno, nema gde šta da kupiš, narod trpi gladan…“, kaže jedna sredovečna sugrađanka.

„Zašto apoteke ne rade? Ljudi su bolesni. Ja imam četiri stenta. Ne daj Bože nešto da mi treba, gde ću da uzmem lek?“, upitala je jedna Mitrovčanka.


 

Odluku da započnu sa ovakvim vidom protesta, trgovci su doneli prošle nedelje, zbog nametnutih taksi na proizvode iz centralne Srbije, koje su kosovske vlasti uvele novembra prošle godine, i zbog, u poslednjih mesec dana, pooštrene kontrole uvoza te robe.

Privrednici zasedaju u 19 časova.

U međuvremenu, Vlada Kosova je donela odluku o otvaranju prodajnih mesta na Severu Kosova, a u saradnji sa kosovskim preduzećima

 https://kossev.info/gradjani-severne-mitrovice-trikovi-beograda-i-pristine-audio/

У ЦГ је млеко јефтиније него код нас. А црногорци га увозе из СРБ. и плус плаћају порез на увоз од неких 19-20%. Иста ствар је за лекове... Исто можмо видети за неке производе у РС... Што значи да Расим Љајић може да регулише та питања, лако да се мало ангажује. Али још није напустио позицију како је обећао, због ранијих економских проблема са албанцима који су очигледно ишли у овом правцу. Позван је индиректно од Маје Гојковић и Зоране Михајловић да напусти положај, јер је предуго на позицији. Па су га Шешељ и Зукорлић напали због дроге... На крају је Угљанин почео да позива опет на независни санџак и признао је државу Косово као политички опозиционар владе...

Ја мсм. да они само хоће да остваре што већу провокацију, обзиром на терористичку и самоубилачку свест албанаца који воде Приштину. Јер ми можемо угасити водоснадбевање и струју целој држави Косово, да их сведемо на камено доба и доведемо до банкрота или смене власти.  Исто је са телекомуникацијом међународном, исто је са интернетом, ал нас Брисел и УН гледају. Данас не смеш лопова да убијеш у самоодбрани у својој кући, а камоли тамо да интервенишемо сада са лупам инспекцијом, комуналном полицијом...

По мени је ово (ако сам ја добро схватио) покушај притиска у циљу само придобијања политичара на север КиМ, јер су на корак за испуњавање обавезаности да напусте север КиМ и неке друге делове у смислу уставног присуства њихове Н.В.О. Косова. Значи чекамо да пониште "Вучићев и Тадићев" споразум о прекрајању административних граница у покраину КиМ, који не беше давно. Што је предвиђено Бриселским споразумом, јер СРБ. је све своје одрадила и немамо тачке на које смо обавезани. То што они да им потпишемо неки нови споразум где би имали обавезу да их признамо, то је друга ствар! Њихово је да покушају или изгубе коалицију и вероватно падну са власти:bu:

Измењено од Аристарх
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 3 months later...

Сећање на 16. фебруар 2001. када је у терористичком нападу на аутобус „Ниш-експреса” у Ливадицама код Подујева живот изгубило 12, а рањено 43 Срба, који су ишли у Грачаницу на Задушнице. Шиптарски терористи који су извршили овај злочин су: Фљорим Ејупи, Чељи Гаши, Авдиј Бехљуљи и Јусуф Вељиу.

8mGUi3Q.jpg
Извор текста и слике: www.crveneberetke.com
 

Солидарност ће спасити свет.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

 

@Milan Nikolic Пре петнаестак дана  амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко изјавио je агенцији "Спутњик Србија“ да је Русија одлучно спремна да помогне Београду, када је реч о дијалогу са Приштином, али да је потребно једно - да Београд то затражи. Зашто Београд ове понуде игнорише?

 

 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 6 months later...

Ово је политика тренутне власти према Космету. Газиводе су постале трампово језеро.. Ово дно дна тешко пада на срце и стомак.. Изроди погани владају Србијом. 

Трачак наде остаје да угледајући се на браћу у Црној Гори и ми можемо једног дана да изборимо слободу у Србији. Помози нам Боже. 

Screenshot_20200924_202839.jpg

Screenshot_20200924_202821.jpg

Screenshot_20200924_202800.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...
RS-LAT.SPUTNIKNEWS.COM

Beograd je dobio odgovor na pitanje — šta dobija ukoliko prizna nezavisnost Kosova? Pa dobija priznanje Prištine. Preko potrebna „ponuda veka“: sve — ni za šta! Toliko o...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
×
×
  • Креирај ново...