Jump to content

Вести са Косова и Метохије

Оцени ову тему

Guest Оливера

Препоручена порука

• Гости
Guest Оливера

Постављена слика

Епископ Атанасије у посети Косовском Поморављу

Администратор Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске Епископ Атанасије данас је обишао свештенство и верни народ у Косовском Поморављу. Епископ Атанасије је уз саслужење осам свештеника и три ђакон Гњиланског намесништва отслужио Свету Архијерејску Литургију у цркви Св. Илије у многострадалном селу Церница, где га је са народом срдачно дочекао протојереј Драган Којић.

После читања Св. Јеванђеља Епископ Атанасије је беседио о Јеванђељу као Речи и Истини Вечног Живота, појашњавајући да је Еванђеље сам Господ Христос.

Звучни запис беседе Еп. Атанасија у Церници 5 Мб

И поред тешких ратних и поратних година страдања село Церница, у којој живи четрдесет српских породица, показује прави српски и косовски дух заснован на вери и нади у Господа. Церничани су пројавили ретко и срдачно гостопримство, посебно деца коју је Владика Атанасије посетио у школи, са њима разговарао, шалио се и поучавао их.

У школи је Владика одржао и незабораван час историје, географије веронауке и хришћанске етике уједно.

Иначе, владика Атанасије је редовно приликом ранијих посета Косову посећивао Церницу која је постала један од симбола српског страдања на Косову и Метохији.

После Цернице Владика Атанасије је посетио храм Св. Тројице у селу Партеш, а потом и цркву Св. Николе у Биначу. У Биначу је владику дочекао велики број људи и деце са својим парохом, Звонком Костићем. Црква је недавно обновљена прилозима мештана и поред тешког имовинског стања у коме живе. Владика је са свештеницима такође посетио и порушени манастир у Биначу који је уништен 1999.године и који ће, ако Бог да бити обновљен.

Посету Поморављу Владика Атансије је завршио посетом цркви Св. Петке у Витини.

Извор: Епархија рашко-призренска

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

ČAGLAVICA  09. 03. 2010

Beta

Oskrnavljena crkva kod Zubinog Potoka

Policija Kosova saopštila je danas da je pokrenula istragu zbog skrnavljenja pravoslavne crkve u selu Perkovac, kod Zubinog Potoka.

Regionalni portparol Policije Kosova Besim Hoti izjavio je za KiM radio iz Čaglavice da je incident policiji prijavljen sinoć oko 23 sata i da je utvrđeno da su primetna oštećenja na crkvi, kao i na nekoliko ikona.

Hoti je, međutim, kazao da se ne može sa sigurnošću utvrditi kada je crkva oštećena.

"Policija treba da bude vrlo oprezna i kada je u pitanju kvalifikovanje ovog incidenta. Treba ga okvalifikovati kao čisto krivično delo i ne bi trebalo davati mu druge dimenzije", rekao je Hoti.

Istragu sprovodi policija iz Zubinog Potoka.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Тачи спреман

Хашим Тачи спреман да разговара и да се рукује са Борисом Тадићем. Влада Косова неће силом терати Србе са севера Косова да се интегришу у остатак друштва, тврди Тачи.

Премијер Владе Косова Хашим Тачи изјавио је данас да је спреман да разговара и да се рукује са председником Србије Борисом Тадићем.

taci2.jpg

"Немам дилему и нећу оклевати да се рукујем са било којим лидером који је изабран на демократски начин, укључујући и Тадића", рекао је Тачи у интервјуу Ројтерсу, додајући да су они "лидери и морају оставити прошлост за собом и концентрисати се на будућност".

Тачи је рекао да намерава да учествује на регионалној конференцији која се овог месеца одржава у Словенији.

Хашим Тачи је изјавио да његова влада неће силом терати Србе са севера Косова да се интегришу у косовске институције.

"Неће бити насиља или једностраних потеза, само дијалог и сарадња", рекао је Тачи, додајући да ће "све бити урађено у сарадњи са међународном заједницом, НАТО и економским институцијама".

Тачи је рекао и да је спреман за борбу против корупције у највишим нивоима "власти на Косову оценивши да је "то болест коју су наследили" и да "неће бити компромиса у борби против корупције".

Извор: РТС

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

На Косову прете новинарима

11.03.2010.

Међународна правобранилачка организација Репортери без граница саопштила је да постоје редовне претње новинарима штампаних медија на Косову. У објављеном прес-релизу стоји да је новинарима које воде истрагу против бивших терориста ОВК, полиција и тужилаштво препоручило да узму жалбе и забораве на претње. Репортери без граница су позвали власти да предузму конкретне мере како би се што пре пресекла појава некажњавања злочинаца.

Извор: Глас Русије

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости
Guest Оливера

Prva liturgija u crkvi Bogorodica Ljeviška

U crkvi Bogorodice ljeviške u Prizrenu u toku je prva liturgija posle 17. marta 2004. godine.

Постављена слика

Crkva Bogorodice Ljeviške

Liturgiju služe administrator Raško-prizrenske eparhije vladika Atanasije i njegov pomoćnik vladika Lipljanski Teodosije.

Liturgiji prisustvuje nekoliko desetina pravoslavnih vernika iz Prizrena i oklolnih sela.

Crkva je zapaljena tokom martovskog nasilja 2004. godine a proteklih godina je delimično sređena mada su u njoj i dalje vide oštećenja i tragovi požara. Crkva je spolja zadržala isti izgled kao što je imala i ranije ali je opasana bodljikavom žicom, armaturom i drugim preprekama.

Posle pogroma 2004. godine Bogorodica Ljeviška je stavljena na listu spomenika pod zaštitom Uneska.

Танјуг

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

U hramovima SPC na KiM počela vaskršnja bogosluženja

01.04.2010. 08:28

Постављена слика

Pravoslavna crkva i vernici praznuju danas Veliki Četvrtak, dan posvećen spomenu ustanovljenja Tajne večere, odnosno Svete Evharistije. Njegovo preosveštenstvo administrator raško - prizrenske eparhije vladika Atanasije služi svetu liturgiju u Kosovskoj Kamenici.

Liturgiju Svetog Vasilija Velikog jutros u manastiru Gračanica služi vikarni episkop lipljanski Teodosije sa sestrinstvom manastira. Jutrenje sa čitanjem dvanaest jevanđelja o Hristovom stradanju vladika Atanasije služiće u manastiru  Gračanica u popodnevnim satima.

Sutra, na Veliki Petak, večernja služba sa iznošenjem plaštanice biće služena u manastiru Gračanica a u večernjim satima će se pevati statije i biće služeno jutrenje sa ophodom oko hrama uz nošenje plaštanice. Vladika Atanasije će na Veliku Subotu boraviti na Štrpcu gde će služiti liturgiju Svetog Vasilija Velikog.

Na Vaskrs, 04. aprila, vaskršnje jutrenje i luturgiju u manastiru Gračanica služiće vladika Atanasije a episkop lipljanski Teodosije vaskršnju liturgiju služiće u manastiru Visoki Dečani. Vaskrs će svečano biti obeležen i u Prizrenu gde će biti služena večernja služba sa čitanjem jevanđelja na stranim jezicima. Vladika Atanasije će na vaskršnji Ponedeljak služiti svetu liturgiju u hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice a na vaskršnji Utorak u manastiru Devič.

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

У Белом Пољу прослављена сеоска слава

Постављена слика

Владика Теодосије са повратницима у Белом Пољу (Фото архива ЕРП КиМ)

Повратници у Белом Пољу код Пећи обележили су данас сеоску славу Христовог Васкрсења. У обновљеном храму рођења Пресвете Богородице литрургију је служио гораждевачки парох, отац Југослав, пред око тридесетак житеља Белог Поља, али и гостију из Гораждевца и осталих метохијских повратничких села.

Отац Југослав каже да прослава сеоске славе за мештане Белог Поља представља велику духовну срећу и благодат. Он додаје и да празници допориносе јединству и слози у повратничким срединама на Косову. “Оваква окупљања доприносе благодатном јединству целокупној српској заједници. Кроз векове можемо видети да је вера стуб српског народа, јер без вере и без православља српство нема перспективу”, казао је отац Југослав.

Домаћин славе, Момчило Савић, каже да прослава сеоске славе за њега и мештане представља велику радост. “Доказујемо да православље стаје на ноге, да смо одлучни да останемо на својим огњистима и да ћемо се и у будуће окупљати на богослужењима, у цркви која је два пута била спаљена”, казао је Савић.

У Белом Пољу данас живи тридесетак повратничких породица.

Радио КиМ

Подели на овим сајтовима

Aljbin Kurti neće pred sudije Euleksa

12.04.2010. 10:31

Novo ročište u postupku, koji se u Prištini, vodi protiv Aljbina Kurtija zakazano je za sutra. Iz pokreta „Samoopredeljenje“ najavljuju da se njihov vođa neće pojaviti pred sudijama Euleksa.

Pokret “Samoopredeljenje” u saradnji sa specijalnim Savetom, koji je osnovan u cilju pružanja podrške ovom pokretu, prikupio je do sada 175 hiljada potpisa građana koji se protive sudskom postupku protiv Aljbina Kurtija. Osim Kosova prikupljanje potpisa vršeno je i u Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori. Prištinski list Koha Ditore piše u današnjem broju da će potpisi podrške Kurtiju biti predati predsedniku Albanije Bamiru Topiju, generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Munu i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Predsednik Saveta za podršku Kurtiju, Valon Murat, juče je na konferenciji za novinare kazao da je na Kosovu prikupljeno 148.216,  na jugu Srbije 12.187 , u Crnoj Gori 876, u Albaniji 1207. On je najavio da će se potpisivanje peticije nastaviti sve dok se ne odustane od sudskog procesa protiv vođe pokreta “Samoopredeljenje”.

Kurti je optužen za učešće u grupi koja je izvršila krivična dela, ometanje službenih lica u vršenju dužnosti kao i za poziv na nasilje u vezi sa događajima od februara 2007. godine, kada su u protestima, koji su postali nasilni, život izgubile dve osobe a povređeno više od 80.

Sudski postupak protiv Aljbina Kurtija pokrenuo je UNMIK 2007.godine li je on prekinut godinu dana kasnije uz obrazloženje da niko od advokata sa Kosova ne želi da zastupa Kurtija. Od ove godine slučaj je u nadležnosti Euleksa ali se Kurti nije pojavio ni na jednom ročištu i pored toga što je Euleks izdao nalog da se Kurti privede i izvede pred Sud.

Za sutra je zakazano novo ročište u postupku protiv Kurtija ali je aktivista “Samoopredeljenja”, Glauk Konjufca, kako prenosi Koha Ditore, izjavio da se njihov vođa ni sutra neće projaviti na suđenju  iz dva razloga. “Prvi razlog je taj što smatramo da je slučaj protiv Kurtija nepraveden a drugi, jer to suđenje vodi Euleks koji ne priznaje nezavisnost Kosova, pa samim tim ne priznaje ni nas”, kazao je Konjufca.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Забрана рада аутопревозницима додатно отежава живот Срба

11.05.2010. 09:50

Постављена слика

Удружење пословних жена "Авенија" из Лапљег Села упутило је оштар протест поводом одлуке Министарства за саобраћај и телекомуникације у Влади Косова да забрани српским комби превозницима да саобраћају на релацијама српске енклаве - Србија, зато што немају косовску лиценцу за рад.

“Ово додатно отежава живот људи, који се своди на пуко преживљавање од данас до сутра са високим степеном неизвесноти сутрашњице. По ко зна који пут, српски народ се осећа угрожено и непожељно на овим просторима, и поново доживљава психичку и материјалну тортуру”, каже се у протестном писму.

Додаје се да је Србима укинут превоз који је представљао дугогодишњу једину везу ове Покрајине са осталим делом Србије и да то у великој мери отежава и онако тежак живот српског народа у енклавама.

НВО “Авенија” је апеловала на све релевантне институције да уложе своје напоре и, како је у писму наведено, стану на пут наметању све већег степена изолације Срба које је у последња два месеца све интензивније и учесталије.

Преко административне линије централне Србије с Косовом, на Мердару, од јуче саобраћају само два аутопревозника - "Ким-ко" и "Адиотурс". Њима је пролаз омогућен пошто су показали потврде косовског Министарства транспорта о томе да су предали званичне захтеве за добијање лиценци за превоз путника.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

KPS prikuplja informacije o ubistvu Mehmetija

08.09.2010. 12:16

Kosovska policija saslušala je tri svedoka u okviru istrage o ubistvu Hakifa Mehmetija u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Portparol Kosovske policije u Mitrovici Besim Hoti izjavio je KIM radiju da i nakon saslušanja svedoka policija i dalje nema informacije o osumnjičenima.

“Policija je saslušala tri osobe koje su pre ubistva bile sa žrtvom u kafani. Oni su preneli da je Mehmeti primetio dvojicu osumnjičenih kako izlaze iz automobila, i odmah je izašao iz kafane i počeo da beži. Nedugo zatim na njega je pucano”, rekao je Hoti i dodao da se istraga nastavlja.

Mehmeti je podlegao ranama na putu ka bolničkom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Mehmeti je ubijen u blizini svoje kuće u severnom delu Kosovske Mitrovice, u Mikronaselju, gde žive i Srbi i Albanci.

Подели на овим сајтовима

После пордаје КиМ-а од стране ДС,СПС,ЛДП,ПУПС и Палме...огласили се Руси...

Rusi razočarani Srbijom zbog pristajanja na rezoluciju o Kosovu

Predsjednik Komiteta ruske Dume za međunarodnu politiku Konstantin Kosačov izjavio je kako se boji da će Srbija izgubiti i dio svog teritorija i poštivanje u svijetu nakon prihvaćanja da zajedno s EU usuglasi rezoluciju o Kosovu, piše današnji Press.

- Bojim se da će odstupanjem od načela nepovredivosti granica vlasti u Beogradu izgubiti i svoj historijski teritorij i svako poštivanje unutar međunarodne zajednice. Time su naši srpski prijatelji vlastitu rezoluciju sami doveli do apsurda, a u međunarodnoj zajednici ovim gube svaki kredibilitet - rekao je Kosačov. Dodao je kako kao posljedicu prihvaćanja takve rezolucije „možemo očekivati novi val priznanja neovisnosti Kosova, jer druge države neće moći čvrsto zastupati teritorijalni integritet Srbije kad sama Srbija od njega odustaje".

- Na naše ponude diplomatske pomoći povodom nove rezolucije, vlasti u Beogradu su reagirale pristojnim odbijanjem. Nisu prihvatili ni ponude za pravne konzultacije i stratešku potporu skupine Šangajskog sporazuma na predstojećem zasjedanju Glavne skupštine UN. Očigledno se Srbija odlučila na dogovor sa svojim zapadnim partnerima i na odustajanje od svojih zahtjeva na GS UN. Osobno mislim da im to neće donijeti ništa dobro, ali poštujemo njihovu suverenu odluku i na tom putu im želimo puno sreće - pojasnio je Kosačov.

Heghlu'meH QaQ jajvam

http://orthodoxbrotherhood.com/

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Cvikcanglama su mi čupali nokte!

Постављена слика

Utorak - 11.01.2011

Žarko Đorđević iz kosovskog sela Čerkez Sadovine, koji je pred raznim domaćim i stranim istražnim organima već osam puta svedočio o šestodnevnom paklu kroz koji je zajedno sa sinom Milanom prošao kao zatočenik OVK, svoju poslednju izjavu na sudu za ratne zločine dao je pod pretnjom!?

- Da mi nisu zapretili kaznom od 100.000 dinara, ne bih otišao u Beograd da svedočim, jer sam se uverio da su to ćorava posla, od kojih ja i moja porodica nemamo nikakve koristi. Ali pošto nemam para da platim kaznu, praktično sam bio primoran da ponovo prođem kroz pakao koji već 10 godina bez uspeha pokušavam da zaboravim. Bilo bi mi lakše da o tome ne govorim, ali malo, malo, pa me neka delegacija pozove da im ispričam kako su me Šiptari mučili - priča Žarko Đorđević, koji je u rodnom selu ostavio devet hektara obradive zemlje i tri kuće, a danas sa suprugom Radmilom (55) živi u 20 kvadrata u izbegličkom kampu u Kaleniću.

Sredinom novembra, u beogradskom sudu za ratne zločine, pred tridesetak stranih posmatrača, Đorđević je poslednji put ispričao kako su se u junu 1999. godine, neposredno po povlačenju vojske Jugoslavije s Kosova, šest dana i noći na njegovom i telima još petorice Srba iživljavale njihove komšije Albanci, obučeni u uniforme OVK, koji je tada predvodio Agim Čeku.

- Tukli su me na smenu, skidali golog i pretili da će me uštrojiti, polivali me mokraćom, terali da pevam srpske pesme, pa me posle zbog toga prebijali motkama i lancima. Cvikcanglama su mi čupali nokte, nožem ubadali u noge i ruke, izvodili na streljanje i pucali iznad glave... Preživeo sam pravi pakao. Zbog tog stravičnog šestodnevnog mučenja godinama nisam mogao da spavam, a danas imam teške psihofizičke posledice - ogorčeno priča Đorđević.

.banner_text_link { text-align: right; }.banner_text_link a { font-size: 12px; color: rgb(204, 204, 204); }.banner_text_link a span { font-size: 10px; }.banner_text_link a:hover { color: rgb(102, 102, 102); } Iz zatočeništva su ga spasli vojnici Kfora kada ih je o mestu na kome se nalazilo logor obavestio njegov tada dvanaestogodišnji sin Milan, koga su mučitelji, posle dva dana žestokog batinjanja, ipak pustili na slobodu.

- U vojnoj bazi „Bondstil“, gde su me prebacili, sve vreme sam bio pod oružanom prismotrom. Jedan crnac me je držao na nišanu čak i dok sam se, sav crn od batina, s polomljenim rebrima, bukvalno vukao do improvizovanog poljskog klozeta. Odatle sam prebačen u Vitinu, gde sam samo uz pomoć supruge prezdravio. Jedno vreme sam se zanosio da će moji mučitelji biti kažnjeni, da će mi biti vraćena imovina koju sam godina mukotrpno sticao, da će mi neko na bilo koji način nadoknaditi muke kroz koje sam prošao. Danas sam izgubio svaku nadu. Čak sam stekao utisak da svi ti ljudi koji su me ispitivali samo perverzno uživaju u priči o torturi koju sam preživeo - razočarano zaključuje Žarko Đorđević.

Krvavi pir na putu do logora

Žarko i njegov sin Milan bili su zarobljeni 15. juna nadomak njihovog sela. Već na putu do logora vojnici OVK su počeli svoj krvavi pir. Pošto su mu vezali ruke, a na glavu stavili torbu, mučitelji su Đorđevića komandama, uz gromoglasan smeh, navodili na stabla koja bi mu se našla na putu. Ukoliko bi zastao, usledilo bi kundačenje. U logor koji se nalazio u selu Vrbane, gde je nastavljeno iživljavanje, nesrećni Žarko stigao je već potpuno krvav, sa slomljenim rebrima, nosem i obe arkade.

GANE ĐORĐEVIĆ

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Predsjednik Komiteta ruske Dume za međunarodnu politiku Konstantin Kosačov izjavio je kako se boji da će Srbija izgubiti i dio svog teritorija i poštivanje u svijetu nakon prihvaćanja da zajedno s EU usuglasi rezoluciju o Kosovu, piše današnji Press.

- Bojim se da će odstupanjem od načela nepovredivosti granica vlasti u Beogradu izgubiti i svoj historijski teritorij i svako poštivanje unutar međunarodne zajednice. Time su naši srpski prijatelji vlastitu rezoluciju sami doveli do apsurda, a u međunarodnoj zajednici ovim gube svaki kredibilitet - rekao je Kosačov. Dodao je kako kao posljedicu prihvaćanja takve rezolucije „možemo očekivati novi val priznanja neovisnosti Kosova, jer druge države neće moći čvrsto zastupati teritorijalni integritet Srbije kad sama Srbija od njega odustaje".

- Na naše ponude diplomatske pomoći povodom nove rezolucije, vlasti u Beogradu su reagirale pristojnim odbijanjem. Nisu prihvatili ni ponude za pravne konzultacije i stratešku potporu skupine Šangajskog sporazuma na predstojećem zasjedanju Glavne skupštine UN. Očigledno se Srbija odlučila na dogovor sa svojim zapadnim partnerima i na odustajanje od svojih zahtjeva na GS UN. Osobno mislim da im to neće donijeti ništa dobro, ali poštujemo njihovu suverenu odluku i na tom putu im želimo puno sreće - pojasnio je Kosačov.

Руси углавном нису задовољни што ми кокетирамо са западом. И то обични људи...

Подели на овим сајтовима

е мој Брате и ја оседи чекајући Русе да помогну..и признају РС!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Pa znam. Ali da su nam prodali svojevremeno S300, manje bi nevolja bilo. I da nisu glasali za sankcije. I da nisu priznali tzv. Hrvatsku. Itd.

Ne vredi tako razmisljati, u stvari. Svako radi koliko moze. Rusi su u to vreme bili u raljama Zapada, sada je na nas dosao red. A zlikovci koriste svaku priliku.

Kao sto je lepo rekako nas patrijarh pitanje je da li bi Srbi postojali da se ruski car Nikolaj nije zalozio za nas 1915. Nismo mi Bugari, pa da na takve stvari zaboravimo.

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...